Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liberalizacija SPC

Featured Replies

2 hours ago, Filozof manijak said:

Ne sarađuju, odnos je poslušnički, što i donošenje pojasa u Srbiju dokazuje.

Vernike imaš i među studentima, izjednačavati vernike i sendvičare je baš preterano, da ne kažem bezobrazno.

Žao mi je što ću ovo reći, ali čitajući te ovako, mislim da predrasude prosto vrište iz tebe.

Ja prvi nisam vernik, ali nikad meni vernici nisu ništa zabranjivali niti me gledali popreko. Uvek, i ponavljam uvek, problem je vlast, svetovna i crkvena.

sta znam, iz mog ugla je odnos ruka ruku mije, kao sto je i bio tokom istorije osim kratkog komunistickog zuluma.

kapiram ja da medju vernicima ima dosta normalnih, mudrih i plemenitih ljudi, nisam bas toliki debil, al mi ovde pricamo generalno, hocu reci o (onako odoka) jedno 65 posto nasih vernika. bar ja tako. e, tom srpskom verniku se bog ukazao 90ih. tad je poceo da veruje, da slavi slavu, posti, ne radi na crveno slovo i sahranjuje se uz popa. osim toga, zene imaju tendenciju da posecuju manastire, kupuju suvenire a muskarci idu na svetu goru u muski provod. postuju se porodicne vrednosti, mrze se pedere a ako bas ne mrze onda 'u svoja 4 zida'. u crkvu ne idu redovno, ne mole se skoro nikad al ako dodje svetinja, cekace u redu sto sati da ih ne gledaju popreko sto nisu bili il da se hvale da jesu. i da, prosecan srpski vernik nije procitao ni jedno jevandjelje, niti se uopste bavio religioznom literaturom osim ako mu nije naletelo u lepim mislima na fejsbuku.

nemoj da ti bude zao, ja sigurno imam predrasude (vidi samo ovo gore) jer sam delimicno zaglavljen u vremenu devedesetih kad sam otisao iz zemlje. ali i te kako primecujem razlike u drustvu tokom poseta. religioznost je bitno u porastu u odnosu na, recimo, deset godina ranije. cak ne toliko u brojnosti koliko u javnim manifestacijama tipa nove crkve, veliki krstovi na javnim prostorima, ljudi koji se krste kad prodju pored crkve, krstovi na sajbama, ikone i kandila po gajbama i jos kojesta. a u porastu je i netrpeljivost prema hrvatima, muslimanima, albancima. u porastu je mrznja prema zapadu, ljubav prema rusiji i neki vajb da smo tu gde smo jer nepravda i mrze nas profesori. moguce da je vera potpuno izmestena iz svega ovoga i nema nikakve veze s bilo cim osim s bogom al ne bih rekao. jebiga, kad mi je klinac od rodjaka, sedamnaestogodisnjak, najozbiljnije pricao proslog leta da je kad ga je ostavila riba isao u neki manastir (ne secam se koji) i dao prilog ne bi li mu se vratila al eto, nije uspelo, skoro pa sam pao sa stolice. klinac je u fazonu da on nikog ne mrzi al nas/srbe mrze svi i to iz cista mira. i hrvati i bosnjaci i albanci i crnogorci i zapad.

meni nisu nista zabranjivali al deo familije u srbiji (slucajno vernici) smatra da sam nenormalan, da me familija u bih i hrvatskoj indoktrinira a i zivim u engleskoj kod onih skotova pa nista nije cudno. i ovo pisem s puno ljubavi za koju znam da delimo. jer i ja i oni izbegavamo skakljive teme kad se sretnemo.

i da ponovim - naravno da nisu svi vernici isti al valjda kad pricamo o vernicima ne pricamo o izuzecima koji potvrdjuju pravilo nego o proseku.

za ove sendvicare se izvinjavam. jesam preterao. moj bed.

• Replies 9.5k
  • Views 680.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• mraki
    mraki

Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

Posted Images

4 minutes ago, Sammael said:

Neću da te nerviram više, izvini.

Ladan sam ko led, majke mi. Slobodno nastavi. Prija mi da vas obrazujem, to mi je posao wub

Edited by Hermetico

3 hours ago, Mel said:

Da, bas su zemlje gde su doneseni ovakvi zakoni bile popriste komunisticke revolucije.

A posto spc i vlast odlucuju zajedno (kako da ne...) onda jedino da nateramo nekako spc i vlast da isprobaju malo homoseksualne veze, mozda posle toga ne bi bili toliki homofobi pa bi se pozabavili ovim zakonima.

Mada ipak prvo neki zakon ili pravilnik da se donesu na koji nacin da se vode procedura ubistava u punim restoranima.

a nije ti palo na pamet da je to dolazilo postupno, u skladu sa zeljama vecine? pa su zene, recimo u svajcarskoj dobile pravo glasa 1971. a realno, ti bi kao zena to trebala znati, zene su se na ulici izborile za pravo glasa. nisu ga dobile ni od koga.

