Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika


ordi

Recommended Posts

Da li poslodavac koji koristeci pogodnosti akcije Prva sansa zaposli pripravnika na odredjeno vreme od 6 meseci ima pravo da u isto vreme otpusti bilo kog radnika na istom ili bilo kom drugom radnom mestu a koji je u stalnom radnom odnosu?

Link to comment

pogledaj ovde : http://www.merr.sr.gov.yu/dokumenta/KonkursPrvaSansa.zipi piše : ОБАВЕЗЕ ПОСЛОДАВЦА1) Да у року од 30 дана од дана достављања Одлуке о додели субвенције заснује са приправникомрадни однос на одређено време;2) Да оспособи приправникa за самосталан рад у струци;3) Да приправнику изда сертификат /уверење о стручној оспособљености;4) Да одржи најмање исти број запослених током периода коришћења субвенције у односу напросечан број запослених који је имао у првом кварталу 2009. године.5) Да представницима Националне службе за запошљавање омогући контролу реализацијеуговорних обавеза;6) Да уколико конкурише за продужетак субвенције поднесе захтев за продужетак субвенцијепре истека приправничког стажа.7) Послодавци немају обавезу да након истека приправничког стажа задрже приправнике усталном радном односу.

Link to comment
  • 11 months later...

Danas mi je stigao odgovor na zalbu tj mojoj sestri na koju se vodi stan vezano za oslobadjanje poraze na preons apsolutnih prava. Situacija je sledeca: Ona je bila suvlasnik nedovrsene kuce koju smo prodali. To je poreski evidentirano i kada je predala zahtev za osobadjanje poreza na prenos apsolutnih prava za kupovinu prvog stana poreska uprava je odbila taj zahtev i obracunala porez. Mi smo se zalili i posle skoro dve godina danas je stigao odgovor i zalba je naravno odbijena. Posto je kuca bila nedovrsena, nije imala gradjevinsku dozvolu a ni upotrebnu, nije imala stolariju, prikljucke za vodu, struju i kanalizaciju ( sve to navedeno u kupoprodajnom ugovoru ) i logicno je da se takav objekat ne moze smatrati za stambeni. U obrazlozenju je navedeno da to nije bitno vec je bitno da je namena objekta trebala da bude stambena. Znaci da je bio izgradjen recimo samo temelj i to bi se to smatralo stambenim objektom? Isao sam kod jednog druga koji je advokat i koji je nasao izvode iz zakona za oslobodjenje poreza na prenos apsolutnih prava za kupca prvog stana gde pise da se osobodjenje ne osnosi na onog koji je bio vlasnik ili suvlasnik stana ili porodicne stambene zgrade. Onda je pogledao kako se tumaci sta je stambena zgrada i tu je pisalo da mora imati upotrebnu dozvolu. Znaci kad se pogleda zakonski moja sestra nije bila suvlasnik stambene zgrade jer ono sto smo prodali nije bila stambena zgrada po zakonima ove drzave. Zalbu je kasnije napisao drugi advokat koji ima vise iskustva i sve je to lepo srocio. Ima li neko ko mozda zna malo bolje ovu tematiku i da mi preporuci sta dalje da radim. Pise u odgovoru na zalbu da je resenje konacno ali da se moze tuzbom pokrenuti upravni spor kod Upravog suda u roku od 30 dana od prijema resenja. A da ne pominjem sto je stan procenjen na vecu vrednost od one sto smo platili ( i to sa sve namestajem smo kupili stan i stavili pravu cenu koja je u tom trenutku bila realna za taj kraj ) i ta zalba je odbijena

Link to comment

Видим на теми о рекламама да је рекламирање преко телефона (или како се то већ зове код нас) већ забрањено. Може линак на службено лишће где је то објављено? Хтео бих да научим правну формулацију (и запрећену казну) па да се говнари озбиљно усеру кад их будем отправљао.

