December 12, 2025Dec 12 22 minutes ago, bags said:https://www.ithoughtaboutthatalot.com/2025/the-things-i-want-to-say-to-my-bossNe radi link u tvom postu...
February 1Feb 1 Popular Post On 28. 11. 2025. at 7:26, bags said:Sestra nakon skoro 15 god konacno dobila standaran posao u struci u privatnom sektoru.Ovo se nazalost zavrsilo danas. Sestra je dala otkaz jer su ovi u dva meseca pokusali da iscede sve iz nje. Radila je od 7 do 17 radnim danima i svaku drugu subotu od 7 do 15.50% vremena je radila nesto sto nema veze sa njenom strukom. Kap je prelilo kad su poceli odredjivati kad moze uzeti bolovanje i godisnji. Bukvalno su primer kako privatnik max eksploatise radnu snagu na nasim prostorima.Trudio sam se da ne dajem savete vec samo podrsku jer moja iskustva su ipak iz jednog sasvim drugacijeg sistema.
February 1Feb 1 25 minutes ago, bags said:Ovo se nazalost zavrsilo danas. Sestra je dala otkaz jer su ovi u dva meseca pokusali da iscede sve iz nje. Radila je od 7do 17 svaki dan i svaka drugu subotu od 7 do 15.50% vremena je radila nesto sto nema veze sa njenom strukom. Kap je prelilo kad su poceli odredjivati kad moze uzeti bolovanje i godisnji. Bukvalno su primer kako privatnik max eksploatise radnu snagu na nasim prostorima.Trudio sam se da ne dajem savete vec samo podrsku jer moja iskustva su ipak iz jednog sasvim drugacijeg sistema.Bezveze. Jeste neuporedivo, opekla sam se par puta dok sam bila u ino zaleci se drugaricama u SR.
February 5Feb 5 Dala bih jednu mesecnu platu da ne moram da drzim 1:1 s mojim timom i objasnjavam zasto je povisica tolika kolika je.Najglasnija je jedna koja je prosle godine bila 4 meseca na bolovanju (i jos je!), ona bi vecu povisicu."Sorry, gospodjo, budzet za povisice je limitiran i mislim da je fer da oni, koji su radili tvoj posao 4 meseca, dobiju zericu vise para od tebe, jer im je plata bila ista ta 4 meseca, iako su radili vise nego sto treba, da bi odradili tvoj posao!"E, tako! To ja vama kazem....njoj ne mogu tako, jer HR!Njoj kazem:"Budzet je mali, nema se za vise"
February 5Feb 5 44 minutes ago, destiny said:Dala bih jednu mesecnu platu da ne moram da drzim 1:1 s mojim timom i objasnjavam zasto je povisica tolika kolika je.Najglasnija je jedna koja je prosle godine bila 4 meseca na bolovanju (i jos je!), ona bi vecu povisicu."Sorry, gospodjo, budzet za povisice je limitiran i mislim da je fer da oni, koji su radili tvoj posao 4 meseca, dobiju zericu vise para od tebe, jer im je plata bila ista ta 4 meseca, iako su radili vise nego sto treba, da bi odradili tvoj posao!"E, tako! To ja vama kazem....njoj ne mogu tako, jer HR!Njoj kazem:"Budzet je mali, nema se za vise"Naravno, jer ona ima pravo na svoje bolovanje i da to ne utice na njenu platu. Kao sto neko ima pravo da bude trudan i ne popije otkaz. Ako joj kazes zasto stvarno nema povisicu, kapiram da bi imala tuzbu sa dobrom sansom za uspeh.
