Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

Featured Replies

6 hours ago, pt 2.0 said:

da li je objašnjavano zbog čega su oni uopšte imali kamere koje snimaju unutrašnjost stana?

Ne. Nije objasnjeno.

• Replies 6.4k
  • Views 536.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mi ostadosmo danas bez dvoje dece. Ne nase, al smo uz ovu odrastali. I jos dvoje je dozivotno istraumirano. Ceo dan i pola noci sa ovim roditeljima, ukratko - jezivo. Informacije ne dopiru do mozga. N

• ubibobi
    ubibobi

Jutros me je nazvao jedan moj bliski klijent i saradnik i izjavio da mu je u masakru poginula ćerkica od 11 godina. Nas dvojica smo se videli to jutro upravo u vreme kada se sve to događalo i tada mi

• Šanse nema da postignem da iščitam ceo topik pa ću verovatno ponoviti nešto što je već rečeno. Od juče pratim vesti, forum, mreže, toliko informacija stiže brzino svetlosti da smo prosto nenavikn

Posted Images

@bejzbolka

razumeli smo se. mislio sam na roditelje streljane dece.

sta mislis o odnosu roditelja ubice?

a to za kamere u gajbi. znam nekoliko likova koji imaju to.

Edited by bradilko

8 minutes ago, gsb said:

Ne. Nije objasnjeno.

Preko 60% domaćinstava u USA ima neku kameru, ring je vrlo popularan, a i druge novije stvari, gde ti stigne push notifikacija i možeš u real time-u da kažeš detetu da ne jede nešto ili poštaru da ostavi ispod vrata. Nije više ni moda, normalizovano je, samo, na sreću, nije došlo do nas, mi imamo i neke zakone, posebno za spoljne, mada mislim da se to ne poštuje.

Generalno, ko ima malko bolja kola, višu ogradu i sređeniju fasadu, ovde u PA, ima i kamere, ne bi me čudilo i unutra.

Tako vreme...

EDIT

Ali, da dete krene po torbu, ti vidiš, kažeš nemoj i ovaj pokrije kameru... khm khm. Nego deluje da oni tim stvarima nisu želeli da se bave, tj. radili su stvari paralelno i iz svog ugla, bilo im je preteško da se udube. Neki komentari šta je majka pisala ukazuju na to, fali samo - je l znaš kako se ja osećam kad si ti takav... npr.

Imam u okruženju jedan primer gde je roditeljima rečeno da su trebali dete ranije da dovedu, da ima problema sa učenjem i da će ih tek imati, i majka već godinu dana "pati" zbog toga, razvodi se, izlazi, ide u teretanu, etc.. kontam, njoj se dešava da dete ima problem, ne detetu.

Edited by Vapad

4 hours ago, ragasto said:

Može li iko ko ima veze sa ovim da prokomentariše:

Da li ovo znači da nikakvog veštačenja neće biti i da će sve ostati na magnetnoj rezonanci?

Uzmi moj prepric sa zrnom soli, ali priblizno tako je obrazlozeno odbijanje psihijatrijskog vestacenja. Sad da li cilj odbrane bio da pokazu da je dete kao takvo rodjeno, pa nije zanemareno...

Meni je cudno da oni kao lekari nisu reagovali na neke sitne signale, koje mi laici ne primecujemo. Ali to realno nije za sudsku osudu zanemarivanja. Takodje, meni je indikativna promena skolske smene, insistiranje na tome, i ocigledan pritisak preko direktora "znas ti ko sam ja" sindrom bez ulazenja u logicnu proceduru razgovora sa psihologom/pedagogom koja nije tu bezveze i oni kao lekari su valjda bili svesni.

