2 hours ago2 hr 2 minutes ago, Djuro said:Video bh tebe da zivis 5km duboko u sumi.Pošto se ovo na mene odnosilo, da pojasnim, između naselja gde živim i grada gde je škola se nalaze Šumarice. Koje su, kako im ime kaže, uglavnom šuma. Ima i gde je livada, ali ni to nije prijatnije za svakodnevno hodanje u toj meri. Ima i škola u naselju, do koje opet zbog nepostojanja prečeg puta puta ima par kilometara kroz naselje bez trotoara sa siromašni gradskim prevozom.Znači vožnja mi ne gine dok ne položi za kola. Ali ga ne vozim do škole nego do grada, od neke tačke ide sam. I nikad mu ne nosim školsku torbu, koliko god mi ga bilo žao što mora da nosi jedno tri puta veću težinu nego što smo mi nosili jer Klett mora da profitira štampajući knjige na kunstdruku u A4 formatu.
2 hours ago2 hr Vožnja dece u školu je uglavnom budalaština, paradiranje voznog parka i ništa više. Mislim da je bilo i neko istraživanje koje je pokazalo da značajan deo saobraćajnih nezgoda u školskim zonama izazivaju upravo roditelji koji dovoze decu.Inače, Ribnikar je bio sjajna škola. Eksperiment sa Francuskim kulturnim centrom iz moje perspektive je bio fenomenalan. Nije se svodio samo na učenje jezika, već i na dopisivanje sa vršnjacima iz Francuske, gledanje frankofonih filmova u svečanoj sali, a postojala je i praksa da po jedan najbolji francuz iz svakog razreda na kraju školovanja vodi u Pariz. Mene je to zaobišlo zahvaljujući ničim izazvanoj i nepravednoj generaciji sankcija, ali pamtim nastavnicu koja nam je donosila camembert da probamo, nekonvencionalan program po kojem smo pisali sastave o Aznavuru iEdit Pjaf... U gimnaziji sam više francuskog zaboravio nego što sam naučio.Kada kažem da je Ribnikar bio odlična škola, koristim prošlo vreme isključivo zbog ove užasne tragedije. Ne mogu da kažem da je odlična škola pored koje danas prolazim zaobilaznim ulicama jer nemam snage da prođem putem kojim sam hiljade i hiljade puta prošao otkako sam maturirao.Zato mi je odvratna atmosfera koja se ovde stvara, sa ključevima od automobila na kredencu, cerekanjem i tupavim ironijama.Pritom imam utisak da mnogi ovde, u čitavom svom pravničkom neznanju, pokušavaju da artikulišu jednu sasvim elementarnu stvar, da za ovako planiran, promišljen i maltene profesionalno egzekutoran zločin neko mora da odgovara. Isto kao što mora da se odgovara i za nadstrešnicu. Koliko sam uspeo da ispratim, gotovo niko ne tvrdi da je krivični postupak vođen idealno niti da pritisak javnosti nije uticao i na optužnicu i na tok postupka, a verovatno i na samu presudu. Samo neki imaju dovoljno socijalne pribranosti da razumeju kakav bi pakao nastao kada bi KK po slovu zakona nastavio da ide u školu sa nečijom decom, sankcionisan ukorom pred isključenje ili eventualnim liferovanjem u Svetoga Savu, kao što razumeju i zašto je pogrešno lečiti se kod idiota koji svoje teško poremećeno dete leči tako što ga vodi u streljanu. Ali jok, zakazao sistem. Kapiram da bi se sva odgovornost slomila na nesrećnom čuvaru da nije prvi stradao.
1 hour ago1 hr @kralj Bukvalno bih ti 100 pluseva dao.Sto se voznje dece u skolu tice, ja ponekad pomislim gde li ta deca zive da moraju da ih tako razvoze. Ja sam isao u prvu najblizu osnovnu skolu u kraju. Ne znam sta se to danas radi.
11 minutes ago11 min 1 hour ago, kralj said:Nije se svodio samo na učenje jezika, već i na dopisivanje sa vršnjacima iz Francuske, gledanje frankofonih filmova u svečanoj sali, a postojala je i praksa da po jedan najbolji francuz iz svakog razreda na kraju školovanja vodi u Pariz.Takva je filološka gimnazija, mnogostruke prednosti, ne samo jezik. @adam većina roditelja ovde zapravo ne vozi decu u školu. Više je to prisutno, čini mi se, kad idu u vrtić (i to je x puta rečeno da se ne radi jer se parkiraju načičkano, na putu, kojekuda, a ljudi s minijaturnom decom prolaze). Što se manijaka i opasnosti tiče, jebem li ga, život se živeti mora, preduzmeš mere opreza koliko je moguće.