Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

Featured Replies

izvinite ako mi je promaklo, ali da li je rađeno psihijatrijsko veštačenje roditelja?

• Replies 6.4k
  • Views 536.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mi ostadosmo danas bez dvoje dece. Ne nase, al smo uz ovu odrastali. I jos dvoje je dozivotno istraumirano. Ceo dan i pola noci sa ovim roditeljima, ukratko - jezivo. Informacije ne dopiru do mozga. N

• ubibobi
    ubibobi

Jutros me je nazvao jedan moj bliski klijent i saradnik i izjavio da mu je u masakru poginula ćerkica od 11 godina. Nas dvojica smo se videli to jutro upravo u vreme kada se sve to događalo i tada mi

• Šanse nema da postignem da iščitam ceo topik pa ću verovatno ponoviti nešto što je već rečeno. Od juče pratim vesti, forum, mreže, toliko informacija stiže brzino svetlosti da smo prosto nenavikn

Posted Images

Ali da vidiš na kameri kako ti dete opstruiše nadzor i ne uradiš ništa po pitanju silnog oružja koje držiš u kući. Bar da odeš da čekiraš da li je sve tamo gde si i ostavio. Što bi neko skrivao ponašanje od tuđih očiju, osim ako ima nameru da uradi nešto zabranjeno?

I, uopšte, snimati sopstveni stan iznutra ne deluje baš da je deo normalne porodične atmosfere.

2 hours ago, Svemir Zeka said:

Jeste, mi deci pretimo zatvorom. Ili to za zatvore i granicu krivične odgovornosti saznaju iz medija pa prave svoje planove.

Meni je baš tužno da se na ovakvom primeru, za šta pravna struka nije našla rešenje, ekstreman primer neljudskosti tzv pravde, dakle da na ovom primeru vežba svoje prepostavke, koje očigledno više ne funkcionišu.

Ako je ovaj slučaj takav da izaziva veliki pritisak javnosti, stavite prst na čelo pa se zapitajte: zašto baš ovaj slučaj.

Pa sistem prevencije (uključujući i psihologe) prvi nije našao rešenje za ovakve i slične slučajeve, nego je predlog da se balast toga što očigledno postoje ozbiljni deficiti u sistemu prepoznavanja i prevencije devijantnog ponašanja prosledi pravosuđu da šalje decu od 12 godina u ustanove kako bi svi ostali delovi sistema mogli da operu svoju savest u slučaju propusta.

Ako sistem prevencije ne može da izađe na kraj sa decom od 12 godina koja imaju devijantne ideje bez spominjanja zatvora i policije, onda je problem u tom samom sistemu koji nema ili ne zna ništa pozitivno i konstruktivno da im ponudi kao alternativu, a ne u granici krivične odgovornosti. Ona je na samom kraju tog puta, i to kraju koji treba izbeći po svaku cenu.

I još jedno za kraj - opet treba primetiti kako baš niko iz sistema nije odgovoran baš ni za šta u vezi ovog slučaja. Svi su drugi odgovorni - sam KK, roditelji, vlasnici streljane, internet, kompjuterske igre, samo niko iz državnog sistema - ni škola, ni policija. Uz ogradu da ne znam detalje slučaja u dovoljnoj meri da bih doneo konačne zaključke, deluje mi da je ovde bilo i te kako materijala da se ispita moguća krivična odgovornost školske uprave, psihologa i pedagoga Ribnikara, kao i policije, za propuste koji su do ovoga doveli, ali je odavno poznato da su čak i delovi sistema školstva kod nas nedodirljivi, o policiji da i ne govorim.

Edited by Ayatollah

16 minutes ago, pt 2.0 said:

izvinite ako mi je promaklo, ali da li je rađeno psihijatrijsko veštačenje roditelja?

Nije uopste spomenuto u optuznici. I ja sam isto pomislila.

