Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

2 hours ago, SNARC said:

Nesto sto je meni malkice nejasno..menadzerka mog odeljenja, cura zivi u Cikagu, porodila se sredinom septembra, ja taman otisao na more i reko "Taman ce ova malo da se izdvoji jedno 6 meseci minimum" .. Kad eto nje sredinom decembra vec na poslu. I to ne rad od kuce nego iz ofisa.

Sta rade bre ti Ameri sa toliko malom decom ?

Evo u Svajcarskoj u sred Evrope, placeno porodiljsko 14 nedelja. I to sto je placeno nije puna plata.

• Replies 339
  • Views 32.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Hajde da se pohvalim i ovde: Sestra nakon skoro 15 god konacno dobila standaran posao u struci u privatnom sektoru. Imala je mali milion razocarenja, pehova, lose srece sa svim mogucim, ogranicenim

• Ovo se nazalost zavrsilo danas. Sestra je dala otkaz jer su ovi u dva meseca pokusali da iscede sve iz nje. Radila je od 7 do 17 radnim danima i svaku drugu subotu od 7 do 15. 50% vremena je radila

• Nikad me nece otpustiti 😪

Posted Images

1 hour ago, bags said:

U UN i slicnim internacionalnim organizacijama default je bio 16 nedelja. Obicno su zene skupljale prekovreme i nisu trosile godisnji da bi imale koliko se secam max 32 nedelje.

Sto se tice ovog slucaja sa odsustvom kod mene u timu ima koleginica koja svakih par nedelja uzima tri dana bolovanja jer za toliko ne treba joj lekarska potvrda. Kada je tu radi odlican posao i zaista celi tim gura plus preuzima tonu odgovornosti koju i ne mora. Tri dana uzima veoma proracunato kada nece upasti u oci. Na drugoj strani ima slampavi kolega koji je po celi dan zelen na ms teams, ali nikad ne odgovara bez 2,3 sata cekanja, nikada se ne javlja kao dobrovoljac za bilo sta plus cesto recimo kaze bice gotovo u ponedeljak da bi u petak podne jednostavno nestao. Naravno u ponedeljak nista nije gotovo. Ja sam ove godine pogurao koleginicu za povisicu ali cu probati narednih meseci dokuciti zasto stalno uzima bolovanje.

tampons-100.jpg?width=1280

1 hour ago, Mel said:

Malo vam je skrta korporacija.

Ne malo, vec mnooogo!

Inace, veca plata se dobija (najcesce) promenom kompanije, a ne godisnjim povisicama, tako da svako kome par % godisnjice nije dovoljno (a 2-3 % nije dovoljno, nije ni meni), treba da trazi posao u drugoj kompaniji. I nije da ne odlaze....ali, imamo i ljudi koji se vracaju, jer shvate da "nije sve u lovi"...

Meni i dalje nije jasno, zasto bi se iko bunio sto umesto 3 dobije 2 % povecanje.

Taj 1% posto je zanemraljiv, mene bi bolelo uvo.

ako je inflacija veca od 3%, a jeste, onda je to u sustini smanjenje plate i normalno je da zaposleni ocekuju vise. Sad sto su ualili nekom poslovodji koji nema uticaja na budzet da raspodeli zaposlenima tih 2 do 3% je vec drugi par opanaka

3 minutes ago, Delija67 said:

ako je inflacija veca od 3%, a jeste, onda je to u sustini smanjenje plate i normalno je da zaposleni ocekuju vise. Sad sto su ualili nekom poslovodji koji nema uticaja na budzet da raspodeli zaposlenima tih 2 do 3% je vec drugi par opanaka

To je, otprilike, to!

Problem je sto mi "poslovodje" (ja sam u cetvrtoj liniji menadzmenta ispod CEO, kompanija je velika) nemamo nikakav uticaj na budget, osim da "razdelimo" pare koje nam dodele, a moramo da obrazlazemo i da se pravdamo, kao da dajemo iz svog dzepa 😔

Edited by destiny

Ali onda treba da se buni i da je dobila 3 %, tj treba da se buni podjednako u oba slucaja.

A meni se cini da bi ona bila zadovoljna sa 3% dok je sa 2% propast sveta.

