Friday at 15:164 days 2 minutes ago, Uskebasi said:Ogorčenost pravnika zapravo ima veze sa tim sto ovo nije ni ekstreman, ni jedinstven slučaj silovanja pravnih normi radi željenog rezultata. Svaka čast svakome kome ne smeta normalizacija upliva izvršne vlasti u sudske postupke.Problem nas pravnika je u tome sto se mi sa ovakvim nategnutim obrazlozenjima odluka susrecemo svakodnevno i sto je vec postalo normalno da kad neko "urgira" ili "zamoli" sud, ti ne mozes na sudu dokazati da je danas petak jer tom nekom odgovara da danas bude utorakNisam ni htela reći boldovano već ekstreman i jedinstven slučaj masovnog ubistva počinjenog od strane mlađeg maloletnika.To moraš priznati nije baš nešto sa čim se susrećemo svakodnevno, zato verovatno i nije pravno definisano na neki bolji način.Isti problem imaju i psiholozi verovatno, KK je od ranije imao uput za psihijatrijsko lečenje ali su roditelji to odignorisali jer nije obavezujuće
Friday at 15:174 days Just now, destiny said:Pa to nije nista novo i vec postoji u raznim drzavama:Criminal Liability: Parents can be prosecuted if they explicitly contribute to the delinquency of a minor, neglect to supervise them, or fail to safely secure items like firearms used in a crime.Koliko vidim, u ovom slucaju, ispunjen je (makar) poslednji uslovTe tendencije su novijeg vremena i po meni nisu dobre. Nismo mi jedina država gde se povlađuje masama. Ako nešto postoji negde na planeti, ne znači odmah da je to dobro.I tu postoje nijanse, postoji mogućnost da se propiše posebno krivično delo tipa "loše roditeljstvo" ili tako nešto, gde opet roditelji odgovaraju za svoje delo, a ne odgovaraju za dela deteta. To je po meni isto nategnuto, ali ne toliko koliko opcija da direktno odgovaraju za dela deteta. Postoji samo jedan takav slučaj u SAD iz 2024. godine i i dalje se vode oštre polemike oko njega.
Friday at 15:214 days 6 minutes ago, holden kolfild said:pa valjda je i sudija pravnik? ili ste vi sa ppp-a jedini pravnici?Ма да. И Вучић је правник. Што њега не питаш, све ће да ти објасни. Или Ђука Бизон и он је правник.
Friday at 15:224 days i, pošto vidim nezadovoljstvo PPPPravnika, pitam vaskakva bi presuda za ovo zlodelo bila pravedna?
Friday at 15:234 days 11 minutes ago, bejzbolka said:Ako gledamo "širu sliku ili ceo kontekst" onda može sve, mogu i mene da pokupe i spakuju sa njima zato što ovo pišem.Već može sve i svašta, tako da u ovom kontekstu™ stvarno ne mogu da rasipam empatiju i isterujem principe na roditeljima onog monstruma
Friday at 15:234 days 3 minutes ago, bejzbolka said:Te tendencije su novijeg vremena i po meni nisu dobre. Nismo mi jedina država gde se povlađuje masama. Ako nešto postoji negde na planeti, ne znači odmah da je to dobro.I tu postoje nijanse, postoji mogućnost da se propiše posebno krivično delo tipa "loše roditeljstvo" ili tako nešto, gde opet roditelji odgovaraju za svoje delo, a ne odgovaraju za dela deteta. To je po meni isto nategnuto, ali ne toliko koliko opcija da direktno odgovaraju za dela deteta. Postoji samo jedan takav slučaj u SAD iz 2024. godine i i dalje se vode oštre polemike oko njega.Ok, da li bi roditelji KK uopste trebali da odgovaraju za njegov zlocin?Ako ne - zasto ne?Ako da - po kojim osnovama?Hvala!p.s. ozbiljno me zanima misljenje pravnika, hemicar sam, nemam pojma, a vidim da nekoliko pravnika na topicu je protiv presude (ili optuznice kao takve?)