I da dodam nesto skroz laicki, mada mozda gresim:

- da je oruzje bolje cuvano i bilo nedostupno (kljuc od velikog sefa je bio u fioci u spavacoj sobi i to KK nije nasao), verovatno do ovoga ne bi doslo. I to je ona prica koja se vuce jos od USA. ( Doduse tamo je borba izmedju onih koji misle da svako ima pravo da nosi oruzje zbog licne zastite i njihovog poimanja slobode i onih koji bi to da regulisu ). Doduse, izgleda da su policijski organi to uradili po pravilima, naveden je tacan datum 2017, kada je policajac obisao lokaciju i video gde se cuva oruzje, ali nije vrsena kasnija provera da li se iz plasticnih torbi za prenos, oruzje prebacuje u sef. Mada je to meni too much i realno je neizvodljivo.

- i moje glupo pitanje: da li se dozvola daje i za broj metaka, ili samo za oruzje? Meni je preko 1500 metaka too much. I da li npr. ako neko negde puca pravim mecima iz svog oruzja mora da sacuva caure i to tako cuva? Mislim, ako prijavis 30 metaka moras da imas metke i caure i objasnjenje gde si i zasto pucao? Oprostite ako su pitanja glupa. Da li zakonski moze da se ogranic broj metaka i da se novi meci nabavljaju tek kad se policiji predaju iskoriscene caure?
- Rad streljana treba nekako drugacije regulisati. Negde u obrazlozenju je pomenut i talenat decaka za streljastvo, kao i obuka od tog trenera u toku jednog odlaska koja nije bila protivzakonita (jer valjda nema donje zakonske granice), ali sudija to vidi kao ocevu odgovornost, nesto kao logicno objasnjenje kad treba dati oruzje u ruke deci. U streljani je definitivno pucao sa ocevim pistoljima od kojih je jedan posle iskoriscen za zlocin. Napomenuto je da niko nikad nije decaku, posto je talenat bio ocigledan (i majka je gledala snimke iz streljane), nije ponudio da ide da trenira streljastvo.

5 hours ago, ragasto said:

Može li iko ko ima veze sa ovim da prokomentariše:

Da li ovo znači da nikakvog veštačenja neće biti i da će sve ostati na magnetnoj rezonanci?

Nece biti veštačenja jer nema postupka u kome bi se vrsilo. Eventualno ako apelacija otvori raspravu.

Obrazlozenje da je proslo 3 godine je sramotno. Pre svega, postupak se vodi 3 godine i vestacenje je moglo da se obavi pre 3 godine. Drugo sudija nije stručan da izvede zaključak da se ličnost vremenom menja. I treće, ličnost se ne menja, samo mogu neke crte ličnosti da budu vise ili manje naglašene.

Veštačenje bi otvorilo neka nepopularna pitanja, jer ako je kk psihopata, ako je zlocin izvršio zbog takve strukture licnosti, onda je mnogo teže utvrditi da je nekakvo zanemarivanje deteta dovelo do zločina.

Deo sa generalnom prevencijom je komičan, a pozivanje na patrijarha je tragično.

Apsolutno je prisutna krivicna odgovornost oca, ako je oruzje i municiju ostavio tako da je bilo dostupno sinu, sve i da je ubio "samo" jednog dedu. I ako za nista drugo, za taj deo mora da odgovara (pretpostavljam da postoji u krivicnom zakoniku)

2 minutes ago, destiny said:

Apsolutno je prisutna krivicna odgovornost oca, ako je oruzje i municiju ostavio tako da je bilo dostupno sinu, sve i da je ubio "samo" jednog dedu. I ako za nista drugo, za taj deo mora da odgovara (pretpostavljam da postoji u krivicnom zakoniku)

Gde držiš kljuceve od auta?

4 minutes ago, Uskebasi said:

U svojoj torbi. Nemam decu, mogu gde hocu.

Da imam nekog tinejdzera, zainteresovanog da malo provoza auto, (kao sto je ovaj otac imao sina koga je vodio u streljanu), verovatno bih pripazila gde ih ostavljam.

