Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pitanje za pravnika

Featured Replies

Zanimljivo je da su sve matične sluzbe u Beogradu gradski organ i sve imaju istog sefa ali svaka ima svoju praksu neku

• Replies 7k
  • Views 637.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• I to da ga šalješ ljudima koji nisu pravnici. Plus smem glavu da stavim da bi najmanje 30% njih reklo "Uf ne koristim ja mejl, pusti na Vajber grupu".

• InvisibleLight
    InvisibleLight

Mali intermezzo na pravnoj temi za drugare advokate Casopis "Odvjetnik - organ advokatske komore u zagrebu" , Kraljevina Jugoslavija, izlazio jednom mesecno, od osnivanja advokatskih komora Zagre

• Ayatollah
    Ayatollah

@Tihajeza   Razvod bez pitanja starateljstva i podele zajedničke imovine je skoro pa administrativna formalnost. U poslednje vreme se čak diskutuje o tome da ovakve razvode preuzmu da rade n

Posted Images

U prizemlju viseporodicne stambene zgrade se nakazi lokal koji ima ulaz sa ulice i vrata prema unutrasnjem dvoristu zgrade. U teoriji i praksi moguce je iz lokala, u kojem se nalazi kafic, preko dvorista uci u zgradu. Vlasnik lokala je Poslovni prostor i fizicko lice.

Zgrada je zidana tridesetih godina i imala je jednog vlasnika. Osim toga su zaposleni iz lokala koristili wc u unutrasnjem dvoristu zgrade. Otud vrata gdje im danas mjesto nije.Lokal danas ima wc.

Da li Skupstina stanara ima pravo traziti od vlasnika lokala da se vrata izmedju lokala i dvorista zgrade zazidaju?

Ta vrata jesu iz originalnog projekta zgrade ali se nacin korscenja i zgrade i lokala drasticno promjenio u odnosu na 30 i neku godinu proslog vijeka.

U vezi sa ovim pozarima, potegla se tema u kuci da osiguramo vikendicu od pozara.

Zna li neko da li se generalno moze osigurati protiv sumskog pozara (versus kucni pozar izazvan recimo el instalacijama)?

Nisam bas bila sigurna da li je za ovu temu?

Imaš mislim negde temu o osiguranju.

Mislim da ovo što ti hoćeš je mooožda osiguranje od "elementarnih nepogoda"...

13 hours ago, Paul Gompitz said:

U prizemlju viseporodicne stambene zgrade se nakazi lokal koji ima ulaz sa ulice i vrata prema unutrasnjem dvoristu zgrade. U teoriji i praksi moguce je iz lokala, u kojem se nalazi kafic, preko dvorista uci u zgradu. Vlasnik lokala je Poslovni prostor i fizicko lice.

Zgrada je zidana tridesetih godina i imala je jednog vlasnika. Osim toga su zaposleni iz lokala koristili wc u unutrasnjem dvoristu zgrade. Otud vrata gdje im danas mjesto nije.Lokal danas ima wc.

Da li Skupstina stanara ima pravo traziti od vlasnika lokala da se vrata izmedju lokala i dvorista zgrade zazidaju?

Ta vrata jesu iz originalnog projekta zgrade ali se nacin korscenja i zgrade i lokala drasticno promjenio u odnosu na 30 i neku godinu proslog vijeka.

Nemaju pravo da traže da se zazidanu vrata koja su u originalnom projektu lol

On 18. 7. 2025. at 6:17, Tale said:

Od novembra 2016. godine matičari imaju obavezu da pokreću ostavinski postupak po službenoj dužnosti.

Po mom iskustvu, sve matične službe OSIM matične službe pri GO Savski venac, pokreću ostavinski postupak tako što o smrti osobe na svojoj teritoriji službeno obaveste nadležni sud po mestu prebivališta. Sud formira predmet i dodeli javnom beležniku po mestu prebivališta pa javni beležnik poziva srodnike na raspravu.

Ovako je kod nas bilo, notarka je službeno dobila predmet i kontaktirala moju majku da dođe da utvrde krug naslednika i da utvrde šta sve ima u ostavinskoj masi.

Nakon toga je zakazala raspravu (imamo je sutra, btw).