3 minutes ago, adam said:

pa su zene, recimo u svajcarskoj dobile pravo glasa 1971. a realno, ti bi kao zena to trebala znati, zene su se na ulici izborile za pravo glasa. nisu ga dobile ni od koga.

Donald Trump GIF by Election 2016

Women in Switzerland gained the right to vote in federal elections on February 7, 1971. Because Switzerland requires a majority vote of all male citizens for constitutional changes, previous attempts failed. Finally, in 1971, two-thirds of the male electorate voted in favor of women's suffrage

2 minutes ago, adam said:

a nije ti palo na pamet da je to dolazilo postupno, u skladu sa zeljama vecine? pa su zene, recimo u svajcarskoj dobile pravo glasa 1971. a realno, ti bi kao zena to trebala znati, zene su se na ulici izborile za pravo glasa. nisu ga dobile ni od koga.

To je malo kompleksnija prica ko i gde i kad moze da se izbori za nesto. Svakako nisu digle xy kom revolucija po zapadnoj Evropi da bi dobile svoja prava.

1 hour ago, Frile said:

Ti baš ne čitaš ili ne razumeš napisano.

Ne spominjem a još manje osuđujem ljude koji su stajali u redu.

Spominjem SPC koja je pristala da učestvuje u igrokazu, izašli su u susret Žvalibabinom lukavom predlogu.

Istu SPC koja je, kada su studenti hteli da uđu u hram, rekla "ne može, prošlo je radno veme".
A sve kao odgovor na pitanje kako se SPC meša u svetovni život.

Pa opet mašiš, SPC je upriličila event za vernike, a Žvalibaba sasvim očekivano spinovao.

S obzirom na to da je SPC maksimalno slizana sa ovom vlašću, očekivano je i da ponižava vernike koji su protiv vlasti, kao te studente koji su ”omašili” radno vreme crkve

Ali sve to skupa ne bi trebalo da ima nikakav efekat na svetovni život, i ne bi ni imalo kada bismo crkvene događaje prosto ignorisali a ne da gledamo kako da šuknemo vernicima kad već ne možemo ništa efikasno protiv vlasti

38 minutes ago, Filozof manijak said:

Što?

Doduše, ja sam agnostik nepušač. I ništa mi ne fali.

Brt više radiš jer nemaš puš pauze hihi

1 hour ago, Hermetico said:

@adam Druže, ja znam, jako jako dobro, ekipu istopolinih koji su za istopolne brakove i veliki su vernici i idu u crkvu stalno, na ozbijlnom nivou. To što si ti vernik ne znači da moraš da misliš kako kaže crkva, neće niko tebe da izbaci iz crkve i prestane pop, duhovnik, da se viđa s tobom jer misliš po njemu grešno. Greh se podrazumeva kad si vernik. Meni jedan naš poznati jako muzičar koji je vernik do koske (bio uključen u fulu u onaj projekat Podignimo Đurđeve stupove, što je izašo i album, bio on na njemu naravno) rekao: Kad sam otišao u manastir da budem neko vreme, pitao sam kako izgleda unutra, jel to neko čisto mesto gde nema greha, kao raj? Znaš šta su mi rekli? U manastiru imaš svega što imaš i napolju. Crkva te prihvata ako si drugačiji, ne izopštava te, inače bi 100% vernika bili izopšteni. Svi smo bludnici i ipak možemo biti overeni pravoslavci sa dubokim vezama sa crkvenim institucijama. Pa i duhovnici i popovi su grešnici, oni to znaju. Ljudi su, grešnici su. Ne misli velika većina pravoslavaca ono što je zvaničan stav crkve, inače bi ovo društvo izgledalo jako čudno.

EDIT Ti baš ne kapiraš kako crkva funkcioniše, kažem ti najdobronamernije. Izgovaraš stvari koje može da izusti samo apsolutno neupučen čovek. Verovatno nisi imao dodira s tim, ili nešto. Izvini što ću ti ovo reći, ali kako pričaš, nisi ti za ovu priču. Mislim imaš ti naravno pravo da pišeš bilo šta, ali ja znam da ti želiš da pišeš razumno, a ne radiš to.

ja nisam govorio da nema istopolnih koji su vernici, zaboga. niti sam govorio da svestenici ne komuniciraju s istopolnima. ili sa zenama koje abortiraju ili s bilo kojim gresnicima koji im zabasaju preko praga. ne znam otkud ti to uopste. naravno da svestenici imaju otvorena vrata za sve. jos najbolje da komuniciraju samo s idealnima, morali bi globalno da se zamandale.

ja sam govorio o tome da je crkva (i vecina vernika) aktivna u borbi protiv donosenja zakona o sklapanju istopolnih brakova koji te ljude lisavaju zakonskih prava koja imaju ostali koji dele zivot. sad, ako smatras da je to ok sve dok te duhovnik razume, onda nista.

