Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pitanje za pravnika

Featured Replies

48 minutes ago, pbg12345 said:

zar prvi nasledni red nije oslobodjen poreza?

Brat je u drugom naslednom redu. Jer se ovde smatra da je nasledstvo preslo na jednog brata, a da je on poklonio drugom bratu, pa se plaća porez na poklon

• Replies 7k
  • Views 637.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• I to da ga šalješ ljudima koji nisu pravnici. Plus smem glavu da stavim da bi najmanje 30% njih reklo "Uf ne koristim ja mejl, pusti na Vajber grupu".

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Mali intermezzo na pravnoj temi za drugare advokate Casopis "Odvjetnik - organ advokatske komore u zagrebu" , Kraljevina Jugoslavija, izlazio jednom mesecno, od osnivanja advokatskih komora Zagre

• Ayatollah
    Ayatollah

@Tihajeza   Razvod bez pitanja starateljstva i podele zajedničke imovine je skoro pa administrativna formalnost. U poslednje vreme se čak diskutuje o tome da ovakve razvode preuzmu da rade n

Posted Images

a u slucaju da se jedan potpuno odrekne nasledstva?

Na odricanje nema poreza. Ali ako taj ima potomke onda nasledstvo dobijaju oni. A ako su maloletni potrebna je saglasnost centra za socijalni rad da se odrekne nasledja u njihovo ime.

15 hours ago, pbg12345 said:

cukarica

To je po mom iskustvu negde na pola puta. Verovatno 3-4 meseca do sastavljanja smrtovnice, s tim što bi ih ja pogurao podnošenjem zahteva za sprovođenje ostavine. Iako to sada sve ide po službenoj dužnosti, može ubrzati sve za koji mesec.

Može se saznati koji notar radi ostavinu i javiti mu sve što treba, što ionako ide u smrtovnicu, ali u prvom redu podatke o naslednicima, njihove stvarne adrese gde dobijaju poštu i broj telefona (možda ništa drugo ni ne treba, zavisno od toga koja imovina se prijavljuje, ima li testamenta ...). Može da se desi da takav predmet notar stavi na vrh gomile za zakazivanje. Notari su zainteresovani za prvi kontakt jer predmet koji može da se završi (a ne da se vraća sudu) može i da se naplati.

imam ja pitanje za pravnike. Konacno smo podelili plac, znaci mi tuzili rodbinu i svi se slozili. Prosla su skoro dva meseca nismo dobili napismeno, kako se to zove ,da li resenje. Koliko se to ceka?

• 3 weeks later...

ako je nekretnina upisana u katastar jel to znaci da je legalizovana?

sad gledam na GeoSrbija i E-Katastar pise da je svojina privatna,1/1 na mog oca.. u statusu objekta pise- ..objekat preuzet iz zemljisne knjige..

postoje 4 celine od kojih je kuca trenutno vece kvadrature zbog adaptiranog potkrovlja a 4 celina je dvoriste na kojoj trenutno postoje radionica,zatvorena terasa i letnja kuhinja koji nisu upisani..

ne znam da li treba nesto da preduzimam u ovoj najnovijoj legalizaciji?

Ja sam uradio po upotrebnu dozvolu, najpre za pomocni objekat i kasnije i za porodicnu kucu. Sada sam vlasnik objekata 1/1, ali je problem na parceli. Grad je uzimao zemljiste za vecu ulicu, a kasnije kad su menjali planove - vratili su korisnicko pravo prethodnim vlasnicima tj. "korisnicima", a ne mojim roditeljima. To je 1a parcele. Sada, kad sam uradio konverziju, imam 5 upisanih suvlasnika na parceli, a realno ih je 12 - jer su mnogi pomrli. Nasao sam ih sve i trebalo mi je vise od 3 meseca za to. Svi, sem jednog, hoce da saradjuju i da mi ugovorom o poklonu ustupe zemljiste, koje je realno moje. Problem je taj 1. Porucio mi da ga tuzim, "ali on nece nista da potpise".

Pitanje za pravnike: kako formulisati tu tuzbu, a da je se dobije u nekom razumnom roku, a ne da se vucaramo po sudovima godinama?

