Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubistvo učenika OŠ “Vladislav Ribnikar”, 3.5.2023.

Featured Replies

2 minutes ago, destiny said:

Jedna od uloga kazne je odvracanje:

"Odvraćanje: Obeshrabrivanje kriminala usađivanjem straha. Specifično odvraćanje usmereno je na sprečavanje određenog počinitelja da ponovi kazneno delo, dok opste odvraćanje ima za cilj upozoriti javnost šta će se dogoditi ako prekrše zakon."

Ovu kaznu roditeljima vidim u ovom kontekstu.

Kompleksan slucaj, u kom od (verovatno) rodjenog psihopate, koji odrasta u porodici u kakvoj je odrastao, u drustvu/sistemu koje je takvo kakvo je, dodjemo do tako tragicnih posledica.

Svrha krivičnog prava generalno je odvraćanje. Ovaj slučaj u tom smislu nije ništa specifično. Ali to ne znači da je dozvoljeno da osudiš okrivljenog ako se ne ostvaruju elementi konkretnog krivičnog dela.

• Replies 6.4k
  • Views 536.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mi ostadosmo danas bez dvoje dece. Ne nase, al smo uz ovu odrastali. I jos dvoje je dozivotno istraumirano. Ceo dan i pola noci sa ovim roditeljima, ukratko - jezivo. Informacije ne dopiru do mozga. N

• ubibobi
    ubibobi

Jutros me je nazvao jedan moj bliski klijent i saradnik i izjavio da mu je u masakru poginula ćerkica od 11 godina. Nas dvojica smo se videli to jutro upravo u vreme kada se sve to događalo i tada mi

• Šanse nema da postignem da iščitam ceo topik pa ću verovatno ponoviti nešto što je već rečeno. Od juče pratim vesti, forum, mreže, toliko informacija stiže brzino svetlosti da smo prosto nenavikn

Posted Images

Mislim da je u situaciji ako neko misli da mu je dijete psihopata i potencijalni ubica uloga krivičnog prava i eventualne sankcije minimalna, tako da to odvraćanje nije u prvom planu u ovim situacijama.

@gsb je prisustvovala izricanju presude, mozda da nam kaze da li je kazna primerena, na osnovu cega je izrecena.

Priznajem da nisam do detalja upratila sve detalje sudjenja, optuznice, presude...

38 minutes ago, Filozof manijak said:

Evo i pravna vizura to kaže.

Zanima šta ti misliš, da li roditelji krivci ili žrtve?

Žrtve nisu, a nisu ni sasvim krivci. Sigurno da ga oni nisu odgajali da ubija, ali se, pretpostavljam, nisu dovoljno pozabavili mentalnim stanjem deteta, a koje su vodili u streljanu.

Oružje na izvolte se ne drži dostupno bilo kakvoj deci.

Tako da njihova odgovornost, ako se ja pitam, itekako postoji. Baš kao što postoji i moja odgovornost da nadgledam svoju decu i ako primetim nešto, da reagujem. Ako primetim da ima neke tendencije, da mu ne ostavljam nož na stolu i učim kako se rukuje njime.

Dakle, u slučaju roditeljstva imaš niz koraka za koje roditelj, ovakav ili onakav kao karakter, ima da isprati. Ja bih rekla da su ovi bili dosta opušteni, ima se može se, klinac malo sam, malo puca s ćaletom, sve to meni deluje kao jedno anarhično okruženje bez granica, u kome je nedorasli sin s dosta agresije, nesposobnosti da to kanališe (to je beko blizak mogao da primeti), došao u mogućnost da realizuje svoje fantazije.

Tako da, odgovor je: ni jedno ni drugo, i jedno i drugo. Što se tiče sad nekih navoda, čujem okolo, da je mali hteo da pobegne od njih na ovaj način, mislim da je to teško fabrikovani bulšit.

• Popular Post

- neke usputne cinjenice: otac je imao preko 1500 metaka za one poluautomatske pistolje. i oko 5000 metaka za vazdusne puske. Metke je drzao na mestu koje je policiji pokazao kao sefofe za pistolje i puske. Meni ovi brojevi nisu normalni.
- postoji snimak kk iz 2021 kad je ima 11 i nesto godina iz nekog etno sela izmedju Mionice i Kosjerica na kome on puca vazdusnom puskom u prisustvu NN zene i deteta, pri cemu se "vidi da ume da puca".

