November 22, 2025Nov 22 Da li je neko nekada knjižio nešto na osnovu tapije?Imam katastarsku parcelu upisanu u katastar (poljoprivredno zemljište), ali koja nema upisanog vlasnika (nije ni Republika Srbija), već samo držaoca parcele koji je neka osoba rođena u 19. veku i umrla oko Drugog svetskog rata. Klijent ima tapiju izdatu 1983. godine, kojom opština i sud potvrđuju da je njegov pravni prethodnik vlasnik te katastarske parcele, i posle te tapije ceo niz ugovora do samog klijenta.Iskreno, mislio sam da to sve podnesem Katastru na uknjižbu, pa da vidim šta će da mi odgovore. Ne znam ni protiv koga bih mogao da vodim neki sudski postupak za utvrđenje prava svojine, jer uopšte nemam ni formalno upisanog vlasnika. Eventualno protiv Republike Srbije, ali sad ne znam ni kako njih da povežem sa ovom parcelom.Ako neko nešto zna, neka javi.
November 22, 2025Nov 22 Ne znam šta bih ti rekao, ali me zanima kako ćeš rešiti problem, pa napiši šta si uradio.
November 22, 2025Nov 22 Meni je prosla promena u katastru po osnovu tapije, ali ne promena imaoca prava, vec promena vrste prava iz drzavine u svojinu.Ako imas "rupu" u kontinuitetu od tog lika iz pretposlog veka do 1983. godine moze da se desi da te odbiju.
November 23, 2025Nov 23 12 hours ago, ultra plasticni said:Meni je prosla promena u katastru po osnovu tapije, ali ne promena imaoca prava, vec promena vrste prava iz drzavine u svojinu.Ako imas "rupu" u kontinuitetu od tog lika iz pretposlog veka do 1983. godine moze da se desi da te odbiju.Iskreno, ja sam mislio da krenem od tapije kao inicijalnog dokumenta, pa nadole. Nemam ni jedan od ugovora koji su joj prethodili, niti je realno da negde iskopam 60-70 godina stare ugovore, a racio mi je da je tapija javna isprava za koju važi oboriva pretpostavka tačnosti. Svestan sam naravno da su velike šanse da me oduvaju sa ovakvim rezonovanjem, ali se nadam da će mi dati makar nekakv nagoveštaj šta bih trebao da radim.
November 23, 2025Nov 23 Neko je umro 40 i neke, pa je sud poslije 40 godina izdao papir da je taj vlasnik zemlje, a 40 godina kasnije praunuk je pozelio istu i uknjiziti.Djorde Cvarkov lajks dis.
November 23, 2025Nov 23 1 hour ago, Paul Gompitz said:Neko je umro 40 i neke, pa je sud poslije 40 godina izdao papir da je taj vlasnik zemlje, a 40 godina kasnije praunuk je pozelio istu i uknjiziti.Djorde Cvarkov lajks dis.Nije izdao papir da je taj vlasnik zemlje, već da je neko drugi vlasnik, a sada ćerka od tog iz papira hoće da se uknjiži.Znam da će zvučati suludo, ali mi do pre 25 - 30 godina u velikom delu Srbije (sve osim Vojvodine, Beograda i Niša) uopšte nismo imali ni katastar ni zemljišne knjige, već samo tapijske knjige o vlasništvu na nepokretnostima. To je sistem koji smo nasledili iz Otomanske imperije, i u kome se vlasništvo nad nekretninama nije registrovalo u javnim knjigama, već prenosom tapije sa jednog lica na drugo, a upis u tapijsku knjigu je bio dobrovoljan. Otuda i haos u pogledu nekretnina u centralnoj Srbiji (nije jedini razlog, već jedan od).
November 23, 2025Nov 23 Zar nije bio neki rok do 2011-2012 da katastri preuzmu zemljisne knjige od sudova i da izvrse upis po tapijama u katastar?
November 23, 2025Nov 23 11 minutes ago, Uskebasi said:Zar nije bio neki rok do 2011-2012 da katastri preuzmu zemljisne knjige od sudova i da izvrse upis po tapijama u katastar?I ja sam video, ali se ovde nije desilo. Imam na tapiji sve podatke, čak i broj upisa i broj lista tapijske knjige gde je upisano, ali nije prebačeno u katastar očigledno.
November 24, 2025Nov 24 Da li je neko radio ovo: imam pravni sled ali jedan od ugovora između prethodnih vlasnika je samo fotokopija. Iz suda sam dobio potvrdu da je original tog ugovora iz arhive komisijski uništen i izvod iz knjige overe.Jel može sa tim? Edited November 24, 2025Nov 24 by nautilus
November 24, 2025Nov 24 Zahtevi se katastru podnose elektronski, tako da ti garantuješ da si podneo ispravan ugovor kao advokat koji stavlja svoj elektronski potpis na ugovor. Ja bih podneo bez te potvrde suda, da ne bih napravio zbrku u glavi referenta katastra koji će dobiti predmet u rad.Naravno, pod uslovom da fotokopija ima pečat overe. Edited November 24, 2025Nov 24 by napadaj
November 24, 2025Nov 24 pisao sam vec o mom slucajuu najkracem komsije preko puta su preveli put za moju i jos dve kuce na svoje imeto su uradili tako na osnovu toga sto je parcela ranije bila pola vlasnistvo drzave (put), a druga polovina njihovo parce zemljeumesto da se kreiraju dve nove parcele(gde bi drzava postala vlasnik puta 1/1, a oni svog parceta 1/1), oni su nekako sve preveli na sebetrazio sam u katastru istoriju parcele i na njoj imam broj sudskog resenja iz decembra 2024 na osnovu kog je katastar upisao vlasnistvo njimaprilicno sam siguran da taj sudski proces nije sproveden po zakonu, jer su te komsije dobile naknadu za to zemljiste (glavni put je menjao trasu) jos 1971 i oni su postovali to do unazad nekoliko meseci, cak su i sami ogradu postavili izmedju "mog" puta i tog njihovog parceta i stajala je tu 50 godinarazlog zasto su se sad upustili je pretpostavljam taj sto bezuspesno godinama prodaju to malo parce zemljea sigurno je pomoglo sto je jedan clan porodice visokopozicioniran u drzavnoj firmi i snsunajgore od svega je sto mi nismo nista od toga znali, dok nisu dan nakon smrti oca postavili kolje i markere po sred tog "mog" puta, odnosno oni su meni toboz odvojili prolaz na sad njihovom putumoje pitanje je ima li smisla uopste da se upustam u neki postupak? dal je uopste moguce na neki nacin ponistiti tu odluku suda po kojoj su oni postali vlasnici cele parcele, odnosno i puta
November 24, 2025Nov 24 Presudu ne mozes ponistiti, jer nisi ucestvovao u postupku. Sta bi bio tvoj interes u vezi te parcele? Pravo prolaza?