Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

Featured Replies

7 minutes ago, gsb said:

Pravilno se cuva u sefu za to namenjenom, koji je policija pregledala i rekla sve ok, tu cuvaj oruzje. Oruzje nije bilo tu, kada ga je KK uzeo, nego u torbi za prenos.

Pa ne bas, cuva se u zakljucanom sefu, kasi ili na drugi način na koji se obezbedjuje da se taj prostor ne može lako otvoriti. Zakljucana kutija za prenos isunjava zakonske uslove za cuvanje.

• Replies 6.4k
  • Views 536.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mi ostadosmo danas bez dvoje dece. Ne nase, al smo uz ovu odrastali. I jos dvoje je dozivotno istraumirano. Ceo dan i pola noci sa ovim roditeljima, ukratko - jezivo. Informacije ne dopiru do mozga. N

• ubibobi
    ubibobi

Jutros me je nazvao jedan moj bliski klijent i saradnik i izjavio da mu je u masakru poginula ćerkica od 11 godina. Nas dvojica smo se videli to jutro upravo u vreme kada se sve to događalo i tada mi

• Šanse nema da postignem da iščitam ceo topik pa ću verovatno ponoviti nešto što je već rečeno. Od juče pratim vesti, forum, mreže, toliko informacija stiže brzino svetlosti da smo prosto nenavikn

Posted Images

Ako se dobro sećam, po tabloidima je išla priča da je oružje sa municijom bilo u koferu sa brojevnom šifrom i da je ovaj posmatrajući ćaleta uspeo da prokljuvi šifru pošto je on po zaključavanju neznatno menjao stanje u odnosu na nju.

Edited by vememah

14 minutes ago, gsb said:

Nemam vremena sada, pokusacu za vikend to da procitam, samo jedno pitanje: Pod koju zakonsku sankciju bi ti podveo nepropisno drzanje oruzja? Prekrsaj? Ako da, kolika je kazna za to?

Da li postoji neko delo ne opste nego licne ili nesto slicno sigurnosti, jer nepropisno drzanje oruzja podpada pod to, barem je neposrednu okolinu ugrozavalo? i kolika je kazna?

Ako je znao da njegov sin ima psihicke probleme da li bi se onda nepropisno nosenje oruzja i obuka gadjanja mogli podvesti pod delo protiv opset sigurnosti?

Da, ja mislim da krivično nije odgovoran.

1 minute ago, Mil@n said:

Jel postoji način da dete ne zna gde je sakriveno oružje?

Ne. Pobogu, ne znam dete koje kad je samo po kući nikad nije preturalo po ormarima, makar tražeći sakrivene čokolade.

1 minute ago, vememah said:

Ako se dobro sećam, po tabloidima je išla priča da je oružje sa municijom bilo u koferu sa brojevnom šifrom i da je ovaj posmatrajući ćaleta uspeo da prokljuvi šifru pošto je on po zaključavanju neznatno menjao stanje u odnosu na nju.

Da. 3 cifre su zakljucavale i kutuje i oroze pistolja. 2 je stalno drzao iste, samo je prvu okrenuo sa 7 na recimo 4 i otvorio kutiju. To je u obrazolzenju takodje navedeno. I to je uradio kad je prekrio kameru.

To onda svakako nije adekvatan način čuvanja, em što su municija i oružje zajedno, em što uporan klinac može da provali šifru čak i ako ništa ne zna o njoj.

Just now, vememah said:

To onda svakako nije adekvatan način čuvanja, em što su municija i oružje zajedno, em što uporan klinac može da provali šifru čak i ako ništa ne zna o njoj.

Ok, ali šta je onda adekvatan način čuvanja za prosečnog čoveka?

Fizička lica koja nabavljaju oružje, dužna su da obezbede uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije, tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno, da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormanima koji se ne mogu lako otvoriti.

http://demo.paragraf.rs/demo/combined/Old/t/t2018_07/t07_0050.htm

Takođe je ovde valjda otežavajuća okolnost što su ga, ako sam dobro shvatio, provalili da je otključao (ili bar pokušavao da otključa) kofer nekoliko dana pre masakra i onda nisu ništa preduzeli da ga spreče da ponovo dođe do oružja stavljajući ga u sef i razdvajajući od municije.

Edited by vememah

Tačno je da nije čuvao oružje na način koji je propisan zakonom i pravilinikom.

Međutim, to ne znači da je po automatizmu to krivično delo Izazivanje opšte opasnosti.

Just now, vememah said:

Takođe je ovde valjda otežavajuća okolnost što su ga provalili da je otključao kofer nekoliko dana pre masakra i onda nisu ništa preduzeli da ga spreče da ponovo dođe do oružja.

Sve je to jasno, ali odes u MUP i pitas kako da adekvatno cuvam oružje u stanu, kakav sef da kupim? Šta je adekvatan odgovor?

