Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liberalizacija SPC

Featured Replies

8 minutes ago, Lord Protector said:

Razlog je dublji, iskustveni... par hiljada monaha/jurodivih/pravednika/grešnika/umetnika koji u različita vremena, odvojenih vekovima imaju dodir sa istim likom... zato se on manje ili više nepogrešivo crta i danas. Bademaste oči, uzak, pravilan nos. jake jagodice, tanka usta itd. Kanon je samo zapisano svedočenje.

nisam bas neki znalac ali trebalo bi da tip proizilazi iz fresaka rimskih careva, npr iz ravene pa da se vremenom stabilizovao

Edited by morgana

• Replies 9.5k
  • Views 681k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• mraki
    mraki

Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

Posted Images

1 hour ago, Lord Protector said:

Sto se tice pojasa Bogorodice, ako je autentican, sto je malo verovatno, jer je bilo mnogo falsifikata i prevare, bio bi sa opravdanjem predmet ako ne obozavanja onda strahopostovanja. To je pojas iznad utrobe koja je podarila svetu Spasitelja, a on je po svim tradicijama najznacajnija licnost celokupne svetske istorije, konvergencija ljudskog i Bozanskog, centar Vasione. Zato je Jovan Krstitelj i rekao Isusu da nije dostojan ni da mu pertle na cipelama odreši. Svaki hram koji su hiljade umetnika, arhitekata, graditelja,vajara tokom hiljada godina oslikale, projektovale, su bleda slika zivog Isusa i odsjaj Bozanskog.

Da li je i po istočnjačkoj tradiciji najznačajnija ličnost?

A što se tiče projekcije sopstva kod umetnika - naravno, samo to sopstvo uopšte ne mora da bude uobličeno verom. To nije jedini put individuacije nobles

Edited by Svemir Zeka

1 hour ago, Dsnake said:

Jeste, i zato bi bio gadan greh zloupotrebiti ga za borbu protiv sopstvenog naroda.

drugari, gadan greh je neshto shto donosi toliko dobra, izlechenja i isceljenja, shto je, ako cemo poshteno, zenska imovina i zenski princip, drzati u ful mushkoj svlachionici u 3 lepe zakljuchano daleko od ochiju ljudi u potrebi.

mogla sam i prostija da budem, al imam neka posla, moram da se fokusiram dry

1 hour ago, svashtabezneshto said:

u srbiji je čudno sve sa crkvom, ona ima mali ili nikakav upliv u svakodnevni život nominalnih vernika* ali ima veliki uticaj na državu, što je prilično apsurdno

Za mene je ovo suština cele priče.

Srbinin će metanisati pred nekom krpom, ali ako mu popa kaže šta treba da radi (ili za koga da glasa), lagano će ga poslati u 3 lepe.

Žvalja pokušava preko crkve da umiri raju, ali misiim da su to potezi očajnika.

24 minutes ago, Svemir Zeka said:

1) Da li je i po istočnjačkoj tradiciji najznačajnija ličnost?

2) A što se tiče projekcije sopstva kod umetnika - naravno, samo to sopstvo uopšte ne mora da bude uobličeno verom. To nije jedini put individuacije nobles

Daleko od toga, pa budisti se prvi ne bi složili sa mnom. Dekonstruisali bi svaki moj konstrukt, nije to, nije to...srušili bi ga kao tibetansku mandalu koja je pravljena danima. Ali sa druge strane Istok nam je dao najfantastičniji konstrukt ličnosnog kosmosa i mikrokosmosa: atmana i bramana. To je neprevaziđeno.
Slažem se da nije jedini put. Prvo što mi pada na pamet je tantra i put leve ruke. Umesto da ideš na Olimp ideš u Had.

AC/DC, Highway to Hell

Edited by Lord Protector

17 minutes ago, svashtabezneshto said:

pustimo ljude da čekaju u redu za ono što im je važno, ne ugrožavaju nas ničim

Ja (rekao bih i ostali komentatori ovde) nemam nikakav problem sa ljudima u redu, oni ispunnjavaju neku svoju potrebu, bilo unutrašnju, bilo društvenu. Moja sestra je bila, i stari drugar, i komšije koji su pošteni i dobri ljudi.