Daleko veća ludnica mi je sa ostavinom u BiH gde ima koješta na teritorijama oba entiteta. Tamo sam u postupku pokretanja, komplikovanije je.

da li je neko upoznat da li je moguce za drugu osobu (vlasnika) podneti zahtev u hrvatskoj za upis u zemljisnje knjige?

ujak je stvarni vlasnik zemlje

u katastru se on vodi kao vlasnik 1/1

u sudu, odnosno zemljisnjim knjigama (ima 50+parcela) se negde vodi samo on, negde on i ja (nasledio sam majcin deo), negde nas dvojica i njihovi stricevi rodjeni krajem 19 veka

kad sam poslednji put bio u hrvatskoj pitam notara kako ujak najjednostavnije da se upise kao vlasnik u zemljisnjim knjiga,a. on mi rece da je cinjenica da se u katastru vodi kao vlasnik olaksavajuca okolnost, ali mi svejedno preporucuje advokata

ako bih kontaktirao advokata u hrvatskoj, kako je to najbolje uraditi? mailom?

besmisleno mi je da nekom odmah izlozim ceo predmet, a sa druge strane moram ga donekle uputiit o cemu se radi i jako bitno saznati okvirnu cenu svega toga, jer ako su te usluge jako skupe, pitanje je da li uopste ima smisla sve to raditi, jer se radi o poljoprivrednom zemljistu na baniji koje je jako jeftino

Да ли знате, да ли је још могуће уписати државину у катастар? Видим да је прописано да се брише 2028. године она која је већ уписана, али нису брисане одредебе о упису државине из основног закона?

Na osnovu cega bi upisao?

imam sledecu dilemu

otac je u teskom stanju i izvesno je da ce nas uskoro napustiti

naslednici smo sestra i ja

oceva zelja je da sva imovina osim kuce i dela placa na kom je kuca pripadne meni, a kuca sestri

problem je sto ta druga kuca nema gradjevinsku dozvolu, odnosno papirnato ne postoji

koje je bolje resenje, efikasnije, da se oceva zelja sprovede

testament, ne znam kako to uopste izvesti da li notari izlaze na teren (on je veoma slabo pokretan) ili eventualno da se sestra odrekne svega u moju korist

ali pretpostavljam da je u tom slucaju potrebno cekati ostavinsku raspravu

uzgred, ona ne zivi u srbiji, moguce cak da i nema srpsko drzavljanstvo

podneli su zahtev za drzavljanstvo pre 15ak godina, bivsi zet skoro kad je bio u srbiji trebao da izvadi uverenje, ispostavilo se da ne moze, jer je mup tad zagubio papire i nikad ih nije dostavio nadleznim ustanovama (dal lokalnom mupu u opstinma gde su bili poslednji put prijavljeni ili sta vec)

@pbg12345 Pre svega poruka ohrabrenja i podrške. Meni su prošle i pretprošle godine, unutar 13 meseci, otišli i otac i majka, i mnogo je teško.

Što se pitanja tiče, osnovno je da li ti i sestra imate saglasnost oko toga šta ćete sa imovinom i poverenje da ćete taj dogovor ispuniti. Ako imate, onda i ne morate radite bilo šta sada, već možete da na ostavinskoj raspravi postignete sporazum o tome kako će biti podeljena ta imovina (svakako morate da sprovedete ostavinski postupak, imali testament ili ne, pa vam to ništa ne menja). U ovom konkretnom slučaju, podelili biste imovinu tako da bi ti dobio sve osim te parcele na kojoj je nelegalna kuća, a sama kuća ni ne može da bude predmet ostavinskog postupka, jer je pravno nepostojeća (s tim da sestra može da faktički uzme državinu nad kućom odmah).

Ako nemate, onda bi vaš otac trebao da uradi testament. To ne mora da se radi pred notarom, može i da se napravi i u privatnoj formi, kao svojeručni (otac svojom rukom napiše ceo testament i potpiše ga) ili pred svedocima (neko sastavi testament na računaru, otac ga pročita i izjavi da je to njegova posednja i volja i potpiše, a onda svedoci potpišu da je on to izjavio - s tim da svedoci ne mogu da budu naslednici i članovi njihovih porodica). Pazite da se ne radi hibrid tih formi (npr. da ga napišete na kompjuteru i onda ga otac samo potpiše) jer će biti formalno neispravan. Ono što međutim već sada vidim kao problem je očeva želja da ti praktično naslediš sve osim nelegalne kuće i placa na kome je, te bi takvo zaveštavanje vrlo lako moglo da dovede do povrede sestrinog nužnog dela (pretpostavljam da je preostala imovina verovatno više od trostruke vrednosti te parcele). Dodatno, ne znam da li je otac trenutno u braku - ako jeste, supruga bi imala pravo i na bračnu tekovinu, a onda i na nasledni deo.

Što se eventualnog odsustva srpskog državljanstva sestre tiče, zavisi od toga čiji je državljanin, ali to po pravilu ne bi trebao da bude problem, jer reciprocitet u nasleđivanju uglavnom postoji.

7 minutes ago, Ayatollah said:

@pbg12345 Pre svega poruka ohrabrenja i podrške. Meni su prošle i pretprošle godine, unutar 13 meseci, otišli i otac i majka, i mnogo je teško.