BTW, lik ima oko 5kvm na parceli. Jova

Najlakše i najjeftinije ti je da ih tužiš sve, oni priznaju tužbeni zahtev, a ovaj ako baš hoće da se sudi mora da se upusti u parnicu.

Angažuj advokata da se time bavi, jer ako je 5 upisanih, a 12 stvarnih, onda moraš prvo prevesti to na naslednike, jer ne možeš tužiti umrlog. Što znači da moraš naći ostavinska rešenja za sve preminule i tražiti da sud pošalje katastru na upis, a ako nije vođena ostavina, onda moraš ti kao zainteresovano lice pokrenuti ostavine za preminule.

9 hours ago, ivy said:

ako je nekretnina upisana u katastar jel to znaci da je legalizovana?

sad gledam na GeoSrbija i E-Katastar pise da je svojina privatna,1/1 na mog oca.. u statusu objekta pise- ..objekat preuzet iz zemljisne knjige..

postoje 4 celine od kojih je kuca trenutno vece kvadrature zbog adaptiranog potkrovlja a 4 celina je dvoriste na kojoj trenutno postoje radionica,zatvorena terasa i letnja kuhinja koji nisu upisani..

ne znam da li treba nesto da preduzimam u ovoj najnovijoj legalizaciji?

Ako je upisan vlasnik (a ne držalac) objekat je legalan. Kako opisuješ situaciju, potkrovlje ti je nelegalno. Da li i zašto ga ima smisla legalizovati je pitanje - ko će nasleđivati, da li postoji šansa za svađu, da li hoćeš da prodaješ, uzimaš kredit, da li ima šanse da ti komšije prijave nelegalnu gradnju...

59 minutes ago, Uskebasi said:

Najlakše i najjeftinije ti je da ih tužiš sve, oni priznaju tužbeni zahtev, a ovaj ako baš hoće da se sudi mora da se upusti u parnicu.

Angažuj advokata da se time bavi, jer ako je 5 upisanih, a 12 stvarnih, onda moraš prvo prevesti to na naslednike, jer ne možeš tužiti umrlog. Što znači da moraš naći ostavinska rešenja za sve preminule i tražiti da sud pošalje katastru na upis, a ako nije vođena ostavina, onda moraš ti kao zainteresovano lice pokrenuti ostavine za preminule.

2 upisana su zive osobe. 3 upisanih su preminuli i iza njih je ostalo 10 naslednika. 9/10 naslednika zele da saradjuju, samo 1 ne zeli. Ti mi predlazes da tuzim 11 osoba da bih resio problem, koji mi pravi 1 covek?

sa njima ispozakljucuj ugovore o poklonu za njihove suvlasnicke udele, a ovog inadziju tuzi

Edited by ultra plasticni

4 minutes ago, ultra plasticni said:

sa njima ispozakljucuj ugovore o poklonu za njihove suvlasnicke udele, a ovog inadziju tuzi

Tako sam i mislio da treba da se radi. Ali, lepo rece @Uskebasi - tu treba pre svega ostavina da se pokrene. Dok dodjem do inadzije, mozda i ne bude ziv, s obzirom da mu je 66 na ledjima.

8 minutes ago, G. L. said:

2 upisana su zive osobe. 3 upisanih su preminuli i iza njih je ostalo 10 naslednika. 9/10 naslednika zele da saradjuju, samo 1 ne zeli. Ti mi predlazes da tuzim 11 osoba da bih resio problem, koji mi pravi 1 covek?

Ne mozes nista uraditi dok tih 10 naslednika ne bude upisano u katastar.

Ako moras da tužis, nema razlike da li tužis jednog ili 10. Plaćaš minimalnu taksu, a najčešće će biti dovoljno da se oni ne pojave na rocistu, ili da u jednoj recenici priznaju tuzbeni zahtev.

Mozes i da zaključiš ugovor sa ovih 9, platis notaru, a onda svakako moras podneti tuzbu sudu protiv ovog jednog.

2 minutes ago, G. L. said:

Tako sam i mislio da treba da se radi. Ali, lepo rece @Uskebasi - tu treba pre svega ostavina da se pokrene. Dok dodjem do inadzije, mozda i ne bude ziv, s obzirom da mu je 66 na ledjima.

budi siguran da ce da udari protivtuzbu za porez na imovinu 5 godina unazad srdoc