Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Nesto sto je meni malkice nejasno..menadzerka mog odeljenja, cura zivi u Cikagu, porodila se sredinom septembra, ja taman otisao na more i reko "Taman ce ova malo da se izdvoji jedno 6 meseci minimum" .. Kad eto nje sredinom decembra vec na poslu. I to ne rad od kuce nego iz ofisa.

Sta rade bre ti Ameri sa toliko malom decom ?

• Replies 339
  • Views 32.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Hajde da se pohvalim i ovde: Sestra nakon skoro 15 god konacno dobila standaran posao u struci u privatnom sektoru. Imala je mali milion razocarenja, pehova, lose srece sa svim mogucim, ogranicenim

• Ovo se nazalost zavrsilo danas. Sestra je dala otkaz jer su ovi u dva meseca pokusali da iscede sve iz nje. Radila je od 7 do 17 radnim danima i svaku drugu subotu od 7 do 15. 50% vremena je radila

• Nikad me nece otpustiti 😪

Posted Images

Pa ne ocenjujemo mi njihovo prisustvo na poslu, vec njihov performance. I na osnovu njenog performance prosle godine, je sad dobila povisicu 2 %, i nema tu nikakvog ogresenja, jer ja ta povisica u okviru predvidjene povisice, kao sto napisah vec nekoliko puta.

Problem je sto njoj ni 2, ni 3 ni 5 % nije dosta i sto se buni - uvek i samo ona. Mislim, nije ni meni, ali onda znam sta mi valja ciniti - traziti drugi posao, a ne svake godine se buniti sto povisica nije veca.

Inace, ovi koji rade se bune, jer pokrivaju njen deo posla.

A ako je neko na bolovanju mesec dana, pa ne stignes ni da objavis poziciju, a ne da intervjuises i zaposlis i istreniras nekog da radi posao (mozda na nekim poslovima mozes, ali u klinickim ispitivanjima lekova, kad radis sa 10 farma kompanija, ne mozes bas istrenirati za mesec dana)

On 10. 12. 2025. at 13:14, Shan Jan said:

IT trziste je mrtvo, ko izgubi posao moze slobodno da krene u neko spiritualno pronalazenje sebe dok se ne popravi situacija.

Ja od jula sisam kitu, ceo remote tim fasovao lay-off. Nestalo finansija za projekte i jepte se drugovi, i nas seniore i juniore razjurili u paramparcad, ostao samo in-house tim

Poslao na stotine prijava i nista, uglavnom ni ne citaju/odgovore, i imao sam troje scammera - jedan zamalo identity theft i 2x sam radio neke taskove ispostavice se mufte.

Burnout me pocepo, samo nisam imao srca da sam odem, cekao sam kraj strpljivo. Tacno sam tih pola godine nadoknadjivao sve subote i nedelje sto sam gulio zadnjih desetak godina

Prvih pola godine sam bio srecan kao mali majmun, kao ono na raspustu izmedju osmog osnovne i prvog srednje, to je to spiritualno sve lepo, rasterecenje i born-again

Kaki kurac dedlajnovi, mitinzi, brifinzi, pilinzi

Sad vec pocinjem da pizdim i ucim marketing da probam da se uvalim negde tako, pa zivot ispocetka frust

Edited by Ratamahatta

Ne pokriva niko njen deo posla, jer neko na bolovanju nema obaveze na poslu. To je pravo za koje su se naši preci izborili, a neki i život dali.

54 minutes ago, SNARC said:

Nesto sto je meni malkice nejasno..menadzerka mog odeljenja, cura zivi u Cikagu, porodila se sredinom septembra, ja taman otisao na more i reko "Taman ce ova malo da se izdvoji jedno 6 meseci minimum" .. Kad eto nje sredinom decembra vec na poslu. I to ne rad od kuce nego iz ofisa.

Mislim da Ameri imaju 2 meseca porodiljsko. Ni meni nije jasno sta rade sa tom decom, totalno suluda zemlja. Plus ovo njihovo otpustanje danas-za-danas bez objasnjenja i najave. Ipak je Evropa stara dama sa razlogom.

Murica je super samo u serijama

53 minutes ago, destiny said:

Pa ne ocenjujemo mi njihovo prisustvo na poslu, vec njihov performance. I na osnovu njenog performance prosle godine, je sad dobila povisicu 2 %, i nema tu nikakvog ogresenja, jer ja ta povisica u okviru predvidjene povisice, kao sto napisah vec nekoliko puta.

