May 28, 20242 yr On 18. 5. 2024. at 9:59, Ayatollah said: Stvar kod pravnika je u tome da je Pravni mnogo manje atraktivan fakultet nego što je bio pre 20-30 godina. Klinci sada uglavnom gravitiraju ka IT-ju i drugim školama sa kojima mogu jednostavno da idu van Srbije ili rade za strance, dok je sa pravom vrlo teško naći neki posao u struci napolju i podrazumeva dugačak put (i) sa nekim masterom u inostranstvu, i onda mnogo sreće da ubodeš neki angažman dok si tamo; ili (ii) prolazak kroz hijerarhiju neke multi kompanije dok ti ne ponude posao van Srbije, a što ima priliku možda 2% ljudi koji završe pravo kod nas. Stoga, Pravni izbacuje sve manje mladog kadra, a posebno kvalitetnog mladog kadra (oni bolji idu ka drugim školama), a onda taj mladi kadar vrlo razmišlja kako da materijalizuje svoju diplomu i druge kvalitete - u prevodu, klinci nemaju nameru da rade za džabe, a posebno kvalitetni klinci. Pričao sam pre par dana na nekom događaju sa kolegama iz drugih korpo kancelarija, i zaključak je bio da ako naletiš na kvalitetnog mladog pravnika na razgovoru za pripravnika, da ga angažuješ bez razmišljanja, osim ako nema baš skroz nerazumne zahteve. Ne mogu baš da isključim da ponegde još uvek ima pripravnika volontera, ima sigurno, naročito u manjim kancelarijama i u unutrašnjosti, ali ta priča je u izumiranju, i ako hoćeš da nađeš nekog dobrog klinca sa potencijalom, onda moraš da ga platiš od početka - ne baš kao u IT-ju recimo, ali nešto svakako. Kao neko ko je pravnik, bio advokatski pripravnik, imattu više problema. Naime, jedan od glavnih problema je što se Pravni fakultet nije prilagodio vremenu. Modernizovanje gradiva i reagovanje na promene na tržištu idu pre svega jako sporo. Druga stvar gomila pravnika nema specijalizaciju - kada kažem specijalizaciju mislim pre svega na odredjeni master koji će im pomoći da se specijalizuju recimo za stvarno pravo, privredno i slično. Kada imate gomilu ljudi koji se ne ističu po bilo čemu i kvalitet nije na nivou. Onda jedna od najštetnijih stvari koji dan danas postoje: Pravnik mora da ima pravosudni. Ovaj stereotip je napravio mnogo štete imajući u vidu da ispada da pravnik kada završi Pravni je totalno nesposoban po toj logici. Broj praksi u privredi meri se u promilima upravo zahvaljujući ovakvom narativu koji se promoviše godinama. Za većinu pravnih poslova i njihovo obavljanje, pravosudni nije potreban. Potrebno je napraviti pre svega distinkciju da je pravosudni jedino potreban u advokaturi i pravosuđu. Npr. sa kadrovskim poslovima se radi izmišljanje kroz zapošljavanje nepotrebnog kadra sa X fakulteta i zatim angažovanje advokatskih kancelarija da pokriju manjke. Recimo to je npr. isto pucanj u noge struci. Što se tiče same advokature i rada u sudu to je skup posao. Za one koji budu advokatski pripravnici, danas mogu da očekuju naknadu od 500-600 evra, u moje vreme je to bilo 18.000 dinara u isto 18.000 što dražva da pre nepunih 5 godina. Pripravnik volonter u sudu mora da 2 godine stažira besplatno. I onda kad se završi pravosudni, položi advokatski ispit oni koji hoće da se bave advokaturom, moraju minimum da izdvoje barem 1500 evra mesečno - što za porez, redovne troškove, zakup kancelarije. Danas smo došli do toga da jednostavno ima previše advokata i onda ljudi odlaze u kancelarije gde ih plaćaju od 700-800 evra, kao što bi u normalnoj firmi bila plata diplomiranog/master pravnika. Advokatura je skupa rabota, i za one koji nemaju oba roditelja koji su redovno zaposleni, mogu samo da sanjaju o samostalnom radu na početku karijere. Koja je poenta raditi za nekog ako celog fakultetskog života te uče da je advokatura nezavisnost? Kapiram da je sa lekarima slična situacija. Edited May 28, 20242 yr by Oniks
May 28, 20242 yr Ne mešaj te dve profesije, molim te! Rasplakaće me sudbina pravnika. Lekari nisu pisali Ustave, Zakone, Propise .... Lekari mogu da odu da budu makar med.tehničari .... bilo gde. I odlaze. (oni koji se ne trte oko vlasti i vlasnika ove zemlje). Edited May 28, 20242 yr by zmanic
May 28, 20242 yr 3 hours ago, zmanic said: Ne mešaj te dve profesije, molim te! Rasplakaće me sudbina pravnika. Lekari nisu pisali Ustave, Zakone, Propise .... Lekari mogu da odu da budu makar med.tehničari .... bilo gde. I odlaze. (oni koji se ne trte oko vlasti i vlasnika ove zemlje). Istina. Kako se god okrene mi smo zaključani što se tiče odlaska i rada bilo gde. Drugi pravni sistem, plus sve ostalo što čini prilagođavanje težim.
