January 17Jan 17 Napravi se overena kopija i u Hrvatskoj prevede kod tumača sve, uključujući i klauzulu. Ово је из споразума РС и РХ из 1998. годинеЧлан 19.(1) Исправе које је издао или оверио у прописаном облику суд или други надлежни орган државе уговорнице и које су снабдевене потписом и службеним печатом надлежног органа, није потребно даље оверавати за употребу на територији друге државе уговорнице.(2) Став 1. овог члана односи се и на преписе и фотокопије исправа, које је оверио суд или други надлежни орган.
January 18Jan 18 izbegao bih odlazak u hrvatsku ako je moguce, jer ne moram licno podneti zahtevrece mi gospodja iz hzmo da mogu i postomhvala svima u svakom slucajumene je zapravo zbunio redosled poteza u nekom trenutku, posto koliko znam notari (u beogradu) ne izdaju dokumenta na latinici. dakle ako razumem najpre trebam prevesti resenje kod sudskog tumaca koje on overava, a onda taj prevod overiti kod notara? ili ovo sto je hamlet napisao znaci da nema potrebe dodatno overavati kod notara? Edited January 18Jan 18 by pbg12345
January 18Jan 18 Moras da overis kopiju ako ne šalješ original. Nisam siguran da će Hrvatska priznati nas overen prevod. Trebalo bi verovatno da se naša overena kopija prevede kod tumača u hrvatskoj. Problem je sto tumaci uglavnom traže da vide original/ overenu kopiju onoga sto prevode da bi ga uvezali jemstvenikom sa prevodom. Možda je opcija da se ode u najbliže mesto u Hr gde ima tumač za srpski. Pošalje se mejlom sken ranije, oni ga prevedu. Kad se dodje tamo, samo ga uvežu i onda se pošalje postom u ZG.
January 18Jan 18 6 hours ago, pbg12345 said:izbegao bih odlazak u hrvatsku ako je moguce, jer ne moram licno podneti zahtevrece mi gospodja iz hzmo da mogu i postomhvala svima u svakom slucajumene je zapravo zbunio redosled poteza u nekom trenutku, posto koliko znam notari (u beogradu) ne izdaju dokumenta na latinici. dakle ako razumem najpre trebam prevesti resenje kod sudskog tumaca koje on overava, a onda taj prevod overiti kod notara? ili ovo sto je hamlet napisao znaci da nema potrebe dodatno overavati kod notara?Probaj ovo što sam ti ja predložio. Ne traže Hrvati prevedeno na srpski jer ne znaju srpski nego ne znaju da čitaju ćirilicu.
January 22Jan 22 Pokojna tasta je radila neko obnavljanje kuce na mjestu gdje je bila stara, ali ne znam da li je u tom obnavljanju presla gabarite stare kuce. Zna li neko gdje se moze uraditi uvod onoga sto je u katastru i uopsteno neke preporuke za firmu koja radi te legalizacije?
January 22Jan 22 4 hours ago, Peter Fan said:Pokojna tasta je radila neko obnavljanje kuce na mjestu gdje je bila stara, ali ne znam da li je u tom obnavljanju presla gabarite stare kuce.Zna li neko gdje se moze uraditi uvod onoga sto je u katastru i uopsteno neke preporuke za firmu koja radi te legalizacije?Ako znaš broj parcele, imaš eKatastar https://katastar.rgz.gov.rs/eKatastarPublic/PublicAccess.aspxTu ćeš videti šta je upisano u katastru.Legalizacija se sada radi po onom novom Vučićevom zakonu, možeš i sam podneti zahtev online, ako bude nešto od toga.
January 22Jan 22 4 hours ago, Peter Fan said:Pokojna tasta je radila neko obnavljanje kuce na mjestu gdje je bila stara, ali ne znam da li je u tom obnavljanju presla gabarite stare kuce.Zna li neko gdje se moze uraditi uvod onoga sto je u katastru i uopsteno neke preporuke za firmu koja radi te legalizacije?Ako ti ne radi link sto je @bejzbolka ostavio, koristi VPN i izaberi Srbiju. Meni ne radi vec neko vreme pristup katastru iz UK.
January 22Jan 22 Koja je procedura za "brisanje zabeležbe" o plodouživanju na stanu u katastru pošto je osoba na koju se odnosi tj. Koja je plodouživalac (ako se tako kaže) davno preminula? Edited January 22Jan 22 by Frank Pembleton
January 24Jan 24 Zdravo svimaTreba mi savet. Tiče se legalizacije po novom zakonu. Živim u zgradi koja nije uknjižena. Ima sve početne dozvole ali nije rađena u skladu sa planom. Koliko razumem investitor je tokom gradnje 'izašao iz gabarita' i nije sve sagradio kako treba. Zgrada ima svog profesionalnog upravnika. Bilo je par pokušaja da se po starom zakonu započne proces legalizacije ali nije odrađeno do kraja. Sad kad je počelo ovo prijavljivanje, koiko razumem, za zgradu prijavu podnosi upravnik, a nakon toga i mi stanari prijavljujemo svoj pojedinačni deo (stan). Do danas upravnik nije podneo prijavu niti se javlja na naše poruke u viber grupi. Neki stanari su samoinicijativno podneli prijave i jednom od njih je advokat (koji vrši prijavu u njegovo ime) rekao da mu prijava neće važiti ako je upravnik ne podnese za zgradu. Šta možemo da uradimo ako upravnik neće da podnese prijavu?
January 24Jan 24 Nadam se da neko od stanara ima sva potrebna dokumenta..Negde sam pročitao (možda na ovom forumu) da nije nužno imati baš sva potrebna dokumenta nego da će ono što fali biti traženo naknadno kad počnu da proveravaju prijave...? Šta je osnovno što treba da se priloži prilikom prijave za zgradu?
January 24Jan 24 Ako se nalazi na snimku, imovinski osnov na zemljištu. Gradjevinska ako postoji, ugovor o kupoprodaji i slično.
January 25Jan 25 Hvala. Nadam se da neko ima to za zgradu.. Možda je kod upravnika...?Ja imam kupoprodajni ugovor za svoj stan i Elaborat o izvedenom stanju koji sam dobio od bivšeg vlasnika..
January 25Jan 25 On 22. 11. 2025. at 23:35, Hamlet Strašni said:Ne znam šta bih ti rekao, ali me zanima kako ćeš rešiti problem, pa napiši šta si uradio.On 22. 11. 2025. at 23:35, ultra plasticni said:Meni je prosla promena u katastru po osnovu tapije, ali ne promena imaoca prava, vec promena vrste prava iz drzavine u svojinu.Ako imas "rupu" u kontinuitetu od tog lika iz pretposlog veka do 1983. godine moze da se desi da te odbiju.Uknjižili klijentkinju na osnovu tapije...