Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liberalizacija SPC

Featured Replies

1 hour ago, Muzzy said:

Moja sestra je bila, i stari drugar, i komšije koji su pošteni i dobri ljudi.

Kakav im je IQ, mogu li protiv Darvina?

1 hour ago, Muzzy said:

Mala ispravka oko posećenosti crkava, crkve su već godinama pune vikendom i praznicima. Šteta je samo što se potencijal za slanje korisne poruke baca u vetar. Ništa solidarnost, odgovornost prema bližnjem, božje zapovesti pa propituj, nego poslušnost, čuda, sujeverje, klečanje.

Pa nije Crkva revolucionarni odbor Kominterne, to je sto je, tradiocionalna organizacija, takoreci reakcionarna. Tu je za taj religiozni sistem, za ponudi svoju filozofiju zivota, ponudi neke odgovore na pitanja koja ljudi imaju, da cuva i gaji neke aspekte narodne kulture itd.

Nasi ljudi se na neki svoj nacin uklapaju u Crkvu, Crkva prica svoje a njeni vernici mahom teraju svoje.

• Replies 9.5k
  • Views 681k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• mraki
    mraki

Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

Posted Images

Ko kaže da je religiozan, uzeti mu decu i dati u zapadnu Evropu da ne postanu i deca fašisti!

Prvo neka pocnu sa bezbedosno politickom oligarhijom sa istoka i domacim ekvivalentom koji vodi njenu politicki, a cija su sva deca na tom istom Zapadu. I to uredno radi vec par decenija.

Edited by Moonwalker

39 minutes ago, Mel said:

Crkva prica svoje a njeni vernici mahom teraju svoje.

Eto dokaza da je IQ sasvim dobar.

Ko se bude krstio ispred crkve, ostaće i bez ruke i bez krsta!

• Popular Post

Skandalozno ismevanje vere! Oprosti im Bože, jer ne znaju šta rade...(FOTO)

edit: samo da dodam, jedina objektivno trenutno ugrožena osoba ovom temom nije neki vernik nego Marija Vasić, preko koje se vlast obračunava sa svima nama i koja nije čak ni ugrožena zbog svog (ne)verovanja, već zbog stavova koje iznosi kao sociolog. Prvo joj se nakačio Vučičević, pa braća sa politehnike i Štimara, i onda Vučević sa svojim sprej falangama. Vukašin Milićević je za dlaku izbegao metak, samo zato što je Marija crvenija krpa. Sad zamislite patrijarha koji staje u zaštitu nekim saopštenjem, zašto je to toliki scifi?

Edited by Dsnake

Pa u Crkvi si dobio isto sto i u drustvu, ćacizam, to su spojeni sudovi. Vrh klera se oportunisticki otudjio od boljeg dela naroda i zato nema saopštenja. Ocigledno je moralni i svaki drugi pad uznapredovao, dok se ne udari u dno tonuće se i dalje.

Vreme nije tesko, bilo je mnogo tezih trenutaka, ali je naopako, mucno i toksično. Kao plivanje u zagadjenoj reci, prosto si zgrozen gde si se nasao, u svom smeću i prljavstini.

Edited by Lord Protector

6 hours ago, svashtabezneshto said:

iz ne znam kog razloga sam iščitala ovu temu, valjda jer me fascinirao red ispred hrama (a sagu o redu sam pratila iz lisabona, gde iza svakog ćoška čeka neki svetac, svaka druga ulica nosi ime nekog i javni prostor je pun religiozne plastike, sa sve replikom brazilskog hrista kralja koji dominira panoramom ).

nisam iz religiozne porodice (uhvati se za dugme protiv uroka kad vidiš popa, je jedna od anegdota iz detinjstva, više ne znam da li mog ili moje mame pa mi ona pričala, sećanje je varljivo), ali i tatini i mamini su slavili slavu (istu, pa je bilo preganjanje uvek ko će gde da ide), kad je tata umro bio je pop na sahrani (1988.) ali to je bilo nekako podrazumevano, kao deo oproštajnog obreda, a onda je neki njegov kafanski prijatelj iz dijaspore, gastarbajter, dovukao još neku gomilu popova za 7 dana ili za daću (opet je sećanje varljivo, a i klinka sam bila) pa je bio 'hor' i opšta komedija sa parohijskim popom kom je zasmetao upliv u lokalitet.

kad smo napustile roditeljsku kuću, sestra i ja smo se dogovorile da slavimo slavu u njoj, više kao još jedan od sigurnih datuma kad ćemo obe biti tu (uz rođendane, pomene, božiće i uskrse), nego zbog nekog versko religioznog zanosa. btw, ja sam samovoljno odlučila da se krstim u nekom čudnom periodu života, prilično čudno iskustvo od toga da sam kasnila na sopstveno krštenje preko sveštenika koji u prepunom crkvenom dvorištu za uskrs prilazi meni i pita me da li sam ja ta koja je zakasnila i na kraju obreda, koji je trajao 45 minuta i koji nisam osetila u nogama. nikad sebi nisam uspela da objasnim šta se to jutro desilo. (možda je bio samo mamurluk).

