Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liberalizacija SPC

Featured Replies

1 hour ago, G. L. said:

Jesu li doticni svestenici ili oni koji su "gazde" svestenicima? Rekao bih ovo drugo. Tako da ti pada to poredjenje.

pa valjda je svesteniku gazda bog ili bi bar trebao biti.

no nije to problem. iz ovog sto si napisao ispade da se samo nizi esaloni spc trebaju pridzavati kanona a ovi visi rade sta hoce.

pa da te pitam jer vidim da si upucen - do koje crkvene titule vazi kanon a od koje ne?

i kad si vec tu - moze li vladika da se kremira i ima regularno opelo? jer gazda. ili da se rokne i da ga sahrani patrijarh sa svim pocastima.

recimo da je sve ovo gore lagano preterivanje al ti si prvi poceo.

• Replies 9.1k
  • Views 661.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

Posted Images

2 hours ago, G. L. said:

Ali ne nad onima koji su zatrazili da budu kremirani. Kao ni nad onima koji su izvrsili samoubistvo.

Lokalna pevacica narodne muzike, koja se upokojila u SAD, po zelji porodice je prebacena za Srbiju. To je jedino bilo moguce u urni, nakon kremacije. Opelo je bilo, jer sam svedok toga. To je majka moje skolske drugarice.

vidis kako se nasao nacin da se ljudi sahrane s opelom bez obzira na kremaciju ako kremacija nije njihov izbor. i sad, da me ubijes, ja ne vidim kako je moguce da nisu nasli resenje za sahranu bebe s opelom kad se ni beba nije pitala da li ce stici da bude krstena ili ne.

izvini, ispade da sam se naklatio na tebe al branis neodbranjivo. mozes biti i vernik i svesteno lice al to te ne oslobadja od razmisljanja niti od empatije. bar ne bi trebalo. ako nesto ne valja, moze se reci da ne valja uz neku ogradu tipa vernik sam al ovo bi trebalo menjati. a ne slepo braniti neodbranjivo.

Edited by adam

1 hour ago, spettacollo said:

Svi mi u svojim postupanjima se vodimo, ili bi bar trebalo, onim da možemo svoju porodicu, svoje komšije i na kraju onoga na strašnom sudu u oči da pogledamo. Zar ovo ne treba daleko više da važi za sveštenstvo? Kakav je to sveštenik koji brine o gubitku posla? U tom poslu kojeg se prihvatio ili koji mu je Bog odredio, kad ovozemaljsko prevagne onda on nije sveštenik, on je službenik.

Slazem se sa tobom. Svi svestenici da ne rade po kanonima, vec da slusaju PPP znalce. Kad ostanu bez posla - narod ce to pozlatiti. Imali smo priliku da vidimo kako su prosvetari strajkovali 2 meseca, pa kad je bilo stani-pani... bilo je stani. A trebalo je da svi daju otkaz i da odu da rade nesto drugo, zar ne?

32 minutes ago, adam said:

pa valjda je svesteniku gazda bog ili bi bar trebao biti.

no nije to problem. iz ovog sto si napisao ispade da se samo nizi esaloni spc trebaju pridzavati kanona a ovi visi rade sta hoce.

pa da te pitam jer vidim da si upucen - do koje crkvene titule vazi kanon a od koje ne?

i kad si vec tu - moze li vladika da se kremira i ima regularno opelo? jer gazda. ili da se rokne i da ga sahrani patrijarh sa svim pocastima.

recimo da je sve ovo gore lagano preterivanje al ti si prvi poceo.

Mnogo si pametan, ne mogu ja sa tobom. Kad provalis te silne logicke greske koje si ispostavio kao fakte, onda cemo moci da pricamo.

23 minutes ago, adam said:

moze se reci da ne valja uz neku ogradu tipa vernik sam al ovo bi trebalo menjati. a ne slepo braniti neodbranjivo.

Vernik sam uprkos tome što veru propovedaju i sebe božijim izaslanicima smatraju takvi antihristi na čelu SPC*

*i ostalih sličnih preduzeća

1 hour ago, G. L. said:

Prvi deo si pogodio, a drugi omasio.

Radnike u FIATu makar stiti nekakav sindikat. Svestenike - niko.

Radnici u Fiatu ne lažu kad kažu da prave automobile*. Sveštenici u SPC lažu vernike kad propovedaju ono u šta ni sami ne veruju

*znam to je Fiat

Edited by Engineer

23 minutes ago, adam said:

vidis kako se nasao nacin da se ljudi sahrane s opelom bez obzira na kremaciju ako kremacija nije njihov izbor. i sad, da me ubijes, ja ne vidim kako je moguce da nisu nasli resenje za sahranu bebe s opelom kad se ni beba nije pitala da li ce stici da bude krstena ili ne.

izvini, ispade da sam se naklatio na tebe al branis neodbranjivo. mozes biti i vernik i svesteno lice al to te ne oslobadja od razmisljanja niti od empatije. bar ne bi trebalo. ako nesto ne valja, moze se reci da ne valja uz neku ogradu tipa vernik sam al ovo bi trebalo menjati. a ne slepo braniti neodbranjivo.

