May 27May 27 4 minutes ago, Lo Zingaro said:Post je ok, al jbg nije se prekrstio 74 puta u tramvaju jutros dok je prolazio pored hrama.Bilo zeleno svetlo na semaforu, lako je kad je crveno, probaj na zeleno da zalaufaš oko sebe još u autobusu a gužva, a vrućina...
May 27May 27 Ja sam vernik i smatram da sprdanje sa religijom kao i sa drugim stvarima može da bude i govor mržnje ili barem neukusno i protivno pravilima. Medjutim, sto se mene tiče, u ovom konkretnom slučaju granica nije ni blizu predjena.
May 27May 27 19 minutes ago, Hamlet Strašni said:Ja sam vernik i smatram da sprdanje sa religijom kao i sa drugim stvarima može da bude i govor mržnje ili barem neukusno i protivno pravilima.Medjutim, sto se mene tiče, u ovom konkretnom slučaju granica nije ni blizu predjena.Zanimljivo.Kako gledaš recimo na prirodnu reakciju bilo kog čoveka, na saznanje o nekom verovanju, tradiciji ili ličnom uverenju koje nema nikakve veze sa bilo kakvom logikom? Kao na provokaciju, govor mržnje, ili nekako drugačije. Pazi, reakcija može biti veoma spontana, evo recimo ja ne mogu da se ne nasmejem kad vidim ljude kako se neograničeno puta krste ispred crkve, dok se voze autobusom. Ko im je to rekao da tako treba? Ili, ako smo već na toj temi, zbog čega bi mene neko diskriminisao ako hoću da verujem u letećeg špageta monstruma, i to je normalno sprdati, a nije normalno sprdati ljude koji u sred pandemije ližu istu kašiku ili veruju u neke lekovite krugove ili ne znam ni ja šta.Šta je granica pristojnog skretanja pažnje na očigledne nebuloze a šta je neukus?
May 27May 27 4 minutes ago, JPM said:Zanimljivo.Kako gledaš recimo na prirodnu reakciju bilo kog čoveka, na saznanje o nekom verovanju, tradiciji ili ličnom uverenju koje nema nikakve veze sa bilo kakvom logikom? Kao na provokaciju, govor mržnje, ili nekako drugačije. Pazi, reakcija može biti veoma spontana, evo recimo ja ne mogu da se ne nasmejem kad vidim ljude kako se neograničeno puta krste ispred crkve, dok se voze autobusom. Ko im je to rekao da tako treba?Ili, ako smo već na toj temi, zbog čega bi mene neko diskriminisao ako hoću da verujem u letećeg špageta monstruma, i to je normalno sprdati, a nije normalno sprdati ljude koji u sred pandemije ližu istu kašiku ili veruju u neke lekovite krugove ili ne znam ni ja šta.Šta je granica pristojnog skretanja pažnje na očigledne nebuloze a šta je neukus?Погледај значење појмова толеранција и пристојност.
May 27May 27 3 minutes ago, Hamlet Strašni said:Погледај значење појмова толеранција и пристојност.Naravno, nisam ni rekao da ne treba tolerisati nešto, i tolerišem svakodnevno, samo što se ponekad jednostavno desi nešto, prokomentarišeš nešto a neko to shvati lično ili kao uvredu. Recimo, ja znam za sebe da nikad ne vređam nekog lično zbog nekog uverenja ali umem da prokomentarišem nešto vezano za religiju kada mi je nebulozno.A kad smo već kod tolerancije, mislim da upravo vernici treba da imaju svakodnevne časove iz iste.
May 27May 27 Pošto religija postoji u svakom delu sveta odnosno gde ima ljudi, rekao bih da je u smislu logike to očigledno najlogičnija stvar na svetu. Ne da sam religiozan. Nešto kao pozorište. I to postoji u nekom obliku svuda i u svim kulturama. Neki stoje na pozornici, obučeni u odeću koju inače ne nose, pretvaraju se da su drugi ljudi od onih što jesu. Neki sede i gledaju to i isto zamišljaju sve isto što i ovi na pozornici. Logika?Mada ne vidim ni ja ništa problematično u napisanom.
