Friday at 19:083 days Just now, destiny said:A mislis da bi tuzilac pokretao proces, da nema nikakvog osnova?Slucaj je iz 2026., naravno da je jos rano za presudu.Naveden je slucaj, jer je osnova optuznice oca ta, sto je sinu omogucio pristup oruzjuPogledaj film Just mercy, da vidiš kako se sve pokreću procesi.
Friday at 19:083 days Americki pravni sistem se ne moze porediti sa nasim. Tamo sudovi stvaraju pravo, kod nas ga samo primenjuju.
Friday at 19:093 days 40 minutes ago, Uskebasi said:Pravna struka je za to da se postuje zakon, a ne da se izmišljaju krivicna dela da bi se nasao neko da odgovara.Zasto ima odgovornosti roditelja, a nema odgovornosti škole i zaposlenih u skoli kojima je bilo očigledno da sa kk nesto nije u redu?Pitati tuzioca Stevanovica.Moje licno misljenje da nam je sudstvo kilavo i nepismeni i neobrazovani sve vise rade kao sudije, ali u tuzilastvu je katastrofa. Mislim da tu nema bitnijeg drustvenog dogadjaju, a da se politika, sluzba i ekicpica nisu umesale.
Friday at 19:113 days 2 minutes ago, Moonwalker said:Pa ne mozes prebaciti primere iz americkog anglosaksonskog prava, kad se nase zasniva na kontinentalnom.Ma dajte da se vratimo Dusanovom zakoniku! Sta mi tu ima da menjamo zakone, a tamo sve lepo zapisano
Friday at 19:133 days Just now, destiny said:Ma dajte da se vratimo Dusanovom zakoniku! Sta mi tu ima da menjamo zakone, a tamo sve lepo zapisanoOk, ali sta je konkretan predog za izmenu zakona koji bi sprecio ovako nesto (sto se prvi put kod nas dogodilo)?
Friday at 19:193 days Just now, Uskebasi said:Ok, ali sta je konkretan predog za izmenu zakona koji bi sprecio ovako nesto (sto se prvi put kod nas dogodilo)?Nisam pravnik, ovako laicki bih rekla da, ako psiholog proceni da dete ima problema takve prirode, da moze da ugrozi sebe i/ili druge, treba obavestiti i roditelje i centar za socijalni rad. I pratiti, a ne "odbiti od reda". Sam proces treba da bude takav, da nijedna strana ne ostane iskljucena, i da svaka strana ima svoj udeo odgovornosti.Koji su pravni okviri za to - ne znam.Tu stupate vi, pravnici, u pricu.Znam samo da ne mozemo pustiti dvanaestogodisnjake da idu i ubijaju okoli, bez ikakvih posledica.Ispadose krvi ovi sto ih je Djura tukao...
Friday at 19:213 days Just now, destiny said:Nisam pravnik, ovako laicki bih rekla da, ako psiholog proceni da dete ima problema takve prirode, da moze da ugrozi sebe i/ili druge, treba obavestiti i roditelje i centar za socijalni rad. I pratiti, a ne "odbiti od reda". Sam proces treba da bude takav, da nijedna strana ne ostane iskljucena, i da svaka strana ima svoj udeo odgovornosti.Koji su pravni okviri za to - ne znam.Tu stupate vi, pravnici, u pricu.Znam samo da ne mozemo pustiti dvanaestogodisnjake da idu i ubijaju okoli, bez ikakvih posledica.Ispadose krvi ovi sto ih je Djura tukao...To ti je reseno. I sada postoje dobra zakonska resenja kojima je to regulisano. ALi se ne primenjuju, jer se ide logikom "nece valjda".
