May 27May 27 3 minutes ago, Shan Jan said:Meni su budisti carevi. Sri Lanka koju je naselilo pleme iz Indije davnih dana je skroz relax, cista i dobrodusna. Ja to povezujem sa budizmom.Ovi su zabarka i brazilac, retko prijatni i zanimljivi ljudi.
May 27May 27 37 minutes ago, JPM said:Na šta misliš?Pa jedan pradeda od mog deteta je doziveo da mu izdinamitiraju crkvu u cijoj je izgradnji i sam ucestvovao, da mu drug iz sela u ulozi novopecenog partizana uvodi pse u tu crkvu da desakrilizuju objekat pre miniranja, da ga teraju da i sam ucestvuje u miniranju sto je on odbio a tad se pretilo na razne nacine za odbijanje, da se taj drug pravda kako je morao da samara svestenike jer su mu partiznai rekli ako ne izvrsi to naredjenje da ce ga sreljati pa se on poplasio i samarao ih i uvodio pse a nije hteo jer i sam nije bio bas ateista i nije mu se svidelo naredjenje...To je recimo jedan pristup na ovom forumu jedne izuzetno hvaljene sekularne drzave, tretmanu religioznog naroda i njihovih religioznih objekata.Kad to neko u Iranu radi hriscanima nismo odusevljeni recimo. Ako to iko radi u Iranu hriscanima, ne da znam za to, nego kao primer.
May 27May 27 31 minutes ago, Shan Jan said:A jel ste vi menjali timove tokom zivota? Ja sam od zakletog ateiste presao vremenom u agnostike. Cekam sledeci prelazni rok da vidim kojoj cu se religiji pripojiti Na dobrom si putu. Pravilo je da sto vise staris sve si blizi kontemplaciji o postojanju onostranog zivota. Sistem - ne moze da kosta, nikad se ne zna.
May 27May 27 5 minutes ago, Mel said:To je recimo jedan pristup na ovom forumu jedne izuzetno hvaljene sekularne drzave, tretmanu religioznog naroda i njihovih religioznih objekata.Nisam mislio na komuniste kada kažem sekularna država. Mislim na građansku državu u kojoj je čovek najvažniji, ne dogma. Nemam ništa lepo da kažem o tim bezbožnicima drugovima.
May 27May 27 @Mel Iran priznaje i podrzava sve tri abrahamske religije - hriscanstvo, islam i judaizam. Medjutim ako si ateista ili neki budista, za to se ide pod mac bato.
May 27May 27 42 minutes ago, Shan Jan said:Religija je opijum za narod al nekad ti treba opijum da se izboris sa svim u zivotu.Ja imam jednu drugaricu sa kojom sam bila nekad jako bliska, koja je od pre nekoliko godina jako mnogo i utehe i odgovora na ono sto je muci nasla u religiji i psihopterapiji, a sto sam saznala pre par dana bukvalno jer se ne vidjamo bas vise tj jako retko. Imala je neku krizu ozbiljnu pre par godina, pre toga je bila osoba koja je verovala u Boga ali nije isla u crkvu godinama i ne bih svakako za nju rekla da je bila jako religiozna prethodno.Tako da...
May 27May 27 1 minute ago, Shan Jan said:@Mel Iran priznaje i podrzava sve tri abrahamske religije - hriscanstvo, islam i judaizam. Medjutim ako si ateista ili neki budista, za to se ide pod mac bato.Oh pa bas zgodno sto sam hriscanski islamista Jevrejin (crosses off Iran from tourism destinations...)
May 27May 27 1 hour ago, harper lee said:Najsmesnije u celoj ovoj prici je sto se nekakvom redu za ulazak u crkvu zbog nekakvog dogadjaja podsmeva prototip vatrenog sportskog navijaca koji se gura u redu da udje u halu ili na stadion, zajedno s ostatkom mase ima religijski odnos prema pojedinim trenerima i igracima i jebe majku, zenu i cerku poklonicima i pripadnicima druge navijacke religije koja je preko puta. Sto bi rekla moja omiljena troclana filozofska komisija u sastavu Laki Dej, Dasti Botoms i Ned Nederlander - svako ima svog El Guapa, vas problem je sto je vas El Guapo pravi El Guapo.Drugim recima, kao nimalo religiozan covek a jos manje vernik lako bih mogao da zamislim recenicu "Sve mislim da me neko danima zajebava pričom o nekakvoj utakmici Evrolige, ali neee, to redovi i buljuci i autobusi dolaze iz unutrašnjosti i narod se gomila ko sumanut". I isto bih reagovao kao i sada. Neka idolopoklonstva mogu biti manje a neka vise stetna za drustvo ali treba znati da se ponekad drugi Hristov dolazak moze otpevati kao "cekam tebe da ostvarim jedan davni san" jer su takvi psalmi "pesma propaloga djaka koji voli evropskog prvaka". Samo onome ko se u zivotu nije bar jednom prekrstio dok njegov igrac izvodi slobodno bacanje za pobedu moze biti cudno sto se neko krsti kad prodje pored crkve ali takvi su retki. Dok je straha od smrti sujeverje ce uvek biti zajednicka ljudska osobina, podsmevati se tome je isto sto i podsmevati se svom odrazu u ogledalu.Stvar je tradicije i dugotrajnosti nekog ponašanja, jer se ono što nastane niotkuda u prasku oduševljenja gotovo uvek može okarakterisati kao pomodarstvo i mentalitet krda.Primera radi, kada se narod decenijama gomila u košarkaškim halama zbog jednog kluba, to je odraz kulture, vernosti, ljubavi i veličanstvene istorije.Kada se isto to dešava od 2012. godine u slučaju drugog kluba preseljenog iz zapuštenog predgrađa, radi se o idolopoklonstvu i praziluku.Slično tome, čudotvorni pojas koji do ove godine nikada nije pominjan kao prethodnih dana odjednom privlači hiljade ljudi koji čekaju po nekoliko sati da ga vide i osete njegova moćna dejstva i naravno da će to da dobije i pokoji podsmeh.
May 27May 27 4 minutes ago, JPM said:Nisam mislio na komuniste kada kažem sekularna država. Mislim na građansku državu u kojoj je čovek najvažniji, ne dogma. Nemam ništa lepo da kažem o tim bezbožnicima drugovima.Ret-ko te vi-djam na CvPu...
May 27May 27 Sereni se izvinjavam ako sam je povredio, nije mi bio cilj da provociram vernike, već samo da se nasmejem tome što nešto za šta je sasvim sigurno znao vrlo mali broj vernika odjednom izaziva neverovatne gužve u Hramu i oko njega.