2 hours ago, Shan Jan said:

Jel postoji sansa da ozvanicite te njene neradne dane? Ono tipa da radi 4 dana u nedelji a ne 5. Moj drug je to izboksovao, doduse u srecno vreme ITa.

Ma ja nisam to ni spominjao ovima iznad, jer ako ona ode imacemo realno celu godinu patnje. Ja mislim da je njoj krivo sto je isto placena kao neki drugi u timu.

2 hours ago, Mel said:

Ne moze da se radi posao za klijente, a stavlja FTE tacno onoliko koliko klijent daje. Uvek se uzima neki overhead zaboravila sam koliki ali postoje kvote, jer se prilicno zna koliki broj ljudi ce u proseku uvek biti na bolovanju.

U IT je to skoro uvek bilo 80%.

Kod mene u firmi su otvoreno rekli da ce matchovati svaku ponudu koju radnik donese. Samo par kolega je uspelo prosle godine. Ove ce sigurno biti jos teze.

50 minutes ago, bags said:

Kod mene u firmi su otvoreno rekli da ce matchovati svaku ponudu koju radnik donese. Samo par kolega je uspelo prosle godine. Ove ce sigurno biti jos teze.

Jel to ono, hocu da predjem kod Mike, nude mi XXXX e, dajte mi i vi toliko.

Jel treba da prilozi neki dokaz srdoc

Edited by brusli

Najsuroviji režim po pitanju porodiljskog odsustva za koji znam je bio singapurski. U firmi u koju sam tokom boravka odlazio poslom nekoliko dana za redom sam komunicirao sa nekom Kineskinjom koja je bila u poodmakloj trudnoći. Bukvalno je imala "stomak do zuba", otežano se kretala, sa naporom ustajala i oprezno sedala.

Kad smo se već malo sprijateljili, priupitam kad se očekuje radosni događaj, a ona kaže da je termin naredne nedelje, ali da može biti bukvalno svakog trenutka. Pa dobro, što ne ode na trudničko? Mogla bi, kaže, ali joj se ne isplati, pošto je kod njih sistem da po osnovu rođenja deteta ima pravo na ukupno samo 15 (petnaest) dana odsustva!

Dakle 15 zbirno, i za trudničko i porodiljsko odsustvo, da je njoj prepušteno da odluči kad će da započne sa korišćenjem, ali da se 16-og dana mora pojaviti na poslu. Tako da planira otprilike iz kancelarije pravo u porodilište, da bi što duže bila uz bebu.

Bio sam potpuno frapiran, kao i ona kad sam joj rekao da je kod nas standardno porodiljsko godinu dana, ali da i to većinom smatramo prekratkim.

Sve se ovo dešavalo pre više od 30 godina, možda se to u međuvremenu promenilo, ali su tada njihovi zakoni pridošlicama zvučali jezivo, sa rigoroznim kaznama za najmanje prestupe, sve do smrtne kazne čak i za samo posedovanje droge.

2 hours ago, Dobrila said:

Najsuroviji režim po pitanju porodiljskog odsustva za koji znam je bio singapurski. U firmi u koju sam tokom boravka odlazio poslom nekoliko dana za redom sam komunicirao sa nekom Kineskinjom koja je bila u poodmakloj trudnoći. Bukvalno je imala "stomak do zuba", otežano se kretala, sa naporom ustajala i oprezno sedala.

Kad smo se već malo sprijateljili, priupitam kad se očekuje radosni događaj, a ona kaže da je termin naredne nedelje, ali da može biti bukvalno svakog trenutka. Pa dobro, što ne ode na trudničko? Mogla bi, kaže, ali joj se ne isplati, pošto je kod njih sistem da po osnovu rođenja deteta ima pravo na ukupno samo 15 (petnaest) dana odsustva!

Dakle 15 zbirno, i za trudničko i porodiljsko odsustvo, da je njoj prepušteno da odluči kad će da započne sa korišćenjem, ali da se 16-og dana mora pojaviti na poslu. Tako da planira otprilike iz kancelarije pravo u porodilište, da bi što duže bila uz bebu.