Link to comment
Видим на теми о рекламама да је рекламирање преко телефона (или како се то већ зове код нас) већ забрањено. Може линак на службено лишће где је то објављено? Хтео бих да научим правну формулацију (и запрећену казну) па да се говнари озбиљно усеру кад их будем отправљао.
Postoji koliko hoćeš zakona. Ako hoćeš da plašiš mečku rešetom, evo nekih:Zakon o oglašavanjuNačelo zabrane pojedinačnog oglašavanja ličnim obraćanjemčl.9. Zakona o oglašavanjuOglasna poruka ne može da se uputi pojedinačno određenom licu, ako je ono jasno izrazilo volju da mu se ona ne upućuje.Nije dopušteno oglašavanje slanjem nenaručene robe, kao ni direktnim obraćanjem licu na javnom mestu ako je određeno lice jasno izrazilo volju da mu se ne može obratiti i ako takvo obraćanje nije u skladu sa propisanim uslovima i načinom oglašavanja.Zabranjeno je oglašavanje slanjem oglasnih poruka putem pozivnih sredstava sa i bez ljudskog posredovanja, putem telefaks uređaja ili elektronskih poruka, bez saglasnosti primaoca oglasne poruke.Nepoštovanjem ovog načela čini se prekršaj ( čl.108.) za pravno lice zaprećena novčana kazna od 100.000 do 1.000.000 dinara, ako je preduzetnik- novčanom kaznom od 100.000 do 500.000 dinara, odnosno fizičko lice novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara.Postoji i mogućnost podnošenja tužbe (čl.100.Zakona o oglašavanju). Lice čije je pravo, odnosno interes, povređen ili ugrožen oglasnom porukom, ima pravo na zaštitu koju ostvaruje tužbom kod nadležnog suda.Zakon o zaštiti potrošača8.5. Ponuda proizvoda i usluga uz saglasnost potrošačaČlan 28.Ponuda proizvoda i usluga potrošaču izvan poslovnih prostorija prodavca i davaoca usluga, putem kataloga, prezentacijom uzorka ili modela, pokazivanjem proizvoda radi obaveštavanja o njegovim svojstvima, ponudom proizvoda i usluga elektronskim sredstvima i na drugi način kojim se proizvod ili usluge nude na adresi potrošača, dozvoljena je samo ako postoji prethodna saglasnost potrošača.Nepoštovanje ove odredbe sankcionisano je prekršajnim kaznama istim po visini kao i za čl.9. Zakona o oglašavanju. Edited by halloween
Link to comment
Postoji koliko hoćeš zakona. Ako hoćeš da plašiš mečku rešetom, evo nekih:Zakon o oglašavanjuNačelo zabrane pojedinačnog oglašavanja ličnim obraćanjem
Чим купим штампач, ово има да стоји урамљено поред телефона. Да им нану нанину и ко их је измислио.Хвала за муницију :)
Link to comment
  • 4 weeks later...

1 pitanje za pravnika:Ostavinska rasprava uredno obavljena pre 5 godina, sva poznata aktiva u dogovoru naslednika pripala supruzi pokojnika.U medjuvremenu se saznaje da postoji izvesno parce zemlje koje se vodi na preminulog.Svi naslednici saglasni da i ova zemlja pripadne supruzi.Jel sad mora da se opet otvara ostavinska rasprava ili postoji neki elegenatniji/jednostavniji nacin da se to odradi?Hvala unapred :)

Link to comment

Donosi se dopunsko resenje o nasledjivanju koje odgovara osnovnom. Salje se podnesak sudu sa brojem predmeta osnovnog resenja, ali posto ima vise naslednika opet ce morati dati izjave kojima ustupaju nasledstvo zeni. Te izjave se ranije se mogu overiti u sudu tako da ne moraju biti prisutni na rocistu.

Link to comment

Mogu se izjave dostaviti i kasnije, mogu i na rocistu. Ako naslednici nisu u zemlji onda izjave moraju overiti ili pred konzulatom ili kod lokalnog suda/notara zavisi od prava te zemlje. Ali za svaki slucaj budi siguran da ces ih imati na dan rocista.Sablon za izjavuZahtev se zove "predlog za donosenje dopunskog resenja o nasledjivanju", u njemu moras navesti broj osnovnog resenja O 1234/2009 npr. i obavezno navedi koji je sud donio to resenje, jer su sada sve ostavine prebacene u sud na NBGu.

Link to comment

I gde se sada podnosi taj zahtev? Onde u salter sali Palate pravde ili negde drugo?I kao osnov za obnovu tog postupka je dovoljan vlasnicki list za tu zemlju ili jos nesto?

Edited by Brazilac
Link to comment

Sada se podnosi u sudu na Novom Beogradu. Sada se zove Drugi osnovni sud. Povise starog merkatora. Dovoljan ti je vlasnicki list, za svaki slucaj prilozi i fotokopiju osnovnog ostavinskog resenja (ne mora biti overena) Sablon je stari, u njemu napisi Drugi osnovni sud.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...