Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pitanje za pravnika

Featured Replies

U mom kraju investitor gradi zgradu u uličici. Ima urednu građ. dozvolu, dozvoljeno P+2 (prizemlje i dva sprata, bez potkrovlja, znači ravan ili vrlo plitak krov).

Međutim, as we speak, zgradi je sazidano prizemlje, 3 sprata i vrlo visok krov u kome su probušene velike badže, praktično ceo sprat. Ukupno 2 sorata više od dozvole.

Gradilište je aktivno, dozvola od proletos.

Da li on sad po novom zakonu plati 100e i legalizuje sve?

• Replies 7k
  • Views 637.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• I to da ga šalješ ljudima koji nisu pravnici. Plus smem glavu da stavim da bi najmanje 30% njih reklo "Uf ne koristim ja mejl, pusti na Vajber grupu".

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Mali intermezzo na pravnoj temi za drugare advokate Casopis "Odvjetnik - organ advokatske komore u zagrebu" , Kraljevina Jugoslavija, izlazio jednom mesecno, od osnivanja advokatskih komora Zagre

• Ayatollah
    Ayatollah

@Tihajeza   Razvod bez pitanja starateljstva i podele zajedničke imovine je skoro pa administrativna formalnost. U poslednje vreme se čak diskutuje o tome da ovakve razvode preuzmu da rade n

Posted Images

Za taj deo koji je nelegalan platiće naknadu u vrednosti doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta.

10 hours ago, Hamlet Strašni said:

Ako je upisan vlasnik (a ne držalac) objekat je legalan. Kako opisuješ situaciju, potkrovlje ti je nelegalno. Da li i zašto ga ima smisla legalizovati je pitanje - ko će nasleđivati, da li postoji šansa za svađu, da li hoćeš da prodaješ, uzimaš kredit, da li ima šanse da ti komšije prijave nelegalnu gradnju...

hvala..onda je,kako kazes, potkrovlje nelegalno i ostali objekti -radionica,zastakljena terasa i letnja kuhinja su takodje nelegalni..

ja bih to sve legalizovala u ovoj turi..komplet...misim kad vec moze...

verovatn bi jeo prodavali u nekom trenutku u buducnosti nikad se ne zna...jer bi posle roditelja bila prevelika za sestru...

misim daleka-ne tako daleka buducnost ali dosli smo u doba kad se treba razmisljati o tome..

Edited by ivy

@G. L. imamo sličan problem, kod nas je spalo na 2+1naslednika kojeg ne poznajemo, a taj poseduje otprilike 0,5m2 naše dedovine. To se razvlači decenijama sa velikim posledicama po živote mnogih ljudi.

Srećno i ako uspeš da rešiš javi)

2 minutes ago, Sara said:

@G. L. imamo sličan problem, kod nas je spalo na 2+1naslednika kojeg ne poznajemo, a taj poseduje otprilike 0,5m2 naše dedovine. To se razvlači decenijama sa velikim posledicama po živote mnogih ljudi.

Srećno i ako uspeš da rešiš javi)

Gde nadjose 0.5kvm? Nebitno da li ga poznajete ili ne, drzavni organi ga moraju naci. Ja sam poceo da ih nalazim tek onda kad sam dobio resenje o konverziji i u njemu su stajale njihove adrese. Otisao sam redom na prve 3, iako je resenje davalo zastarele informacije - raspetljalo se sve preko 2 osobe: 2 suvlasnika su u Becu, 2 u Marseju, 1 u Londonu, 1 u Modrici, svi ostali u Kragujevcu.

Advokatica mi je rekla da postoji i druga opcija. Da se pozovemo na to sto su moji roditelji, a potom i ja, 60 godina ulagali u taj plac, placali poreze, eko takse i sl., te da im preko toga osporimo (ne)zainteresovanost za zemljiste, ali ja sam izabrao "klasicnu" metodu - da ih nadjem, popricam sa njima i ubedim ih da je i za njih najbolje da saradjuju. Jer ici na sud i nije neko lepo finalno resenje problema.