May 27May 27 19 minutes ago, JPM said:Naravno, nisam ni rekao da ne treba tolerisati nešto, i tolerišem svakodnevno, samo što se ponekad jednostavno desi nešto, prokomentarišeš nešto a neko to shvati lično ili kao uvredu. Recimo, ja znam za sebe da nikad ne vređam nekog lično zbog nekog uverenja ali umem da prokomentarišem nešto vezano za religiju kada mi je nebulozno.Recimo, nisi rasista, ali ti se omakne "pička ti materina ciganska"?
May 27May 27 Ja dok sam bila malo religioznija nego sad sam imala bas problem sa nekim prelazenjima aj granice dobrog ukusa kad geldam sta ljudi pisu. Samo ta granica mnogo se pomeri kad ispadnes iz te price.Ali ono sto je zanimljivo, u nekom svom maltene najreligioznijem periodu za moje pojmove odemo mi u Italiju turisticki, upoznamo neku devojku iz CRO koja dugo zivi u Italiji, i ja izbacim neki kometar koji se doticao religiozne tematike ali nesto sto meni nije bilo remotely za preispitivanje. Kad je ta devojka skocila! Mislim da su Italijani mnogo senzibilizirani na jako visok stepen te bogobojazljivosti, deluje mi da je kod Serene uticaj tog podrucja u pitanju.Elem tldr ljudi imaju razl senzibilitete za ta pitanja, ali nemojte u Italiji praviti sale na liniji kako je papa otegao papke...
May 27May 27 2 minutes ago, JozoMujica said:Recimo, nisi rasista, ali ti se omakne "pička ti materina ciganska"?Pa... i ne. Kad se tako nešto kaže, jasno je da je namera maliciozna.
May 27May 27 11 hours ago, napadaj said:Sve mislim da me neko danima zajebava pričom o nekakvom pojasu u Hramu Svetog Save, ali neee, to redovi i buljuci i autobusi dolaze iz unutrašnjosti i narod se gomila ko sumanut.4 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:đubre protestantsko
May 27May 27 20 minutes ago, JozoMujica said:Recimo, nisi rasista, ali ti se omakne "pička ti materina ciganska"?Propustio si Kuda dalje garavi rodjace u KKCZ zadnjih pola godine? Pa i moderator digao ruke od nih...
May 27May 27 Popular Post 41 minutes ago, Mel said:Ja dok sam bila malo religioznija nego sad sam imala bas problem sa nekim prelazenjima aj granice dobrog ukusa kad geldam sta ljudi pisu. Samo ta granica mnogo se pomeri kad ispadnes iz te price.Ali ono sto je zanimljivo, u nekom svom maltene najreligioznijem periodu za moje pojmove odemo mi u Italiju turisticki, upoznamo neku devojku iz CRO koja dugo zivi u Italiji, i ja izbacim neki kometar koji se doticao religiozne tematike ali nesto sto meni nije bilo remotely za preispitivanje. Kad je ta devojka skocila! Mislim da su Italijani mnogo senzibilizirani na jako visok stepen te bogobojazljivosti, deluje mi da je kod Serene uticaj tog podrucja u pitanju.Elem tldr ljudi imaju razl senzibilitete za ta pitanja, ali nemojte u Italiji praviti sale na liniji kako je papa otegao papke...Italijanske crkve su sablasno prazne i ono malo ljudi (ne turista) koje ih posecuju su prosecno over 75 starosti. Krstenja i pricesti i vencanja u crkvi su deo tradicije i vecina ih upraznjava formalno kao nesto obicno ne dajuci im nikakva misticna znacenja i zapravo najveci deo populaciju under 60 i poseti crkvu iskljucivo u ova 3 slucaja (zaboravih i sahranu). Cak se i ponocna bozicnja misa pomerila u 20h vec duze godina jer samo tako moze da se garantuje prihvatljiv broj vernika. Jbg penzosi u ponoc vec odavno spavaju, pogotovo zimi. Da se neko krsti u busu u trenutku prolaza pored crkve, reakcija bi bila ista kao kad vidis nekog islamskog fundametalistu koji voda zenu i cerke u burci. Sale na racun crkve i pape pa i one prilicno heavy su sasvim normalne na svim mejnstrim medijima. Ako se vrsi neka anketa, ogromna vecina se izjasnjava kao katolik ali cisto po difoltu i ne zeli da im se crkva mesa u bilo sta. Hrvatska je druga stvar, staaari novovernici kao i mi frustrirani drzanjem crkve u zapecku u titovom dobu.