May 27May 27 A stigle su nam i poslovicne komsijske "ovo nidje u svijet nema no u Srbiju" balade.Na stranu sta ja mislim o ucescu SPC u "lecenju zavisnosti" srednjevekovnim ad hoc metodama, a mislim sve najgore, spoj medicine/pseudomedicine i crkve je star skoro koliko i crkva, postoji da znamo preko 1500 godina, postoji i dan-danas i vrlo je rasiren cak i u savremenim drustvima koja su pravno sekularna ali je u njima uticaj domicilnih crkvi znacajan. Brojne medicinske ustanove, bolnice, instituti, medicinske skole na svim nivoima obrazovanja, istrazivacke stanice, osnovani su i finansiraju se i dan-danas iz crkvenih izvora. Aleksandar Fleming, na primer, se skolovao u skoli-bolnici Svete Marije u kojoj je i otkrio penicilin, takve primere bih mogao da nabrajam do sutra.I svi sve to veoma dobro znamo jer smo svi zavrsili makar srednju skolu ali hajde.
May 27May 27 10 minutes ago, harper lee said:A stigle su nam i poslovicne komsijske "ovo nidje u svijet nema no u Srbiju" balade.Na stranu sta ja mislim o ucescu SPC u "lecenju zavisnosti" srednjevekovnim ad hoc metodama, a mislim sve najgore, spoj medicine/pseudomedicine i crkve je star skoro koliko i crkva, postoji da znamo preko 1500 godina, postoji i dan-danas i vrlo je rasiren cak i u savremenim drustvima koja su pravno sekularna ali je u njima uticaj domicilnih crkvi znacajan. Brojne medicinske ustanove, bolnice, instituti, medicinske skole na svim nivoima obrazovanja, istrazivacke stanice, osnovani su i finansiraju se i dan-danas iz crkvenih izvora. Aleksandar Fleming, na primer, se skolovao u skoli-bolnici Svete Marije u kojoj je i otkrio penicilin, takve primere bih mogao da nabrajam do sutra.I svi sve to veoma dobro znamo jer smo svi zavrsili makar srednju skolu ali hajde.Vise da se nadovezem, ali meni je uvek dosta zanimljivo bilo ono oko trazenja duhovnosti spiritualnosti ili cega vec u Indiji. E sad ja se u tu temu ne razumem i ne znam sta je to sto je privlacilo stotine hiljada ljudi sa zapada a da recimo vec nisu imali u hriscanstvu, ali ocigledno da su oni imali nesto "extra" da ponude.
May 27May 27 Indija ima te retreat-ove za meditaciju, moze da se ode na npr. mesec dana da pronadjes sebe. Nije to toliko besmisleno koliko deluje. Tamo to rade vec par hiljada godina.
May 27May 27 3 minutes ago, Shan Jan said:Indija ima te retreat-ove za meditaciju, moze da se ode na npr. mesec dana da pronadjes sebe. Nije to toliko besmisleno koliko deluje. Tamo to rade vec par hiljada godina.Pa rade i po pravoslavnim manastirima.