Friday at 15:274 days 1 hour ago, Ayatollah said:Ako sistem prevencije ne može da izađe na kraj sa decom od 12 godina koja imaju devijantne ideje bez spominjanja zatvora i policije, onda je problem u tom samom sistemu koji nema ili ne zna ništa pozitivno i konstruktivno da im ponudi kao alternativu, a ne u granici krivične odgovornosti. Ona je na samom kraju tog puta, i to kraju koji treba izbeći po svaku cenu.Kad bi sistem prevencije postojao ne bismo imali policajce koji paze na red u osnovnoj skoli.
Friday at 15:284 days hamlete, uz svo postovanje tebe kao forumasa i pravnika, nisi u pravu i pomeras stative.jedino ako mi objasnite da je caci sudija, to cu jos nekako da progutam. mislim, intimno necu, ali onda makar necu pisati na ovoj temi.@Uskebasi je napisao svoje vidjenje gde kaze:Problem nas pravnika je u tome sto se mi sa ovakvim nategnutim obrazlozenjima odluka susrecemo svakodnevno i sto je vec postalo normalno da kad neko "urgira" ili "zamoli" sud, ti ne mozes na sudu dokazati da je danas petak jer tom nekom odgovara da danas bude utorakmeni smeta napisano> ko urgira, moli ili sta vec?e> sad vidim da sam upotrebio caci sudija, moze da bude 100x i caci, ali imamo presudu. mislim da morate shvatiti da ovo nije slucaj koji se desava svakog dana, da su emocije jake i to one, najtuznije. niko, ni roditelji dece, ne traze linc. znam jednu porodicu koja je izgubila dete 03.05.23., uopste se ne radi o niskim pobudama, vrlo razumno primecuju ono sto su slusali prilikom sudjenja. zanemiravanje deteta, neprimecivanje ponasanja kk-a godinama unazad. meni, licno, nije jasno zasto se ne pokrene sa strane pravnika, advokatske komore, hajde da se tu zadrzim, neka javna rasprava, uporedno pravo u drugim drzavama i sl. i psiholozi, pedijatri, zaintersovana javnost. Edited Friday at 15:364 days by holden kolfild
Friday at 15:304 days 2 minutes ago, holden kolfild said:hamlete, uz svo postovanje tebe kao forumasa i pravnika, nisi u pravu i pomeras stative.jedino ako mi objasnite da je caci sudija, to cu jos nekako da progutam. mislim, intimno necu, ali onda makar necu pisati na ovoj temi.@Uskebasi je napisao svoje vidjenje gde kaze:meni smeta napisano> ko urgira, moli ili sta vec?Vučić
Friday at 15:374 days 6 minutes ago, holden kolfild said:hamlete, uz svo postovanje tebe kao forumasa i pravnika, nisi u pravu i pomeras stative.jedino ako mi objasnite da je caci sudija, to cu jos nekako da progutam. mislim, intimno necu, ali onda makar necu pisati na ovoj temi.@Uskebasi je napisao svoje vidjenje gde kaze:meni smeta napisano> ko urgira, moli ili sta vec?Нису су случајно дали Божи Криминалу да суди први пут, па су га после пребацили да буде судија који даје одобрења за прислупкивање за специјалу.После је судио један од судија који је свеже дошао из основног нивоа. Није ћаци класичан, писмен је и пристојан, али у овој последњој тури долазака у Виши суд нису препуштали случају ко долази. А лично је Ненад Стефановић, СНС шеф правосуђа у Београду заступао оптужницу што се иначе никада не ради.