February 5Feb 5 2 minutes ago, Mel said:Naravno, jer ona ima pravo na svoje bolovanje i da to ne utice na njenu platu. Kao sto neko ima pravo da bude trudan i ne popije otkaz. Ako joj kazes zasto stvarno nema povisicu, kapiram da bi imala tuzbu sa dobrom sansom za uspeh.I dobila je povisicu u okviru odredjenog range za njenu poziciju i za njen rating - za Successful performer povisica je 2 - 3 %, i moje diskreciono pravo je da odredim je li 2 ili 3. Obzirom da je budzet uvek nedovoljan, jedino sto je fer je da onima koji su stvarno radili dam 3 %, a ovima koji (iz bilo kojih razloga) nisu, dam 2 %....i da budem i fer i u okviru brojki odredjenih za tu grupu.Problem je sto je ona uvek najgalsnija, najnezadovoljnija....a za 6.5 godina bila ca. 3 godine na bolovanju (trudnicko, porodiljsko, razno drugo).Ja ne bih imala obraza da se bunim...
February 5Feb 5 Just now, destiny said:I dobila je povisicu u okviru odredjenog range za njenu poziciju i za njen rating - za Successful performer povisica je 2 - 3 %, i moje diskreciono pravo je da odredim je li 2 ili 3. Obzirom da je budzet uvek nedovoljan, jedino sto je fer je da onima koji su stvarno radili dam 3 %, a ovima koji (iz bilo kojih razloga) nisu, dam 2 %....i da budem i fer i u okviru brojki odredjenih za tu grupu.Problem je sto je ona uvek najgalsnija, najnezadovoljnija....a za 6.5 godina bila ca. 3 godine na bolovanju (trudnicko, porodiljsko, razno drugo).Ja ne bih imala obraza da se bunim...Ni ja tako nisam imala obraza da se bunim za mnogo stosta, pa sam se dovela u situaciju da kad su mi zamal ubili novorodjeno dete, i kad mi je trebalo par meseci produzenja porodiljskog, sefica uradi sve u svojoj moci da me navede na to da napustim posao. A ovi sto nisu radili ili su normalno radili ali imali vise pameti i manje obraza, eno ih sede na stalnim radnim mestima i bole ih.Imanje obraza prema firmi kao da se radi o porodici i prijeteljima moze gadno da bekfajeruje u korporacijama nowadays.Hocu reci, zena radi tacno ono sto treba. Sta god ti i ja mislile u sebi, nauceni da budemo korektni prema defu, prema firmi, prema kolegama, dok su neki drugi nauceni nesto drugo, a realnost ume da da za pravo i tim drugima. Edited February 5Feb 5 by Mel
February 5Feb 5 Sto se mene tice, ja sam ostala u okviru onog sta moze da dobije, nisam joj nista oduzela, range i postoji s razlogom.Nepravda je sto oni koji su radili tudji posao 4 meseca ne mogu dobiti vise para za vreme za koje rade neciji posao, a nemaju opciju da nece da rade tudji posao, i ja bar na ovaj nacin pokusavam da malo ispravim tu nepravdu.U ovom slucaju nece biti "squeaky wheel gets the oil"
February 5Feb 5 Just now, destiny said:Sto se mene tice, ja sam ostala u okviru onog sta moze da dobije, nisam joj nista oduzela, range i postoji s razlogom.Nepravda je sto oni koji su radili tudji posao 4 meseca ne mogu dobiti vise para za vreme za koje rade neciji posao, a nemaju opciju da nece da rade tudji posao, i ja bar na ovaj nacin pokusavam da malo ispravim tu nepravdu.U ovom slucaju nece biti "squeaky wheel gets the oil"Nista ja tebi nisam rekla da si uradila pogresno, samo ukazujem da i ta zena radi ono sto treba da radi.
February 5Feb 5 Jel postoji instrument zvani stimulacija u toj firmi gde radiš? Tj da se određena svota isprati preko osnovne zarade za pojačane napore osoblja tokom određenog perioda.
