January 2Jan 2 Ми заправо – духовно, а затим и културолошки, цивилизацијски, што значи и историјски – припадамо православном ИстокуSa ovim se zapravo slažem. Možda je kontroverzan stav, ali ja mislim da su nama Bugari narod najbliži i da treba sa njima da gradimo budućnost. Iako ja lično više volim Grčku i Rumuniju, ali ko će se s njima sporazumeti. Дакле, не арбитрирајући по детаљима политике двеју светских сила, ипак морамо признати да се у обема, у једној раније, кроз православну веру и начин живота, а у другој нешто доцније, кроз покрет МАГА и сличне, враћа хришћанска вера и етос који је очувао свет до дана данашњега.Ahahahaha. Ja znam da je ovaj zapravo najveće zlo SPC, i jedan od najgorih verskih činovnika u Evropi danas, ali ovo je nadrealno. Možda i nije toliko iznenađenje, koliko je jadno. Mada bili su jadni i onda u Moskvi. Edited January 2Jan 2 by Engineer
January 2Jan 2 Vasa Pelagić-Umovanje zdravog razuma-Takozvano "sveto pismo" nije ništa drugo no zbornik svih mantijaških sanjarija i petljanija koje nikakvog logičkog smisla nemaju i koje svojim šarlatanskim protivrečjem same sebe gotovo na svakom listu u laž ugone. Više vredi jedan najmanji člančić iz racionalne ekonomije no sve bogoslovske knjige što ih ima na svetu.-Sveta majka crkva, dom božji, nije ni u dlaku važnija i svetlija od običnog doma i kućerka. I više vredi za narod jedan naučno udešen arterski bunar, česma, no sve pravoslavne i krivoslavne crkve i manastiri.-Crkva je privilegovani dom zaglupljivanja, laži i ropstva. Ja, kao profesor bogoslovije i arhimandrit, i po tri puta ovo kažem.- "Molitva i blagoslov" ne vredi više od običnog bapskog preklapanja i vračanja.- "Časni krst" nema vrednosti ni svetlosti koliko običan štap, jer ovim se opet poštapa i brani, a krstom se niko ni u kom slučaju ne može pomoći. Krst je, kao i molitva, pomoćnik varalicama.- Krštenje je uobičajena navika koja je toliko sveta koliko pušenje opijuma ili duvana. Ono je toliko pošteno da nemoćno dete, koje ništa ne zna, priveže ovoj ili onoj veri i prišije mu ovako ili onako ime bez njegova znanja i saizvoljenja.- Bogoslovske škole nisu ništa drugo no zavodi u kojima se uči kako će se finije i veštije zaglupljivati narodi, izopačavati svet i poricati i ismijavati naučne istine. Ko ovo ne uviđa, on je bez razuma.- Bog, raj, pakao, anđeli, đavoli nisu ništa drugo no zlonamerno izmišljena strašila, mantijaška i tiranska ujdurma, čime su narod plašili i izvlačili njegovu zamuku, zaradu da lakše i obilatije gospoduju i uživaju.- Sadašnji moral koji crkva održava i radi koga, tobože, postoje mantijaši na svetu jeste javna laž koja je zakonom i običajima utvrđena i privilegisana.
January 3Jan 3 I ono što mi imamo ovde:Prepredeni ugnjetavači su znali da je narod nezadovoljan svojim ropskim stanjem i teretnim državnim uredbama. Znali su da će on početi da u odmorne dane premišlja u društvu o svojim nevoljama, pa tako može naći uzrok nevoljama i otpečatiti dogovor i organizaciju kako će rastrgati sve uzroke i niti što narodu nite i donose nesreću.A ko je drugi nitio i otkrivao te niti ljudskih nesreća nego mantijaši, sluge boga i oltara, a oni su onda bili vlasnici i državne i crkvene uredbe. Stoga su oni u odmorne dane sabirali narod oko sebe i kljukali mu u glavu da se neprestano moli, da misli o bogu, raju, paklu, o svojim tješkim grijesima, i da nikad ne zaboravi da će svi oni naslijediti carstvo blaženstva vječitog u raju koji pate i trpe ovdje na zemlji i slušaju svoje starješine i nastavnike, propovijedajući svijetu božju riječ što glasi:”povinujte se vlastima, jer je svaka vlast od boga”, i “ko pretrpi do kraja, spasiće se”.
