Friday at 08:264 days 10 hours ago, gsb said:- neke usputne cinjenice: otac je imao preko 1500 metaka za one poluautomatske pistolje. i oko 5000 metaka za vazdusne puske. Metke je drzao na mestu koje je policiji pokazao kao sefofe za pistolje i puske. Meni ovi brojevi nisu normalni.- postoji snimak kk iz 2021 kad je ima 11 i nesto godina iz nekog etno sela izmedju Mionice i Kosjerica na kome on puca vazdusnom puskom u prisustvu NN zene i deteta, pri cemu se "vidi da ume da puca".- 20 i nekog aprila (pre dogadjaja) je stigao kuci odnekud pre roditelja i popeo se na stolicu u hodniku da dodje do prenosne torbe gde su bili pistolji. Otac je to video na web kameri i zvao ga (postoji rekonstrukcija sa mobilnih telefona), i on je onda prekrio kameru i nastavio posao (tad je provalio sifru za torbu). Roditelje to nije zabrinulo, objasnjenje je bilo da je sigurno hteo malo privatnosti. Komentar sudije: to je bila kamera koja snima deo dnevne sobe i hodnik, privatnost je imao u svojoj sobi i kupatilu.- on je policiji kad je pozvao posle pucnjave rekao da je psihopata i da je ubio ljude. (Nije zvao roditelje...)- izjavio je da ga je dokumentarac o masakru Columbine inspirisao na to, ali nikad o tome nije pricao sa roditeljima.- majka je premestaj u drugu smenu na kraju skolske 2022 godine trazila od razredne i citirana je prepiska. Razredna je odbila i rekla da pricaju sa psihologom. Razgovora sa psihologom nije bilo, samo je razredna u 28. avgusta 2022 mailom obavestila da je dobio premestaj u 7-2.- imao je 22x izostanaka, sto je bilo 45 od 137 radnih dana. 2x dana su bila obpravdanja od lekara iz Euromedika-sva. Ostala je razredna izgubila.- U jednoj poruci je nekoj drugarici napisao da je stara A smena super i da bi se sutra vratio.- Celo sudjenje nije opisalo nista od odnosa sa ocem, sem vodjenje u streljanju i pucacina.Meni je sok to sto majka ima sredjeniju frizuju od moje (meni za ove 3 godine od tragedije ne bi palo na pamet da se farbam, nosila bih sede kao usud, kaznu, sta god...), a i visoke stikle su mi top.Ovaj deo optuznice ocu za oruzje mi je skroz cist i obrazlozen, a ovo zanemarivanje mi je klimavo (sudija kaze da je suvise kasno za vestacenje KK jer je on vec 3 godine pod lekarskim nadzorm a u godinama je kad se licnost brzo i drasticno menja a i komunicira samo sa policijom i lekarima, a i u iskazu je rekao da mu je bolje od kad je u bolnici.)Nekad je postojalo nešto što se zove čast, danas toga nema (---> demontaža). Da moje dete to uradi, mene više ne bi bilo. Toliko bih bar ponudila čovečanstvu, da sam odgojila ubicu druge dece.
Friday at 08:264 days 1 minute ago, Svemir Zeka said:Jeste, mi smo goreli svi i razboleli se usput (ja lično sam tad dobila još jednu bolest), dok u februaru Ministarstvo nije donelo novi pravilnik - bez njega ne možeš ništa - o tome da učenika možeš da udaljiš tog momenta ako procenjuješ rizik, plus još neke promene (kao ona koju sam navela). Od tad je lakše.Ja sam lično imala postupaka i sve radila u skladu s moralom i zakonom, kad sam primetila rizično ponašanje. Poslednji put je bilo pre neki dan.Znači, nije samo do spuštanja donje granice za krivičnu odgovornost. U suštini, nova vremena - nove generacije (koje su zbog novih tehnologija i pojačane alijenacije sklonije razvoju psihičkih poremećaja nego prethodne), i zahteva da se zastareli pristupi prema deci menjaju. Jako kompleksna tema
Friday at 08:274 days Just now, Svemir Zeka said:Nekad je postojalo nešto što se zove čast, danas toga nema (---> demontaža).Da moje dete to uradi, mene više ne bi bilo. Toliko bih bar ponudila čovečanstvu, da sam odgojila ubicu druge dece.ne idi tim putem, nekada je postojala i krvna osveta.
Friday at 08:344 days Kažem šta bih ja lično. Ja bih to. Kao ja. Da živim s tim šta mi je dete uradilo? Ali hej, baš zato što sam ovakva, moja deca to neće uraditi. Baš kao i mnoga druga, od mnogih drugih roditelja. Izvinjavam se, ali nemam nimalo simpatije ni empatije za psihopate. Što se granice tiče, pa imamo druge zemlje kao primer, jesmo li to već pričali? A advokati bi da roditelji ne robijaju umesto deteta - koji je način? Ili roditelj, ili dete. Ovde ima ljudi koji lično znaju te roditelje @ubibobi @kralj @Tsai ima još, nek ih pitaju šta misle o populističkim merama.
Friday at 08:374 days Popular Post Ja stičem utisak da bi advokati da se ne savija zakon da bi se zadovoljla besna javnost, jer to ima dalekosžene moguće posledice.Ti nastupaš iz emotivnog aspekta i to mi je sasvim jasno.