Friday at 19:213 days 4 minutes ago, destiny said:Ma dajte da se vratimo Dusanovom zakoniku! Sta mi tu ima da menjamo zakone, a tamo sve lepo zapisanoČini mi se da si rekla da si hemičar.Jel mora radioaktivni otpad da se čuva baš po pravilima ili možemo mi to malo da promenimo ako nemamo uslova da ga skladištimo?Možemo da ga prospemo u Savu i Dunav, svakako će voda da ga odnese. Edited Friday at 19:243 days by bejzbolka
Friday at 19:273 days 1 minute ago, bejzbolka said:Čini mi se da si rekla da si hemičar.Jel mora radioaktivni otpad da se čuva baš po pravilima ili možemo mi to malo da promenimo ako nemamo uslova da ga skladištimo?Naravno da moramo da se prilagodimo uslovima koji postoje, uz maksimalno pridrzavanje regulativa - naci nacin sta je to sto mozemo da promenimo, a da bezbednost ostane ista.Sta imamo od slepog drzanja pravila, ako nemamo uslova da ispostujemo pravila?Ispada da su nam zakoni uklesani u kamenu i nema ni potrebe ni mogucnosti da se promene, modifikuju...Hajd' ja tebe pravnika da pitam:"Kako ubacismo cyber crime u zakone?" A nije ih bilo pre 50 godina...Mora da se nesto promenilo, sto je zahtevalo uvodjenje, prilagodjavanje...
Friday at 19:273 days 5 minutes ago, bejzbolka said:Čini mi se da si rekla da si hemičar.Jel mora radioaktivni otpad da se čuva baš po pravilima ili možemo mi to malo da promenimo ako nemamo uslova da ga skladištimo?Možemo da ga prospemo u Savu i Dunav, svakako će voda da ga odnese.Jel mora oružje da se čuva baš po pravilima ili je ok da se to malo promeni kad se nema vremena i uslova, a i svi tako rade?
Friday at 19:293 days Pri tome naravno niđe veze, nisu ista pravila za čuvanje radioaktivnog otpada sada i pre 50 godina, a postoji ceo niz predloga da se promene jer su sadašnja važeća recimo u SAD više rezultat panike nego nauke.
Friday at 19:293 days Just now, Sammael said:Jel mora oružje da se čuva baš po pravilima ili je ok da se to malo promeni kad se nema vremena i uslova, a i svi tako rade?Mora da se čuva po propisima i postoje kazne ako se ne čuva. Ali ne znači po automatizmu da si zlostavljao dete ako ili da si izazvao opštu opasnost ako nisi čuvao po propisima, ima nijansi mnogo između crnog i belog.
Friday at 19:303 days Just now, Sammael said:Pri tome naravno niđe veze, nisu ista pravila za čuvanje radioaktivnog otpada sada i pre 50 godina, a postoji ceo niz predloga da se promene jer su sadašnja važeća recimo u SAD više rezultat panike nego nauke.Govorio sam o pravilima hemije i šteti po živi svet, ne pravnim propisima.
Friday at 19:313 days 11 minutes ago, Uskebasi said:Americki pravni sistem se ne moze porediti sa nasim. Tamo sudovi stvaraju pravo, kod nas ga samo primenjuju.Valjda bi načelo trebao biti zdrav razum i kontinualno stvaranje i unapređenje humanog društva, između ostalog i kroz usavršavanje pravnog sistema. Nekako mi to slepo držanje za nepromenljiva načela i nije baš vrhunac kapaciteta čovečanstva kao vrste.Ove akrobacije sa umanjivanjem odgovornosti posedovaoca oružja koji ga je učinio dostupnim...bilo kome ko nije on sam... je spektakl za sebe. Edited Friday at 19:323 days by MeanM@
Friday at 19:323 days Just now, bejzbolka said:Mora da se čuva po propisima i postoje kazne ako se ne čuva. Ali ne znači po automatizmu da si zlostavljao dete ako ili da si izazvao opštu opasnost ako nisi čuvao po propisima, ima nijansi mnogo između crnog i belog.Naravno, treba gledati holistički.Obučavao si dete da ubija korišćenjem vatrenog oružja.Zanemarivao si njegove psihološke probleme.Ignorisao si to što radi nepodopštine u stanu (pokrivanje kamere).Ostavio si neobezbeđeno sredstvo za ubistvo.Pojedinačno mogu da kažem da nijedna od ovih stvari ne vodi nužno u katastrofu. Sve 4 zajedno...