January 3Jan 3 14 hours ago, Engineer said:Ahahahaha. Ja znam da je ovaj zapravo najveće zlo SPC, i jedan od najgorih verskih činovnika u Evropi danas, ali ovo je nadrealno. Možda i nije toliko iznenađenje, koliko je jadno. Mada bili su jadni i onda u Moskvi.Ovo je tačno, Saruman Bački je glavno zlo SPC, i što je najgore, trenutno vedri i oblači
January 7Jan 7 U poslanici za Bozic, patrijarh (ako je on to pisao) nas poziva da se izmirimo - mir cacija/huljasista i blokadera/shtrokadera je ono sto nam treba svima. To je sve finansirano "izvan" i ne treba nam takvo nesto nikada. Geopolitika je zeznuta igra, ocenjuje Njegova Svetost. I tako...
January 7Jan 7 Pazi kad Irineja Sarumanskog licno intervjuiše za Božić, niko drugi nego bezbožni Milorad Vucelić, govno milosevićevsko zlocinacko i komunjarsko, i to za smrdljivi Pecat, a to sve prenosi sajt SPC, kao da je nešto epohalno i bogougodno. Udbaške bitange i lažovi, i jedan i drugi. Septička jama. Edited January 7Jan 7 by Lord Protector
January 7Jan 7 Ih, od kad oni sarađuju. Da si ti meni živ zdrav.Prvi put sam ih video zajedno uživo negde 2001.dok je tompusar Vučela bio predsednik RSS ili RSV.Udbaška veza 1/1
January 7Jan 7 Oni se valjda znaju od detinjstva. Inače, jedan od highlightova Vučele u intervjuisanju:Неретко, слушамо оптужбе да је Црква крива за све оно што се данас догађа у нашем народу. Чини нам се до су то углавном гласови оних који не познају Цркву, који не посећују богомоље. Многи од њих потичу из богоборачких породица које су, захваљујући нападима на Цркву, од краја Другог светског рата стицале позиције у друштву. Препознајете ли такве личности међу истакнутим актерима на политичкој сцени?Ovo je zajebavanje prosto. Edited January 7Jan 7 by Frank Galvin
January 7Jan 7 12 minutes ago, ragasto said:Niti je Vučela pisao pitanja niti je Irinej pisao odgovore.Odgovori su baš jako Irinej, 1:1
January 7Jan 7 56 minutes ago, Frank Galvin said:Oni se valjda znaju od detinjstva. Inače, jedan od highlightova Vučele u intervjuisanju:Неретко, слушамо оптужбе да је Црква крива за све оно што се данас догађа у нашем народу. Чини нам се до су то углавном гласови оних који не познају Цркву, који не посећују богомоље. Многи од њих потичу из богоборачких породица које су, захваљујући нападима на Цркву, од краја Другог светског рата стицале позиције у друштву. Препознајете ли такве личности међу истакнутим актерима на политичкој сцени?Ovo je zajebavanje prosto.Kud će veceg bogoborca od podpredsednika milosevićevog SPS, direktora RTS u vreme diktature, lopine koja se obogatila u sivoj zoni divljih privatizacija i mafijaskog sporta
January 12Jan 12 Zanimljivo, ovaj crnogorski 1244-1389-turboSrbin koji uređuje Bolikitu (il bar mrežno izdanje) provodi istragu i ćeranje u SPC, naravno direktno po nalogu pravoslavnog Trećeg RimaЈоаникије мора да каже има ли Фанар саговорнике у Митрополији црногорско-приморској....Управо због тога, ћутање више није неутрална позиција. Јавност има пуно право да затражи јасно и недвосмислено изјашњење митрополита црногорско-приморског Јоаникија. Не декларативно, не уопштено, већ конкретно: о односу према Фанару, о статусу Патријарха српског у Црној Гори и о томе да ли унутар Митрополије постоји толеранција према аутономашким тумачењима црквеног поретка.
January 12Jan 12 1 minute ago, napadaj said:Ti si jedini čovek na ovom forumu koji čita Politiku. I respect the grind.Gle, gdje drugdje da u miru pročitaš ovakve primjerke remek djela?Јер Вучић није сељачина. Вучић је градско дете. Вучић је образован. Вучић, кад нешто не зна, учи док не научи. Вучић је чуо и за Гансе и за Крафтверк, читао је све живо – од Черчила до највећих светских филозофа.Вучић учи о винима, филму, свему. Не зато што је комплексаш, него зато што је вредан, заинтересован и радознао. А они су мислили да имају тапију на фејк-знање. А он има знање које је реално и утемељено.Он се занима и за модерне технологије, за ВИ, за све што треба да знају наша деца како би Србија имала сигурну будућност и перспективу.