u srbiji je čudno sve sa crkvom, ona ima mali ili nikakav upliv u svakodnevni život nominalnih vernika* ali ima veliki uticaj na državu, što je prilično apsurdno (može se objasniti kosovom, ali nije mi to dovoljno za objašnjenje), regioni neguju svoje verske običaje (posebno pogrebne) koje spc ni danas ne može da iskoreni jer će popu da jebu majku ako se usudi da ožalošćenoj porodici kaže da taj 'zadušni ovan' nema veze sa hrišćanstvom posebno u vreme posta a i zdravica je prilično paganska (običaj iz rađevine), a ne mogu ni da ih inkorporiraju u svoj kanon, ljudi psuju i boga i popove, crkve su prazne, a onda se desi nešto ovako i bukvalno svi polude i oni koji idu u red a i oni koji red posmatraju. blagoje pantelić, kome preti ekskomunikacija jer se zamerio vrhu spc-a, dao je ovakav pogled

btw, malo je smešno iz sveta u kom se svaka treća bolnica zove po nekom svecu (marija, josif, svi sveti, sestre milosrdnice...) spočitavati srpskom puku zahvalnost bogu za izlečenje umesto medicini, mada kakvo nam je zdravstvo možda je bog i zaslužniji.

pustimo ljude da čekaju u redu za ono što im je važno, ne ugrožavaju nas ničim, a na polju politike i aktivizma, 30 godina bi trebalo da nas nauči da provokacija ništa dobro nije donela, možda je vreme da pokušamo sa afirmacijom. (i da vratimo sociologiju u škole, možda čak i da izbacimo veronauku ili da bar nateramo državu da preuzme kontrolu nad kurikulumom i nastavnim kadrom, pa polako.

*možda je 20+ godina veronauke ostavilo nekog traga, ne znam, iz mog babla crkva i sve oko nje je kao neki folklor, ljudi vole da đipaju i prate koreografiju i tu se završava njen uticaj na svakodnevni život

Odličan post, samo bih jednu ispravku: Blagoju ne preti ekskomunikaciju, njega i Vukašina je Crkva u januaru ekskomunicirala. To se veoma dugo nije desilo, a naročito je pitanje kada se desilo iz tih razloga (jeresi i šta ja znam šta još stoji u onim farsičnim optužnicama).

1780472894-Novak-poruka-468x1024.jpg

Možda mi je promaklo: ima li selebritija? Video sam za Veljka R, ali to mi je nekako mršavo...

3 hours ago, Jimmy Kowalski said:

(, 'de je onaj za povraćanje?

Zanimljivo je gađenje na ovaj event soldinog broja forumaša koji su nekada poleteli da spremaju/finansiraju halal hranu za talase migranata koji su prolazili kroz Srbiju.

fantom

Čitam pomalo mreže o ovome. Šta ja znam. Pradeda je bio monarhista, slavio slavu, ali nije nikad ništa s popom hteo, ni da ga opoje ni ništa. Video ih kako žderu dok je bila neka glad i prezupčio, al ostao vernik. Deda pobegao pravo iz bogoslovske škole u Bor u rudnik kao da radi a zapravo da vrbuje vršnjake za SKOJ. On nije bio vernik. Predvodio oslobađanje Trsta, odbio direktno naređenje da vojsku predvode katolički sveštenici, sjebo karijeru doživotno. Ako nema popova - nema popova, citiram. Ali je posle rata kao (doživotni) major KOSa insistirao da prababa i pradeda slave slavu kod njega u stanu u vojnom Soliteru 6 na Autokomandi kad se nađu zavejani u Begeu. Keva nekrst, ćale nekrst, ja i dalje, šveca se krstila, nek je živa i zdrava svi smo bili proslavili. Kad sam bio sasvim mala biba, baba me nosila u naručju na slavu u selo, Miokovce kod Čačka, rano sam počeo da pričam i odma mnogo i napušim popa najstrašnije otkud on zna da bog postoji jel nekad video boga i sve to tako. Nisam još umeo da hodam, majke mi. Baba tela da me udavi u kolevci, deda-ujak, kod kog se slava slavila, samo reko neka ga da vidimo jel ume pop da objasni, što? Spokojni sam nekrst iz Čačka, više puta branio tu poziciju fizički jer se tamo to vrlo ozbiljno shvata. Poenta priče? Danas što se tiče ovih ateista koji se posmevaju vernicima imam da kažem samo: Kad vidim te nabeđene mangupe, smešni su mi majke mi. Tolika potreba da se osetiš nadmoćno jer si kao prosvećen i mnogo pametan sama po sebi dokazuje da nisi. Ne treba se s tim uopšte raspravljati, živce čuvati za nekog mudrijeg i ćao.

Edited by Hermetico

@Mel je na kraju dala poprilično tačnu dijagnozu

Popovi i crkva imaju uticaj dok se poklapa, kada ne, jbg svako svojim.

23 minutes ago, Zaboravan said:

Zanimljivo je gađenje na ovaj event soldinog broja forumaša koji su nekada poleteli da spremaju/finansiraju halal hranu za talase migranata koji su prolazili kroz Srbiju.

fantom

ne razumem.