Friday at 19:333 days 4 minutes ago, destiny said:Hajd' ja tebe pravnika da pitam:"Kako ubacismo cyber crime u zakone?" A nije ih bilo pre 50 godina...Mora da se nesto promenilo, sto je zahtevalo uvodjenje, prilagodjavanje...Ubačeno je već. Mogu da se ubace nova pravila, a da se pritom ne naruše osnovna.
Friday at 19:353 days 2 minutes ago, MeanM@ said:Valjda bi načelo trebao biti zdrav razum i kontinualno stvaranje i unapređenje humanog društva, između ostalog i kroz usavršavanje pravnog sistema. Nekako mi to slepo držanje za nepromenljiva načela i nije baš vrhunac kapaciteta čovečanstva kao vrste.Ove akrobacije sa umanjivanjem odgovornosti posedovaoca oružja koji ga je učinio dostupnim...bilo kome ko nije on sam... je spektakl za sebe.A sta je tacno konkretan predlog za unapredjenje pravnog sistema koji bi eliminisao ovakva dela (odnosno ovo jedno do sad kod nas u praksi)?
Friday at 19:353 days @Uskebasi moram da pitam, ne osećaj se obaveznim da odgovoriš. Da li poseduješ oružje?
Friday at 19:353 days 9 hours ago, gsb said:Nemam vremena sada, pokusacu za vikend to da procitam, samo jedno pitanje: Pod koju zakonsku sankciju bi ti podveo nepropisno drzanje oruzja? Prekrsaj? Ako da, kolika je kazna za to?Da li postoji neko delo ne opste nego licne ili nesto slicno sigurnosti, jer nepropisno drzanje oruzja podpada pod to, barem je neposrednu okolinu ugrozavalo? i kolika je kazna?Ako je znao da njegov sin ima psihicke probleme da li bi se onda nepropisno nosenje oruzja i obuka gadjanja mogli podvesti pod delo protiv opset sigurnosti?Da je taj mislio da sin ima psihicke probleme koji mogu trigerovati ubistvo oruzjem iz kuce, sklonio bi ga. Ljudi koji povezu da neko iz porodice ima psihicke probleme tog tipa, prva stvar koju rade je da zovu policiju da se oruzje ukloni iz kuce jer je prva pretnja za porodicu. Mi smo s jedne strane porodice prosli kroz taj proces, a sa druge malo dalje strane porodice, cela porodica zivi sa psihicki obolelom osobom, ide se u lov, oruzje ne znam gde je ali mogu da pretpostavim da nemaju sef sa 7 brava, i cela porodica pristaje na totj oni nemaju takvu percepciju kao neki ljudi spolja, recimo majka maloletne dece iz kuce pristaje na to, oni to ne vide tako. Dok moja jedna druga rodjaka nije htela u selo da ide kad zna da je ta neka osoba tamo. Sta god da neko misli o ovim roditeljima oni da su pomislili da je decak toliko off da bi mogao neokg da ubije, izneli bi oruzje juce jer bi prva meta po sansi bili ukucani a ne neko van kuce.
Friday at 19:363 days Popular Post 2 minutes ago, bejzbolka said:Jel mora radioaktivni otpad da se čuva baš po pravilima ili možemo mi to malo da promenimo ako nemamo uslova da ga skladištimo?let us just not go there.zapravo, lets go there.rao se ćuva kako je propisano zakonima i podzakonskim aktima jedne zemlje, a u skladu sa međunarodnopravnim aktima koji su u toj zemlji potvrđeni, odnosno ratifikovani.i to ti je to.na čemu moraju da budu bazirani svi ti zakoni (i šta bi oni koji ih pišu i sprovode morali pre svega da razumeju):moraju da budu bazirani na fundamentalnom principu (koji glasi u mom prevodu ovako): radioaktivni otpad se zbrinjava i njime upravlja na način koji obezbeđuje zaštitu zdravlja ljudi i životne sredine, kako u sadašnjosti tako i u budućnosti, bez prenošenja neprimerenog tereta na buduće generacije.meni se čini da ovde ljudi koji nisu pravnici očajnički pitaju da se zamislimo nad time na čemu je bazirano krivično pravo ako u ovakvom zločinu niko nije krivično odgovoran (pod uslovom da se pravo ne siluje kako bi se zadovoljio gnev ljudi, nego da se zaista sudi po pravu i zakonu).koji fundamentalni princip štitimo ako u ribnikar masovnom ubistvu po pravu i zakonu niko nije krivično odgovoran? Edited Friday at 19:413 days by pt 2.0
Friday at 19:363 days Just now, Sammael said:@Uskebasi moram da pitam, ne osećaj se obaveznim da odgovoriš. Da li poseduješ oružje?Ne. Nikada ne bih posedovao, jer nemam nameru da ga upotrebljavam.A svakako preferiram hladno oruzje
Friday at 19:393 days 53 minutes ago, destiny said:A sta skola moze da uradi, kakve ingerencije ima u takvim slucajevima?Da ga prebace u drugu skolu? (bas je resen problem!)Da li mogu roditelje da prijave Centru za socijalni rad?Ne znam ko je dao uput za psihijatriju, škola to ne može. Ako je dala preporuku da se ide kod psihologa i psihijatra u kliniku, a roditelji izignorisali, najviše što može je da prijavi u Čuvam te ili direktno centru za socijalni rad. Moguće da ovi to nisu uradili. Međutim. Nedavno sam imala intervenciju da se javi centru za socrad. Javljeno, kažu imamo to već na evidenciji od ranije - ništa nije urađeno.