O tome se i radi - o roditeljskoj odgovornosti - da uradi sve sto je u njegovoj moci/odgovornosti. Da je pistolj bio nedostupan K, kako bi, i da li bi, pobio toliko dece?

I ko je ostavio pistolj dostupnim?

8 hours ago, Ayatollah said:

Ima negde inicijativa protiv promene starosne granice?

Promena starosne granice je šminkanje truleži sistema prevencije kriminaliteta, populistička mera kojom se stvara privid da se nešto preduzima...

Poslednja stvar koju treba menjati.

Znači u redu je da sutra opet nekom klincu padne na pamet ovo, jer zna da neće ići u zatvor? Da li znate koliko je dece od tad to povuklo kao argument i pisalo svoje spiskove? (Sve jedan do drugog advokat koji su te lajkovali)

Iz vizure školskog psihologa: znate li KOJI JE TO BROJ DECE?

Samo sw vi držite svojih knjižica šta je populizam šta nije, deca ojhaaa prave liste sve u 16

Edited by Svemir Zeka

1 hour ago, Ayatollah said:

Ima negde inicijativa protiv promene starosne granice?

Promena starosne granice je šminkanje truleži sistema prevencije kriminaliteta, populistička mera kojom se stvara privid da se nešto preduzima...

Poslednja stvar koju treba menjati.

Predložila je Ninela Radičević, majka Ane Božović, kaže da joj niko nije odgovorio...

Postoji ovde još jedan aspekt, ali ne bih previše zalazio u to kako ne bih izazvao žučne reakcije.

Moje pitanje: da li se promenilo postupanje škole i stručnih službi prema potencijalno problematčnoj deci nakon ove tragedije?

21 minutes ago, Uskebasi said:

Samo da dopunim: oruzje nije propisno drzano u sefu, tu je drzan ostatak municije, i taj kljuc kk nije nasao. Oruzje je drzano u prenosnoj torbi koja kako ime kaze sluzi za prenos oruzja od kuce do nekog mesta.

1 hour ago, Uskebasi said:

Veštačenje bi otvorilo neka nepopularna pitanja, jer ako je kk psihopata, ako je zlocin izvršio zbog takve strukture licnosti, onda je mnogo teže utvrditi da je nekakvo zanemarivanje deteta dovelo do zločina.

Deo sa generalnom prevencijom je komičan, a pozivanje na patrijarha je tragično.

Pitanje: zamislimo da je izvrseno vestacenje i pokazano da je kk psihopata, da li roditelji mogu i takvo dete da zanemare? Nekoliko zahteva za odlazak kod psihologa su ignorisali.

1 minute ago, Filozof manijak said:

Postoji ovde još jedan aspekt, ali ne bih previše zalazio u to kako ne bih izazvao žučne reakcije.

Moje pitanje: da li se promenilo postupanje škole i stručnih službi prema potencijalno problematčnoj deci nakon ove tragedije?

Jeste, mi smo goreli svi i razboleli se usput (ja lično sam tad dobila još jednu bolest), dok u februaru 2024. Ministarstvo nije donelo novi pravilnik - bez njega ne možeš ništa - o tome da učenika možeš da udaljiš tog momenta ako procenjuješ rizik, plus još neke promene (kao ona koju sam navela). Od tad je lakše.

Ja sam lično imala postupaka i sve radila u skladu s moralom i zakonom, kad sam primetila rizično ponašanje. Poslednji put je bilo pre neki dan.

Edited by Svemir Zeka

2 minutes ago, gsb said:

Pitanje: zamislimo da je izvrseno vestacenje i pokazano da je kk psihopata, da li roditelji mogu i takvo dete da zanemare? Nekoliko zahteva za odlazak kod psihologa su ignorisali.

I da je psihopata, za boldovan deo su odgovorni (krivi).

I potrebno je da postoje mehanizmi u sistemu i za takve slucajeve - ako drustvo (skola) prepozna problemativno ponasanje, a roditelji ne reaguju