August 31, 2025Aug 31 To može da se reši sada, pošto se matične knjige popunjavaju elektronski, da se prilikom rođenka deteta i upisa njegovog u MK podatak o upisanim roditeljima automatski upari i sa MK roditelja i tamo postavi "zabeležba" (podaci koji se ne vide na izvodu, ali ih ovlašćeno lice može očitati) da postoji osoba kojoj je čoce roditelj.To sve može automatski, kada se detetu dodeli JMBG i upišu mu jmbgove roditelja.Pa kad roditelj umre, piše kome je sve zvanično bio roditelj (ili usvojitelj).
August 31, 2025Aug 31 23 hours ago, Ayatollah said:To su neke komunalne delatnosti - Infostan, kazne za parkiranje i slično. Da znaš ime izvršitelja, lako bi saznao, ovako samo ako znaš da nešto nekome duguješ.mogao bi eps da bude?na njih sumnjam, jer su mi vec slali ranije, doduse opomenu cini mi se, to je bilo za dug od 5-6k.... sada sam im bio duzan 3k, prosto mi neverovatno da zbog tolikog duga salju izvrsitelju
August 31, 2025Aug 31 Da li vlasnik stana može da izda stan podstanarima, ako su na adresi prijavljeni i drugi ljudi (koji tu fizički ne stanuju) i koji se sa izdavanjem ne slažu?
August 31, 2025Aug 31 Naravno, a može i da pasivizira adrese tih koji se bune. Edited August 31, 2025Aug 31 by napadaj
August 31, 2025Aug 31 Just now, Tihajeza said:Da li vlasnik stana može da izda stan podstanarima, ako su na adresi prijavljeni i drugi ljudi (koji tu fizički ne stanuju) i koji se sa izdavanjem ne slažu?Vlasnik stana može šta hoće. Pitanje je samo šta piše u ugovoru sa prvim stanarima, tj. da li bi oni mogli preko suda da traže vraćanje u posed ako ga imaju.
August 31, 2025Aug 31 Just now, Tihajeza said:Nema "ugovora sa prvim stanarima". Radi se o majci i sinuA ko izdaje? Otac? Da li je stan stečen u braku? Da li majka i sin imaju ključeve stana?
August 31, 2025Aug 31 Ne, nikakav otac. Majka bi da izda stan, a sin ne bi, prijavljen je u njemu (i rodio se i odrastao u njemu), ali trenutno ne živi tu. Majka je vlasnik.Oboje imaju ključeve. Edited August 31, 2025Aug 31 by Tihajeza
August 31, 2025Aug 31 Sin bi mogao da tvrdi da ima sudržavinu i da ulazi u stan. Ako se promene ključevi, mogao bi da tuzi za smetanje poseda. Ja bih promenio bravu prvo, i sačekao da istekne rok za tužbu za smetanje poseda pre nego sto izdam stan, ako postoji opasnost da bi sin mogao da pravi problem.
August 31, 2025Aug 31 3 hours ago, onamonamo said:mogao bi eps da bude?na njih sumnjam, jer su mi vec slali ranije, doduse opomenu cini mi se, to je bilo za dug od 5-6k.... sada sam im bio duzan 3k, prosto mi neverovatno da zbog tolikog duga salju izvrsiteljuMoguće je, naročito ako se dug bliži zastari. Ako sumnjaš na njih, najbolje je da odeš ili zoveš da se raspitaš o stanju duga.
August 31, 2025Aug 31 2 hours ago, Hamlet Strašni said:Sin bi mogao da tvrdi da ima sudržavinu i da ulazi u stan. Ako se promene ključevi, mogao bi da tuzi za smetanje poseda. Ja bih promenio bravu prvo, i sačekao da istekne rok za tužbu za smetanje poseda pre nego sto izdam stan, ako postoji opasnost da bi sin mogao da pravi problem.To sam i rekla dotičnom sinu. Da ode i lepo se privremeno useli i razgaći na kauču na mesec dva. Pa nek izdaje majka stan, potencijalni zakupci će imati pitanja...
August 31, 2025Aug 31 Ne može da ode ako nema ključeve. Bilo da ode ili ne ode, majka može da dokaže da sin nema državinu pomoću svedoka i na druge načine. Može i on da vrši smetanje poseda sve i da je prijavljen. Sudija može da ne poveruje sinu da živi tu ako majka kaže da ne živi i da je samo lažno prijavljen. Sudija odlučuje po svom overenju po principu slobodne ocene dokaza. Ja ne bih to sugerisao sinu jer nije moralno i izgleda kao razlog da se majka i sin zavade, a samo se radi o tome da sin misli da majka ne bi trebalo da izdaje svoj stan. E pa ne odlučuje on. Ima pravo na mišljenje, nema pravo da ga nameće.Edit: pročitao sam ponovo poslednje postove i promaklo mi je da sin ima ključeve. Pošto ima, u dobroj je poziciji da tvrdi da ima sudržavinu. Edited August 31, 2025Aug 31 by Krošek
September 1, 2025Sep 1 Izvinjavam se na upadu, ali ta sudržavina što je spominjete, u kakvom je ona statusu u odnosu na vlasništvo? U ovom slučaju mama je vlasnik, zar nije to starije od svega? Iznenađujuće mi je da neko ko je tu samo prijavljen ima neku reč u svemu tome (sudržavina).
September 1, 2025Sep 1 Drzavina je upravo to sto rec kaze kada neko drzi stvar a ne mora da bude vlasnik. Kad neko ima drzavinu a nije vlasnik tada vlasnik moze da uzme stvar nazad samo uz njegovu saglasnost. Ako drzalac ne zeli da vrati stvar, vlasnik istu moze potrazivati samo sudskim putem.
September 1, 2025Sep 1 10 hours ago, Krošek said:Ne može da ode ako nema ključeve. Bilo da ode ili ne ode, majka može da dokaže da sin nema državinu pomoću svedoka i na druge načine. Može i on da vrši smetanje poseda sve i da je prijavljen. Sudija može da ne poveruje sinu da živi tu ako majka kaže da ne živi i da je samo lažno prijavljen. Sudija odlučuje po svom overenju po principu slobodne ocene dokaza. Ja ne bih to sugerisao sinu jer nije moralno i izgleda kao razlog da se majka i sin zavade, a samo se radi o tome da sin misli da majka ne bi trebalo da izdaje svoj stan. E pa ne odlučuje on. Ima pravo na mišljenje, nema pravo da ga nameće.Edit: pročitao sam ponovo poslednje postove i promaklo mi je da sin ima ključeve. Pošto ima, u dobroj je poziciji da tvrdi da ima sudržavinu.Hvala, stvar je naravno komplikovanija od ovoga (ti hoćeš - ja neću), uključuje i druge ljude, nekretnine i predistoriju, ali je miljama daleko od zvanja murije ili bilo čega drugog.