Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pitanje za pravnika

Featured Replies

A lol :D

• Replies 7k
  • Views 637.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• I to da ga šalješ ljudima koji nisu pravnici. Plus smem glavu da stavim da bi najmanje 30% njih reklo "Uf ne koristim ja mejl, pusti na Vajber grupu".

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Mali intermezzo na pravnoj temi za drugare advokate Casopis "Odvjetnik - organ advokatske komore u zagrebu" , Kraljevina Jugoslavija, izlazio jednom mesecno, od osnivanja advokatskih komora Zagre

• Ayatollah
    Ayatollah

@Tihajeza   Razvod bez pitanja starateljstva i podele zajedničke imovine je skoro pa administrativna formalnost. U poslednje vreme se čak diskutuje o tome da ovakve razvode preuzmu da rade n

Posted Images

Drugarica je prijavljena na adresi neki starije gospodje iz njenog rodnog sela sa kojom se dugo nije cula.

Zvala je nekoliko puta u poslednjih par meseci, zena joj se nije nijednom javila, a prethodno se (naravno) popickala sa nekim rodjacima od drugarice. Da ne ulazim u sve razloge zasto je tu zenu zajebano locirati, moje pitanje je sledece:

Da li je zena, kao vlasnik stana, mogla da odjavi drugaricu sa adrese, a da ona (drugarica) ne bude obavestena o tome? Danas je ocitala licnu kartu, i na njoj je ista adresa, nije se promenila.

Ako je to moguce, sta bi trebalo da joj bude sledeci korak?

Moze da je odjavi, a ne mogu da je obaveste jer kada je ta zena odjavi ona nema novu adresu na koju bi joj poslali obavestenje. Neka ode u Sup da vidi sta se desava i oni ce joj reci da li je odjavljena ili ne pa ako jeste da se prijavi na novoj adresi. Da bi bilo promene na LK moraju u Supu da urade.

Edited by Moća

Hvala Moćo. A jel moze da najebe ako je odjavljena, a nije znala?

Pa biće joj pasivizirana adresa tako neće moći neke stvari da odradi ovako na prvu mi pada na pamet registracija auta ili tako nešto ili vađenje pasoša. Moj joj je save da ode u Sup i da to proveri i završi prebacivanje ako je odjavljena.

Ona se jadna usrala da ce morati u zatvor ili da plati kaznu neku D

Nista, reci cu joj da sto pre ode u Mup u kome je prijavljena

Divan si Moćo heart

• 2 weeks later...

Ajde da stavim i ovde...

Ajde neko od forumskih advokata da objasni ova "fora" sa zvanjem ljudi "da daju izjavu kao gradjani" a onda budu zadržani kao okrivljeni?

Pošto je učestalo, zanima jel to tako normalno?

@Ayatollah @nautilus @Hamlet Strašni

@Moća

i ostali, ako nije teško razjasnite...

Edited by Frank Pembleton

On 5. 8. 2025. at 11:38, Ayatollah said:

Prvo, prećutkivanje naslednika za koje znaš je krivično delo, tako da protiv supruge ostavioca možete da podnesete i krivičnu prijavu. Sa druge strane, malo mi je nejasno kako notar nije utvrdio ko su deca ostavioca, to oni obično urade po službenoj dužnosti. Eventualno ako su deca rođena van Srbije, pa nema podataka o njima u našim matičnim knjigama.

Jel bi moglo ovo da prodje kao Navođenje na overavanje neistinitog sadržaja iz cl. 358? Imam slicnu situaciju, pa mi je ovo najblize kd opsiu radnje.

14 minutes ago, Krangovo telo said:

Jel bi moglo ovo da prodje kao Navođenje na overavanje neistinitog sadržaja iz cl. 358? Imam slicnu situaciju, pa mi je ovo najblize kd opsiu radnje.

Ja bih pre rekao da je Prevara iz člana 208. U ostavinskom postupku se ne overava nikakva isprava sa namerom da se upotrebi kao dokaz, već se lažno prikazuju činjenice beležniku u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Sad, ja nisam krivičar, možda će neko ko se bavi krivicom da me ispravi.

Nadjoh u sudskoj praksi ovo delo za neprijavljivanje naslednika. Pa reko da vidim obzirom da je malo nesrecno dat naslov clanu, u samom tekstu je malo drugacije def. Istrazicu pa cu videti. Hvala

Edited by Krangovo telo

Just now, Krangovo telo said:

Nadjoh u sudskoj praksi ovo delo za ne prijavqivanje naslednika. Pa reko da vidim obyirom da je malo nesrecno dat naslov clanu, u samom tekstu clanu je malo drugacije def. Istrazicu pa cu videti. Hvala

Ako ćeš da podnosiš krivičnu prijavu, svakako ne moraš da se ubiješ od nekog istraživanja, jer tužilac svakako nije vezan kvalifikacijom iz prijave. Kada pišem prijave, ja to vrlo ovlaš pogledam, čisto da vidim šta je najbliže i kom tužiocu da uputim prijavu, ne udubljujem se previše.

Ljudi često u krivicnim prijavama pišu dispozitiv kao da pišu parnicnu tužbu.

