June 10Jun 10 3 minutes ago, adam said:ne mora politicar biti populisticko govno da se ne bi bavio bitkama koje nema sanse da dobije. a ovo je jedna od tih.ne bih rekao da je obrnuto. crkvi trenutno odgovara da bude uz drzavu pa se tako i ponasa. da drzava sutra uvede porez, crkva krene da blati vlast na svim nivoima, videli bismo vucicu ledja mnogo brze nego ovim protestima. sta ti mislis, da li je djindjic uveo veronauku u skole sto je bio pobozan il sto mu je bila neophodna podrska crkve da bi drustvo krenulo napred? crkva je dovoljno jaka i uticajna da ne zavisi ni od koga. a vlast obicno zavisi od mnogo faktora.Crkva je uz državu od kako je sveta i veka, i vlast je koristi za vladanje nad masama. Nadam se da oko ovoga ne moramo da diskutujemo.Drugo, Političar sa velikim P (i velikim mudima) bi uveo zakone i propagirao odluke koje su za dobrobit društva uprkos protivljenju određenih grupa. Ali, na žalost, mi takvog nemamo. Za mene, potpuno je pogrešno usmeravati gnev prema vernicima. To su obični ljudi, i među vernicima ima homoseksualaca.KOd nas vlast odlučuje o tome ko će biti patrijarh, a ne odlučuje crkva ko će biti predsednik.
June 10Jun 10 5 minutes ago, x500 said:Ja smatram da su potrebne teme za razlicite stvari bez obzira sto postoje globalni uticaju na razlivite oblasti zivota. To i jeste smisao politike, da u vecojoj ili manjoj meri utice na sve drustvene dogadjaje.Ne vidim kako to vernici uticu na zivot obicnih ljudi da bi isti bili toliko kivni. Izuzetak je kolega @Engineer koji ne moze da jede pljeku na Veliki petak. Istvari moze i da kupi pljeku, i da je jede, ali su mu nesto pogrdno dobacivali. Mada bi mu moj predlog bio da se odrekne pljeka generalno zato sto su "otrov".Mozda bi ateisti mogli malo da pokudaju da razumeju vernike i njihove potrebe.Pogledaj dobro oci decaka iz videa.130 t. näyttökertaa · 3,8 t. reaktiota | GREAT EMOTION OF...GREAT EMOTION OF A DISABLED YOUNG MAN WHEN MEETING POPE LEO XIV LOOK AT HIS EXPRESSION OF JOY, OF LOVE, OF HAPPINESS. #catholicgospelmedia #FaithInAction #catholicchurch #church #catholicismOn mozda ne moze da govori, ali njegov pogled je dovoljno recit.vernici mogli da cekaju i ljube relikviju al smo im mi nesto pogrdno dobacivali. ja pokusavam da razumem al mnogo su izriciti za moj ukus. 4 minutes ago, Leia said:Ovaj…kako bih ti rekla…fyi trenutno država=Vučića crkva porfirije. match made in heaven.no kad bi se popickali, ko bi dobio? vucic? Edited June 10Jun 10 by adam
June 10Jun 10 Just now, adam said:a crkva porfirije. match made in heaven.no kad bi se popickali, ko bi dobio? vucic?Da, jer je Porfi i proguran na mesto patrijarha Vučićevim endorsmentom.Btw, kad bi se kretao malo među vernicima, saznao bi koliko isti preziru sadašnjeg Ćacijarha
June 10Jun 10 5 minutes ago, adam said:ne bih rekao da je obrnuto. crkvi trenutno odgovara da bude uz drzavu pa se tako i ponasa. da drzava sutra uvede porez, crkva krene da blati vlast na svim nivoima, videli bismo vucicu ledja mnogo brze nego ovim protestimaOvo je nemoguc scenario, posto je Srbija vec odavno sekularna drzava samo na papiru, a crkva svim sredstvima brani rezim protiv obojene revolucije, dok se u zemljama srpskog sveta prave litije i ostro bori za pravdu.