May 28, 20242 yr 1 hour ago, Oniks said: Istina. Kako se god okrene mi smo zaključani što se tiče odlaska i rada bilo gde. Drugi pravni sistem, plus sve ostalo što čini prilagođavanje težim. Apropo odlaska pravnika, krenuo sam da gledam opcije u Kanadi. Od ljudi koje poznajem, a koji su u Kanadi upisali redovne studije prava, sam čuo da postoje programi za strance pravnike koji traju kraće i prilagođeni su u pogledu vremena (predavanja nakon posla, vikendima) kao i u pogledu materije (predmeti veoma slični korpusu predmeta koji se polaže na pravosudnom). Quote Become an accredited lawyer in Canada The Foreign Trained Lawyers Program (FTLP) is a 12-month Post-bachelor’s Certificate offered by the Faculty of Law at the University of Calgary for internationally trained lawyers who wish to become accredited to practice common law in Canada. The FTP covers the five core NCA common law subjects in which internationally trained lawyers must demonstrate competence: Canadian Criminal Law, Canadian Constitutional Law, Canadian Administrative Law, Foundations of Canadian Law, and Ethical Lawyering/Professional Responsibility. Naravno, sam završen program nije dovoljan, potrebno je da se prođe procena koju vrši Nacionalna komisija za akreditaciju Federacije pravnih društava Kanade, ali u svakom slučaju je kraće i jednostavnije od ponovnog trogodišnjeg studiranja uz obavezno pripravništvo između semestara. Edited May 28, 20242 yr by reg ubacio link
May 29, 20242 yr 17 hours ago, Oniks said: Koja je poenta raditi za nekog ako celog fakultetskog života te uče da je advokatura nezavisnost? Trunčicu nadobudno ako uzmemo u obzir o kom fakultetu se radi.
November 18, 2025Nov 18 Nadam se da je topic prikladan za sledece pitanje - da li neko od vas zna sta je Korn Ferry assessment, da li ste ga nekad radili kao potencijalni kandidat za posao ili ga vasa kompanija koristi?Moja kompanija planira da uvede kao deo intervjua za neke pozicije - prezentovali nam, neki i odradili kao deo procesa implementacije - ne znam sta bih rekla...ljudi koji imaju godine iskustva na poslu, high performing s znacajnim rezultatima, fail-ovase test najstrasnije. Ne znam koliko vazan faktor ovi testovi treba da budu pri zaposljavanju?Ja sam pre pola godine intervjuisala i zaposlila dve osobe, ista pozicija - jedna ima MBA, druga zavrsila srednju skolu prosle godine (u pitanju administrativni asistenti) - rekao bi covek:"Sta ces s tom sto je tek zavrsila srednju?"A "na terenu", ova sa srednjom cetiri koplja ispred ove s MBA! I sad treba ovoj da kazem da nije prosla probni period, a nemam srca (i bojim se karme 😁 )Ako ste u poziciji da intervjuisete i zaposljavate, sta presudi koga od kandidata cete zaposliti?
