February 7Feb 7 @Vapad milion hvala, sve si objasnio.Ukratko, po tvojim bullet points:Ocenjujemo samo performans tokom vremena kad su radili - ova ni tokom tog perioda nije briljirala, ali nije ni developing performer, stoga (pr)ocena da je za 2%, a ne 3 %, u okviru tog ratingaNije konfliktna osoba, ali u svakom 1:1 pita kad ce povecanje, da li ce, koliko ce. I kad je bila unapredjena i dobila nekih 10 % na unapredjenje, opet nije bilo dostaGodisnje povecanje se odredi na lokalnom nivou, za Poljsku su za rating "Successful performer" 2-3 %. Bonus je svima, koji su u tom ratingu isti, tu ce dobiti isto kao i svi ostali u tom ratingu (e.g. svi ocenjeni kao Successful ce dobiti 5 %, tu nema individualnog adjustment).Nasi goals nisu svi SMART, bar nisu svi jasno merljivi, inace bi bilo jednostavno ubaciti u neki sistem, on izracuna i izbaci tacno koliko svako dobija.Volim moj posao i taj naucno-medicinski deo, i imam dobar tim, ali nije lako. Posao je specifican, ljudi iz mog tima rade na 15-20 projekata (medical affairs deo projekta) (ja radim na 12 projekata uz line management!) i radimo za odredjenu farma ili biotech kompaniju, sto znaci da moramo biti istrenirani na protokolima za te klinicke studje, da imamo pristup bazama i sistemima....svako ima svoj backup projektima, pa ako neko ode mesec dana na bolovanje, backup ga pokriva, znaci radi i "tudji" deo posla. Mi za mesec dana ne mozemo zaposliti ili istrenirati novog da se uspesno prikljuci novom projektu - nekad traje po nekoliko nedelja da dobijete pristup Centralnim lab, safety bazama....a ne mozemo da imamo 5 extra backups na svakom projektu.Problem je i kad produzavaju bolovanje mesec za mesec, pa se ti nadas da ce se vratiti, pa ne dodajes nove ljude na njegove/njene projekte, jer su to billable sati i klijenti nece da plate.Jos je najjednostavnije kad je trudnicko/pirodiljsko bolivanje - tu znas koliko ce da traje, pa onda organizujes posao shodmo tome. Ova mesec za mesec bolobanja su uzas za ljude koji moraju da pokrivaju projekte tih na bolovanju.
February 7Feb 7 1 hour ago, destiny said:@Vapad milion hvala, sve si objasnio.Ukratko, po tvojim bullet points:Ocenjujemo samo performans tokom vremena kad su radili - ova ni tokom tog perioda nije briljirala, ali nije ni developing performer, stoga (pr)ocena da je za 2%, a ne 3 %, u okviru tog ratingaNije konfliktna osoba, ali u svakom 1:1 pita kad ce povecanje, da li ce, koliko ce. I kad je bila unapredjena i dobila nekih 10 % na unapredjenje, opet nije bilo dostaGodisnje povecanje se odredi na lokalnom nivou, za Poljsku su za rating "Successful performer" 2-3 %. Bonus je svima, koji su u tom ratingu isti, tu ce dobiti isto kao i svi ostali u tom ratingu (e.g. svi ocenjeni kao Successful ce dobiti 5 %, tu nema individualnog adjustment).Nasi goals nisu svi SMART, bar nisu svi jasno merljivi, inace bi bilo jednostavno ubaciti u neki sistem, on izracuna i izbaci tacno koliko svako dobija.Volim moj posao i taj naucno-medicinski deo, i imam dobar tim, ali nije lako. Posao je specifican, ljudi iz mog tima rade na 15-20 projekata (medical affairs deo projekta) (ja radim na 12 projekata uz line management!) i radimo za odredjenu farma ili biotech kompaniju, sto znaci da moramo biti istrenirani na protokolima za te klinicke studje, da imamo pristup bazama i sistemima....svako ima svoj backup projektima, pa ako neko ode mesec dana na bolovanje, backup ga pokriva, znaci radi i "tudji" deo posla. Mi za mesec dana ne mozemo zaposliti ili istrenirati novog da se uspesno prikljuci novom projektu - nekad traje