Friday at 08:394 days 11 minutes ago, Filozof manijak said:zastareli pristupi prema deci menjaju.Ovo baš nije zastarelo. Poštuješ ljudsko pravo deteta na obrazovanje, ne isključiš ga, ono možda naškodi nekom. Ovo od februara je više drakonski
Friday at 08:414 days 1 minute ago, Filozof manijak said:Ja stičem utisak da bi advokati da se ne savija zakon da bi se zadovoljla besna javnost, jer to ima dalekosžene moguće posledice.Ti nastupaš iz emotivnog aspekta i to mi je sasvim jasno.Ja nastupam iz pozicije tih roditelja, i pozicije roditelja dece koja idu u škole. To nije "emotivan" aspekt nego jedini ljudski s mesta gde sam. Kao roditelj i kao čuvar druge dece.
Friday at 08:444 days 17 minutes ago, gsb said:Samo da dopunim: oruzje nije propisno drzano u sefu, tu je drzan ostatak municije, i taj kljuc kk nije nasao. Oruzje je drzano u prenosnoj torbi koja kako ime kaze sluzi za prenos oruzja od kuce do nekog mesta.Pitanje: zamislimo da je izvrseno vestacenje i pokazano da je kk psihopata, da li roditelji mogu i takvo dete da zanemare? Nekoliko zahteva za odlazak kod psihologa su ignorisali.Zakon izricito propisuje da je automobil opasna stvar i da je vlasnik duzan da obezbedi cuvanje auta na nacin na koji se onemogucava pristupa istom trećim licima. Ja ne znam čoveka koji ključeve od auta nosi oko vrata, ili drzi zaključane u sefu. Ne znam lovca koji je nakon ove "generalne prevencije" kupio sef koji se otvara skeniranjem oka. Jednostavno, pravni standard cuvanja na bezbedan nacin pretpostavlja duznu paznju prosecnog coveka, a ne pretpostavku da ti je sin prihopata koji ce da ubija decu. Ovom presudom je utvrdjeno da je kk žrtva krivicnog dela. To je bolesno na sto nacina.
Friday at 08:514 days Ono što je sigurno je da je Apelacionom sudu uvaljen vruć krompir i verujem da će sudije na Apelaciji bežati od ovog predmeta, jer je pritisak javnosti ogroman.Nadam se da će predmet doći u neko kvalitetno veće.
Friday at 08:564 days Nadam se da će detetu K.K. dati otpusnu listu jer je psihički zdrav i vratiti ga u redovno školovanje. Sve po zakonu.
Friday at 08:574 days 11 minutes ago, Uskebasi said:Zakon izricito propisuje da je automobil opasna stvar i da je vlasnik duzan da obezbedi cuvanje auta na nacin na koji se onemogucava pristupa istom trećim licima. Ja ne znam čoveka koji ključeve od auta nosi oko vrata, ili drzi zaključane u sefu. Ne znam lovca koji je nakon ove "generalne prevencije" kupio sef koji se otvara skeniranjem oka. Jednostavno, pravni standard cuvanja na bezbedan nacin pretpostavlja duznu paznju prosecnog coveka, a ne pretpostavku da ti je sin prihopata koji ce da ubija decu.Ovom presudom je utvrdjeno da je kk žrtva krivicnog dela. To je bolesno na sto nacina.Da li se ta dužna pažnja prosečnog čoveka povećava ako se ispostavi da dete ima tendencije ka čudnom ponašanju tako da kažem? Na primer, ako dete izjavi 10 puta jedva čekam da poubijam 10 ljudi (hipotetički) da li to i dalje znači da roditelj treba da se drži samo generalne prevencije ili je poželjno da ga možda odvede u streljanu da se izduva (opet hipotetički) ili možda da priča sa njim i dodatno obrati pažnju na pristup deteta oružju (opet hipotetički)?
Friday at 09:044 days Mnogo problema proistice iz nedostatka, manjka licne odgovornosti, u svim segmentima drustva. Hajde da potpuno ukinemo i roditeljsku odgovornost, pa smo mirni.Da banalizujem - racunajmo na to da dete od 3 godine treba samo da zna da je otrov za miseve, koje je mama/tata ostavila nadohvat ruke opasno, i da ga nece uzeti
Friday at 09:054 days 4 minutes ago, Mil@n said:Da li se ta dužna pažnja prosečnog čoveka povećava ako se ispostavi da dete ima tendencije ka čudnom ponašanju tako da kažem? Na primer, ako dete izjavi 10 puta jedva čekam da poubijam 10 ljudi (hipotetički) da li to i dalje znači da roditelj treba da se drži samo generalne prevencije ili je poželjno da ga možda odvede u streljanu da se izduva (opet hipotetički) ili možda da priča sa njim i dodatno obrati pažnju na pristup deteta oružju (opet hipotetički)?Nažalost za vršenje roditeljkog prava nije potreban ni nadprosečan, ni prosečan kvalitet, nego minimalan. U tom minimalno zahtevanom kvalitetu roditeljstva nema razgovora o osecanjima deteta, obezbeđivanja psihološke pomoći, adekvatnog i blagovremenog prepoznavanja potreba deteta...
Friday at 09:054 days 9 minutes ago, Svemir Zeka said:Nadam se da će detetu K.K. dati otpusnu listu jer je psihički zdrav i vratiti ga u redovno školovanje. Sve po zakonu.A preporučio bih i tebi da odmoriš od teme