Friday at 15:414 days 9 minutes ago, holden kolfild said:meni, licno, nije jasno zasto se ne pokrene sa strane pravnika, advokatske komore, hajde da se tu zadrzim, neka javna rasprava, uporedno pravo u drugim drzavama i sl. i psiholozi, pedijatri, zaintersovana javnost.Zato što u našoj javnosti nije moguće razgovarati ni o lepom vremenu, a da se neko ne dohvati za gušu. Stručne rasprave po pitanju zakona uopšte i ne postoje, to je nemoguće izvesti u ovakvom društvu. Zakoni se donose tako što se uzme nešto sa EU agende, uzme se neki random EU zakon koji se prepiše bez da se iko pita jel to može tako i šta se time dobija. Eventualno, vlast podmetne u taj zakon i nešto što ide njima na ruku. Onda se objavi da je to u skladu sa "evropskim standardima", dođe neki random evropski birokrata koji to pročita i pohvali reformske napore. Tako se donose zakoni u Srbiji.
Friday at 15:434 days da, okej, nenada stefanovica sam se setio, i da je zalegao. ne znam sta da ti kazem, ali ako imas prilike da popricas sa roditeljima ili bracom/sestrama ubijene dece, popricaj. ne znam kakvo ti je misljenje o bozovicu, meni je on sve samo ne zora.
Friday at 15:494 days 2 minutes ago, bejzbolka said:Zato što u našoj javnosti nije moguće razgovarati ni o lepom vremenu, a da se neko ne dohvati za gušu.Stručne rasprave po pitanju zakona uopšte i ne postoje, to je nemoguće izvesti u ovakvom društvu. Zakoni se donose tako što se uzme nešto sa EU agende, uzme se neki random EU zakon koji se prepiše bez da se iko pita jel to može tako i šta se time dobija. Eventualno, vlast podmetne u taj zakon i nešto što ide njima na ruku. Onda se objavi da je to u skladu sa "evropskim standardima", dođe neki random evropski birokrata koji to pročita i pohvali reformske napore. Tako se donose zakoni u Srbiji.jel se oglasavate? (stvarno ne znam da li si u nekom udruzenju, pratili smo izbore za komoru i za vst nedavno na forumu, svi pravnici sa foruma su imali pbp) jel vam je u fokusu inicijativa za neku javnu raspravu, makar dovela da ostane krivicna odgovornost na 14 godina?02.05.23. uvece, to nikada nikome nije padalo na pamet, ali sta znam, mozda je 04-05.05.23. nekom palo na pamet, mozda bas pravnicima, koji nisu sudije ili u smrde u tuzilastvima) Edited Friday at 15:534 days by holden kolfild
Friday at 15:554 days 2 minutes ago, holden kolfild said:da, okej, nenada stefanovica sam se setio, i da je zalegao.ne znam sta da ti kazem, ali ako imas prilike da popricas sa roditeljima ili bracom/sestrama ubijene dece, popricaj.ne znam kakvo ti je misljenje o bozovicu, meni je on sve samo ne zora.Божовић је злогласан. Иначе је врхунски шармантан и симпатичан. Свира рок и слично.Да не будем погрешно схваћен, за кривично право у конкретном случају је важно само шта пише у закону и има у доказима. Ништа друго. Кривично право је једна од најосетљивијих института у друштву који вероватно најлакше може да буде злоупотребљен за језиве ствари. То исто ВЈТ у Београду се спрема сада да прогања студенте око звучног натежући и растежући институције. У Бору су у поступку убили од батина човеки то је прошло јер је јавност била прво ужаснута због нестанка девојчице а после припремљена директно од Вучића за то јер је он "објаснио" шта се десило.Када сам ја или неко мени близак оштећен, и за много мање ствари ми пада на памет свашта шта бих радио кривцима или како би их казнио, па то не значи да тако треба. За породице убијених правде на овом свету нема. Немам ја никакво сажаљење према родитељима КК, и свакако су из угла морала криви, али то не значи да мислим да су имали праведно суђење и да су осуђени по закону. А као бонус долази да је суђење њима искоришћено да се прикрију сви други пропусти и заштити власт од беса људи.