po nekoliko nedelja da dobijete pristup Centralnim lab, safety bazama....a ne mozemo da imamo 5 extra backups na svakom projektu.Problem je i kad produzavaju bolovanje mesec za mesec, pa se ti nadas da ce se vratiti, pa ne dodajes nove ljude na njegove/njene projekte, jer su to billable sati i klijenti nece da plate.Jos je najjednostavnije kad je trudnicko/pirodiljsko bolivanje - tu znas koliko ce da traje, pa onda organizujes posao shodmo tome. Ova mesec za mesec bolobanja su uzas za ljude koji moraju da pokrivaju projekte tih na bolovanju.Znači, po prvoj stavci - loš scale.Po drugoj, to je normalno i očekivano, svako uvek želi više, i nikad ništa nije dovoljno. Zaista je retko da neko iskreno i od srca bude u fazonu, neka ne treba. Ne znam u kojoj je situaciji, možda ima brdo dugova i onda je to naglašeno, a možda je samo takva, ali to nije nikakv minus, basic human nature, samo frustrira verovatno.Interesantno je da je vama prakitčno obrnuto, svi će dobiti 5% bonus, a 2-3% je range za povećanje za taj bracket. Što je baš onako nonsens i pokvareno, okrenuto na štednju. To je teško fremovati. Ako nisu milioni u pitanju 1% na godišnjem nivou je mizerno - jedino što je onda lakše na komunikativnom nivou je da kažeš, 1% godišnje ovde predstavlja cca xzy eura, a zato što si u ovom rangu, prepoznaje se da je iznad developing performer, ići će ipak 5% bonus a ne x%, što nadomešćuje tu razliku, samo što te pare dobiješ odmah a ne kroz mesece, eto malo nešto lepo... što i dalje ostavlja da mora da postoji jasmo definisano šta treba uraditi da 2% postane 3% u buduće - mnogo posla ni oko čega. Za organizaciju posla, uvek je na tebi, treba bolji bafer, ovo ili ono. A ako radiš toliko znači da je kultura "nije menadžment posao", jer se očekuje da deliveruješ i da menadžuješ. I ipak kad dođe seča uzeće se i manje deliverovanje od proseka i svaki menadžerski issue kao negativno.Nije ni jedan posao toliko specifičan, tj. sve što si rekla se može primeniti i na druge poslove.BTW, non SMART je moguće izmeriti, samo je subjektivnije, ono kako sam video da se te stvari rešavaju je generalno, meni, loše - ti kao zaposleni dolaziš sa dokazima uspeha na tim poljima i predlogom ocene, a menadžer te onda, nežno, buši na 1-2-1, ne da ne bi dobio pare, jer nisu iz njegovog džepa, nego onako, ljudski, za sva nerviranja koja si pružio u toku godine/kvartala , ali je onda ostavljeno da ti targeti nose manje, ali taman dovoljno da opravdaju par procenata razlike.Za takva bolovanja treba razumeti ljudsku stranu, i imati što više obzira i informacija, ako se ponavlja uvek postoji mogućnost (mada teže u corpo i nikad bez jakih HR leđa :/) da kažeš, vidim da ti ovaj posao utiče na zdravlje, kako to da rešimo (tj. imaš neko vreme da nađeš nešto drugo), ili uzmi 3 meseca mental health leave ali očekujem da budeš 100% kad dođeš (tj. imaš neko vreme da se dovedeš u red, a ako ne ide da nađeš nešto drugo). Mada to nikada nisu lepi razgovori.. Meni je jednom prilikom rečeno da je dobro što nisam uzeo compassionate leave kada mi je ćale umro, jer bi uticalo na moju karijeru. I danas kao i tada imam jedan specifičan set reči za takve, a tu "karijeru" sam napustio čim sam mogao.... Trudničko/porodiljsko jeste najčistije i najlepše, ali to ti i nije muka