27 minutes ago, Leia said:

Donald Trump GIF by Election 2016

Women in Switzerland gained the right to vote in federal elections on February 7, 1971. Because Switzerland requires a majority vote of all male citizens for constitutional changes, previous attempts failed. Finally, in 1971, two-thirds of the male electorate voted in favor of women's suffrage

jao nasla si izuzetak koji potvrdjuje pravilo. divno. wub

13 minutes ago, adam said:

jao nasla si izuzetak koji potvrdjuje pravilo. divno. wub

Ja našla? huh Pa ti si spomenuo Švajcarsku

Idemo onda, UK:

During 1916-1917, the House of Commons Speaker, James William Lowther, chaired a conference on electoral reform which recommended limited women's suffrage.

I onda se vremenom to pravo proširivalo kako za žene tako i za određene kategorije muškaraca, kada i kako evo ovde

Poenta, teško da je igde bilo samo žene izašle na ulicu, nešto nešto pa bum! ravnopravnost

11 minutes ago, adam said:

To je zato sto nisu imali Titu, dao je pravo da se glasa ali ne i opciju za glasanje van KPS/J. Plus su imali ortodoksne svecenike i crkve jos od pocetka XIX veka.

covid19

11 minutes ago, adam said:

jao nasla si izuzetak koji potvrdjuje pravilo. divno

Vecina drustvanih promena, izuzimam revolucije, se desava tako sto vecina napravi "ustupak".

Prvi visetranacki izbori u SR Srbiji su organizovani po zakonu koji je donela skupstina sastavljena od poslanika koji su 98% bili clanovi SKS/J. Mada je sama partija ta koja je bila protiv visestranacja. )

Dozvolu da se nastavi Hrama je dao Dusan Ckrebic, partizan od 1945e i clan partije od 1946/7. Skolovao se u Beogradu i Moskvi. Komunista i Titista do "koske" i nije bio crkveno lice nimalo.

Just now, Leia said:

Ja našla? huh Pa ti si spomenuo Švajcarsku

Idemo onda, UK:

During 1916-1917, the House of Commons Speaker, James William Lowther, chaired a conference on electoral reform which recommended limited women's suffrage.

I onda se vremenom to pravo proširivalo kako za žene tako i za određene kategorije muškaraca, kada i kako evo ovde

Poenta, teško da je igde bilo samo žene izašle na ulicu, nešto nešto pa bum! ravnopravnost

pa nije bilo izasle na ulicu pa bum. nego su izlazile i izlazile dok nisu uspele da okrenu vecinu za sebe. to kao sto su se i radnici borili za svoja prava mic po mic.

samo sto, kao sto znamo, sva ta prava mogu i da se ukinu ako se dozvoli drustvena klima za to. pa valja biti oprezan. zato i religije treba zauzdavati kad krenu u raspojasavanje. ja o tome sve vreme pricam. al ako smatrate da ta mogucnost ne postoji, onda nista.

@Mel Luterani su bože sačuvaj, oni su zlo. Ne mrzim vernike, ali prema protestantima imam predrasude. To je luda religija, bezbožnička. I inače ja sam ful ateista, mene nerviraju popovi ja s njima ne pričam, kad vidim nekog u mantiji ja sam u fazonu kloni me se. Bogoslovski fakultet i to, znam priču iznutra, to su falange zla. Ali vernici kao vernici, to mi je nešto drugo. Ako nisu luterani. lolol Ajde nije da sve protestantske crkve prezirem, malo sam se razmahao. Ali ti gore što veruju u sveti novac, sačuvaj bože i sakloni.

Edited by Hermetico

@adam Ja sada stvarno ne vidim da SPC bilo koga uteruje u crkvu, i veronauka je izborni predmet.

Ok oprezni smo i šta sad, da pljuckamo na vernike onako unapred za svaki slučaj da se ne razbahate? Jer su nam SPC i Vučić van dometa

To samo stvara razdor među ljudima koji su različitih pogleda na veru ali su politički na istoj strani i protiv vlasti, njih se Vučić i plaši i zato i pravi ovakve bućke

Dakle najkraće rečeno, ne budimo somovi fantom

Just now, Leia said:

@adam Ja sada stvarno ne vidim da SPC bilo koga uteruje u crkvu, i veronauka je izborni predmet.

Ok oprezni smo i šta sad, da pljuckamo na vernike onako unapred za svaki slučaj da se ne razbahate? Jer su nam SPC i Vučić van dometa

To samo stvara razdor među ljudima koji su različitih pogleda na veru ali su politički na istoj strani i protiv vlasti, njih se Vučić i plaši i zato i pravi ovakve bućke

Dakle najkraće rečeno, ne budimo somovi fantom

Hvala, brate hail

@adam I ateisti su protiv istopolnih brakova, homofobija je komplikovana tema jako. Dublje ukorenjena i od crkve i od nauke.

Edited by Hermetico