Bio sam potpuno frapiran, kao i ona kad sam joj rekao da je kod nas standardno porodiljsko godinu dana, ali da i to većinom smatramo prekratkim.

Sve se ovo dešavalo pre više od 30 godina, možda se to u međuvremenu promenilo, ali su tada njihovi zakoni pridošlicama zvučali jezivo, sa rigoroznim kaznama za najmanje prestupe, sve do smrtne kazne čak i za samo posedovanje droge.

Radni logor fazon. Meni je jedna bas kratkotrajna sefica pre neku godinu bila SIngapurljanka. Obrnula dupetom po Evropi i vidim na LinkeInu da je vrlo brzo stutnjila nazad za Singapur.

Verujem da pre 20ak godina ne bi tako.

Postoji jedan grafikon, koji po meni nije tacan u rangiranju, ali daje neki prikaz sta koja zemlje "nudi" u delu socijalno-zdravstvene zastite

1752610646304-e-2147483647-v-beta-t-jpa0

Meni rangiranje nije jasno jer mislim da Norveska treba da bude prva, ovde su napisali da Norveska nema minimalnu zaradu, koliko znam to nije tacno, samo nije jedinstvena minimalna zarada, slicno je u Danskoj ili Austriji.

Sto se tice Republike Irske, koja je stavljena na drugo mesto. Mislim da nije tako visoko.

Postoji 26 nedelja placenog materinstva i postoji jos 16 nedelja slobodnog ali to nije placeno. To nije stavljeno na listi ali postoji, dakle ukupno 42 slobodne nedelje materinstva. Ali 26 nedelja nisu placene 100%.

Postoji ocintsvo od 2 nedelje, mora se uzeti u prvih 6 meseci od rodjenja deteta, i to je placeno 100%.

Zdravstvo u Republici Irskoj je kombinovani sistem evropskog kontinentalnog i americkog. Mislim da je kontinentalni sistem bolji. Istina je da se placa manji porez u Republici Irskoj zbog toga.

Drugi problem je sto u Republici Irskoj, treba da ispunis odredjen broj bodova, tj minimum 2 godine zivota i rada u Republici Irskoj,da bi se otvorili socijalna zastita. U dosta kontinentalnih zemalja traje krace taj period. Ne mozes doci da se samo porodis u R. Irskoj i da odmah primas socijalne beneficije. Znam neke zene koje to nisu znale a zatrudnele su u Irskoj, nisu dosle da zive na socijali. Imale su problema zbog toga.

10 hours ago, brusli said:

Ali onda treba da se buni i da je dobila 3 %, tj treba da se buni podjednako u oba slucaja.

A meni se cini da bi ona bila zadovoljna sa 3% dok je sa 2% propast sveta.

Pa o tome (o njoj) i pricam, napisala sam i negde pre - ona bi se bunila i da je 3 i da je 6 i 10 %.

Ceo moj rant juce je bio jer svake godine, kad dodje ovaj period, s njom ista muka i prica, bez obzira koliko dobije.

Ostalih 12 su ok, uvek ona....i zanimalo me ima li jos neko na poslu takvih, kako resavaju.....a neki me ovde iznagrdise, kao da ja imam dzak para i bas njoj necu da dam.

Ne, nije dobila manje jer je bila na bolovanju, vec zbog performansa dok je radila.

Da, ima razlike u "Successful performer" - na osnovu ispunjenih ciljeva, dobiju 2 - 3 %. Da ne postoje razlike, onda bi se automatski dodeljivalo 3 % svima koji su isto ocenjeni.

2 - 3 % je ove godine; povisica se odredi u zavisnosti od toga kako je firma poslivala prosle godine, i razlicita je za razlicite drzave, pa tako u Nemackoj "Successful performer" ce dobiti manji procenat nego ovi u Poljskoj. Je l' fer? Nije!

Kako resavamo?

Resavamo tako sto ucimo na svojim greskama

Resenje je da shvatis manjkavost sistrma i naucis na navigujes oko njih a ne da ih naglasavas

1 hour ago, Krošek said:

Resavamo tako sto ucimo na svojim greskama

I, koja je tacno moja greska u ovoj konkretnoj prici?

Pomozi mi da naucim, jer sistem ne mogu promeniti