February 7Feb 7 4 hours ago, Vapad said:Uf, ovako, ovo je samo moje mišljenje, ne vodim više ljude i nadam se da nikada neću, jerbo su ljudi ****, myself included.U tvom problemu mešaju se tri različita podproblema.Merenje učinka zaposlenog koji je trećinu godine bio odsutan. Ukoliko je to opravdano (a to se sa HR mora na vreme i temeljno utvrditi jer je u suprotnom nešto za šta se može izdati upozorenje i slično) onda ne sme i ne može nikako uticati na merenje. Ako je KPI postavljen pametno (ogavni SMART akronim) prosto 12-mesečni target se svede na 8-mesečni i onda primeni. Ako je projektno, projekat koji je trebalo uraditi u periodu odstustva se izuzima iz merenja - jer je osoba bila opravdano odsutna i ne možeš je za to kriviti. Ako je projekat fejlovao kriv je menadžer jer nije dobro organizovao...Ličnost - deluje da osoba ima konfliktnu ličnost, na ovom uzorku, ali da li je tako i za drugo na stranu diskusiju o plati - uvek tražiti više nije ništa loše, posebno ako ima istu ocenu kao drugi, ukoliko postoji isti patern i za sve drugo onda je to za adresiranje, ali nije vreme za dresiriati kod povećanja, to je najgore mesto, neki trening, razgovor. Adresiranje u toku godine uvek kad se desi.Korpo - jako je teško midmenadžeru, još ako je sa ljudskošću dobar, da hendla plastične korporativne priče koje praktično služe da dehumanizuju čitavu stvar - i kao na taj način smanje trenje. U realnosti igra je nameštena, procenat je sumanuto mali, i kako ta osoba kuka da je 2% malo i hoće 3%, svako sa 3% može reči da 1% razlike nije dovoljan i fer i da ta osoba treba biti na 0%. Pitanje da razbistri tu vodu je - da li je povećanje godišnje na račun inflacije - salary adjustment - onda uravnilovka ima smisla jer ne treba igrati igru oko nečega što sve jednako pogađa, dogod je ona tu jednaka je. Ili je to i adjustment i bonus - tj. nemate odvojenu bonus scheme, gde je onda, mislim, ok odvojiti, pola povećanja je poravnanje sa inflacijom - svi dobijaju 1%, ostalo je prema KPIjevima (imati u tačku jedan). Transparentnost je ključ. Posebno ako se zna da će na drugoj strani sve da se ispriča (jer si rekla da pričaju).Mi smo imali relativno ok šemu gde je bonus bio odvojen od povećanja, i bonus je bio prema učinku, 3-4-5 KPI-a, npr. tri merljiva što se posla tiče, jedan razvojni, jedan bihejvioralni i onda na skali od cca 70% do 120%, sa određenim weightom. I onda se taj procenat upari sa procentom departmenta, jer ne radiš sam za sebe nego se trudiš da svi uspemo, i to je to. Sada su, čujem, kalibrilari i sa rezultatima firme, pa ne možeš da imaš veći procenat uspeha od kompanije (što je l više nije fer jer šta ako je čovek i departman pokidao a neko fejlovao, da li je fer uskratiti 100+ posto bonusa - meni nije).. I opet je bilo natezanja za dva procenta ovog najdonjeg merenja, i baš oko ponašanja i razvoja - tipa slušala sam tri treninga - ali nisi ništa primenila - to je razvoj, slušanje nije razvoj, etc..Elem, nikako ti ne zavidim, ali, posebno za toliki tim (realno sve preko 7 je previše), treba na vreme imati sve u rukama i biti maksimalno transparentan, i biće ti lakše.Glede pravih/lažnih bolovanja. Da se ne bi igralo detektiva, na kraju se svede da nema više ništa na poverenje nego na papir, odgovornost na drugome. A ako je neko bolećiv, ljudski je pomoći, a poslovno je otkloniti nestabilnost i nesigurnost - zavisi od toga kakav je market i kultura je kako će se to rešiti na kraju, na žalost. Ovo što Bags kaže kao primer, svaka čast osobi, zaslužuje, posebno ako toliko vuče, da iskulira malo bez korišćenja odmora, ljudski, ali to je zloupotreba jednog lepog sistema poverenja - šta ako svi to počnu redovno da praktikuju? Ne može. Izboksujte 5 nagradnih dana odmora, i nek uvek koristi odmor, a bolovanje kad je bolesna. Iskomunicirati to je gotovo pa nemoguće, neki hintovi tu i tamo (jedna odvratna