Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pitanje za pravnika

Featured Replies

Колико схватам, банке не дају никаква званична обавештења о разлозима одбијања. Питање је чак и да суд наложи банци да се изјасни како би то изгледало.

Мада, ја не могу да се сетим да ми се икада десило да је банка одбила на лрају кредит, јер се обично не иде у предуговор док не постоји потврда да ће кредит бити одобрен.

• Replies 7k
  • Views 637.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• I to da ga šalješ ljudima koji nisu pravnici. Plus smem glavu da stavim da bi najmanje 30% njih reklo "Uf ne koristim ja mejl, pusti na Vajber grupu".

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Mali intermezzo na pravnoj temi za drugare advokate Casopis "Odvjetnik - organ advokatske komore u zagrebu" , Kraljevina Jugoslavija, izlazio jednom mesecno, od osnivanja advokatskih komora Zagre

• Ayatollah
    Ayatollah

@Tihajeza   Razvod bez pitanja starateljstva i podele zajedničke imovine je skoro pa administrativna formalnost. U poslednje vreme se čak diskutuje o tome da ovakve razvode preuzmu da rade n

Posted Images

Često je obrnuto, tj. banke traže predugovor da bi odlučivale o kreditu. Pojedine čak ne traže da taj predugovor bude solemnizovan, što je potpuna besmislica.

Pošto sam skoro prošao kroz to...

• Sve banke s kojima sam pričao su tražile predugovor kao deo dokumentacije neophodne za podnošenje zahteva, i nijedna nije tražila da bude solemnizovan.

• Većina banaka nije htela da radi preliminarnu procenu nekretnine i mene kao kupca, osim AIK i Procredit. Pošto mi se AIK na kraju nije ni javio 2 meseca nakon što je zahtev otišao u risk, onda sam završio u Procreditu.

• S prethodnom vlasnicom sam imao dogovor da joj ne isplatim ništa dok banka ne da preliminarno odobrenje (što smo uneli u taj predugovor). Na kraju je ispalo da sam joj dao simboličnu kaparu (5k EUR) a sve ostalo joj isplatio na dan isplate kredita.

On 1. 10. 2025. at 11:12, napadaj said:

Često je obrnuto, tj. banke traže predugovor da bi odlučivale o kreditu. Pojedine čak ne traže da taj predugovor bude solemnizovan, što je potpuna besmislica.

Однесеш пректично нацрт предуговора, банка каже може, и онда га солемнизујеш и плаћа се капара или већ шта треба.

3 hours ago, Hamlet Strašni said:

Однесеш пректично нацрт предуговора, банка каже може, и онда га солемнизујеш и плаћа се капара или већ шта треба.

Ono što često viđam u praksi, a što i Sammael potvrđuje u postu iznad, jeste da banke ne traže solemnizaciju predugovora pre odobravanja kredita, već im je dovoljno da ga prodavac i kupac potpišu.

Meni je tako uvek, niko nije trazio overen predugovor.

3 hours ago, napadaj said:

Ono što često viđam u praksi, a što i Sammael potvrđuje u postu iznad, jeste da banke ne traže solemnizaciju predugovora pre odobravanja kredita, već im je dovoljno da ga prodavac i kupac potpišu.

Pre isplate sam morao da im donesem solemnizovan ugovor, ali predugovor niko nije pominjao posle podnošenja zahteva.

Inače nikada nisam dobio ikakav papir ili mail od banke da je kredit odobren, sve je bilo isključivo usmeno. Malo bizarno.

Par pitanja oko ostavinske rasprave iza nosioca prava na grobno mesto.

Moja baba je bila nosilac prava na grobno mesto na kome je samo sahranjena njena majka.

Baba je umrla 2011, radjena je ostavinska rasprava, ali to nije bilo ukljuceno. Naslednici muz i dve cerke. Babina urna je polozena negde drugde.

Muz je placao narednih nekoliko godina, a 2016 su preminuli jedna cerka i babin muz, ostala je samo druga cerka (moja mama).