Problem je sto njoj ni 2, ni 3 ni 5 % nije dosta i sto se buni - uvek i samo ona. Mislim, nije ni meni, ali onda znam sta mi valja ciniti - traziti drugi posao, a ne svake godine se buniti sto povisica nije veca.

Inace, ovi koji rade se bune, jer pokrivaju njen deo posla.

A ako je neko na bolovanju mesec dana, pa ne stignes ni da objavis poziciju, a ne da intervjuises i zaposlis i istreniras nekog da radi posao (mozda na nekim poslovima mozes, ali u klinickim ispitivanjima lekova, kad radis sa 10 farma kompanija, ne mozes bas istrenirati za mesec dana)

Nije vam dobar taj sistem u kom ti imaš "diskreciono pravo" da "successful" što je standardni učinak može da se dobije povisuca 2% ili 3%. Svi koji rade isti posao sa istim učinkom moraju imati istu zaradu. Nešto tu debelo ne valja.

1 hour ago, SNARC said:

Majka baba, live in Latina, opcije su neogranicene ko ima s cime.

U UN i slicnim internacionalnim organizacijama default je bio 16 nedelja. Obicno su zene skupljale prekovreme i nisu trosile godisnji da bi imale koliko se secam max 32 nedelje.

Sto se tice ovog slucaja sa odsustvom kod mene u timu ima koleginica koja svakih par nedelja uzima tri dana bolovanja jer za toliko ne treba joj lekarska potvrda. Kada je tu radi odlican posao i zaista celi tim gura plus preuzima tonu odgovornosti koju i ne mora. Tri dana uzima veoma proracunato kada nece upasti u oci. Na drugoj strani ima slampavi kolega koji je po celi dan zelen na ms teams, ali nikad ne odgovara bez 2,3 sata cekanja, nikada se ne javlja kao dobrovoljac za bilo sta plus cesto recimo kaze bice gotovo u ponedeljak da bi u petak podne jednostavno nestao. Naravno u ponedeljak nista nije gotovo. Ja sam ove godine pogurao koleginicu za povisicu ali cu probati narednih meseci dokuciti zasto stalno uzima bolovanje.

8 minutes ago, bags said:

U UN i slicnim internacionalnim organizacijama default je bio 16 nedelja. Obicno su zene skupljale prekovreme i nisu trosile godisnji da bi imale koliko se secam max 32 nedelje.

Sto se tice ovog slucaja sa odsustvom kod mene u timu ima koleginica koja svakih par nedelja uzina tri dana bolovanja jer za toliko ne treba joj lekarska potvrda. Kada je tu radi odlican posao i zaista celi tim gura plus preuzima tonu odgovornosti koju i ne mora. Tri dana uzima veoma proracunato kada nece upasti u oci. Na drugoj strani ima slampavi kolega koji je po celi dan zelen na .s teams, ali nikad ne odgovara bez 2,3 sara cekanja, nikada se ne javlja kao dobrovoljac za bilo sta plus cesto recimo kaze bice gotovo u ponedeljak da bi u petak podne jednostavno nestao. Naravno u ponedeljak nista nije gotovo. Ja sam ove godine pogurao koleginicu za povisicu ali cu probati narednih meseci dokuciti zasto stalno uzima bolovanje.

Kod nas u prethodnoj firmi kad neko ima vise od 3 bolovanja godisnje zvalo se na caskanje u HR. Znam jer su zvali devojku iz tima. Koja tako se podesilo je stvarno imala neka 3 odsustva ukljucujuci i neku infekciju koze koju je morala i da prijavi svima po nalogu GPja. Ali eto procedura je procedura.

29 minutes ago, Krošek said:

Nije vam dobar taj sistem u kom ti imaš "diskreciono pravo" da "successful" što je standardni učinak može da se dobije povisuca 2% ili 3%. Svi koji rade isti posao sa istim učinkom moraju imati istu zaradu. Nešto tu debelo ne valja.

Apsolutbo se slazem i treba sistem automatski da im da svima istu povisicu, za isti rating ili da mi da budzet da svi kojo su isto ocenjeni mogu da dobiju isti procenat.

Ovako, nama osravljaju "diskreciono pravo" i ja moram da ih uklopim u budzet.