head of HR je tražila da se uvede voćni dan - i nepogrešivo targetirala ta bolovanja sa porukom tipa "evo sada imamo voće jednom nedeljno, da podignete malo vitamine i ne budete toliko bolesni" ili tako nešto)...Postoji u mnogim zemljama EU nesto sto su bolesni dani u godini bez lekarskog uverenja, do 3 dana u nizu, ukupno 4 puta. To je za one noro viruse i slicno sto protrci jroz organuzam. Neki ih koriste kad prepiju za vikend. Ne moze da se prebaci u sledecu nedelju.Birokratija kosta, a i srackalica u celom odeljenju kod lako prenosivih virusa. Mnogi i ne potrose to u vise godina. Edited February 7Feb 7 by Moonwalker
February 7Feb 7 @destiny ova ekipa sto te ubedjuje kako je trebalo da joj das 3% bi joj dala 0% I uradila sve da je iz tima skloni.mozda sam propustio ali moram pitati. da li njeno ponasanje negativno utice na ostatak tima?
February 7Feb 7 8 hours ago, destiny said:...a ne mozemo da imamo 5 extra backups na svakom projektu.Problem je i kad produzavaju bolovanje mesec za mesec, pa se ti nadas da ce se vratiti, pa ne dodajes nove ljude na njegove/njene projekte, jer su to billable sati i klijenti nece da plate.Jos je najjednostavnije kad je trudnicko/pirodiljsko bolivanje - tu znas koliko ce da traje, pa onda organizujes posao shodmo tome. Ova mesec za mesec bolobanja su uzas za ljude koji moraju da pokrivaju projekte tih na bolovanju.Jel placeno prekovremeno timu?
February 7Feb 7 @nenad pa nisu bas najsrecniji sto moraju da rade i taj dodatni deo posla, ali nemamo bas mnogo izbora.Ovo je ujedno i odgovor za @Mel - svi su na salary, ne na sat, i nisu placeni za prekovremeno. Ono sto ja radim je, da kad ima malo manje posla, kazem ovima koji su radili i "tudji" posao, da skrate dan, da rade malo krace. Evo sta me je jedna iz tima pre neki dan pitala:"Can I get decent raise, as I backed up XXX for 4 months last year?"Sta da joj kazem? "Ne mozes, i ona i ti cete dobiti istu povisicu"?Kako ispasti fer u takvoj situaciji, sa limitiranim budzetom?!Ova sto je na bolovanju ce dobiti isti bonus kao i ovi sto su 4 meseca duze doprinosili poslovanju kompanije. Pitanje za ove koji smatraju da ovo nije fer - da imate svoju firmu i takvu situaciju u njoj, kako biste postupili? Dali biste radniku, koji 4 meseca nije bio prisutan, nije doprinosio prihodu kompanije, istu povisicu kao i onima sto su radili i njegov posao? Nesto sumnjam....
February 7Feb 7 6 minutes ago, destiny said:@nenad pa nisu bas najsrecniji sto moraju da rade i taj dodatni deo posla, ali nemamo bas mnogo izbora.Ovo je ujedno i odgovor za @Mel - svi su na salary, ne na sat, i nisu placeni za prekovremeno. Ono sto ja radim je, da kad ima malo manje posla, kazem ovima koji su radili i "tudji" posao, da skrate dan, da rade malo krace.Evo sta me je jedna iz tima pre neki dan pitala:"Can I get decent raise, as I backed up XXX for 4 months last year?"Sta da joj kazem? "Ne mozes, i ona i ti cete dobiti istu povisicu"?Kako ispasti fer u takvoj situaciji, sa limitiranim budzetom?!Ova sto je na bolovanju ce dobiti isti bonus kao i ovi sto su 4 meseca duze doprinosili poslovanju kompanije.Pitanje za ove koji smatraju da ovo nije fer - da imate svoju firmu i takvu situaciju u njoj, kako biste postupili? Dali biste radniku, koji 4 meseca nije bio prisutan, nije doprinosio prihodu kompanije, istu povisicu kao i onima sto su radili i njegov posao? Nesto sumnjam....pa ono, uvek postoji izbor, korporacije vole da mislimo da izbor ne postoji.pitanje je vise bilo da li su ostali frustrirani time sto ona radi, tj da li tebi to otezava da menadzujes ostale.