Mama je nastavila to da placa (ja online regulisem jos od kovida) i sad razmislja da bi htela to da prebaci nekako na sebe.

Da li je to uopste moguce? Da li ona treba da trazi da se radi dopuna ostavinske iz 2011? Sta onda sa drugim naslednicima (mamin ocuh je imao nekoliko braci i sestara, koji su nasledili njegovu imovinu)? I na kraju, koliko to moze okvirno da kosta? Kako se vrednuje to pravo?

Mora da se radi dopuna ostavine. Pravo će se podeliti na sve naslednike i naslednike naslednika, a vi morate da se dogovorite ko će biti mislilac prava pred grobljem.

Odluka:

U slučaju smrti korisnika grobnog mesta, pravo korišćenja grobnog mesta pripada fizičkom licu koje je oglašeno za njegovog naslednika.

Ako je više lica oglašeno za naslednike, ova lica dužna su jednog između sebe da odrede kao zajedničkog punomoćnika i da primerak punomoćja, overenog kod suda, dostave privrednom subjektu. U protivnom, to lice u skladu sa odredbama odluke odrediće privredni subjekt, a ostala lica evidentiraće kao sukorisnike grobnog mesta.

Hvala! Od tih naslednika naslednika nekoliko je umrlo a nekoliko zivi sirom Evrope :dry:

Takve stvari treba rešavati brzo. Ja imam dopunsku ostavinu iza bake mog drugara zbog jednog grobnog mesta, odnosno ovlašćenja da se prenese urna, gde jedan od tri naslednika živi na frugoj strani sveta, nema nikakve veze sa ostalim naslednicima. Drugi naslednik živi u Beogradu ali su i sa njim prekinuti kontakti. A treći se sprema da emigira. Mislim da se to neće nikada završiti.

Koliko dobijem za tri šamara?

Ćerka u ulici malo zaglavila zbog parkiranja, meni NN lice, izašlo iz svog auta počelo da jebava sve, cima ručku od vrata vozača... Ja bio suvozač.

Znam da je slikao auto tj tablice, pretio zakonom

Nemam dosije.

Ако је остала модрица, то је лака телесна повреда. Ако није онда је увреда (тзв. реална). У оба случаја се гони по приватној тужби, значи не гони те тужилаштво него он лично. Добијаш за увреду новчану казну, за лаку телесну новчану или услов. Наравно, мора да докаже шта се десило. Свакако поднеси противтужбу ако те буде тужио приватном кривичном тужбом. А може и твоја ћерка, зато што вас је обоје грубо вређао пре него што је изашао из кола.

Може да те тужи и за нематеријалну штету, ту је очекивано до 100.000 динара.

9 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Ако је остала модрица, то је лака телесна повреда. Ако није онда је увреда (тзв. реална). У оба случаја се гони по приватној тужби, значи не гони те тужилаштво него он лично. Добијаш за увреду новчану казну, за лаку телесну новчану или услов. Наравно, мора да докаже шта се десило. Свакако поднеси противтужбу ако те буде тужио приватном кривичном тужбом. А може и твоја ћерка, зато што вас је обоје грубо вређао пре него што је изашао из кола.

Може да те тужи и за нематеријалну штету, ту је очекивано до 100.000 динара.

Hvala drug.

To sve prihvatljivo i vredi.

Koji je q ljudima, razumem da trubiš, opsuješ ali izađeš iz auta da nešto sa devojkom koja možda i manje od minut blokira sporednu ulicu jer se parkira...

Da pitam i ovde:

Osoba koju znam namerava da da otkaz na poslu...

Ima još godinu dana do odlaska u penziju po godinama starosti.

E sad njega zanima kako on može da do tog momenta sam sebi uplaćuje ono što mi neznalice zovemo "penziono i zdravstveno".

I na kraju krajeva ima li to smisla uopšte oko uticaja na buduću penziju?