Razumem ogorčenost pravnika ali ovo je zaista ekstreman i nadajmo se jedinstven slučaj kod nas, i situacija je sigurno hendlovana na ovaj način baš da bi se umirila javnost, lakše procesuirala tolika trauma il štagod. Imamo situaciju maloletni/dete psihopata+loše vaspitanje+dostupno oružje, kažnjava se ono što je zakonski moguće jer bi 10 mrtvih-niko ništa situacija bila daleko teža za progutati

Naravno da ne opravdavam ovakav pristup ali to je još i najmanje štetno od svega što smo mogli očekivati od ove vlasti, barem su u stanju da problem stave pod tepih pod ključ a ne da još izazovu dodatni autrejdž ako bi KK bio pušten jer je dete, a roditelji nekažnjeni što su mu omogućili to što je uradio

Edited by Leia

5 minutes ago, Leia said:

Razumem ogorčenost pravnika ali ovo je zaista ekstreman i nadajmo se jedinstven slučaj kod nas, i situacija je sigurno hendlovana na ovaj način baš da bi se umirila javnost, lakše procesuirala tolika trauma il štagod. Imamo situaciju maloletni/dete psihopata+loše vaspitanje+dostupno oružje, kažnjava se ono što je zakonski moguće jer bi 10 mrtvih-niko ništa situacija bila daleko teža za progutati

Razumem i ovaj rezon. Shvatam da je ljudima lakše kada je neko označen kao "kriv".

Presuda je za mene sa pravne pogrešna i ostajem pri tome. Međutim, nije ni prva ni poslednja problematična odluka. Ono što mi smeta je što se ova presuda u javnosti percepira kao nešto pozitivno, kao primer kako sud treba da radi, a sve je samo ne to.

Ceo postupak je cirkus i više se vodi po opskurnim tv stanicama, nego u sudnici. Javno se ističu i hvale ove kazne, predlažu se uvođenja novih krivičnih dela i sredstava za nadzor, čak se dovode u pitanje instituti krivičnog prava koji postoje vekovima i do kojih se teškom mukom došlo, kao što je princip individualne krivične odgovornosti. To je apsolutno civilizacijsko dostignuće i za mene je bilo kakav povratak u kolektivnu odgovornost ili krivičnu odgovornost za dela drugih lica nedopustiv. To je ono što mi je mnogo veći problem, nego sama činjenica da su Kecmanovići osuđeni.

meni je neverovatno da svako gleda ovaj slučaj samo sa "svoje" strane. ne može da se posmatra samo pravno, ili samo sa strane psihijatra. nije izolovana stvar već kombinacija nekoliko stvari te smatram da je malo neukusno pozivati se samo na "zakon i pravo i da nije po njemu" već da je šira slika i vrlo jedinstven slučaj. Pravila i zakoni su se menjali posle situacija koje su se po prvi put desile u istoriji

@bejzbolka Pa i forsiranje te odluke kao ispravne je deo nekakve grupne psihoterapije za celo društvo, pravda je donekle zadovoljena iako u ekstremno zategnutom pravnom okviru. Da pitaš roditelje ubijene dece a i mnoge druge uostalom sigurna sam da smatraju da KK nije adekvatno kažnjen, ali ipak se nije išlo dotle da se po svaku cenu zadovolje oni koji su najviše i oštećeni.

Ne mislim da je doveden u pitanje princip individualne krivične odgovornosti jer otac i nije odgovarao za ubistva niti je saučesnik, ali svakako jeste dobio maksimum koji se mogao iscediti u okvirima prava, majka takođe.

Just now, Leia said:

@bejzbolka Pa i forsiranje te odluke kao ispravne je deo nekakve grupne psihoterapije za celo društvo, pravda je donekle zadovoljena iako u ekstremno zategnutom pravnom okviru. Da pitaš roditelje ubijene dece a i mnoge druge uostalom sigurna sam da smatraju da KK nije adekvatno kažnjen, ali ipak se nije išlo dotle da se po svaku cenu zadovolje oni koji su najviše i oštećeni.

Ne mislim da je doveden u pitanje princip individualne krivične odgovornosti jer otac i nije odgovarao za ubistva niti je saučesnik, ali svakako jeste dobio maksimum koji se mogao iscediti u okvirima prava, majka takođe.

Okej, ako presuda po drugi put padne na Apelaciji videćemo koliko je ta "psihoterapija" uspešna. I da li to koristi roditeljima ubijene dece ili ih još više maltretira. Samo se nadam da će tada javnost da prst uperi u tužilaštvo i advokate oštećenih koji pričaju bajke po televiziji, a ne na sud.

Princip nije ukinut ovom presudom, jer nisu osuđeni za ubistva, niti su mogli biti. Ali i samo obrazloženje presude sadrži više opisa radnji KK, nego osuđenih. A u javnosti postoje inicijative da roditelji odgovaraju za dela dece.