February 5Feb 5 Ja ne pricam o tome da ljudi ne treba da idu na bolovanje ili da treba da budu kaznjeni za to.Problem je sto svi i timu znaju koliko ona odsustvuje, pokrivaju njen deo posla i na kraju dobiji skoro istu povisicu. Oni u Poljskoj otvoreno pricaju o plati, povisici, itd...i evo upravo mi jedna pise:" Zasto sam ja dobila samo 3 %, a XXX nije bila trecinu godine i dobila skoro isto kao ja?"Da imam veci budzet, dala bih svima vise...ali, nemam i ne odredjujem ja budzet.
February 5Feb 5 9 minutes ago, Filozof manijak said:Jel postoji instrument zvani stimulacija u toj firmi gde radiš? Tj da se određena svota isprati preko osnovne zarade za pojačane napore osoblja tokom određenog perioda.Pre smo imali (jos uvek) ima program Inspire, gde smo mogli da nagradjujemo uz neke bodove/vaucere, pa smo jedni druge nagradjivali.Sad su to uredili tako da to vise nisu bodovi, vec "Thank you note" (od "hvala" magarac umro), a samo nekoliko nagrada kvartalno se daje s vaucerima i to samo ako je neko uradio nesto prilicno znacajno za siri tim, projekat, kompaniju...Uzas 😔
February 5Feb 5 2 minutes ago, destiny said:Ja ne pricam o tome da ljudi ne treba da idu na bolovanje ili da treba da budu kaznjeni za to.Problem je sto svi i timu znaju koliko ona odsustvuje, pokrivaju njen deo posla i na kraju dobiji skoro istu povisicu. Oni u Poljskoj otvoreno pricaju o plati, povisici, itd...i evo upravo mi jedna pise:" Zasto sam ja dobila samo 3 %, a XXX nije bila trecinu godine i dobila skoro isto kao ja?"Da imam veci budzet, dala bih svima vise...ali, nemam i ne odredjujem ja budzet.To je nesto sa cim treba da se nosite na vreme. Nezadovoljstvo mora da se adresuje na zadovoljavajuci nacin dovoljno rano, i sistem mora a ima privid pravednosti. Sve manje od toga dovesce do apatije i demotivacije.Ti mozes da pomenes starijima, a oni nek vide kako mogu da motivisu bez budzeta. Slobodnim satima, ovako ili onako, ali nema rezona da ljudi ostanu podjednako motivisani kad skontaju da su placeni na isti nacin kao neko koga percipiraju kao dead weight in the long run.
February 5Feb 5 13 minutes ago, Filozof manijak said:Jel postoji instrument zvani stimulacija u toj firmi gde radiš? Tj da se određena svota isprati preko osnovne zarade za pojačane napore osoblja tokom određenog perioda.Mislim da ponekad pojedini projekti imaju budzet za bonus, zavisi od ugovora izmedju firme izvodjaca i firme klijenta. Nije cesto, ali moze da bude. Vazi za one koji su na nekom projektu. Edited February 5Feb 5 by Moonwalker
February 5Feb 5 2 minutes ago, destiny said:Pre smo imali (jos uvek) ima program Inspire, gde smo mogli da nagradjujemo uz neke bodove/vaucere, pa smo jedni druge nagradjivali.Sad su to uredili tako da to vise nisu bodovi, vec "Thank you note" (od "hvala" magarac umro), a samo nekoliko nagrada kvartalno se daje s vaucerima i to samo ako je neko uradio nesto prilicno znacajno za siri tim, projekat, kompaniju...Uzas 😔mala trivia: za svojih 15+ godina u firmi stimulaciju sam dobio samo jedanput (kada smo 45 vezanih radnih dana oporavljali firmu od hakerskog napada). Malo je reći koliko sam bio srećan i ponosan kada sam video stavku stimulacija na platnoj listi. Iznos mi apsolutno nije bio bitan, nego to neko prepoznavanje i satisfakcija zbog uloženog truda.Da bih posle par dana saznao kako u firmi ima desetak pojedinaca koji redovno svakog meseca dobijaju stimulaciju (nekih 25% preko plate), po diskrecionom pravu direktora