I, naracvno da ima razlike u njihovom performance, cak i kad dobiju istu ocenu, jer imaju nekih 15 golova/ciljeva koji se ocenjuj. Isto kao sto je odlican ucenik onaj s 4.50 i onaj sa 5.00, ipak ima razlile medju njima....otud i kod nas tih 2 i 3 %

Nadam se da je malo jasnije. Nije to moja dobra volja, vec merljivi ucinci i njeno nezadovolhstvo malom povisicom. i uvek je tako, otkad sam joj menadzer, bez ovzira na visinu povisice, jer inflacija u Poljskoj je cvisoka, jer ima kredit za stan, jer...

Imam jos 12 ljudi u timu, isto u Poljskoj, i nemam ni s kim takav problem

Naravno da ima razlike, uvek ima razlike, ali upravo davanjem formalno iste ocene "successful" svima što je baseline učinak, ta razlika se aktivno potire, znači formalno nema razlike, pa se osoba koja je za svoj baseline učinak jedina plaćena manje od drugih buni "jel vi to mene diskriminisete sto sam bila na bolovanju" fazon. Sistem glup ko k

1 hour ago, Ratamahatta said:

Ja od jula sisam kitu, ceo remote tim fasovao lay-off. Nestalo finansija za projekte i jepte se drugovi, i nas seniore i juniore razjurili u paramparcad, ostao samo in-house tim

Poslao na stotine prijava i nista, uglavnom ni ne citaju/odgovore, i imao sam troje scammera - jedan zamalo identity theft i 2x sam radio neke taskove ispostavice se mufte.

Burnout me pocepo, samo nisam imao srca da sam odem, cekao sam kraj strpljivo. Tacno sam tih pola godine nadoknadjivao sve subote i nedelje sto sam gulio zadnjih desetak godina

Prvih pola godine sam bio srecan kao mali majmun, kao ono na raspustu izmedju osmog osnovne i prvog srednje, to je to spiritualno sve lepo, rasterecenje i born-again

Kaki kurac dedlajnovi, mitinzi, brifinzi, pilinzi

Sad vec pocinjem da pizdim i ucim marketing da probam da se uvalim negde tako, pa zivot ispocetka frust

Zelim ti da brzo nadjes posao. Horor je napolju, sad vec ne cujem samo price kako niko ne nalazi posao nego kako developeri prelaze u pekare, taksiste i sl.

21 minutes ago, bags said:

Sto se tice ovog slucaja sa odsustvom kod mene u timu ima koleginica koja svakih par nedelja uzina tri dana bolovanja jer za toliko ne treba joj lekarska potvrda. Kada je tu radi odlican posao i zaista celi tim gura plus preuzima tonu odgovornosti koju i ne mora. Tri dana uzima veoma proracunato kada nece upasti u oci. Na drugoj strani ima slampavi kolega koji je po celi dan zelen na .s teams, ali nikad ne odgovara bez 2,3 sara cekanja, nikada se ne javlja kao dobrovoljac za bilo sta plus cesto recimo kaze bice gotovo u ponedeljak da bi u petak podne jednostavno nestao. Naravno u ponedeljak nista nije gotovo. Ja sam ove godine pogurao koleginicu za povisicu ali cu probati narednih meseci dokuciti zasto stalno uzima bolovanje.

Jel postoji sansa da ozvanicite te njene neradne dane? Ono tipa da radi 4 dana u nedelji a ne 5. Moj drug je to izboksovao, doduse u srecno vreme ITa.

Malo vam je skrta korporacija. Ako ste konsultanti, a ljudi su na stalnim ugovorima, onda ionako imaju platu znatno nizu od satnice koju firma uzima klijentima. Ne moze da se radi posao za klijente, a stavlja FTE tacno onoliko koliko klijent daje. Uvek se uzima neki overhead zaboravila sam koliki ali postoje kvote, jer se prilicno zna koliki broj ljudi ce u proseku uvek biti na bolovanju. Ako tvoja korporacija racuna da ako im treba sta znam 40 x 5 hrs nedeljno i uzimaju za to 5 ljudi a ne 5.5 FTE, onda idu sa tim da zajebu ove sto nisu bolesni. Skoro uvek ce neko biti na bolovanju. Neke firme zbog toga vole ljude od 30-40 godina jer je ta statistika bolja, ali oni da odu ponekad na porodiljsko.

A ta prica ode na kratko pa ne mozemo da otvorimo novo radno mesto, znas kako bi mogli kad bi narod odbio prekovremeno da bi pokrivali kolege kad odu na bolovanje...

Sve ovo sam btw naucila u nekomunistickoj drzavi, da ne ispadne da su ovo neki YU remnanti.