@bejzbolka A opet će psihoterapija na neki način biti uspešna, bio je neki proces, nije samo pušteno kao da ništa nije bilo. Mada postoji mogućnost i da se presuda održi, i meni to deluje izglednije zbog celog konteksta jelte

Koje radnje osuđenih bi detaljnije obrazlagao, gde ga je otac vodio na pucačinu ili zašto mu se majka nije više posvetila? Šta bismo time dobili?

Inicijative da roditelji odgovaraju za dela dece su nebuloza, mislim neozbiljno

Nakon groznih tragedija (a od ove nema jezivije i zbog dečijih žrtava i zbog toga što je počinilac dete) mi, ljudi, najpre želimo da:

- doživimo zadovoljenje pravde za žrtve

- razumemo zašto se dogodilo

- vidimo šta će se promeniti u različitim sistemima da se užas ovih razmera nikako ne ponovi.

U tragediji Ribnikar, prema mom osećanju, ništa od ovoga nije zadovoljeno.
To ispunjava dodatnim užasom, nesigurnošću i neizvesnošću sve nas, a pripadnike pojedinih esnafa (naše forumaše pravnike i psihologe) dodatno frustrira jer se osećaju i odgovorno i nemoćno istovremeno.

36 minutes ago, Leia said:

Razumem ogorčenost pravnika ali ovo je zaista ekstreman i nadajmo se jedinstven slučaj kod nas, i situacija je sigurno hendlovana na ovaj način baš da bi se umirila javnost, lakše procesuirala tolika trauma il štagod.

Ogorčenost pravnika zapravo ima veze sa tim sto ovo nije ni ekstreman, ni jedinstven slučaj silovanja pravnih normi radi željenog rezultata. Svaka čast svakome kome ne smeta normalizacija upliva izvršne vlasti u sudske postupke.

Problem nas pravnika je u tome sto se mi sa ovakvim nategnutim obrazlozenjima odluka susrecemo svakodnevno i sto je vec postalo normalno da kad neko "urgira" ili "zamoli" sud, ti ne mozes na sudu dokazati da je danas petak jer tom nekom odgovara da danas bude utorak

Edited by Uskebasi

Just now, Leia said:

@bejzbolka A opet će psihoterapija na neki način biti uspešna, bio je neki proces, nije samo pušteno kao da ništa nije bilo. Mada postoji mogućnost i da se presuda održi, i meni to deluje izglednije zbog celog konteksta jelte

Koje radnje osuđenih bi detaljnije obrazlagao, gde ga je otac vodio na pucačinu ili zašto mu se majka nije više posvetila? Šta bismo time dobili?

Inicijative da roditelji odgovaraju za dela dece su nebuloza, mislim neozbiljno

Postoji mogućnost da se presuda održi. Treba uzeti prethodno rešenje Apelacionog suda, koji je rekao šta nije bilo u redu sa prethodnom presudom. Onda uporediti da li je ovom presudom to ispravljeno ili ne. Ako nije, ne vidim kako ova nova presuda može da opstane, ako gledamo pravno. Ako gledamo "širu sliku ili ceo kontekst" onda može sve, mogu i mene da pokupe i spakuju sa njima zato što ovo pišem.D

Edited by bejzbolka

16 minutes ago, bejzbolka said:

A u javnosti postoje inicijative da roditelji odgovaraju za dela dece.

Pa to nije nista novo i vec postoji u raznim drzavama:

Criminal Liability: Parents can be prosecuted if they explicitly contribute to the delinquency of a minor, neglect to supervise them, or fail to safely secure items like firearms used in a crime.

Koliko vidim, u ovom slucaju, ispunjen je (makar) poslednji uslov

4 minutes ago, Uskebasi said:

Ogorčenost pravnika zapravo ima veze sa tim sto ovo nije ni ekstreman, ni jedinstven slučaj silovanja pravnih normi radi željenog rezultata. Svaka čast svakome kome ne smeta normalizacija upliva izvršne vlasti u sudske postupke.

Problem nas pravnika je u tome sto se mi sa ovakvim nategnutim obrazlozenjima odluka susrecemo svakodnevno i sto je vec postalo normalno da kad neko "urgira" ili "zamoli" sud, ti ne mozes na sudu dokazati da je danas petak jer tom nekom odgovara da danas bude utorak

pa valjda je i sudija pravnik? ili ste vi sa ppp-a jedini pravnici?