June 3Jun 3 Evo, meni su ispričali to o zakonima o doniranju i tu su bila neka deca koja su presadila bubrege i izgledali su čudno i život im je težak i neće živeti dugo. I ja sam se strašno potresao i dan danas se sećam svega i rekli su mi to o zakonima, ja sam zapamtio otprilike i velikim delom zaboravio jer sam imao druge brige i hteo sam da se zajebavam i uživam u životu koliko umem i jer sam generalno lenj i malo me zaboli tuđa patnja, pa me posle prođe. Mogao sam da uradim mnogo više, sto puta više, ali nisam. Ne zbog crkve, nego smo mi ljudi sebični i to nije ništa loše to je tako, tako mora da bude. Jebiga, sve je na klik da se osvesti, pomogne, doprinese, ali čovek nije pravljen samo da doprinosi. Treba oprostiti sebi, stvarno, a treba i drugima. Neke stvari treba, neke ne, poenta je da je svet govno koliko su ljudi sebični. A ja ne vidim da je crkva tu odlučujući faktor, ko vidi neka mu je prosto nije kao da ja trebam nekom da ga branim. Svako po savesti, trla baba lan. Izmračih sad na pravdi boga. Jebote stalno boga pominjem možda ja nisam ateista? Možda sam ja Joilo. Edited June 3Jun 3 by Hermetico
June 3Jun 3 Vec reagovala i "mala privreda"https://x.com/KostaKonstan/status/2062199719648976968Valja se...
June 3Jun 3 Postoje, nažalost, ljudi koji ne razumeju čak ni kvantnu fiziku, a kamo li pojashttps://x.com/atanaskovicana/status/2061724524702204238?s=46&t=tVdzxq1XMNfGKNr96RlWvw
June 3Jun 3 2 hours ago, kronostime said:https://x.com/RocktheCasbah10/status/2062076424412926062I onda neko kaze da se ovo treba tolerisati?Kakav divan kreten. Ovo ne da ne treba zabraniti nego treba svi, bukvalno SVI da čuju. Možda Porfi objasni...
June 3Jun 3 Ministar zdravlja Zlatibor Lončar požalio se da mu Srpska pravoslavna crkva uopšte ne odgovara po pitanju doniranja organa i istakao da bi svi o tome trebalo da se izjasne. Verski analitičar Draško Đenović za N1 kaže da je stav SPC po ovom pitanju poznat, i da sam čin patrijarha Porfirija koji je dobrovoljno davao krv govori o tome.Transplantaciju organa u Srbiji trenutno čeka oko 2.000 ljudi, kojima su potrebni bubreg, srce, jetra ili rožnjača. Po broju urađenih transplantacija, naša zemlja je poslednja u Evropi, a među poslednjim i u čitavom svetu.Istraživanje Ipsosa je pokazalo da građani koji se protive transplantaciji kao glavne razloge navode nepoverenje u sistem i uverenje da je donorstvo u suprotnosti sa njihovom religijom.To je navelo ministra zdravlja da zatraži od Crkve da se oglasi po ovom pitanju.Verski analitičar Draško Đenović u razgovoru za N1 ističe da se SPC jeste oglasila, ali da je to zaboravljeno. On podseća i na to da su neki episkopi zaveštali organe, a prvi među njima bio je tadašnji episkop šabački Lavrentije, koji je svoju donorsku karticu potpisao davne 2011. godine.Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je 2016. godine najavio da će i on zaveštati organe, ističući da je Zakon o zaveštanju organa koji je te godine donet u Crnoj Gori, najbolji koji je crnogorski parlament usvojio."Nemam ni novca, nemam ništa da ostavim svojim bližnjima, ali draga srca poklanjam (organe) bližnjem svome koji je u nevolji, da nešto pred Bogom zaslužim u ovom pogledu", kazao je tada vladika Lavrentije i istakao da je zvaničan stav SPC da podržava zaveštanje organa.N1 Info RSGosti N1: Crkva je već iznela stav o transplantaciji orga...Ministar zdravlja Zlatibor Lončar požalio se da mu Srpska pravoslavna crkva uopšte ne odgovara po pitanju doniranja organa i istakao da bi svi o tome trebalo daA ko je od vas potpisao svoje donorske kartice? Ajde sad, iskreno. Evo ja nisam. Edited June 3Jun 3 by Hermetico
June 3Jun 3 Ja svakako nameravam, ali sam ja bolesna od deset bolesti. Gde se tačno potpisuje? Kako je uopšte krenula ova tema?