Meni se čini da je ovo za naslednike Davanje lažnog iskaza, 335/2

stiglo mi je resenje o izvrsenju, tj izvestaj o prispecu posiljke.... stiglo sredinom leta, nisam bio tu da podignem, i u medjuvremenu vraceno posiljaocu....

kako mogu da saznam o cemu se radi, jedino postoji neki IIVK broj

1 hour ago, onamonamo said:

stiglo mi je resenje o izvrsenju, tj izvestaj o prispecu posiljke.... stiglo sredinom leta, nisam bio tu da podignem, i u medjuvremenu vraceno posiljaocu....

kako mogu da saznam o cemu se radi, jedino postoji neki IIVK broj

To su neke komunalne delatnosti - Infostan, kazne za parkiranje i slično. Da znaš ime izvršitelja, lako bi saznao, ovako samo ako znaš da nešto nekome duguješ.

On 5. 8. 2025. at 11:38, Ayatollah said:

Ovo objašnjenje menja celu vizuru.

Prvo, prećutkivanje naslednika za koje znaš je krivično delo, tako da protiv supruge ostavioca možete da podnesete i krivičnu prijavu. Sa druge strane, malo mi je nejasno kako notar nije utvrdio ko su deca ostavioca, to oni obično urade po službenoj dužnosti. Eventualno ako su deca rođena van Srbije, pa nema podataka o njima u našim matičnim knjigama.

Drugo, ako deca ostavioca i inače ne žele da se prihvate nasledstva, onda ne moraju da rade baš ništa. Ako žele, onda moraju da podnesu parničnu tužbu u skladu sa članom 130 ZVP (to ne isključuje krivičnu prijavu), i da vode taj spor.

Treće, ako supruga nije prijavila decu, opet mi je čudno kako notar nije utvrđivao ko su roditelji ostavioca i da li imaju naslednika, jer kad bračni drug pređe u drugi nasledni red, onda on nasleđuje pola, a drugu polovinu nasleđuju roditelji ostavioca, odnosno njihovi naslednici. Stoga, ako ti je drug naslednik ostaviočevih roditelja, i ako deca ne budu htela da vode bilo kakve sporove sa suprugom u Srbiji, onda bi tvoj drug mogao da podnese parničnu tužbu protiv supruge i da traži deo zaostavštine koji je trebao da pripadne roditeljima, pri čemu supruga ne bi mogla da ističe činjenicu da deca postoje, jer bi je to zakopalo. Problem je što bi i takva tužba takođe bila u lošoj veri, jer i drug zna da deca postoje, pa ako bi se ta deca pojavila ili ako bi to sud saznao u toku postupka, mogao bi i drug da ima problema zbog toga (pod uslovom da se dokaže da je znao). E sada, ako ima jak želudac i ako baš ne voli tu ženu, onda svakako može da proba sa tako nečim, ali rizici postoje.

Treće i nije čudno.

Recimo ovako:

Notar preuzme predmet iz suda i jedino što ima u predmetu a da sadrži neki koristan podatak je umrlica. Smrtovnica može da je već urađena ali recimo da nije. Operativna pretpostavka notara je da živ bračni drug stanuje na adresi ostavioca koja se vidi u MKU; adresa je, uz podatak o živom bračnom drugu, u ovakvom slučaju jedina praktična osnova da se postupak stvarno sprovodi (ne računajući da se neko javi notaru i da se sve normalno i kulturno raščisti i utvrdi), a inače ne može ni poziv da se šalje, jer ne može naslov da bude "nn lice koje možda živi na ovoj adresi i koje je možda naslednik ili bar nešto zna". Broj telefona ne postoji da bi notar nekoga mogao da zove (može naravno da postoji ispisan negde tipa grafitnom olovkom na umrlici, ali može i da ne postoji). Naslednici inertni, ne znaju ništa ni o čemu, ne zovu i ne znaju ni koga bi zvali, ili su u inostranstvu i nisu obavešteni.

Notar ima elektronski pristup matičnim knjigama i u njima kombinovano piše samo ko su nečiji roditelji i bračni drug. I ako je sadržan JMBG za određeno lice u datom izvodu može da za to lice očita iste te podatke. Tek toliko može da "istražuje" (trebalo bi da ima pokriće u spisu za svaki podatak koji koristi da bi došao do nekog drugog podatka). I adresa piše. Ništa deca — ne postoji "matična knjiga dece".

(Može da bude da notar "bez pomoći" otkrije dete tako što gleda u katastru pa vidi dete upisano na nekoj nepokretnosti, a može i da ne bude.)

Notar šalje poziv bračnom drugu na tu adresu iz umrlice i u našem slučaju dolazi bračni drug koji stvarno živi tu. Notar ga pita je li ostavilac imao dece: "nije". Notar utvrdi da su umrli roditelji ostavioca. Notar pita koga su roditelji imali od dece pored samog ostavioca: "nikoga". Tako je izjavljeno u zapisnik, ništa notar nije kriv niti je išta mogao. Notar utvrđuje da nema drugih naslednika, bračni drug nasleđuje sve: Ako ostaviočevi roditelji nemaju potomstva a ne mogu ili neće da naslede, bračni drug nasleđuje celokupnu zaostavštinu.