June 10Jun 10 1 minute ago, Mel said:Vi bas ne kapirate kako funkcionisu EU i demokratija. Ali bas.Ljudi su ucestvovali u igrokazu jer veruju u taj Pojas. Niko tamo nije stajao ko je totalni ateista pa 'nako da odstoji.Ti baš ne čitaš ili ne razumeš napisano.Ne spominjem a još manje osuđujem ljude koji su stajali u redu.Spominjem SPC koja je pristala da učestvuje u igrokazu, izašli su u susret Žvalibabinom™ lukavom predlogu. Istu SPC koja je, kada su studenti hteli da uđu u hram, rekla "ne može, prošlo je radno veme".A sve kao odgovor na pitanje kako se SPC meša u svetovni život.
June 10Jun 10 8 minutes ago, Mel said:Mislim da je malo sramota ovako komentarisati, ali svakom svoje. Po meni komunisticki mentalitet ostavio je neki trag.moram da te pitam, jesu li ti komunisti sada sa tobom u sobi?
June 10Jun 10 Just now, Frile said:Ti baš ne čitaš ili ne razumeš napisano.Ne spominjem a još manje osuđujem ljude koji su stajali u redu.Spominjem SPC koja je pristala da učestvuje u igrokazu, izašli su u susret Žvalibabinom™ lukavom predlogu.Istu SPC koja je, kada su studenti hteli da uđu u hram, rekla "ne može, prošlo je radno veme".A sve kao odgovor na pitanje kako se SPC meša u svetovni život.SPC nije pristala da ucestvuje u igrokazu, SPC je institucija uzeta pod kontrolu Vucica najdirektnije. Ne mozes da imas crkvu potpuno kontrolisanu od strane drzave i da je tretiras kao neki nezavisni entitet. SPC je kidnapovana. To i mnogi vernici vide i misle btw. Evo skole su dobile da vode decu na Expo. Hocemo i skole da pljujemo jer ucestvuju u igrokazu iako znamo da su pritisnte od strane mafije?
June 10Jun 10 @adam Druže, ja znam, jako jako dobro, ekipu istopolinih koji su za istopolne brakove i veliki su vernici i idu u crkvu stalno, na ozbijlnom nivou. To što si ti vernik ne znači da moraš da misliš kako kaže crkva, neće niko tebe da izbaci iz crkve i prestane pop, duhovnik, da se viđa s tobom jer misliš po njemu grešno. Greh se podrazumeva kad si vernik. Meni jedan naš poznati jako muzičar koji je vernik do koske (bio uključen u fulu u onaj projekat Podignimo Đurđeve stupove, što je izašo i album, bio on na njemu naravno) rekao: Kad sam otišao u manastir da budem neko vreme, pitao sam kako izgleda unutra, jel to neko čisto mesto gde nema greha, kao raj? Znaš šta su mi rekli? U manastiru imaš svega što imaš i napolju. Crkva te prihvata ako si drugačiji, ne izopštava te, inače bi 100% vernika bili izopšteni. Svi smo bludnici i ipak možemo biti overeni pravoslavci sa dubokim vezama sa crkvenim institucijama. Pa i duhovnici i popovi su grešnici, oni to znaju. Ljudi su, grešnici su. Ne misli velika većina pravoslavaca ono što je zvaničan stav crkve, inače bi ovo društvo izgledalo jako čudno.EDIT Ti baš ne kapiraš kako crkva funkcioniše, kažem ti najdobronamernije. Izgovaraš stvari koje može da izusti samo apsolutno neupučen čovek. Verovatno nisi imao dodira s tim, ili nešto. Izvini što ću ti ovo reći, ali kako pričaš, nisi ti za ovu priču. Mislim imaš ti naravno pravo da pišeš bilo šta, ali ja znam da ti želiš da pišeš razumno, a ne radiš to. Edited June 10Jun 10 by Hermetico
June 10Jun 10 2 minutes ago, Frile said:moram da te pitam, jesu li ti komunisti sada sa tobom u sobi?Sta da ti kazem, ljudi koji zive na dmeokratskom zapadu na prethodnoj strani zazivaju novu revoluciju da se pozabavi crkvom, ja sam ovde dijagnostika, termometar. Prestanite da hvalite i zazivate autokratski teroristicki pokret koji nas je direktno uvalio u ratove 90ih kad je cela Evropa napredovala, i od koga nam je ostao DB i posledicno ovaj shit spot, pa necete imati nikakav problem s moje strane.
June 10Jun 10 Uplitanje crkve u svetovno društvo kod nas i drugde:Veronauka u državnim školamaZabrane ili ograničenja abortusa i kontracepcije koje nemaju medicinsko opravdanjeUplitanje u definisanje bračne zajednice i povezanih društvenih odnosaOgraničavanje drugih verskih zajednicaUzimanje novca iz državnog budžetaUzurpiranje javnog prostora za crkvene aktivnosti
June 10Jun 10 Just now, Sammael said:Uplitanje crkve u svetovno društvo kod nas i drugde:Veronauka u državnim školamaZabrane ili ograničenja abortusa i kontracepcije koje nemaju medicinsko opravdanjeUplitanje u definisanje bračne zajednice i povezanih društvenih odnosaOgraničavanje drugih verskih zajednicaUzimanje novca iz državnog budžetaUzurpiranje javnog prostora za crkvene aktivnostiAI kaže U Srbiji je abortus na zahtev trudnice dozvoljen do navršene 10. nedelje trudnoće. Nakon ovog roka, prekid trudnoće se može odobriti isključivo iz medicinskih razloga (ugrožen život majke, teške anomalije ploda) ili u posebnim zakonom predviđenim okolnostima. Kakve veze crkva ima s abortusom, majke ti, ovde deluje sistem nasleđen iz SFRJ kome se jebe za crkvu. Za sad.Veronauku su uveli političari da se uližu narodu. Ne znam o kakvom ograničavanju drugih verskih zajednica misliš, ja znam muslimanske istopolne zajednice koje nisu legalne, jer ih mrzi da se cimaju da idu u inostranstvo jer funkcionišu ful ovde. Vernici ogromni, uspešni momci, da kažem jedan je i poznat. To što u Tutinu muslimani imaju ugovorene brakove, ima veze sa crkvom, ali ne pravoslavnom. Edited June 10Jun 10 by Hermetico
June 10Jun 10 Just now, Hermetico said:AI kaže U Srbiji je abortus na zahtev trudnice dozvoljen do navršene 10. nedelje trudnoće. Nakon ovog roka, prekid trudnoće se može odobriti isključivo iz medicinskih razloga (ugrožen život majke, teške anomalije ploda) ili u posebnim zakonom predviđenim okolnostima.Zato sam rekao "i drugde." Sutra možemo postati nova Poljska. Ili Tenesi.