June 3Jun 3 Da se razumemo, svestan sam ja da bi Porfirije izjavio da je Vučić već donirao 7-8 organa, a planira da pre smrti donira bar još 68. Ali crkva je zastranjivala sedam miliona puta u ljudskoj istoriji (i nauka je, manje jer kraće postoji ali ima vremena). Dobri ljudi će u ime svojih uverenja činiti dobra dela, a loši ljudi loša. Nije tako prosto, lepo bi bilo da jeste pa da odredimo šta nas uči kako treba a šta ne, ali faktora je mnogo. To što su Hitler i Staljin bili ateisti, ne znači da su ateisti zli ljudi, ili manje duhovni. Zaboga, kad se preračunam 99,9% ljudi koji su naučnim, umetničkim i humanitarnim dostignućima obogatili moj život bili su vernici. I mnogo njih koji su ga obogatili divnim prijateljstvima, dobročinstvima i energijom uopšte. Eto, možda vi imate drugačija iskustva, moje je ovakvo.@Svemir Zeka Krenula je od Joila. Nema veze što si bolesna, evo ti ovde sve. https://www.ijasamdonor.rs/mitovi-i-istine Edited June 3Jun 3 by Hermetico
June 3Jun 3 Kul. Samo nemojte da me pržite, nek se polako raspadam.Što se duše tiče, srešćemo se tamo negde lol(Kad mi kaže pop na bratovom grobu kako ne treba da budemo tužni, srešćemo se, oćemo kurac) Edited June 3Jun 3 by Svemir Zeka
June 3Jun 3 3 minutes ago, Svemir Zeka said:Kul. Samo nemojte da me pržite, nek se polako raspadam.Što se duše tiče, srešćemo se tamo negde lol(Kad mi kaže pop na bratovom grobu kako ne treba da budemo tužni, srešćemo se, oćemo kurac)Gde ne treba da budemo tužni, to najviše treba. Ja sam danas dopustio sebi da budem tužan zbog nečega zbog čega ranije nisam i isplakao sam se živ mislio sam da ću dumrem i to je jedna dobra stvar koju sam danas uradio. Konačno. (Morao sam da se pohvalim!) Edited June 3Jun 3 by Hermetico
June 3Jun 3 Ovde se prenosi gomila gluposti, kao da čitam Informer...trakice se dele besplatno, pakuju ih u Francuskoj ulici volonteri jednog humanitarnog društva. Drugo, Crkva nema ništa protiv transplatacije, bulažnjenje jednog monaha nije stav Crkve. Transplatacija je vrhunski čin čovekoljublja, u potpunosti je sa hrišćanskim učenjem.U osnovi, transplantacija organa je izraz vrlo specifične vrste altruizma — često između anonimnih ljudi — gde jedan gubitak (smrt donora) postaje mogućnost za nastavak života drugog čoveka. Tu se pojavljuje ideja “poklona života”, koja je u mnogim kulturama moralno i duhovno visoko vrednovana. Tu je duboka veza sa vaskrsenjem, jer u hrišćanskoj tradiciji vaskrsenje je, naravno, ontološki događaj — potpuni povratak života. Transplantacija nije to, ali kao metafora može da odražava ljudsku težnju da se život ne prekine konačno, nego da se “prenese” ili produži. Edited June 3Jun 3 by Lord Protector
June 4Jun 4 21 hours ago, kud u maglu Simoviću said:relativizacija protesta na slavijišta 180k, evo 500k za par dana došlo u hramOpet danas vozio ćerku, koja je danas i zvanično zakasnila u školu zbog gužve, opet gledao sva ta lica.Možemo se kladiti da je velika većina iz reda u Braničevskoj bila na protestu. Što, opet, više govori ko sve čini studentskih 52% podrške.Uopšte, u tom redu ljudi se (uglavnom) ponašaju identično kao na protestu - nema upadanja u red sa strane, izgleda kao da nema nervoze, a pristajanje da se red ne preseca kroz poprečne ulice(Rankeova, Interbrigada, Lamartinova) već ide skroz okolo do početka Nebojšine toliko malo liči na nas, da imaš utisak da čekaju red negde u Sloveniji. Ništa tu nije okultno, gledajući njih, počeo sam da shvatam i babe što dolaze u Međugorje - ljudi traže ljude, te ih takva takva mesta, grupe i događaji bustuju da sagledaju svet sa verom i prihvataju molitvu kao svoj izbor umesto šrinka. Ukratko: presveta Bogorodice, spasi studente.
June 4Jun 4 9 hours ago, Lord Protector said:Tu je duboka veza sa vaskrsenjem, jer u hrišćanskoj tradiciji vaskrsenje je, naravno, ontološki događaj — potpuni povratak života.Evo zašto ja ne volim religiju, navela sam u svom prethodnom postu - jer obmanjuje ljude. Da nam kao bude lakše. Nema ničega nakon smrti, nema nikakvog ponovnog susretanja. Suštinski, religiji je sociološki gledano, jedna od funkcija ta, da ti da smirenje da postoji neki smisao čak i ako ćeš jednom umreti. Ostale su, pa, kako da se vladaš moralno, ako sam nisi sposoban za kategorički imperativ...mora da postoji strašni spoljni autoritet. E sad, jasno da za narodne mase ovo može da odradi posao. Ali na individualnom planu, za mene je priča ili bespotrebna, jer postoje druge teorije (dobro, to je moja stvar), ili me izuzetno nervira a to je postavka gde se čovek koji nas obmanjuje plaća da dođe i laže nas (principijelno). Pa te pitam, gde ćemo se mi to sresti, u kom carstvu božijem?¿
June 4Jun 4 Bog neizostavno mora postojati, inače bi količina nepravde kojom smo okruženi bila nesnosna.Jedina blagodat nama nevernicima je što od pakla ne strahujemo, jer mu svakodnevno svedočimo.
June 4Jun 4 5 minutes ago, Dobrila said:Bog neizostavno mora postojati, inače bi količina nepravde kojom smo okruženi bila nesnosna.Jedina blagodat nama nevernicima je što od pakla ne strahujemo, jer mu svakodnevno svedočimo.Pa i jeste nesnosna. Ali ono što mi ovde proživljavamo ne mora da bude tako, nepravde svuda ima, ali je ovde ima i dodatno. A drugo, kako objasniti svu tu nepravdu uz Boga, a ne spuštati se na tipa animizam u mišljenju predškolskog deteta?Šta znam, apsolutno verujem da postoji način da razne muke mogu da se prevaziđu i bez sveštenika umesto šrinka™ (tj inverzijom)
June 4Jun 4 Religija nije ideja o postojanju Boga, već postojanju vere. Ovu poruku sam sinoć dobio od kuma :Ма немој ништа да га питаш, сваки пацијент је прича за себе.Желим му свако добро, нека га Бог чува.Ја никада нисам волео да причам о болестима.Тада им дајем на великом значају и много ме то умара .Молитва је мој избор и то мене, куме, смирује.