February 7Feb 7 37 minutes ago, destiny said:Ova sto je na bolovanju ce dobiti isti bonus kao i ovi sto su 4 meseca duze doprinosili poslovanju kompanije.Pitanje za ove koji smatraju da ovo nije fer - da imate svoju firmu i takvu situaciju u njoj, kako biste postupili? Dali biste radniku, koji 4 meseca nije bio prisutan, nije doprinosio prihodu kompanije, istu povisicu kao i onima sto su radili i njegov posao? Nesto sumnjam....Ovo vise lici na razmisljanje nekog Cvarkova koji je platio Bosance da mu beru kukuruz nego nekoga ko je svoju firmu doveo do nivoa firme o kojoj pricamo.
February 7Feb 7 Imam srecu da me tim gotivi, jer ne gnjavim, ne mikromenadzujem (prethodna menadzerka im visila nad glavom svaki dan, na sta god su se zalili nije prosledjivala ovima gore, da ne bi izgledalo da je njen tim problematican), borim se za njih koliko je u mojoj moci, posto stvarno rade dobro, pa na svu srecu nemam problema, saradjuju jako dobro.Menadzer sam im 3.5 godine i za to vreme samo su dve osobe otisle, i to interno, na bolje placeno mesto.Ona ima 35 godina, ima univerzitetsku diplomu i sigurno bi mogla da nadje bolje placen posao.Ali, nece! Nece, jer kod nas ima flex radno vreme, ako bilo sta treba za dete da ode ranije, dodje kasnije - sve joj odobrim. I puno puta sam joj rekla - i sama znas kolike su plate ovde, nazalost, tako je kako je. Ali, postoje neke stvari koje plata ne moze da nadomesti, pa nek bira sta joj je bitnije u trenutnoj situaciji. Edited February 7Feb 7 by destiny
February 7Feb 7 6 minutes ago, Paul Gompitz said:Ovo vise lici na razmisljanje nekog Cvarkova koji je platio Bosance da mu beru kukuruz nego nekoga ko je svoju firmu doveo do nivoa firme o kojoj pricamo.Nek si mi i kaz'o!Hvala svima, ovde zavrsavam pricu, jer nista novo nemam da dodam. Ocenjivanje zavrseno, hvala svima na komentarima, prihvatam sve argumente....i nadam se da necete biti u slicnoj situaciji. Edited February 7Feb 7 by destiny
February 7Feb 7 Podsjetilo me ovo o nedoprinosenju prihodu kompanije na pricu Mihaela Mikica bivseg fudbalera koji je igrao u Japanu. Kaze, plata igraca raste sa godinama igranja u klubu, pa moze biti da neki mladi virtuoz u svom prajmu ima manju platu od igraca u poznim godinama ciji je ucinak drasticno manji.
February 7Feb 7 Onaj ko ocekuje fer plate, treba da otvori svoj biznis i sebi dodeljuje koliko misli da treba.Ja imam znacajno manju platu od koleginice koja je pozicija/platni razred ispod mene, jer je pocela da radi 2 godine pre mene i njena startna plata je bila veca. Jer, situacija na trzistu rada bila bolja tad...U Srbiji, neki mladji radnik, koji odradjuje posao mnogo kvalitetnije od starijeg kolege na istoj poziciji, ima manju platu....jer, minuli rad (japanski fudbaler)I tak....
February 7Feb 7 zaposleni koji ima osecaj da nije fer placen (pogotovo u odnosu na kolege koji rade isti/slican posao) tesko na poslu moze davati svoj maksimum dugorocno, jako su retki takvi ljudi. to je kancer za tim, ne moze se tako ozbiljno raditi posao.
