Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pitanje za pravnika

Featured Replies

Zakon kaže kad nema potomaka. To je različito od ako potomci ne mogu ili neće da naslede.

• Replies 7k
  • Views 637.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• I to da ga šalješ ljudima koji nisu pravnici. Plus smem glavu da stavim da bi najmanje 30% njih reklo "Uf ne koristim ja mejl, pusti na Vajber grupu".

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Mali intermezzo na pravnoj temi za drugare advokate Casopis "Odvjetnik - organ advokatske komore u zagrebu" , Kraljevina Jugoslavija, izlazio jednom mesecno, od osnivanja advokatskih komora Zagre

• Ayatollah
    Ayatollah

@Tihajeza   Razvod bez pitanja starateljstva i podele zajedničke imovine je skoro pa administrativna formalnost. U poslednje vreme se čak diskutuje o tome da ovakve razvode preuzmu da rade n

Posted Images

Ja mislim isto što i Hamlet, ali ako baš nećete da razmišljate, neka se prihvate nasledstva i ustupe ga supruzi. Biće neki porez da se plati doduše...

1 hour ago, Hamlet Strašni said:

Zašto obesmisljavas. Može parnica da se dobije i bez osidjujuce presude.

Može ali je ovako brže i efikasnije.

Hvala na brzim odgovorima. Sitacija je takva da je ostavinsko resenje vec doneto, supruga je dobila celo nasledstvo, jer je precutala decu iz prvog braka koja zive u inostranstvu, i sad moj drug koji je drugi nasledni red juri tu decu kako bi ostvarili svoja prava i kako supruga prevarankinja ne bi uzela sve, a ja uz to razmišljam da li bi on eventualno imao neka prava u situaciji da oni ne zele da se prihvate nasledstva. Meni je nejasno kako joj je to tako lagano proslo pred beleznikom, ali dok ne vidim spise predmeta ne mogu da komentarisem. U slucaju dece ostavioca, isla bi tužba saglasno clanu 130 Zakona o vanparničnom postupku?

Edited by Desetka

24 minutes ago, Desetka said:

Hvala na brzim odgovorima. Sitacija je takva da je ostavinsko resenje vec doneto, supruga je dobila celo nasledstvo, jer je precutala decu iz prvog braka koja zive u inostranstvu, i sad moj drug koji je drugi nasledni red juri tu decu kako bi ostvarili svoja prava i kako supruga prevarankinja ne bi uzela sve, a ja uz to razmišljam da li bi on eventualno imao neka prava u situaciji da oni ne zele da se prihvate nasledstva. Meni je nejasno kako joj je to tako lagano proslo pred beleznikom, ali dok ne vidim spise predmeta ne mogu da komentarisem. U slucaju dece ostavioca, isla bi tužba saglasno clanu 130 Zakona o vanparničnom postupku?

Ovo objašnjenje menja celu vizuru.

Prvo, prećutkivanje naslednika za koje znaš je krivično delo, tako da protiv supruge ostavioca možete da podnesete i krivičnu prijavu. Sa druge strane, malo mi je nejasno kako notar nije utvrdio ko su deca ostavioca, to oni obično urade po službenoj dužnosti. Eventualno ako su deca rođena van Srbije, pa nema podataka o njima u našim matičnim knjigama.

Drugo, ako deca ostavioca i inače ne žele da se prihvate nasledstva, onda ne moraju da rade baš ništa. Ako žele, onda moraju da podnesu parničnu tužbu u skladu sa članom 130 ZVP (to ne isključuje krivičnu prijavu), i da vode taj spor.

Treće, ako supruga nije prijavila decu, opet mi je čudno kako notar nije utvrđivao ko su roditelji ostavioca i da li imaju naslednika, jer kad bračni drug pređe u drugi nasledni red, onda on nasleđuje pola, a drugu polovinu nasleđuju roditelji ostavioca, odnosno njihovi naslednici. Stoga, ako ti je drug naslednik ostaviočevih roditelja, i ako deca ne budu htela da vode bilo kakve sporove sa suprugom u Srbiji, onda bi tvoj drug mogao da podnese parničnu tužbu protiv supruge i da traži deo zaostavštine koji je trebao da pripadne roditeljima, pri čemu supruga ne bi mogla da ističe činjenicu da deca postoje, jer bi je to zakopalo. Problem je što bi i takva tužba takođe bila u lošoj veri, jer i drug zna da deca postoje, pa ako bi se ta deca pojavila ili ako bi to sud saznao u toku postupka, mogao bi i drug da ima problema zbog toga (pod uslovom da se dokaže da je znao). E sada, ako ima jak želudac i ako baš ne voli tu ženu, onda svakako može da proba sa tako nečim, ali rizici postoje.

Sve što je napisano je u skladu s tim kako i ja razmišljam, samo nisam hteo dodatno da vas opterećujem pričom oko krivične prijave. On svakako ne želi da učestvuje u prevari, tako da opcija njegovog sudelovanja u prećutkivanju dece iz inostranstva svakako otpada.

