Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Jbg, mi platu redovno dižemo koliko je inflacija, na kraju godine... Ne pojašnjavamo nikad zaposlenima kako i zašto, smoa ih obavestimo oko povećanja...

AKo neko hoće razgovor za platu, najavi se i može, popričamo, i obično kažemo na 6 meseci radimo reviziju... ako u narednih 6 meseci pokažeš to, to i to, može veće plata...

Bonuse dajemo ako je neko manje-više sma odradio neki srednji projekat, obično 5-10% od vrednosti projekta (na većim projektima, manji procenat)... Obično jedna osoba u toku godine dobije tako nešto...

Milim da je ovo skroz fer...

• Replies 339
  • Views 32.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Hajde da se pohvalim i ovde: Sestra nakon skoro 15 god konacno dobila standaran posao u struci u privatnom sektoru. Imala je mali milion razocarenja, pehova, lose srece sa svim mogucim, ogranicenim

• Ovo se nazalost zavrsilo danas. Sestra je dala otkaz jer su ovi u dva meseca pokusali da iscede sve iz nje. Radila je od 7 do 17 radnim danima i svaku drugu subotu od 7 do 15. 50% vremena je radila

• Nikad me nece otpustiti 😪

Posted Images

Bili smo super kompanija, dok pre 5 godina nismo kupili kompaniju vecu od nas - sad imamo oko 44000 radnika, i kompanija vise nije ni nalik onoj u kojoj sam pocela da radim 2008.

Centralizovali HR, vise ni nemas svoj lokalni HR, osobe koje znas i koje te znaju - vecina stvari se radi preko MyHR tiketa, bez "zivih" ljudi.

Pattern koji sam ja video kod menadzmenta u tom slucaju je trazenje posla u manjoj firmi (mozda kao originalna sto je bila, obicno cak kod konkurencije) ali jedan level vise i dobrano vecu platu maskiranu kroz neke lako ostvarive bonuse. Kad god je neka veca firma kupila manju ili cak i merdzer bio, raspad je pocinjao nakon 2,3 godine.

"Takav je posao, ni ja ga ne volim"

- Bili Piton

2 hours ago, destiny said:

Problem je sto je ona uvek najgalsnija, najnezadovoljnija....a za 6.5 godina bila ca. 3 godine na bolovanju (trudnicko, porodiljsko, razno drugo).

Ja ne bih imala obraza da se bunim...

A sta je u njenim postupanjima bezobrazno? Sto nije dolazila na posao u vrijeme kad je bila nesposobna da radi?

2 hours ago, radisa said:

Jbg, mi platu redovno dižemo koliko je inflacija, na kraju godine... Ne pojašnjavamo nikad zaposlenima kako i zašto, smoa ih obavestimo oko povećanja...

AKo neko hoće razgovor za platu, najavi se i može, popričamo, i obično kažemo na 6 meseci radimo reviziju... ako u narednih 6 meseci pokažeš to, to i to, može veće plata...

Bonuse dajemo ako je neko manje-više sma odradio neki srednji projekat, obično 5-10% od vrednosti projekta (na većim projektima, manji procenat)... Obično jedna osoba u toku godine dobije tako nešto...

Milim da je ovo skroz fer...

Dobar procenat za SAP projekte 😀

Just now, Lezilebovich said:

Dobar procenat za SAP projekte 😀

Rekao sma srednje veličine, obično neki CR-ovi... Retko tu bude više 3-4K....

23 minutes ago, Paul Gompitz said:

A sta je u njenim postupanjima bezobrazno? Sto nije dolazila na posao u vrijeme kad je bila nesposobna da radi?

Ja razumem koncept, bio si bolestan, nisi radio, ok, ali dobijas onu povsicu sto je korekcija za inflaciju, uzivao si prava da imas jos uvek posao kad si se vratio, da si bio placen pa koliko vec dok si bio na bolovanju, da je stalno radno mesto tu.

Ali ne mozes jos da ocekujes povisicu za rezultate rada koliko god da je opravdan razlog sto pola vremena nisi radio, jer tu su i kolege koje jesu. Jer nisu bili trudni i bolesni, whatever.

Tako da bezobrazno je valjda sto ta zena smatra da njenog pola radnog vremena treba da je nagradjeno kao necije celo ili vise.

Ali, s druge strane, zakon trazi a ima zasto da se radnik ne kaznjava sto je bio bolestan, i ona prosto koristi svoje pravo.

Takodje ono sto niko zaista ne uzima u obzir je i to da ako je zena bila na porodiljskom, ona i dalje radi za drzavu pa je ok da je drzava pomogne zakonima za to duplo radno vreme, jer radjanje dece nije samo hobisticka raznonoda nego i osnovni zahtev reprodukcije svakog drustva a time i korporacija. Ciklus kruzenja sojlent grina u prirodi takoreci.

27 minutes ago, Paul Gompitz said:

Citati s razumevanjem - nije bezobrazna sto nije dolazila, vec sto se jedina buni zbog para, koliko god da je povisica.