June 10Jun 10 7 minutes ago, Filozof manijak said:Mislim da malo pomeraš fokus ovde sa političara na vernike.Ne utiču vernici na nedonošenje zakona o istopolnim zajednicama.Ko je kriv za to? Pa populistička govna od političara.i još jednom, ne drži crkva šapu na državi nego je upravo obrnuto.9 minutes ago, Filozof manijak said:Crkva je uz državu od kako je sveta i veka, i vlast je koristi za vladanje nad masama. Nadam se da oko ovoga ne moramo da diskutujemo.Drugo, Političar sa velikim P (i velikim mudima) bi uveo zakone i propagirao odluke koje su za dobrobit društva uprkos protivljenju određenih grupa. Ali, na žalost, mi takvog nemamo. Za mene, potpuno je pogrešno usmeravati gnev prema vernicima. To su obični ljudi, i među vernicima ima homoseksualaca.KOd nas vlast odlučuje o tome ko će biti patrijarh, a ne odlučuje crkva ko će biti predsednik.nema niko tako radikalnog politicara osim kad su u pitanju revolucije. tito je zenama dao prava zahvaljujuci revoluciji koja je omogucila da se uticaj crkve silom eliminise iz svakodnevnice. drukcije ne biva. spc i vlast saradjuju u odlucivanju, to je kljuc svega. a ne znam zasto bi se stedeli vernici a po sendvicarima kuka i motika. i to su obicni ljudi zaslepljeni verovanjem u nesto.
June 10Jun 10 6 minutes ago, adam said:razumeju vernike i njihove potrebe.Pogledaj dobro oci decaka iz videa.130 t. näyttökertaa · 3,8 t. reaktiota | GREAT EMOTION OF...GREAT EMOTION OF A DISABLED YOUNG MAN WHEN MEETING POPE LEO XIV LOOK AT HIS EXPRESSION OF JOY, OF LOVE, OF HAPPINESS. #catholicgospelmedia #FaithInAction #catholicchurch #church #catholicismOn mozda ne moze da govori, ali njegov pogled je dovoljno recit.Expandvernici mogli da cekaju i ljube relikviju al smo im mi nesto pogrdno dobacivaliPa dobro, vi njima dobacujete dok cekaju da se poklone relikviji, oni nekima dok jedu pljeku. I sta mi normalni da radimo sa vama, i vernicima i atestima, dok se svadjate oko gluposti? Zaglavljeni ste u svojim verovanjima i mislite da ste samo i jedino vi upravu, a da su svi ostali koji misle/ osecaju drugacije u krivu.
June 10Jun 10 49 minutes ago, Filozof manijak said:Mislim da malo pomeraš fokus ovde sa političara na vernike.Ne utiču vernici na nedonošenje zakona o istopolnim zajednicama.Ko je kriv za to? Pa populistička govna od političara.i još jednom, ne drži crkva šapu na državi nego je upravo obrnuto.Porfirija je navodno direkt Vucic progurao. E sad kako tacno i cime su izucenjivani to ne znam, na kraju nije toliko ni bitno, ocigledno da vucic u samoj zemlji moze 99% od onoga sto hoce, ukljucujuci i da crkva igra kako on svira.Zakon o istopolnim zajednicama je isto los primer, taj zakon nije tu jer je drzavi bitnije da progura neke druge zakone i nece prosto da se bavi necim sto im nije neophodno za ono radi cega su oni tu. Mogli bi sutra da ga donesu da im izasta treba.
June 10Jun 10 5 minutes ago, adam said:spc i vlast saradjuju u odlucivanju, to je kljuc svega.a ne znam zasto bi se stedeli vernici a po sendvicarima kuka i motika. i to su obicni ljudi zaslepljeni verovanjem u nesto.Ne sarađuju, odnos je poslušnički, što i donošenje pojasa u Srbiju dokazuje.Vernike imaš i među studentima, izjednačavati vernike i sendvičare je baš preterano, da ne kažem bezobrazno. Žao mi je što ću ovo reći, ali čitajući te ovako, mislim da predrasude prosto vrište iz tebe.Ja prvi nisam vernik, ali nikad meni vernici nisu ništa zabranjivali niti me gledali popreko. Uvek, i ponavljam uvek, problem je vlast, svetovna i crkvena.