February 8Feb 8 13 hours ago, destiny said:@nenad pa nisu bas najsrecniji sto moraju da rade i taj dodatni deo posla, ali nemamo bas mnogo izbora.Ovo je ujedno i odgovor za @Mel - svi su na salary, ne na sat, i nisu placeni za prekovremeno. Ono sto ja radim je, da kad ima malo manje posla, kazem ovima koji su radili i "tudji" posao, da skrate dan, da rade malo krace.Evo sta me je jedna iz tima pre neki dan pitala:"Can I get decent raise, as I backed up XXX for 4 months last year?"Sta da joj kazem? "Ne mozes, i ona i ti cete dobiti istu povisicu"?Kako ispasti fer u takvoj situaciji, sa limitiranim budzetom?!Ova sto je na bolovanju ce dobiti isti bonus kao i ovi sto su 4 meseca duze doprinosili poslovanju kompanije.Pitanje za ove koji smatraju da ovo nije fer - da imate svoju firmu i takvu situaciju u njoj, kako biste postupili? Dali biste radniku, koji 4 meseca nije bio prisutan, nije doprinosio prihodu kompanije, istu povisicu kao i onima sto su radili i njegov posao? Nesto sumnjam....Mene bi zanimalo da li se novac za bolovanja tipa trudnickog refundira od drzave, ili firma sama placa, i zasto idu na to da neko treba da pokriva dodatni posao od svog slobodnog vremena.Ti naravno ne radis nista neispravno, ali vasa firma uzima verovatno par stotina evra za radni sat tih ljudi, target im je verovatno da 90% radnog vremena budu klijentovi sati, a vraca im se 40ak evra kroz neto + bruto. Izdrkavanje je tako profitabilne i vec izmuzene timove terati jos da rade besplatno prekovremeno gde se ionako relativno nizak procenat vraca kroz plate.Potpuno je druga situacija za manje privatne firme koje sebi ne mogu da priuste koliko vece jace firme, ali kad vec pitas, za makar jednu od mog oca mogu da ti kazem da je svaki prekovremeni sat placen i to sa nekom ne znam kojom vecom kvotom tj lupam 120% obicnog radnog sata. A to je mala porodicna firma u razjebanoj Srbiji (doduse placao ih je obicnu satnicu dok se nisu pobunili radnici). Ti vasi morali bi minimum da ih plate za svaki prekovremeni obicnu satnicu. Ovo za skracenje je ok, ali verovatno nisu nazad uzeli ni 20% onoga sto su ostajali duze i radili vise. Nego eto, da ako su 10-15 sati ukupno uzeli nazad. Pretpostavljam. Ocekivanje u kapitalizmu je da ako je radio neko tudji posao, dodatan posao itd, mora za to nekako da bude nagradjen. Ako nije, pobuna u najavi. Ja bih prosto to sve dojavila ovima gore, da su ljudi nezadovoljni zbog niskih povisica i sto su pokrivali kolege a to nije refundirano. I ne bih se vise uopste bavila time. Ti svakako ne mozes iz svog dzepa da ih placas, nisi hranila nicijie nezadovoljstvo, i to ti je to. VIsi menadzment svakako nece reagovati preventivno, nego tek ako bude bas neka pobuna na brodu Baunti. Bolja im je racunica tako.
February 9Feb 9 Kod nas u firmi ima svaki mesec predstavljanje novih radnika. Otprilike ima 4,5 pitanja na koja moras odgovoriti koja cak i nisu toliko losa. Medjutim ima opasnih dijabola.Recimo najnovija koleginica koja izgleda onako hm raskalasno za signature thing stavila je black pants only. Brat iz CG napisao na sta bi voleo iz stare firme da ima i kod nas: svaki prvi petak u mesecu neradni. Ovaj jedan sav onako nabrijan napisao za jednu svoju neobicnu osobinu modesty i odmah ispod na signature thing stavio iq 150. Mozda ipak najveci car jedan totalno uvrnut lik izgledom sto je stavio u signature thing sixth sense, I see dead people.