Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liberalizacija SPC

Featured Replies

5 minutes ago, đorđe geprat said:

da, crkvena koja seupliće u živote i nameće svoje stavove/uverenja/pravila i vlast koja, verujući da to crkveno se prima u narodu, prilazi crkvi.

upravo je primer ono što pitah, zakon o istopolnim zajednicama.

Koje stavove/uverenja/pravila je vama nametnual crkva?

• Replies 9.5k
  • Views 680.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• mraki
    mraki

Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

Posted Images

1 hour ago, x500 said:

Mozda bi ateisti mogli malo da pokudaju da razumeju vernike i njihove potrebe.

Pogledaj dobro oci decaka iz videa.

Mogao bi ti malo manje jadno da pokušavaš da predstaviš ateiste i/ili kritičare crkve kao ljude bez osećanja i empatije.

Sad ću ja da okačim sliku klinca koji umire od raka kako je presrećan kad ga u bolnici poseti Supermen Henri Kalvil, iako je to protiv onog hrišćanskog "ne pravi sebi idola". Bolje da ljudi pate i umiru u jadu i bedi nego da ne rade što im crkva kaže.

I hoćemo li gledati u oči onoj deci koja su gledala i koja i dalje gledaju srušene kuće i mrtve roditelje, ubijene bombama, puškama i od strane ljudi koje su blagosiljali vrhovni vampiri? Da budem građanin sveta, neka upadnu tu i ovaj iz Rima, Moskve, Jerusalima, Meke, Beograda i odakle god.

25 minutes ago, Filozof manijak said:

Koje stavove/uverenja/pravila je vama nametnual crkva?

meni ništa, mnogima oko mene, jeste. mislim, mojim ispisnicima.

Ali koja

23 minutes ago, Engineer said:

Sad ću ja da okačim sliku klinca koji umire od raka kako je presrećan kad ga u bolnici poseti Supermen Henri Kalvil, iako je to protiv onog hrišćanskog "ne pravi sebi idola". Bolje da ljudi pate i umiru u jadu i bedi nego da ne rade što im crkva kaže.

Samo taj klinac veruje u Supermena, ako me kapiraš. I njemu na na neki način vera olakšava poslednje dane.

Esid; ili je ovde problem samo hrišćanstvo?

Edited by Filozof manijak

1 hour ago, x500 said:

Mozda bi ateisti mogli malo da pokudaju da razumeju vernike i njihove potrebe.

Pogledaj dobro oci decaka iz videa.

on mozda ne moze da govori, ali njegov pogled je dovoljno recit.

ovde je postavljen niz slika dečice sa raznoraznim.mislim da bibio potpuno isti utisak da je na slici, umesto pape, neki drugi papa ili, recimo, tramp, ursula, putin, vučić.........moglo bi na ovu sliku da se gleda i kao na zloupotrebu dece.

4 minutes ago, đorđe geprat said:

ovde je postavljen niz slika dečice sa raznoraznim.mislim da bibio potpuno isti utisak da je na slici, umesto pape, neki drugi papa ili, recimo, tramp, ursula, putin, vučić.........moglo bi na ovu sliku da se gleda i kao na zloupotrebu dece.

Ma dobro, nego ovo što je Filozof pitao, koje stavove/uverenja/pravila je mnogima oko tebe nametnula crkva? I mene zanima.

6 minutes ago, JozoMujica said:

Ma dobro, nego ovo što je Filozof pitao, koje stavove/uverenja/pravila je mnogima oko tebe nametnula crkva? I mene zanima.

ne znam kako da ti najbolje objasnim. radi se o mojim vršnjacima. za one starije, pretpostavljam da im kompartija nije dozvoljavala/spočitavala im pa su naprasno tamo krajem osamdesetih odjednom postali bogobojažljivi uz crkvena crvena slova, postovi slave, očekivanja i uspevanja da im se potomci venčaju i u crkvi. nije to ono da te korbčem crkva tera nego širenjem uticaja. posle se primilo i kod mlađih, što od roditelja (mojih ispisnika) što od veronauke.

ja sam kršten po rođenju. u vaznesenskoj crkvi. slava se slavila do smrti mog oca '76, vrteo sam kolač svakog 2. januara. no, kada je otac umro, vratio sam ikonu crkvi. onaj drugi deda u dalmaciji bio je vernik kakav se u to vreme bilo. kada zvonik zazvoni u podne, moralo se sedeti za stolom. nisam bio član kompartije, bio sam oduvek agnostik.

no, kada se krenulo ovim putem, pretvorio sam se u ateistu, mrzitelj svih crkvenih pravila svih mogućih crkava i njihovih dogmi. i pitam se kako neko može da veruje u bajku o bogu koji je stvorio svet za 7 dana i o bezgrešnom začeću. za ovo drugo, jednom sam ovde preneo vic koji sam čuo o jovanu zlatoustom.

moguće je da je ovo sve konfuzno napisano, voleo bih da crkva ddeluje isključivo u svoja 4 zida. ne samo ova naša, nego sve na celoj Kugli.