Što se pitanja tiče, osnovno je da li ti i sestra imate saglasnost oko toga šta ćete sa imovinom i poverenje da ćete taj dogovor ispuniti. Ako imate, onda i ne morate radite bilo šta sada, već možete da na ostavinskoj raspravi postignete sporazum o tome kako će biti podeljena ta imovina (svakako morate da sprovedete ostavinski postupak, imali testament ili ne, pa vam to ništa ne menja). U ovom konkretnom slučaju, podelili biste imovinu tako da bi ti dobio sve osim te parcele na kojoj je nelegalna kuća, a sama kuća ni ne može da bude predmet ostavinskog postupka, jer je pravno nepostojeća (s tim da sestra može da faktički uzme državinu nad kućom odmah).

Ako nemate, onda bi vaš otac trebao da uradi testament. To ne mora da se radi pred notarom, može i da se napravi i u privatnoj formi, kao svojeručni (otac svojom rukom napiše ceo testament i potpiše ga) ili pred svedocima (neko sastavi testament na računaru, otac ga pročita i izjavi da je to njegova posednja i volja i potpiše, a onda svedoci potpišu da je on to izjavio - s tim da svedoci ne mogu da budu naslednici i članovi njihovih porodica). Pazite da se ne radi hibrid tih formi (npr. da ga napišete na kompjuteru i onda ga otac samo potpiše) jer će biti formalno neispravan. Ono što međutim već sada vidim kao problem je očeva želja da ti praktično naslediš sve osim nelegalne kuće i placa na kome je, te bi takvo zaveštavanje vrlo lako moglo da dovede do povrede sestrinog nužnog dela (pretpostavljam da je preostala imovina verovatno više od trostruke vrednosti te parcele). Dodatno, ne znam da li je otac trenutno u braku - ako jeste, supruga bi imala pravo i na bračnu tekovinu, a onda i na nasledni deo.

Što se eventualnog odsustva srpskog državljanstva sestre tiče, zavisi od toga čiji je državljanin, ali to po pravilu ne bi trebao da bude problem, jer reciprocitet u nasleđivanju uglavnom postoji.

saucesce, zao mi je sto si u tako kratkom roku ostao bez oboje

secam se kad si ne tako davno pisao o tome kako si mladolik na oca

tesko je, sa jedne strane ubedio sam sebe odavno kako sam ja navikao na teske stvari

od detinjstva gomila sranja, od 10te sam na neki nacin bio prinudjen da budem "stub porodice" i vremenom navikao na "teske stvari", do 25te mi valjda samo avion nije pao na glavu

sa druge, verovatno nisam ni spreman da priznam koliko me sve to sjebalo na razne nacine

sa trece, serem i samosazaljevam se, ima ljudi sa daleko ozbiljnijim problemima

kod oceve bolesti mi je najteze to sto sustinski ne mogu nista da mu pomognem i gledam kako se gasi, jeste covek u godinama, invalid, ali do skora je bio u izuzetnoj kondiciji za svoje godine i stanje

majka je umrla pre 7 godina, bila dugo bolesna, u krevetu i opet koliko god ja bio spremna ili mislio da sam spreman, uopste mi to nije palo lako, narocito prolaskom vremena

nekoliko meseci nakon njene smrti mi je opala sva brada, brkovi, kosa, po misljenju specijaliste od stresa kog ja nisam bio svestan u punom obimu

oko imovine nema nesuglasica, sestra ne zivi sa nama 30 godina, ja sam tu sve vreme, a i sam sam u velikoj meri doprineo "stvaranju" sto pokretne sto nepokretne imovine. u nekom trenutku sam se i osetio bedno sto uopste razmisljam o tom svemu i imam dileme, mada je temu potencirao otac i pametno je sto je to uradio, zapravo smo sve to trebali resiti nekad davno, ali dan po dan vreme prolazi

ja se zapravo najvise plasim svakakvih nepredvidjenih okolnosti koje se mogu desiti i zelja mi je da se to sve zavrsi u razumnom roku

mene je istovremeno pogodilo gomila nekih zajebancija te vrste, sto sa imovinom koju sam pominjao u hrvatskoj, sto ovde neke administrativne stvari (koje su u velikoj meri i razlog zasto je nova kuca izgradjena bez svih odgovarajucih papira), sve to mi je u ovom trenutku previse, a opet imam 44 godine i ne mogu da ne razmisljam i tom aspektu

hvala ti mnogo na iscrpnom odgovoru

Edited by pbg12345

23 hours ago, Moća said:

Na osnovu cega bi upisao?

Kupoprodajni ugovor i izveštaj veštaka

Ostavina za zivota?

2 hours ago, Hamlet Strašni said:

Kupoprodajni ugovor i izveštaj veštaka

Od kada je kupoprodajni ugovor? Ako je overen kod notara onda vrlo verovatno može da se upiše jer da ne može ne bi notar overavao.