- 20 i nekog aprila (pre dogadjaja) je stigao kuci odnekud pre roditelja i popeo se na stolicu u hodniku da dodje do prenosne torbe gde su bili pistolji. Otac je to video na web kameri i zvao ga (postoji rekonstrukcija sa mobilnih telefona), i on je onda prekrio kameru i nastavio posao (tad je provalio sifru za torbu). Roditelje to nije zabrinulo, objasnjenje je bilo da je sigurno hteo malo privatnosti. Komentar sudije: to je bila kamera koja snima deo dnevne sobe i hodnik, privatnost je imao u svojoj sobi i kupatilu.
- on je policiji kad je pozvao posle pucnjave rekao da je psihopata i da je ubio ljude. (Nije zvao roditelje...)

- izjavio je da ga je dokumentarac o masakru Columbine inspirisao na to, ali nikad o tome nije pricao sa roditeljima.
- majka je premestaj u drugu smenu na kraju skolske 2022 godine trazila od razredne i citirana je prepiska. Razredna je odbila i rekla da pricaju sa psihologom. Razgovora sa psihologom nije bilo, samo je razredna u 28. avgusta 2022 mailom obavestila da je dobio premestaj u 7-2.
- imao je 22x izostanaka, sto je bilo 45 od 137 radnih dana. 2x dana su bila obpravdanja od lekara iz Euromedika-sva. Ostala je razredna izgubila.
- U jednoj poruci je nekoj drugarici napisao da je stara A smena super i da bi se sutra vratio.
- Celo sudjenje nije opisalo nista od odnosa sa ocem, sem vodjenje u streljanju i pucacina.

Meni je sok to sto majka ima sredjeniju frizuju od moje (meni za ove 3 godine od tragedije ne bi palo na pamet da se farbam, nosila bih sede kao usud, kaznu, sta god...), a i visoke stikle su mi top.

Ovaj deo optuznice ocu za oruzje mi je skroz cist i obrazlozen, a ovo zanemarivanje mi je klimavo (sudija kaze da je suvise kasno za vestacenje KK jer je on vec 3 godine pod lekarskim nadzorm a u godinama je kad se licnost brzo i drasticno menja a i komunicira samo sa policijom i lekarima, a i u iskazu je rekao da mu je bolje od kad je u bolnici.)

Zora Dobricanin i Goran Petronijevic (mislim da je bio i Boza Prelivic ranije, nisam ga videla juce) su tu dovedeni od strane BIA da iskontrolisu roditelje da se tacno sve odvija u okviru granica, da nema iskakanja koja mogu da dovedu do nekih problema za drzavu i rezim.

da li je objašnjavano zbog čega su oni uopšte imali kamere koje snimaju unutrašnjost stana?

46 minutes ago, gsb said:

- 20 i nekog aprila (pre dogadjaja) je stigao kuci odnekud pre roditelja i popeo se na stolicu u hodniku da dodje do prenosne torbe gde su bili pistolji. Otac je to video na web kameri i zvao ga (postoji rekonstrukcija sa mobilnih telefona), i on je onda prekrio kameru i nastavio posao (tad je provalio sifru za torbu). Roditelje to nije zabrinulo, objasnjenje je bilo da je sigurno hteo malo privatnosti. Komentar sudije: to je bila kamera koja snima deo dnevne sobe i hodnik, privatnost je imao u svojoj sobi i kupatilu.

3 hours ago, James Marshall said:

"Ono što je utisak to je poruka suda s kraja pretresa, gde je sudija citirao patrijarha Pavla i rekao: 'Molim vas, braćo, da čuvamo porodicu'. Takođe, citirao je još jednog duhovnika i rekao: 'Kada deca kucaju na vraša vrata vi ih ovorite, ako ih vi ne otvorite, otvoriće ih neko mnogo crnji i gori'", rekla je punomoćnik oštećenih Zora Dobričanin. 

"To je bila poruka sudije koji je apelovao na to da ova presuda treba da ima efekat i u generalnoj prevenciji, da se pomeri granica krivične odgovornosti, da se spusti granica do koje je neko dete i neodgovoran, sada je to 14 godina i on je smatrao da je to previsoka granica. Takođe, smatra da treba zabraniti igrice i da treba zabraniti odlazak dece u streljanu", kazala je Dobričanin. 

Horor je ko nama sudi. Ovaj sa ovakvim stavovima ne bi smeo da prođe izbor za sudiju osnovnog suda, a ne da vodi ovakve slučajeve.