Friday at 19:413 days 1 minute ago, destiny said:Nisam pravnik, ovako laicki bih rekla da, ako psiholog proceni da dete ima problema takve prirode, da moze da ugrozi sebe i/ili druge, treba obavestiti i roditelje i centar za socijalni rad. I pratiti, a ne "odbiti od reda". Sam proces treba da bude takav, da nijedna strana ne ostane iskljucena, i da svaka strana ima svoj udeo odgovornosti.Koji su pravni okviri za to - ne znam.Tu stupate vi, pravnici, u pricu.Znam samo da ne mozemo pustiti dvanaestogodisnjake da idu i ubijaju okoli, bez ikakvih posledica.Ispadose krvi ovi sto ih je Djura tukao...Ko garantuje da procena PP sluzbe validna?Problem je sto procena moze biti vrlo subjektivna. Jedna skola ima 1000+ ucenika i ako ih PP sluzba samo brzinski omulji, onda nema tu pravog filtera vec bi se samo jurile "vestice".
Friday at 19:413 days 1 minute ago, pt 2.0 said:let us just not go there.zapravo, lets go there.rao se ćuva kako je propisano zakonima i podzakonskim aktima jedne zemlje, a u skladu sa međunarodnopravnim aktima koji su u toj zemlji potvrđeni, odnosno ratifikovani.i to ti je to.na čemu moraju da budu bazirani svi ti zakoni (i šta bi oni koji ih pišu i sprovode morali pre svega da razumeju):na fundamentalnom principu koji glasi u mom prevodu ovako: radioaktivni otpad se zbrinjava i njime upravlja na način koji obezbeđuje zaštitu zdravlja ljudi i životne sredine, kako u sadašnjosti tako i u budućnosti, bez prenošenja neprimerenog tereta na buduće generacije.meni se čini da ovde ljudi koji nisu pravnici pitaju da se zamislimo nad time na čemu je bazirano krivično pravo ako u ovakvom zločinu niko nije krivično odgovoran (pod uslovom da se pravo ne siluje kako bi se zadovoljio gnev ljudi, nego da se zaista sudi po pravu i zakonu).Zasnovano je na više stvari koje nemam živaca da ponavljam, jer sam pisao o tome posle prve presude naširoko, bilo je možda i 50 strana rasprave. Ima sve na temi.Ukratko, smatram da nisu ostvarili obeležja konkretnih krivičnih dela za koje su okrivljeni. Da li oni krše neka opšta pravila morala, zdravog razuma, vaspitanja, ljudskosti itd. ne želim da ulazim, jer je tema presuda koja se zasniva na pravilima krivičnog prava.
Friday at 19:413 days 45 minutes ago, Uskebasi said:Ne da mogu, nego imaju obavezu da prijave Centru za socijalni rad. Al jebiga, lakse je spustiti granicu za odgovornost dece nego raditi svoj posaoA šta ako su prijavili? Strava su ti te insinuacije na moj rad, jer citiraš mene idi gore pa čitaj malo
Friday at 19:423 days 46 minutes ago, destiny said:Jedno ne iskljucuje drugoOn uvek mora da gađa psihologe i školu, to mu je manir.
Friday at 19:433 days Just now, bejzbolka said:Ukratko, smatram da nisu ostvarili obeležja konkretnih krivičnih dela za koje su okrivljeni. Da li oni krše neka opšta pravila morala, zdravog razuma, vaspitanja, ljudskosti itd. ne želim da ulazim, jer je tema presuda koja se zasniva na pravilima krivičnog prava.Ja sam tebe pažljivo čitala (možda sam deo zaboravila) i ovo ne sporim uopšte. Razumem šta govore pravnici na ovoj temi.Samo sam uzela sebi slobodu da na primeru koji si sam odabrao, pokušam da ilustrujem šta zapravo pitaju ljudi nepravnici na ovoj temi, imho. Edited Friday at 19:433 days by pt 2.0
Friday at 19:453 days 12 minutes ago, Sammael said:Naravno, treba gledati holistički.Obučavao si dete da ubija korišćenjem vatrenog oružja.Zanemarivao si njegove psihološke probleme.Ignorisao si to što radi nepodopštine u stanu (pokrivanje kamere).Ostavio si neobezbeđeno sredstvo za ubistvo.Pojedinačno mogu da kažem da nijedna od ovih stvari ne vodi nužno u katastrofu. Sve 4 zajedno...Najkrivlji je školski psiholog, ne zajebavaj
Friday at 19:453 days Ja svojevremeno zvao psihologa iz policije da pitam šta da radim pošto sumnjam na nasilje u porodici u komšiluku. Odgovor je bio - šta god da uradiš, neće imati ama baš nikakve koristi osim ako istovremeno ne stignu prijave s više strana. Policija će izaći na teren, sastaviti belešku i ako se nasilje ne bude baš u tom trenutku dešavalo, centar za soc. rad neće reagovati jer nemaju kapaciteta. Edited Friday at 19:493 days by Sammael
Friday at 19:453 days Samo deo ovoga moze da se prepozna preventivnim psiholoskim radom. Verujem da toga ima na tone. Ta deca nastavljaju da idu u skole.U Americi gde je dijagnostika naprednija jako orbo znaju ove dijagnoze, pa opet imaju najvise slucajeva (napada u skolama).Zabrana vatrenog oruzja, i sta znam bar neke skole bez bulinga ili nesto. Edited Friday at 19:463 days by Mel