Ja sam napisala:"Problem je sto je ona uvek najgalsnija, najnezadovoljnija.", a ne da je problem sto nije radila.

Ona se buni sto nije 3% umesto 2%, tj za 1% ?

Bas ce je spasiti 1%, tolika je greska kod zaokruzivanja nobles

55 minutes ago, destiny said:

Citati s razumevanjem - nije bezobrazna sto nije dolazila, vec sto se jedina buni zbog para, koliko god da je povisica.

Ja sam napisala:"Problem je sto je ona uvek najgalsnija, najnezadovoljnija.", a ne da je problem sto nije radila.

To je onda ok rezonovanje. Medjutim ni ja ne shvatam bas logiku da zato sto je neko na bolovanju ima manju sansu za povisicu. Ako kad je tu radi posao po satu koji zasluzuje tu povisicu ja bih mu dao.

Osim ako ne fejkuje bolo vanje naravno.

2 minutes ago, brusli said:

Ona se buni sto nije 3% umesto 2%, tj za 1% ?

Bas ce je spasiti 1%, tolika je greska kod zaokruzivanja nobles

7 minutes ago, Shan Jan said:

To je onda ok rezonovanje. Medjutim ni ja ne shvatam bas logiku da zato sto je neko na bolovanju ima manju sansu za povisicu. Ako kad je tu radi posao po satu koji zasluzuje tu povisicu ja bih mu dao.

Osim ako ne fejkuje bolo vanje naravno.

Ali, dobila je povisicu, u okviru koji je predvidjen za tu ocenu - "Successful performer 2-3 %", dobila je 2 %. Nisam joj nista zakinula.

Imamo vrlo mali i limitiran budzet i nema za sve 3 %, tako da je jedino fer (za mene, a ostali imaju pravo da misle drugacije) da ovima koji su radili i posao za nju, dam 3 %.

Njoj i da dam 10 %, pitace:"A je l" nije moglo 11 %?"

4 hours ago, destiny said:

Sto se mene tice, ja sam ostala u okviru onog sta moze da dobije, nisam joj nista oduzela, range i postoji s razlogom.

Nepravda je sto oni koji su radili tudji posao 4 meseca ne mogu dobiti vise para za vreme za koje rade neciji posao, a nemaju opciju da nece da rade tudji posao, i ja bar na ovaj nacin pokusavam da malo ispravim tu nepravdu.

U ovom slucaju nece biti "squeaky wheel gets the oil"

Sorry nije niko radio tuđi posao 4 meseca. To nije adekvatna formulacija za to da je neko bio na bolovanju, jer je bolovanje normalan deo posla. Takođe to što je dobila dete nije bolovanje, jer dobijanje dece nije bolest.

Moguće da je ona beskorisna kad je na poslu i zato ne zaslužuje povišicu, ali to je drugi par cipela.

1 minute ago, Venom said:

Sorry nije niko radio tuđi posao 4 meseca. To nije adekvatna formulacija za to da je neko bio na bolovanju, jer je bolovanje normalan deo posla. Takođe to što je dobila dete nije bolovanje, jer dobijanje dece nije bolest.

Moguće da je ona beskorisna kad je na poslu i zato ne zaslužuje povišicu, ali to je drugi par cipela.

Ovo bolovanje nije za dete, nije ni bitan razlog (mozda i jeste, jer je na bolovanje otisla dan nakon sto joj je HR rekao da ne moze da dobije permanent homebased, i od tad je na bolivanju, produzava mesec za mesec).

Kad kazem da je neko drugi radio njen posao, u nasem poslu je to tacno - radi na projektima, s tacno odredjenim FTE (1 FTE) i kad nije tu, neko mora te njene FTE da odradi/pokrije, sto znaci da neko mora da radi 1.1 + FTE, jer ona nije tu.

Edit: hajde da razjasnimo, da ne generalizujemo - ja ovde pisem o jednom specificnom slucaju, ne o ljudima na bolovanju uopsteno

Edited by destiny

To nije njen posao, jer niko nema obavezu da radi dok je na bolovanju. Da meni neko kaže da je radio moj posao, jer sam recimo slomio obe ruke na skijanju zažalio bi dan kad me je sreo. Moj kolega sredinom februara ide na neplaćeno mesec dana, jer mu je žena trudna i treba da se porodi i ni na kraj pameti mi nije da izjavim da ću raditi njegov posao. Zaposleni imaju svoja prava, ako posla ima previše za broj zaposlenih kriv je menadžment.

Ako je folirala bolovanje, inače ne radi dobro itd. to je sve druga stvar, ali ako je samo bolovanje jedini razlog zašto nije dobila povišicu, ogrešila si se o ženu samo tako. Pitanje "a što se ona jedina buni jer je jedina dobila samo dva posto" sadrži odgovor. Daj drugima dva posto pa neće biti jedina koja se zbog toga buni.