Nemam problem ni sa popovima sa kojima dolazim u kontakt, da imam to bi bio kraj kontakta. Ono gde povlačim crvenu liniju je da mi se neko ponašanje pokušava nametnuti, i to primenjujem u oba pravca - ne pokušavam odrasloj osobi da namećem model ponašanja, mogu da ga obrazložim svoj stav ako me pita.

Problematična je politička pozadina i ovog performansa a i generalno instrumentalizacije crkve od strane režima.

Mala ispravka oko posećenosti crkava, crkve su već godinama pune vikendom i praznicima. Šteta je samo što se potencijal za slanje korisne poruke baca u vetar. Ništa solidarnost, odgovornost prema bližnjem, božje zapovesti pa propituj, nego poslušnost, čuda, sujeverje, klečanje.

27 minutes ago, Filozof manijak said:

Za mene je ovo suština cele priče.

Srbinin će metanisati pred nekom krpom, ali ako mu popa kaže šta treba da radi (ili za koga da glasa), lagano će ga poslati u 3 lepe.

Žvalja pokušava preko crkve da umiri raju, ali misiim da su to potezi očajnika.

Veze nema.

Prošetaj pored reda, čini se danas najveći koji sam video, videćeš solidan broj ranaca/torbica s bedžom studenti pobeđuju.

Nije da imam neko objašnjenje, možda kombinacija hajpa i logike ne može da škodi.

nek su zivi i zdravi i imamo mi nekog zajednichkog posla nezavrshenog. pa da onda to...

Edited by gospa buba

4 minutes ago, Svemir Zeka said:

Da li je i po istočnjačkoj tradiciji najznačajnija ličnost?

malo je to jeretički, nemoj sveto trojstvo odvajati D

9 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Inače, druga srbija i drugosrbijanci nije pogrdan termin

Other Serbia - Wikipedia

Kako kome, kako kome.

Koliko se sećam ovo drugo je negde je u doba prve demokratije, a posle i više, bio neki pežorativni termin, uz "krug dvojke" i "iz kruga...", da obeleži gospodu/grupu "intelektualaca" koja se smestila u fotelju pa iz nje pljucka po raji i sirotinji o real-politici. Mada ja sam počeo da se ne sećam ko živi u kući prekoputa dvorišta, tako da zapravo, izvini, možda je i totalno pozitivan termin...otkud ja znam..

8 minutes ago, Vapad said:

Kako kome, kako kome.

Koliko se sećam ovo drugo je negde je u doba prve demokratije, a posle i više, bio neki pežorativni termin, uz "krug dvojke" i "iz kruga...", da obeleži gospodu/grupu "intelektualaca" koja se smestila u fotelju pa iz nje pljucka po raji i sirotinji o real-politici. Mada ja sam počeo da se ne sećam ko živi u kući prekoputa dvorišta, tako da zapravo, izvini, možda je i totalno pozitivan termin...otkud ja znam..

Pa pročitaj link. To je naziv po zborniku koji je izdao Beogradski krug 92. Koristio ga je i Radomir Konstatinović. Ima i rubrika na Peščaniku.

• Popular Post
26 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Inače, druga srbija i drugosrbijanci nije pogrdan termin

Other Serbia - Wikipedia

Malo sutra nije. U kontekstu koji se koristi na forumu.

Edited by Moonwalker

Just now, Hamlet Strašni said:

Pa pročitaj link. To je naziv po zborniku koji je izdao Beogradski krug 92. Koristio ga je i Radomir Konstatinović. Ima i rubrika na Peščaniku.

Da... mislim da link ne odražava post 2000. realnost i šta je bio osećaj da je ta druga srbija postala. Jezik je živ, možda je nastalo iz najlepših namera ali posle...

Just now, Moonwalker said:

Malo sutra nije. U kontekstu koji se koristi na forumu.

Pogrdnost je u oku posmatrača.

Just now, Hamlet Strašni said:

Pogrdnost je u oku posmatrača.

Sve pet!