June 10Jun 10 8 minutes ago, adam said:nema niko tako radikalnog politicara osim kad su u pitanju revolucije. tito je zenama dao prava zahvaljujuci revoluciji koja je omogucila da se uticaj crkve silom eliminise iz svakodnevnice. drukcije ne biva.spc i vlast saradjuju u odlucivanju, to je kljuc svega.a ne znam zasto bi se stedeli vernici a po sendvicarima kuka i motika. i to su obicni ljudi zaslepljeni verovanjem u nesto.Da, bas su zemlje gde su doneseni ovakvi zakoni bile popriste komunisticke revolucije.A posto spc i vlast odlucuju zajedno (kako da ne...) onda jedino da nateramo nekako spc i vlast da isprobaju malo homoseksualne veze, mozda posle toga ne bi bili toliki homofobi pa bi se pozabavili ovim zakonima.Mada ipak prvo neki zakon ili pravilnik da se donesu na koji nacin da se vode procedura ubistava u punim restoranima.
June 10Jun 10 20 minutes ago, Mel said:Zakon o istopolnim zajednicama je isto los primer, taj zakon nije tu jer je drzavi bitnije da progura neke druge zakone i nece prosto da se bavi necim sto im nije neophodno za ono radi cega su oni tu. Mogli bi sutra da ga donesu da im izasta treba.nije baš tako. da hoće, mogli bi da ga donesu istog dana kada ga stave na sednicu i usvoje gotovo bez ikakve debate. možda im ne treba ali, da li im šteti pa ga guraju pod tepih?
June 10Jun 10 23 minutes ago, Filozof manijak said:Ne sarađuju, odnos je poslušnički, što i donošenje pojasa u Srbiju dokazuje.Vernike imaš i među studentima, izjednačavati vernike i sendvičare je baš preterano, da ne kažem bezobrazno.Žao mi je što ću ovo reći, ali čitajući te ovako, mislim da predrasude prosto vrište iz tebe.Ja prvi nisam vernik, ali nikad meni vernici nisu ništa zabranjivali niti me gledali popreko. Uvek, i ponavljam uvek, problem je vlast, svetovna i crkvena.da, crkvena koja seupliće u živote i nameće svoje stavove/uverenja/pravila i vlast koja, verujući da to crkveno se prima u narodu, prilazi crkvi.upravo je primer ono što pitah, zakon o istopolnim zajednicama.
June 10Jun 10 13 hours ago, x500 said:Na ovoj temi, koja ima za cilj horsko pljuvanje po ljudima u Srbiji kroz nekakvo kritikovanje SPC. Tzv ateisti se jako brinu sta i kako vernici rade, i to se radi iz neke nadmene pozicije prema "svetini".Očigledno mašiš moje ateističke motive za "pljuvanje".Ničeg od ovog ne bi bilo da SPC nije odavno u službi OKG, da popovi ne blagosiljaju koljače, da ne nabrajam sve a ima toliko toga, i konačno da veličina krsta o retrovizoru ili tetoviranog Ostroga nije u vezi sa kriminalnim dosijeom i bahatošću agresnivnog vlasnika krsta/tetovaže/badnjaka/štogod. Naučio sam da se klonim takvih i da živim u ubeđenju da je "vera" mahom lažna, deklarativna, da "vernik" koga srećem nema pojma šta njegova vera propoveda i da radi sve suprotno od 10 zapovesti. Ne treba da me se tiče da li je neko iskren ili neiskren vernik, ali iskustvo me je naučilo da veličina krsta na retrovizoru svakako jeste pokazatelj koga treba da se klonim.I onda po inerciji isto tako ispod oka gledam na ljude što se u autobusu krste dok prolazimo pored crkve, i treba mi puno vremena i truda da naučim da postoje obični ljudi, meni bliski, a koji su vernici u pravom smislu. I da ima puno takvih ljudi. Naravno da nije bitno i ne treba da bude bitno da li stoje ili ne stoje u redu da vide relikviju. Ako neko drugi koluta očima kada vidi red ispred crkve, razumem i njega, znam zašto to radi.
June 10Jun 10 Just now, đorđe geprat said:nije baš tako. da hoće, mogli bi da ga donesu istog dana kada ga stave na sednicu i usvoje gotovo bez ikakve debate. možda im ne treba ali, da li im šteti pa ga guraju pod tepih?Ova vlast progurala je i Kosovo, koje je za Srbe osetljivija tema nego istopolni brakovi. Dakle da im treba, bio bi tu, a nastetio bi im koliko i pomenuto Kosovo. Da je na vlasti DS pa i da pricamo, ali bilo je bitno crtati kurac, pa ste dobili mega giga doduse nevencani gej kurac nazad u pozadine 24/7.