June 10Jun 10 3 minutes ago, Sammael said:Zato sam rekao "i drugde." Sutra možemo postati nova Poljska. Ili Tenesi.Možemo postati i Vesteros. Ajde sad da napadamo institucije jer sutra mogu postatu zlo. Pa zlo može da postane i Batut. Nisu ni bili nešto da se usereš sjajni ti mangupi kad je bila pandemija. Sutra mlogu da budu još gori, ajde da mislimo da nas medicinski radnici ugrožavaju jer potencijalno mogu da postanu robovi multinacionalih kompanija. A mogu. A tek farmaceuti, dileri ko vrata. A sutra? Da ih preziremo sve, svakog apotekara? Tripuješ.Medicinski sistem je ovde nastavak SFRJ sistema, rastače se ali za to nije kriva crkva, nego položaj radnika i to što državu boli dupe za bolesne ljude, a i lekare i manje više sve. I ne samo državu, sve nas boli dupe. Pomognemo nešto malo da možemo lepo da odspavamo i to je to.EDIT Ovo je pogled na svet jednog umetnika, samim tim možda nije ravnopravno baždaren da misli o sistemskim stvarima. Ja ću ovako da kažem šta ja mislim pa ako budem dežurni ludak to je okej. Edited June 10Jun 10 by Hermetico
June 10Jun 10 Svestan si da se u Srbiji SPC pita koje druge verske zajednice su uopšte dozvoljene, i da su zbog toga Slovaci svojevremeno imali dosta problema?Naveo sam lepo direktne posledice mešanja crkve u svetovni život. Ja za života nisam video NIJEDNU pozitivnu stvar koju je SPC proizvela. Da ne diskriminišem, nisam video ništa pozitivno ni od drugih verskih zajednica ovde. Vera je jedno, crkva drugo.
June 10Jun 10 16 minutes ago, Sammael said:Uplitanje crkve u svetovno društvo kod nas i drugde:Veronauka u državnim školamaZabrane ili ograničenja abortusa i kontracepcije koje nemaju medicinsko opravdanjeUplitanje u definisanje bračne zajednice i povezanih društvenih odnosaOgraničavanje drugih verskih zajednicaUzimanje novca iz državnog budžetaUzurpiranje javnog prostora za crkvene aktivnostiU Srbiji je najbolje biti nepravoslavne verske ispovesti, bar 3-4 neradna dana se ima više 13 minutes ago, Sammael said:Zato sam rekao "i drugde." Sutra možemo postati nova Poljska. Ili Tenesi.NIkada nećemo postati niti Poljska niti Tenesi, iz prostog razloga što Srbinin nikako ne vole da mu popovi određuju šta će raditi.
June 10Jun 10 1 minute ago, Filozof manijak said:U Srbiji je najbolje biti nepravoslavne verske ispovesti, bar 3-4 neradna dana se ima višeNajgore je biti ateista nepušač.
June 10Jun 10 1 minute ago, Sammael said:Svestan si da se u Srbiji SPC pita koje druge verske zajednice su uopšte dozvoljene, i da su zbog toga Slovaci svojevremeno imali dosta problema?Naveo sam lepo direktne posledice mešanja crkve u svetovni život. Ja za života nisam video NIJEDNU pozitivnu stvar koju je SPC proizvela. Da ne diskriminišem, nisam video ništa pozitivno ni od drugih verskih zajednica ovde.Vera je jedno, crkva drugo.Napravila je najlepše građevine u državi i možda Evropi, slike koje imaju neprocenjivu vrednost i deo su svetske baštine, muziku koja je takođe fenomenalna, može nekom da se ne sviđa ali po parametrima muzike to je vrh vhova koji savremeni kompozitor teško može da dostigne. Pisala je knjige u srednjem veku koje su vredne ne može se proceniti koliko. Setiću se još, ovo mi je prvo palo na pamet.A šta su napravili fudbalski klubovi, kladionice i ostali grizliji koje ljudi masovno posećuju i kao što rekoh za fudbal to im je još okej na decu da prenose. Mene to ugrožava ali ne mogu te ljude da osuđujem jer su deo stvarnosti koju živimo. Niko nije Buda, zlikovaca je koliko hoćeš. al ne vidim da su projektovali zgrade koje izgledaju kao muzika, proporcija nemoguće projektovanim običnom smrtniku. Gledaš matematčke odnose i čuješ muziku. Jebiga, nešto su uradili. Šta bi bilo u Srbiji bez crkava i manastira, bez duhovne muzike, kako bi to izgledalo šta bismo mi bili? Edited June 10Jun 10 by Hermetico