November 18, 2025Nov 18 15 minutes ago, destiny said:I sad treba ovoj da kazem da nije prosla probni period, a nemam srca (i bojim se karme 😁 )Kojoj? 😁 16 minutes ago, destiny said:Ako ste u poziciji da intervjuisete i zaposljavate, sta presudi koga od kandidata cete zaposliti?Misliš na momenat kada već prodje CV selekcija i prvi krug? (Ili i drugi, treći)
November 18, 2025Nov 18 24 minutes ago, Boksi said:Kojoj? 😁Ovoj s MBA - na intervjuu sva energeticna, pozitivna, rekao bi covek 6 stvari ce odjednom uraditi!Kad je pocela da radi, ne diše! 1:1 s njom jedva cujem sta prica (ne vidjamo se, ja sam home based u EU, a ona radi u office u Varsavi). Ovi sto su s njom u office, kazu svako malo zmuri, kao da spava....jos uvek ne mogu da je stavim na projekte na kojima bi trebalo da radi, jer nema sanse da radi na multi projektima. Probni period joj istice 30. Novembra, i ja sad treba da odlucim sta s njom 😔Sutra imam 1:1 i jedino sto.mogu je da joj dam par zadataka u real time - do sad bi trebalo da ih je naucila i da ih odradi za 10 min. Ako ne uspe - sorry, ne vredi trositi vreme 😔Sto se drugog pitanja tice - kad su vec imali jedan/dva kruga intervjua - ono, slicni CV, slicno "odradjen" intervju...
November 18, 2025Nov 18 4 minutes ago, destiny said:Ovoj s MBA - na intervjuu sva energeticna, pozitivna, rekao bi covek 6 stvari ce odjednom uraditi!Kad je pocela da radi, ne diše! 1:1 s njom jedva cujem sta prica (ne vidjamo se, ja sam home based u EU, a ona radi u office u Varsavi). Ovi sto su s njom u office, kazu svako malo zmuri, kao da spava....jos uvek ne mogu da je stavim na projekte na kojima bi trebalo da radi, jer nema sanse da radi na multi projektima. Probni period joj istice 30. Novembra, i ja sad treba da odlucim sta s njom 😔Sutra imam 1:1 i jedino sto.mogu je da joj dam par zadataka u real time - do sad bi trebalo da ih je naucila i da ih odradi za 10 min. Ako ne uspe - sorry, ne vredi trositi vreme 😔Sto se drugog pitanja tice - kad su vec imali jedan/dva kruga intervjua - ono, slicni CV, slicno "odradjen" intervju...Razumem te potpuno. Ali razmišljaj da joj, moožda, neprodužavanjem ugovora zapravo činiš uslugu. (Prvo pokušaj što si naumila i vidi kakav rezultat će da bude. Svesna je da je na probnom.) Jer može da bude da joj ne odgovara sredina, način rada, xy drugih stvari i da bi za isto vreme negde drugde procvetala. Što se tiče intervjua, u toj poslednjoj fazi ideš na osećaj. Tad već znaš da te osobe zadovoljavaju to što treba na papiru, a imaš dovoljno iskustva u poslu i u životu da možeš da se osloniš na osećaj. Normalno, i tu se desi da se čovek predje. Zato je bitno da ne zanemaruješ blagi i kratkotrajni osećaj nelagode u toj fazi intervjuisanja.A ova sa srednjom školom, ispitaj kakvi su joj planovi. Neko toliko energičan se ne zadržava dugo na jednom mestu.P.S. Baci pogled na CV ove sa MBA. Šta piše za ‘interesovanja/hobi’.
November 18, 2025Nov 18 4 minutes ago, Boksi said:Šta piše za ‘interesovanja/hobi’.Ljudi to stvarno stavljaju u CV?
November 18, 2025Nov 18 Just now, papapavle said:Ljudi to stvarno stavljaju u CV?Da i bitno je jer ti govori dosta o osobi.
November 19, 2025Nov 19 Kad su u pitanju ljudi ja imam prilicno dobru intuiciju. Ne mogu da kazem sta ne valja (moja sestra npr. to odma vidi dublje) al imam tu nelagodu sto kaze @Boksi i nikad me nije prevarila. Nekad je potrebno da prodju meseci da se pokaze ali na kraju bude taj a-ha momenat. A to je jako bitno kad biras ljude sa kojima ces da radis (isto vazi i kad tebe intervjuisu i gledas kako se osecas sa ovima sa druge strane).
November 19, 2025Nov 19 5 hours ago, papapavle said:Ljudi to stvarno stavljaju u CV?Ja imam to u CVju. Niko doduše nije to komentarisao na intervjuima, ali i ja mislim da nije višak.