Imao sam takav slucaj na imanju pod Jastrepcem - baba ostavila imovinu na nas 10 unuka.

Uredno sam ogradio svoj deo i tih kvadrat prostora koji je pripao sestri od strica i stavio tablu da je to njeno.

E sad, sto moze samo iz helikoptera da pridje "imanju" - eno joj babe i predaka gore na brdu, pa nek` dogovori sa njima.

Sve sta dogovore - ispostovacu i bez suda. fantom

mislim da ti to rešenje nije baš po zakonu, nama je rečeno da ako manjinski vlasnik (pa makar i pedlja) mora da se pita o svemu, praktično ne smeš ni da okrečiš bez njegove/njene saglasnoti, a kamoli da nešto zidaš.

7 minutes ago, Sara said:

mislim da ti to rešenje nije baš po zakonu, nama je rečeno da ako manjinski vlasnik (pa makar i pedlja) mora da se pita o svemu, praktično ne smeš ni da okrečiš bez njegove/njene saglasnoti, a kamoli da nešto zidaš.

Meni ostala kuca, a okucnica se delila tako da je bas po zakonu.

Ako meni odgovaras... D

tebi, tebi)

onda ste se spasili

7 minutes ago, Sara said:

tebi, tebi)

onda ste se spasili

Nije to spas, niti ga tako posmatram - njenoj deci i unucima cu ostaviti pola toga imanja pod uslovom pod kojim sam ga i ja dobio - da ga odrzavaqju!

Sestra nije zelela to, vec da dobije zemlju koju bi prodala budzasto da bi kupila polovni automobil da se svrcka po Zemunu?

E, pa ne moze, nije mogla to da sprovede, a to ce, po svoj prilici, naslediti njeni unuci kojima se to iz nekih njihovih ludih razloga svidja.

A pomaze i prica i dokumenti o precima jos sa pocetka proslog veka i par uramljenih diploma za ratne zasluge predaka iz "Gvozdenog puka" - ordenje je na sigurnom, za svaki slucaj.

51 minutes ago, kronostime said:

ordenje je na sigurnom, za svaki slucaj.

Kod lika koji ti je prodao Ladu? ohmy

8 minutes ago, Max Morlock said:

Kod lika koji ti je prodao Ladu? ohmy

Golf 2, dizel, pomeri se s` mesta....

Lada Niva sa Golf dizel motorom je tamo na imanju - za svaki slucaj.

Ordenje je u kuci - pod vise sistema zastite.

Ni rodenom nasledniku ne verujem po tom pitanju, a u struju se ne razume.... fantom

2 hours ago, G. L. said:

Advokatica mi je rekla da postoji i druga opcija. Da se pozovemo na to sto su moji roditelji, a potom i ja, 60 godina ulagali u taj plac, placali poreze, eko takse i sl., te da im preko toga osporimo (ne)zainteresovanost za zemljiste, ali ja sam izabrao "klasicnu" metodu - da ih nadjem, popricam sa njima i ubedim ih da je i za njih najbolje da saradjuju. Jer ici na sud i nije neko lepo finalno resenje problema.

Ako je mislila na odrzaj, losa vest je da nema odrzaja medju suvlasnicima

3 minutes ago, Uskebasi said:

Ako je mislila na odrzaj, losa vest je da nema odrzaja medju suvlasnicima

Mislim da je bilo ono tipa "neugrozavanje integriteta parcele" unazad ne znam koliko godina. Ne secam se tacno, a pravnik nisam. Isli smo kroz istoriju parcele, kopala je po arhivi i nasla taj problem sa gradom i sirenjem ulice, jos u 70im. Zakljucno sa konverzijom, te dve upotrebne dozvole sam platio cca 2000€, uklanjanje nekoliko neizbrisanih hipoteka (kao tereta na parceli), jos oko 1000€ i sada treba da pocnemo da radimo te ugovore i ostavine.

Ispada da ce 1 dokazivanje da je moje=moje da me kosta od 5 do 10k€.