Ali zašto vama, čika Đorđe, smeta kako drugi žive i u šta veruju? Da li vas na bilo koji način ugrožava to što drugi slave slavu, ili se venčavaju u crkvi, ili što poste?

Ili vas samo nervira u odnosu na to kako je bilo i živelo se ranije, za vreme SFRJ?

Edited by Filozof manijak

27 minutes ago, JozoMujica said:

Nisu stamo nametanja stavova, nego pre svega uplitanja u svetovni život koje je Đorđe spomenuo u istoj poruci.

Uplitanje u svetovni život je na primer učestvovanje u igrokazu za pojasom, koje za cilj ima podelu u našim redovima i skretanje fokusa sa bitnih tema.
To su ga Izraelci savetovali da u ovim teškim vremenima po OKG pokrene neku temu da se izmesti fokus a možda se i pokolju među sobom, sevap je.
SPC je pristala da učestvuje u igri.

Pa onda javno licitiranje brojem vernika koji su prošli pored relikvije
cilj licitiranja je naravno da se pokaže kao su SPC=SNS >> Studenti
poruka: vas je možda bilo sto hiljada, ali nas ima milion, beat that!
(nema veze što u realnom životu nisu svi vernici iz reda za sns, poruka je poslata)

8 minutes ago, Frile said:

Uplitanje u svetovni život je na primer učestvovanje u igrokazu za pojasom, koje za cilj ima podelu u našim redovima i skretanje fokusa sa bitnih tema.

Ovo možeš da kažeš za muzičare koji drže koncerte, sportiste koji učestvuju na takmičenjima, za bilo koga ko radi svoj posao.

Ako jedna ovakva aktivnost može da podeli naše redove, onda baš i nisu bili zbijeni.

43 minutes ago, đorđe geprat said:

Mozda ste upravu, samo ovde nije stvar bi Vi, ja ili neko treci doziveo da vidi ... (Navesti po zelji).

Po meni, pitanje je sta je TAJ decko, i njemu bliski, doziveli u tom trenutku - olaksanje, utehu, nadu, pa cak i ljubav. To su njegova osecanja i verovanja, a mi ostali ne trebamo da ga mrzimo, omalovazavami ili nadmeno preziremo zbog toga.

Na isti nacin i ljudi u Beogradu su imali neka svoja osecanja dok su cekali da se poklone relikviji. Oni su to radili za sebe, od svojih para i svog vremena i nisu nikoga ugrozavali i terali da to radi. Sve dok je dobrovoljno, ja ne vidim problem u tome. )

Mozda trebamo da se zapitamo zasto se ljudi oktecu/vracaju religiji i religijskim zajednicama, i kod nas i u svetu?!

5 minutes ago, JozoMujica said:

Ako jedna ovakva aktivnost može da podeli naše redove, onda baš i nisu bili zbijeni.

zbijeni ili ne, šarolik smo skup i manipulator stalno pokušava da igra na tu kartu

14 minutes ago, Frile said:

Nisu stamo nametanja stavova, nego pre svega uplitanja u svetovni život koje je Đorđe spomenuo u istoj poruci.

To su ga Izraelci savetovali da u ovim teškim vremenima po OKG pokrene neku temu da se izmesti fokus a možda se i pokolju među sobom, sevap je.

Pa onda javno licitiranje brojem vernika koji su prošli pored relikvije
cilj licitiranja je naravno da se pokaže kao su SPC=SNS >> Studenti
poruka: vas je možda bilo sto hiljada, ali nas ima milion, beat that!
(nema veze što u realnom životu nisu svi vernici iz reda za sns, poruka je poslata)

Vi bas ne kapirate kako funkcionisu EU i demokratija. Ali bas.

Ljudi su ucestvovali u igrokazu jer veruju u taj Pojas. Niko tamo nije stajao ko je totalni ateista pa 'nako da odstoji.

Mislim da je malo sramota ovako komentarisati, ali svakom svoje. Po meni komunisticki mentalitet ostavio je neki trag.

13 minutes ago, Frile said:

Pa kako je uplitanje u svetovni život ako se za vernike organizuje taj pojas event?

Jel tebe neko tera da u tome učestvuješ?

Umesto da se cela ta stvar samo otkulira i pusti da prođe, ne propušta se prilika da se drvi o tome i stvara razdor baš kao što je Žvalibaba i zamislio.

4 minutes ago, Leia said:

ne propušta se prilika da se drvi o tome i stvara razdor baš kao što je Žvalibaba i zamislio

+1

Edited by x500