• Popular Post
3 hours ago, Svemir Zeka said:

Podržite inicijativu za promenu starosne granice.

Ima negde inicijativa protiv promene starosne granice?

Promena starosne granice je šminkanje truleži sistema prevencije kriminaliteta, populistička mera kojom se stvara privid da se nešto preduzima...

Poslednja stvar koju treba menjati.

3 hours ago, bejzbolka said:

Inače, moj utisak je da su Zora i još neki advokati maksimalno izmanipulisali roditelje ubijene dece.

mozes li ovo pojasniti?

meni je interesantan odnos oca i majke. otac je neko jadno djubre ali majka koja vidi da nesro nije u redu a ne reaguje kao zdrava odrasla osoba vec mu pise sto si takav prema sestri, sro me se stidis/ mrzis me slicn slaba i bez inicijative. da li je podelila ikad sa muzem ove utiske o ponasanju sina? sta je mislio otac o tome? da li je otac porodicni nasilnik?

Može li iko ko ima veze sa ovim da prokomentariše:

sudija kaze da je suvise kasno za vestacenje KK jer je on vec 3 godine pod lekarskim nadzorm a u godinama je kad se licnost brzo i drasticno menja a i komunicira samo sa policijom i lekarima, a i u iskazu je rekao da mu je bolje od kad je u bolnici

Da li ovo znači da nikakvog veštačenja neće biti i da će sve ostati na magnetnoj rezonanci?

5 hours ago, gsb said:

- imao je 22x izostanaka, sto je bilo 45 od 137 radnih dana. 2x dana su bila obpravdanja od lekara iz Euromedika-sva. Ostala je razredna izgubila.
- U jednoj poruci je nekoj drugarici napisao da je stara A smena super i da bi se sutra vratio.

Ovi svi izostanci posle posto je prebacen u drugu smenu i odeljenje ili ih je bilo i pre?

Ono sto je ocigledno je da je rec o natprosecno inteligentnom detetu.

Edited by Moonwalker

Majka jedne od ubijenih devojčica je u nekoj emisiji pričala da je Kosta valjda još 2017 (ili 2019) imao nekakvu ”krizu svesti” i da je dobio uput za psihijatrijsko lečenje, i da su to njegovi roditelji totalno odignorisali, ovo bi se verujem moglo podvesti kao zanemarivanje

6 hours ago, pt 2.0 said:

da li je objašnjavano zbog čega su oni uopšte imali kamere koje snimaju unutrašnjost stana?

I to ne da su samo snimali nego i izgleda nadzirali u ril tajmu.

7 hours ago, gsb said:

Zora Dobricanin i Goran Petronijevic (mislim da je bio i Boza Prelivic ranije, nisam ga videla juce) su tu dovedeni od strane BIA da iskontrolisu roditelje da se tacno sve odvija u okviru granica, da nema iskakanja koja mogu da dovedu do nekih problema za drzavu i rezim.

Svaki predmet gde se pojavi Zora je pod kontrolom ili bar prismotrom.

5 hours ago, bradilko said:

mozes li ovo pojasniti?

meni je interesantan odnos oca i majke. otac je neko jadno djubre ali majka koja vidi da nesro nije u redu a ne reaguje kao zdrava odrasla osoba vec mu pise sto si takav prema sestri, sro me se stidis/ mrzis me slicn slaba i bez inicijative. da li je podelila ikad sa muzem ove utiske o ponasanju sina? sta je mislio otac o tome? da li je otac porodicni nasilnik?

Mislim da se nismo razumeli, mislio sam na roditelje ubijene dece, a ne na Kecmanoviće. Zora njih zastupa.

Izmanipulisala ih je time što im ih je ubedila u neke stvari koje nisu pravno utemeljene i time im daje lažnu nadu. Naravno, ona to radi po zadatku. Ali ne samo ona, nego i ostali advokati koji zastupaju oštećene, mada Zora prednjači. To vidim na osnovu toga što jedan od roditelja gostuje u TV emisijama i ponavlja iste teze koje Zora iznosi već 3 godine. Da je u pitanju teroristički napad, da je KK instruisan od ko zna koga, preko interneta i AI (govorimo o 2023. godini kada recimo Chat GPT nije uspevao da drži smislen razgovor duže od par minuta), da to treba istražiti, da treba uvesti nova krivična dela koja se odnose na internet terorizam (ovo je posebno opasno), da se uspostave sistemi nadzora nad internetom, da treba spustiti starosnu granicu itd.