Da se vratimo na moju prvobitnu dilemu, odnosno pitanje je da li, u situaciji kada se deca ostavioca ne prihvate nasledstva, supruga ostaje u prvom naslednom redu ili ne. Ukoliko ostaje, onda mi se čini da moj drug, odnosno lice iz drugog naslednog reda, tu više ne može ništa da preduzme osim da obavesti decu ostavioca, pa je dalje na njima da li žele ili ne žele da ostvare svoja prava kroz parnični postupak.

S druge strane, ako bi supruga u takvoj situaciji prešta u drugi nasledni red, onda mislim da bi on imao osnov da sam podnese tužbu – pogotovo ako bi uspeo da dobije negativne nasledne izjave od dece iz inostranstva i priloži ih uz tužbu. Nemam neko značajno iskustvo iz naslednog prava, tako da možda i grešim u zaključku, ali mislim da stvari otprilike ovako stoje.

Slažem se, potpuno mi je nejasno kako je cela priča prošla kod beležnika. Čak i da nije mogao da pribavi podatke o deci iz inostranstva, nejasno mi je kako nije utvrđeno da ostavilac ima srodnike po ocu i majci, tj. naslednike iz drugog naslednog reda.

Ја сам 99,9% соигуран да супруга остаје у првом наследном реду, ако оставилац има живих потомака у тренутку смрти, без обзира да ли се они прихвате наследства или не.

Није ми јасно зашто би се бележник бавио другим наследним редом ако постоји први - нижи наследни редови искључују више из наслеђивања.

3 hours ago, Moća said:

Može ali je ovako brže i efikasnije.

Јесте, али се кривица не води због парнице. Обично се опортунитет и даје када окривљени и не спори чињенице или чак и призна дело.

Ја сам имао ситуацију у корупцији нпр, где се окривљена бранила ћутањем, али тужилац није хтео да да опортунитет док није надокнадила штету окривљеном.

2 hours ago, Desetka said:

Sve što je napisano je u skladu s tim kako i ja razmišljam, samo nisam hteo dodatno da vas opterećujem pričom oko krivične prijave. On svakako ne želi da učestvuje u prevari, tako da opcija njegovog sudelovanja u prećutkivanju dece iz inostranstva svakako otpada.

Da se vratimo na moju prvobitnu dilemu, odnosno pitanje je da li, u situaciji kada se deca ostavioca ne prihvate nasledstva, supruga ostaje u prvom naslednom redu ili ne. Ukoliko ostaje, onda mi se čini da moj drug, odnosno lice iz drugog naslednog reda, tu više ne može ništa da preduzme osim da obavesti decu ostavioca, pa je dalje na njima da li žele ili ne žele da ostvare svoja prava kroz parnični postupak.

S druge strane, ako bi supruga u takvoj situaciji prešta u drugi nasledni red, onda mislim da bi on imao osnov da sam podnese tužbu – pogotovo ako bi uspeo da dobije negativne nasledne izjave od dece iz inostranstva i priloži ih uz tužbu. Nemam neko značajno iskustvo iz naslednog prava, tako da možda i grešim u zaključku, ali mislim da stvari otprilike ovako stoje.

Slažem se, potpuno mi je nejasno kako je cela priča prošla kod beležnika. Čak i da nije mogao da pribavi podatke o deci iz inostranstva, nejasno mi je kako nije utvrđeno da ostavilac ima srodnike po ocu i majci, tj. naslednike iz drugog naslednog reda.

Ja mislim da supruga svakako ostaje u prvom redu u situaciji da se deca ne prihvate nasledstva. Član 11 ZON kaže kad ostavilac nema potomstva bračni drug ne nasleđuje u prvom redu, a ne kada potomstvo ne nasleđuje u prvom redu, da ni bračni drug ne nasleđuje. Tvoj drug može samo da obavesti decu ostavioca o ovome, a da li će oni da preduzimaju nešto ili neće je njihova stvar. Mogao bi i da podnese krivičnu prijavu uz dokaze o srodstvu, ali je pitanje šta bi tužilac radio sa tom prijavom ako bi deca izjavila da ionako nisu bila zainteresovana za nasleđivanje.

46 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Није ми јасно зашто би се бележник бавио другим наследним редом ако постоји први - нижи наследни редови искључују више из наслеђивања.

Zato što supruga ostavioca nije prijavila da postoji bilo kakvo potomstvo ostavioca, niti je beležnik utvrdio da postoji potomstvo. Samim tim je trebao da primeni član 11 ZON i pređe u drugi nasledni red.

5 minutes ago, Ayatollah said:

Zato što supruga ostavioca nije prijavila da postoji bilo kakvo potomstvo ostavioca, niti je beležnik utvrdio da postoji potomstvo. Samim tim je trebao da primeni član 11 ZON i pređe u drugi nasledni red.

Aha. To mi je promaklo.

Ево сада сам погледао коментар члана 11 ЗОН Илије Бабића, издао СГ. Каже да жена наслеђује све у првом наследном реду ако се деца одрекну наслеђа, јер оставилац има потомство.

Hvala vam puno obojici.

Ne znam čemu dilema uopšte, pitanje u kom se naslednom redu nalazi supružnik isključivo zavisi od činjenice da li ostavilac ima potomstvo ili ne, a ne od vrste nasledničke izjave.

Javi li se iko ikad na telefone u poreskoj?