Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pitanje za pravnika

Featured Replies

Da li crnogorski sudovi traze da advokatsko punomocje za zastupanje u vanparnici naseg drzavljanima bude overeno kod notara ili ne

Edited by ultra plasticni

• Replies 7k
  • Views 637.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• I to da ga šalješ ljudima koji nisu pravnici. Plus smem glavu da stavim da bi najmanje 30% njih reklo "Uf ne koristim ja mejl, pusti na Vajber grupu".

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Mali intermezzo na pravnoj temi za drugare advokate Casopis "Odvjetnik - organ advokatske komore u zagrebu" , Kraljevina Jugoslavija, izlazio jednom mesecno, od osnivanja advokatskih komora Zagre

• Ayatollah
    Ayatollah

@Tihajeza   Razvod bez pitanja starateljstva i podele zajedničke imovine je skoro pa administrativna formalnost. U poslednje vreme se čak diskutuje o tome da ovakve razvode preuzmu da rade n

Posted Images

Da li se u konzulatima solemnizuju dokumenti, ili to mora u Srbiji? U pitanju je izjava bračnih drugova da imovina koja se stiče predstavlja posebnu imovinu jednog od bračnih drugova.

5 minutes ago, Ayatollah said:

Da li se u konzulatima solemnizuju dokumenti, ili to mora u Srbiji? U pitanju je izjava bračnih drugova da imovina koja se stiče predstavlja posebnu imovinu jednog od bračnih drugova.

Ја буквално мислим да то зависи од конзулата до конзулата. Пробај да им пошаљеш мејл. Мене су из УАЕ промптно одговарали а нека жена из Париза ме звала телефоном да ми да објашњење.

Mislim da u konzulatima ne rade solemnizacije, ali može da se overi punomoćje kojim se neko ovlašćuje da u Srbiji da takvu izjavu koja će biti solemnizovana.

19 12 je doneto resenje o nasledjivanju

23 12 je katastar doneo resenje o upisu mene kao vlasnika nekretnina

medjutim sad kad odem na sajt katastra i dalje otac stoji kao vlasnik sa napomenom ЗАБЕЛЕЖБА ДА ПРВОСТЕПЕНА ОДЛУКА БРОЈ:xyz НИЈЕ КОНАЧНА

broj je upravo broj resenja katastra o upisu na moje ime

negde sam naisao na tumacenje da takve napomene stoje u slucaju da je neko podneo zalbu na resenje

a na drugom mestu da tako stoji dok ne prodje rok za zalbe

jel moze pomoc o cemu se radi i kad da ocekujem da ce biti upisani ispravni podaci?

da li eventualno sam nekako mogu uticati na to?

Uvek tako stoji dok rešenje ne postane konačno. Na to bi mogao da utičeš tako što bi se u katastru odrekao prava na žalbu. Ako ima još stranaka kojima je rešenje poslato, svaka bi morala da uradi isto to.

Promene se u elektronskoj evidenciji katastra vrše tek kada rešenje postane konačno.

Edited by napadaj

hvala

ja sam jedini naslednik/jedini kom je poslato resenje

nakon koliko vremena resenje postaje konacno?

Osam dana je rok za žalbu. Katastar ti je poslao, čeka da mu se vrati povratnica i da protekne rok za izjavljivanje žalbe, plus još nekoliko dana ako si je poslao poslednjeg dana roka.

Pošto smo imali i praznike, računaj da je očekivano da za 15-20 dana to bude obrisano.

Koliko traju obrade predmeta u katastru, tj. da li imaju neki odredjeni rok u kome moraju da zavrse?

Konkretno, interesuje me upis kvadrature vec uknjizenog stana na osnovu tehnicke dokumentacije (iz nekog razloga par stanova u zgradi nema upisane povrsine).

15 dana, ako ispravu nije dostavio beležnik, a očigledno ovde nije. U praksi to često traje mesecima, a ponekad i duže od godinu dana, u zavisnosti od toga o kojoj se službi radi. Po manjim mestima rešenje stigne brzo, ali u Beogradu, a posebno na Voždovcu, Vračaru i Novom Beogradu, to se otegne na nekoliko meseci.

Preporučujem slanje urgencija/primedbi preko ove stranice - https://info-centar.rgz.gov.rs/eprimedbe/form/

To ih uglavnom ubrza. Kada su baš bezobrazni, ja šaljem mejlove direktno direktoru RGZ-a, sa pomoćnicima direktora za katastar, pravne poslove i nadzor i kontrolu u CC.

traze mi iz hrvatskog mirovinskog zavoda da im resenje o nasledjivanju koje je naravno izdato na cirilici dostavim na latinici

a inace, nevezano sa pismom, traze da se dostavi original ili overena kopija resenja

koliko znam u beogradu notari ne izdaju dokumenta na latinici

koji je najjednostavniji i najjeftiniji nacin da obavim to?

Overena kopija rešenja + prevod sudskog tumača na hrvatski.

Overa kopija se radi samo kod notara i svejedno je kod kojeg ćeš da odeš, iste su cene.

Edited by napadaj

Možeš i da prekucaš na latinicu perfektno sve u bocu i pošalješ notaru u Subotici koji pravi klauzule na tzv. hrvatskom da overi prepis jer je hrvatski tamo u službenoj upotrebi i vidim ima notar Josip. Pošalješ nekome original i to sto si prekucao da ti odradi i pošalje ti nazad poštom, ako imaš takvu osobu (ne moras da ides licno). Verovatno ovo nikad niko nije uradio i notar verovatno nece hteti jer vise niko ne zna sta znaci prepis (poistovecuje se sa fotokopijom, kao da samo fotokopiranjem moze da nastane prepis), ali imas pravo da zahtevas i to je tehnicki najjeftiniji nacin.

edit: kosta isto kao overa kopije i ustedi se za troskove prevodioca

Edited by Krošek

Ako se dobro sećam, notar isto naplaćuje prepis i overu kopije, tako da nema potrebe da prekucava inn

Treba mu na latinici ono što je na ćirilici, znači neko mora da kreira preslovljen prepis. Po mom mišljenju prepis isprave na ćirilici može biti na latinici, prema Zakonu o overavanju.