Thursday at 19:335 days Drljali smo o ovome onomad kad je prva presuda bila, sve smo ovo već ispričali.
Thursday at 19:384 days Steta sto je pdf otvoren, odnosno public jer ne zelim da iznosim stvari kroz koje licno prolazim ali imam direktno iskustvo sa klincem od 14 godina koji je u skolu nosio noz "za samoodbranu". Klinac je najbolji djak i predsednik odeljenja, roditelje ne znam ali niti zlostavljaju dete, niti ga zapostavljaju. Klinac socijalan, lepo vaspitan, nacitan, prijatan. To sto mu roditelji nisu pronasli noz je druga stvari i odakle mu ideja da ga nosi, nego ga navatala nastavnica dok se hvalio drugaru na skolskoj pauzi. Ono sto ga je trigerovalo da nosi noz za "samoodbranu" je skroz druga stvar, mnogo dublja ali sta god da je u pozadini je skroz neproporcionalno. Mozda je imao neke posledice, tipa razgovor sa policijom ali to je to. Jednostavno niti policija niti sudstvo mu nista ne mogu, tek ne roditeljima. Prosto sistem nije napravljen tako da na ovakve stvari reaguje. Nema mnogo veze sa slucajem u Ribnikaru ali eto, jebemliga malo da se izluftiram. Nije moje dete, ne opravdam nikog samo kucam u prazno dok gledam kako mi sede rastu, naprasno
Thursday at 19:404 days Sigurno je to. (Promena odeljenja - to može samo da bude jedan od pokazatelja, ali vrlo slab indikator za bilo šta)Inače, setila sam se sad ovako, iz škoslkog pravilnika o pojačanom vaspitnom radu: ukoliko se roditelj ne odaziva i ne učestvuje sa školom u tome, škola može podneti prekršajnu ili krivičnu prijavu protiv roditelja.Na primer. Dakle, da, u pravilnicima i zakonima postoji niz obaveza roditelja, a jedna od njih je i da mu pruži zadovoljavajuće emocionalno okruženje u kom odrasta. Nije zanemarivanje da zatvoriš dete u podrum i ne daš mu da jede Edited Thursday at 19:424 days by Svemir Zeka
Thursday at 19:434 days 14 minutes ago, Filozof manijak said:Prodžaraj Iskreno me zanima kako je to definisano u zakonu.Potpuno razumem tvoj stav kao psihologa ali ovde se diskusija vodi iz pravne vizure.Barem ja tako vidimEvo i pravna vizura to kaže.
Thursday at 19:494 days Zašto je to uradio? Ko je odgovoran za to što je on uradio? Ko ga je trigerovao?Čiji je propust?Da li su ga deca žrtve trigerovala a škola napravila propust jer stručna lica nisu adekvatno radila svoj posao?Ili je problem u disfunkcionalnosti te porodice i apsolutnom zanemarivanju.Možda ništa od toga...Možda mu nije ni bio potreban bilo kakav poseban razlog jer je naprosto psihopata kakvih ruku na srce ima i više nego što možemo da pretpostavimo...Ono što je njemu bilo potrebno jeste mogućnost da ostvari svoj naum a tu mogućnost je direktno ostvario otac ostaviviši mu neobezbeđeno oružje na dohvat ruke a koje je i u asocijativnom smislu odigralo bitnu ulogu
Thursday at 19:524 days 24 minutes ago, Uskebasi said:Da, opste poznato je da se u Srbiji oruzje tesko ilegalno nabavlja...Ovom presudom (koja ce naravno ponovo pasti) KK je stavljen u isti red zrtava svojih roditelja, kao roditelji ubijene dece. Sama ta cinjenica je dovoljna da covek zakljuci da nesto nije u redu sa presudom. Zamislite scenario u kome KK stane u red naplate stete pre porodica ubijene dece. No dobro, bar je neko lincovan pa je narod zadovoljan.Kako ponovo, pasti, pa sud se pozvao na sve odgovarajuće propise
Thursday at 19:564 days Evo i pravna vizura to kaže.12 minutes ago, Svemir Zeka said:Zanima šta ti misliš, da li roditelji krivci ili žrtve? Edited Thursday at 19:574 days by Filozof manijak
Thursday at 19:564 days "Ono što je utisak to je poruka suda s kraja pretresa, gde je sudija citirao patrijarha Pavla i rekao: 'Molim vas, braćo, da čuvamo porodicu'. Takođe, citirao je još jednog duhovnika i rekao: 'Kada deca kucaju na vraša vrata vi ih ovorite, ako ih vi ne otvorite, otvoriće ih neko mnogo crnji i gori'", rekla je punomoćnik oštećenih Zora Dobričanin. "To je bila poruka sudije koji je apelovao na to da ova presuda treba da ima efekat i u generalnoj prevenciji, da se pomeri granica krivične odgovornosti, da se spusti granica do koje je neko dete i neodgovoran, sada je to 14 godina i on je smatrao da je to previsoka granica. Takođe, smatra da treba zabraniti igrice i da treba zabraniti odlazak dece u streljanu", kazala je Dobričanin.
Thursday at 19:594 days Sad će to ovaj sudija i Zora Dobričanin da isprave, po uputama patrijarha Pavla i Nikolaja Velimirovića, samo malo strpljenja, društvo je u fazi oporavka.I nije nimalo populizam Edited Thursday at 19:594 days by James Marshall
Thursday at 19:594 days Slično je pričala i ova sudija jutros na Pinku. Nije pominjala patrijarha, ali je držala moralnu tiradu.Inače, moj utisak je da su Zora i još neki advokati maksimalno izmanipulisali roditelje ubijene dece. Edited Thursday at 20:024 days by bejzbolka
Thursday at 20:004 days 2 minutes ago, Filozof manijak said:Zanima šta ti misliš, da li roditelji krivci ili žrtve?Pa zar poslednji pasus mog posta nije direktni odgovor na ovo pitanje?
Thursday at 20:074 days 38 minutes ago, Uskebasi said:Da, opste poznato je da se u Srbiji oruzje tesko ilegalno nabavlja...I to je po tebi ekvivalentno držanju oružja i municije u kući kao i odvođenju maloletnog lica u streljanu?
Thursday at 20:094 days 7 minutes ago, ubibobi said:Pa zar poslednji pasus mog posta nije direktni odgovor na ovo pitanje?Greškom sam te kvotovao, pitao sam Svemir Zeku, sorry
Thursday at 20:094 days Jedna od uloga kazne je odvracanje:"Odvraćanje: Obeshrabrivanje kriminala usađivanjem straha. Specifično odvraćanje usmereno je na sprečavanje određenog počinitelja da ponovi kazneno delo, dok opste odvraćanje ima za cilj upozoriti javnost šta će se dogoditi ako prekrše zakon."Ovu kaznu roditeljima vidim u ovom kontekstu. Kompleksan slucaj, u kom od (verovatno) rodjenog psihopate, koji odrasta u porodici u kakvoj je odrastao, u drustvu/sistemu koje je takvo kakvo je, dodjemo do tako tragicnih posledica.