May 27May 27 24 minutes ago, harper lee said:A stigle su nam i poslovicne komsijske "ovo nidje u svijet nema no u Srbiju" balade.Na stranu sta ja mislim o ucescu SPC u "lecenju zavisnosti" srednjevekovnim ad hoc metodama, a mislim sve najgore, spoj medicine/pseudomedicine i crkve je star skoro koliko i crkva, postoji da znamo preko 1500 godina, postoji i dan-danas i vrlo je rasiren cak i u savremenim drustvima koja su pravno sekularna ali je u njima uticaj domicilnih crkvi znacajan. Brojne medicinske ustanove, bolnice, instituti, medicinske skole na svim nivoima obrazovanja, istrazivacke stanice, osnovani su i finansiraju se i dan-danas iz crkvenih izvora. Aleksandar Fleming, na primer, se skolovao u skoli-bolnici Svete Marije u kojoj je i otkrio penicilin, takve primere bih mogao da nabrajam do sutra.I svi sve to veoma dobro znamo jer smo svi zavrsili makar srednju skolu ali hajde.U koju srednju crkvenu školu si ti išao? S obzirom na tvoje dekadentne stavove po pitanju Kosova cijenim da ti je istoriju predavao Filaret lično. Edited May 27May 27 by Nikodije
May 27May 27 2 minutes ago, Mel said:Vise da se nadovezem, ali meni je uvek dosta zanimljivo bilo ono oko trazenja duhovnosti spiritualnosti ili cega vec u Indiji. E sad ja se u tu temu ne razumem i ne znam sta je to sto je privlacilo stotine hiljada ljudi sa zapada a da recimo vec nisu imali u hriscanstvu, ali ocigledno da su oni imali nesto "extra" da ponude.Manje-vise isti razlog koji goni i ove novokomponovane vernike po Srbiji koji su naucili dve i po recenice iz Novog Zaveta i misle da su veliki vernici dok drugom sakom samaraju slabije od sebe, kradu, notorno krse sve moguce i nemoguce crkvene norme i dogme i rade niz drugih gadnih i prljavih stvari. Svaka epoha ima neko svoje razocarenje koje je gurne u neku vrstu pomodarstva, to konkretno pomodarstvo o kojem govoris je doslo iz razocarenja cinicnom, preterano materijalistickom, neljudski kompetitivnom, prema drugima agresivnom i sve u svemu duboko bolesnom fazom zapadne kulture koja, izmedju ostalog, u velikoj meri pociva na hriscanstvu kao dominantnom kulturnom obrascu. Manjak duhovnosti, spiritualnosti i benevolentnosti koji su ljudi osetili na zapadu isti ti ljudi su pronasli u dalekoistocnim religijama koje su im u tom smislu izgledale manje politicki "mehanizovane" i u boljem saglasju sa njihovim duhovnim potrebama.Meni je to sasvim OK. Da parafraziram staru polovicu - sto ne nadjes na mostu naci ces na cupriji. Sve dok je vera intimna i iskrena po mom misljenju pozitivno utice na karakter i ponasanje, kad postane drustvena norma i sama sebi svrha onda ume da bude veoma opasna i destruktivna.
May 27May 27 30 minutes ago, Milošica said:Pa i hrvatski reper Stoka je tako "našao mir", bar deklarativnoKiša metaka - KomunaIma jedna zemlja, masu mi je draga bija san na ličenju, izličija san vraga bija san u Španiji, isa u komunu jer tri puta dnevno, otapa sam puru Znam iz prve ruke šta je Espanja prinosija sam namještaj, namještaj san blanja dimija na foliju, da niko ne sazna jer ako te uvate, sjebana je kazna Izličija sam otrov, slušanjem misa a da bi cili svit, samo za po piza sve je nebitno, kad uvati te kriza kad bolje razmislin, dobro je da živ san
May 27May 27 3 minutes ago, JozoMujica said:Pa rade i po pravoslavnim manastirima.Zar manastiri nisu samo za monahe i wanna be monahe? Sto se tice leka za dusu ja jedino znam da jedan moj drug upraznjava ispovedanje kod svog popa.
May 27May 27 3 minutes ago, Nikodije said:U koju srednju crkvenu školu si ti išao? S obzirom na tvoje dekadentne stavove po pitanju Kosova cijenim da ti je istoriju predavao Filatet lično.Moracu debelo da te razocaram. Isao sam u srednju skolu nazvanu po albanskom partizanu koji je zaglavio u Mathauzenu. Ali nemoj to da kazes Albancima da ih ne uvredis, oni danas tvrde da je to bila samo albanska skola i da je Srbi nisu pohadjali.
May 27May 27 7 minutes ago, Mindaugas Žukauskas said:Moraćemo zaposliti još tri moderatora, vidim ja.Aman, narodePredlažem da to budu Tresko, Copkillah i Zoki Asov
May 27May 27 22 minutes ago, Nikodije said:Predlažem da to budu Tresko, Copkillah i Zoki AsovI da forum promeni naziv u Danas Conference Centre.
May 27May 27 1 minute ago, harper lee said:I da forum promeni naziv u Danas Conference Centre.I da moderacija svako obraćanje započne sa- Sada je vreme za naš redovni komentar