Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pitanje za pravnika

Featured Replies

Napravi se overena kopija i u Hrvatskoj prevede kod tumača sve, uključujući i klauzulu.

Ово је из споразума РС и РХ из 1998. године

Члан 19.

(1) Исправе које је издао или оверио у прописаном облику суд или други надлежни орган државе уговорнице и које су снабдевене потписом и службеним печатом надлежног органа, није потребно даље оверавати за употребу на територији друге државе уговорнице.

(2) Став 1. овог члана односи се и на преписе и фотокопије исправа, које је оверио суд или други надлежни орган.

• Replies 7k
  • Views 637.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• I to da ga šalješ ljudima koji nisu pravnici. Plus smem glavu da stavim da bi najmanje 30% njih reklo "Uf ne koristim ja mejl, pusti na Vajber grupu".

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Mali intermezzo na pravnoj temi za drugare advokate Casopis "Odvjetnik - organ advokatske komore u zagrebu" , Kraljevina Jugoslavija, izlazio jednom mesecno, od osnivanja advokatskih komora Zagre

• Ayatollah
    Ayatollah

@Tihajeza   Razvod bez pitanja starateljstva i podele zajedničke imovine je skoro pa administrativna formalnost. U poslednje vreme se čak diskutuje o tome da ovakve razvode preuzmu da rade n

Posted Images

izbegao bih odlazak u hrvatsku ako je moguce, jer ne moram licno podneti zahtev

rece mi gospodja iz hzmo da mogu i postom

hvala svima u svakom slucaju

mene je zapravo zbunio redosled poteza u nekom trenutku, posto koliko znam notari (u beogradu) ne izdaju dokumenta na latinici. dakle ako razumem najpre trebam prevesti resenje kod sudskog tumaca koje on overava, a onda taj prevod overiti kod notara? unsure ili ovo sto je hamlet napisao znaci da nema potrebe dodatno overavati kod notara?

Edited by pbg12345

Moras da overis kopiju ako ne šalješ original. Nisam siguran da će Hrvatska priznati nas overen prevod. Trebalo bi verovatno da se naša overena kopija prevede kod tumača u hrvatskoj. Problem je sto tumaci uglavnom traže da vide original/ overenu kopiju onoga sto prevode da bi ga uvezali jemstvenikom sa prevodom.

Možda je opcija da se ode u najbliže mesto u Hr gde ima tumač za srpski. Pošalje se mejlom sken ranije, oni ga prevedu. Kad se dodje tamo, samo ga uvežu i onda se pošalje postom u ZG.

6 hours ago, pbg12345 said:

izbegao bih odlazak u hrvatsku ako je moguce, jer ne moram licno podneti zahtev

rece mi gospodja iz hzmo da mogu i postom

hvala svima u svakom slucaju

mene je zapravo zbunio redosled poteza u nekom trenutku, posto koliko znam notari (u beogradu) ne izdaju dokumenta na latinici. dakle ako razumem najpre trebam prevesti resenje kod sudskog tumaca koje on overava, a onda taj prevod overiti kod notara? unsure ili ovo sto je hamlet napisao znaci da nema potrebe dodatno overavati kod notara?

Probaj ovo što sam ti ja predložio. Ne traže Hrvati prevedeno na srpski jer ne znaju srpski nego ne znaju da čitaju ćirilicu.

Pokojna tasta je radila neko obnavljanje kuce na mjestu gdje je bila stara, ali ne znam da li je u tom obnavljanju presla gabarite stare kuce.

Zna li neko gdje se moze uraditi uvod onoga sto je u katastru i uopsteno neke preporuke za firmu koja radi te legalizacije?

4 hours ago, Peter Fan said:

Pokojna tasta je radila neko obnavljanje kuce na mjestu gdje je bila stara, ali ne znam da li je u tom obnavljanju presla gabarite stare kuce.

Zna li neko gdje se moze uraditi uvod onoga sto je u katastru i uopsteno neke preporuke za firmu koja radi te legalizacije?

Ako znaš broj parcele, imaš eKatastar https://katastar.rgz.gov.rs/eKatastarPublic/PublicAccess.aspx

Tu ćeš videti šta je upisano u katastru.Legalizacija se sada radi po onom novom Vučićevom zakonu, možeš i sam podneti zahtev online, ako bude nešto od toga.

4 hours ago, Peter Fan said:

Ako ti ne radi link sto je @bejzbolka ostavio, koristi VPN i izaberi Srbiju.

Meni ne radi vec neko vreme pristup katastru iz UK.

Koja je procedura za "brisanje zabeležbe" o plodouživanju na stanu u katastru pošto je osoba na koju se odnosi tj. Koja je plodouživalac (ako se tako kaže) davno preminula?

Edited by Frank Pembleton

Власник поднесе захтев за брисање уз извод из МКУ за плодоуживаоца.

Zdravo svima

Treba mi savet. Tiče se legalizacije po novom zakonu. Živim u zgradi koja nije uknjižena. Ima sve početne dozvole ali nije rađena u skladu sa planom. Koliko razumem investitor je tokom gradnje 'izašao iz gabarita' i nije sve sagradio kako treba. Zgrada ima svog profesionalnog upravnika. Bilo je par pokušaja da se po starom zakonu započne proces legalizacije ali nije odrađeno do kraja.

Sad kad je počelo ovo prijavljivanje, koiko razumem, za zgradu prijavu podnosi upravnik, a nakon toga i mi stanari prijavljujemo svoj pojedinačni deo (stan). Do danas upravnik nije podneo prijavu niti se javlja na naše poruke u viber grupi. Neki stanari su samoinicijativno podneli prijave i jednom od njih je advokat (koji vrši prijavu u njegovo ime) rekao da mu prijava neće važiti ako je upravnik ne podnese za zgradu.

Šta možemo da uradimo ako upravnik neće da podnese prijavu?

Svako zainteresovano lice može da podnese prijavu za zgradu.

Nadam se da neko od stanara ima sva potrebna dokumenta..

Negde sam pročitao (možda na ovom forumu) da nije nužno imati baš sva potrebna dokumenta nego da će ono što fali biti traženo naknadno kad počnu da proveravaju prijave...? Šta je osnovno što treba da se priloži prilikom prijave za zgradu?

Ako se nalazi na snimku, imovinski osnov na zemljištu. Gradjevinska ako postoji, ugovor o kupoprodaji i slično.

Hvala. Nadam se da neko ima to za zgradu.. Možda je kod upravnika...?

Ja imam kupoprodajni ugovor za svoj stan i Elaborat o izvedenom stanju koji sam dobio od bivšeg vlasnika..

On 22. 11. 2025. at 23:35, Hamlet Strašni said:

Ne znam šta bih ti rekao, ali me zanima kako ćeš rešiti problem, pa napiši šta si uradio.

On 22. 11. 2025. at 23:35, ultra plasticni said:

Meni je prosla promena u katastru po osnovu tapije, ali ne promena imaoca prava, vec promena vrste prava iz drzavine u svojinu.

Ako imas "rupu" u kontinuitetu od tog lika iz pretposlog veka do 1983. godine moze da se desi da te odbiju.

Uknjižili klijentkinju na osnovu tapije...