Ne znam. Je l' kažu da može plastičan kofer sa 3 cifre i da je dovoljno da promeniš jednu i tako ga ostaviš zaključanog ili možda nešto drugo što je više u saglasnosti sa zdravim razumom?

Edited by vememah

22 minutes ago, Uskebasi said:

Sa pravne strane meni je ovo apsolutni prihvatljiv koncept. Ono što mi nije prihvatljivo je da roditelji ne odgovaraju za detetovo delo, nego da se izmisljaju posebna krivična dela i natežu pravne norme da bi se zadovoljila javnost

Da li bi se moglo teoretski uvrstiti u saučesništvo ili je za to neophodno da roditelj ima saznanje o tačnom delu koje se planira?

U filmovima viđamo da vozač najebe čak i ako nije imao pojma šta tačno oni koje vozi planiraju da urade...

Just now, vememah said:

Takođe je ovde valjda otežavajuća okolnost što su ga provalili da je otključao kofer nekoliko dana pre masakra i onda nisu ništa preduzeli da ga spreče da ponovo dođe do oružja.

Provalio je u aprilu, a onda je recimo 1. maja uzeo pistolje i stavio ih u fioku od svog stola i to niko nije provalio. Takodje, citao je na internetu, kupio je etanol i ujutro pre skole napravio molotovljeve koktele, koje je nosio sa sobom (planirao da baci na vrata ako ga ometaju). Sve je to slikao pre odlaska u skolu. Otac je rano ujutro otisao na posao, a majka je krenula pre 8 sa cerkom, njemu je u 8:31 poslala poruku tipa, da li si stigao na cas. On je u skolu stigao u 8:37, popricao sa Draganom, i kad se on okrenuo krenula je pucnjava. U njega je ispalio 2 metka. u Anu Bozovic i jos jednu devojcicu sa 6 metara je pucao, obe u glavu. Sofiju Negic, koja je izasla iz WC-a je pucao sa 7 metaka a nije je ni poznavao. 45 metaka je ispalio u ucionici. Sve se zavrsilo za 2 minuta.

Ranac sa "opremom" je drzao zakace oko struka ispred sebe. Kroz prozor je prskocio u dvoriste, seo na klupu ispred drveta, tu bio neko vreme, a onda otisao negde u dvoriste dalje odbacio pistolj i pozvao policiju. Rekao je nesto tipa "ja sam psihopata, pucao sam u ljude". Inace mislio je za sebe da je psihopata (verovatno zato sto mu je otac to rekao (za jedanput postoji dokaz) i nametnuto mu je) i pretrazivao internet o psihopatama, jednom je pitao google: "ja volim zivotinje, da li sam ja psihopata".

Edited by gsb

10 minutes ago, gsb said:

Provalio je u aprilu, a onda je recimo 1. maja uzeo pistolje i stavio ih u fioku od svog stola i to niko nije provalio. Takodje, citao je na internetu, kupio je etanol i ujutro pre skole napravio molotovljeve koktele, koje je nosio sa sobom (planirao da baci na vrata ako ga ometaju). Sve je to slikao pre odlaska u skolu. Otac je rano ujutro otisao na posao, a majka je krenula pre 8 sa cerkom, njemu je u 8:31 poslala poruku tipa, da li si stigao na cas. On je u skolu stigao u 8:37, popricao sa Draganom, i kad se on okrenuo krenula je pucnjava. U njega je ispalio 2 metka. u Anu Bozovic i jos jednu devojcicu sa 6 metara je pucao, obe u glavu. Sofiju Negic, koja je izasla iz WC-a je pucao sa 7 metaka a nije je ni poznavao. 45 metaka je ispalio u ucionici. Sve se zavrsilo za 2 minuta.

Ranac sa "opremom" je drzao zakace oko struka ispred sebe. Kroz prozor je prskocio u dvoriste, seo na klupu ispred drveta, tu bio neko vreme, a onda otisao negde u dvoriste dalje odbacio pistolj i pozvao policiju. Rekao je nesto tipa "ja sam psihopata, pucao sam u ljude". Inace mislio je za sebe da je psihopata (verovatno zato sto mu je otac to rekao (za jedanput postoji dokaz) i nametnuto mu je) i pretrazivao internet o psihopatama, jednom je pitao google: "ja volim zivotinje, da li sam ja psihopata".

To sve nabrojano su radnje KK. To nisu radnje njegovih roditelja. Oni ne odgovaraju za njegovo delo, nego za svoje.

1 minute ago, bejzbolka said:

To sve nabrojano su radnje KK. To nisu radnje njegovih roditelja. Oni ne odgovaraju za njegovo delo, nego za svoje.

Da, da ja samo prenosim iz obrazlozenja.