Niti ja branim neodbranjivo, niti me zanima da se u aporijama nastavljam sa bilo kime ovde. Nisam svestenik, tako da te otrovne strelice ostavi za njih. A i srecno u tim promenama toga sta "ne valja" u necemu sto ostaje 2000 godina.

3 minutes ago, G. L. said:

Slazem se sa tobom. Svi svestenici da ne rade po kanonima, vec da slusaju PPP znalce. Kad ostanu bez posla - narod ce to pozlatiti. Imali smo priliku da vidimo kako su prosvetari strajkovali 2 meseca, pa kad je bilo stani-pani... bilo je stani. A trebalo je da svi daju otkaz i da odu da rade nesto drugo, zar ne?

e ovo je vec ozbiljan bezobrazluk.

u zemlji u kojoj ljudi na dnevnoj bazi gube posao jer kritikuju vlast, u kojoj se gubitnici tranzicije broje u milionima, u kojoj su ljudi izbacivani s poslova u cetrdesetima i pedesetima, u svetu koji nikom ne garantuje posao od danas do sutra, ti branis ljude koji prodaju veru za veceru jer ostace bez posla.

ovim si opravdao svakog ko se upisao u sns, glasa za vucica i gleda samo svoju guzicu. sumnjam da si toga svestan jer jebiga, religija opijum al nema veze. nije mi prvi put.

2 minutes ago, adam said:

e ovo je vec ozbiljan bezobrazluk.

u zemlji u kojoj ljudi na dnevnoj bazi gube posao jer kritikuju vlast, u kojoj se gubitnici tranzicije broje u milionima, u kojoj su ljudi izbacivani s poslova u cetrdesetima i pedesetima, u svetu koji nikom ne garantuje posao od danas do sutra, ti branis ljude koji prodaju veru za veceru jer ostace bez posla.

ovim si opravdao svakog ko se upisao u sns, glasa za vucica i gleda samo svoju guzicu. sumnjam da si toga svestan jer jebiga, religija opijum al nema veze. nije mi prvi put.

Bezobrazluk je tvoj celokupni nastup, pre bih rekao. Mnogo je ovde PPP manguparije, koji bi da vide popove da gube poslove, jer to je ok: popovi lopovi, prodaju veru za veceru, voze skupa kola, imaju svalerke i tako to... A kad treba neko drugi da pokaze hrabrost i da izgubi posao ili licencu ili sta vec - nemoj druze, imaju decu, nema od cega da zive....valjda je gubitak posla dovoljno velika trauma, za bilo koga. Ili: nije za popa, a jeste za prosvetara?

BTW, ja sam bio prosvetar, a ne pop u Srbiji. I dao sam otkaz i otisao za inostranstvo. I startovao novi zivot sa skoro 40. Sve to uradih, jer se nisam slagao sa time sta i kako se radi u Srbiji.

10 minutes ago, G. L. said:

Niti ja branim neodbranjivo, niti me zanima da se u aporijama nastavljam sa bilo kime ovde. Nisam svestenik, tako da te otrovne strelice ostavi za njih. A i srecno u tim promenama toga sta "ne valja" u necemu sto ostaje 2000 godina.

nisu bile otrovne strelice, to je tvoje tumacenje. i to prilicno govori o tome kakvi su nam svestenici cak i u ocima vernika.

a sto se promena tice, kao sto rekoh - nasli nacin da osvestaju dzemper ( istave kintu u dzep) al ne i da sahrane bebu po zelji roditelja vernika koji nisu uspeli na vreme da organizuju krstenje. najverovatnije zato sto su bili u bolnici ludi od brige i nadali se da ce beba ipak preziveti.

ne, zaista ne branis neodbranjivo.

1 minute ago, G. L. said:

Bezobrazluk je tvoj celokupni nastup, pre bih rekao. Mnogo je ovde PPP manguparije, koji bi da vide popove da gube poslove, jer to je ok: popovi lopovi, prodaju veru za veceru, voze skupa kola, imaju svalerke i tako to... A kad treba neko drugi da pokaze hrabrost i da izgubi posao ili licencu ili sta vec - nemoj druze, imaju decu, nema od cega da zive....valjda je gubitak posla dovoljno velika trauma, za bilo koga. Ili: nije za popa, a jeste za prosvetara?

BTW, ja sam bio prosvetar, a ne pop u Srbiji. I dao sam otkaz i otisao za inostranstvo. I startovao novi zivot sa skoro 40. Sve to uradih, jer se nisam slagao sa time sta i kako se radi u Srbiji.

ja ne znam jesi ti slep kod ociju ili sta? ljudi svaki jebeni dan pokazuju hrabrost i gube posao i ne znaju kako da sutra hrane decu i od cega ce da zive al to se valjda ne racuna. nego kad popovi dodju na red nastaje problem.

samo napred, beskompromisno i jako brani popove koji ne zele da sahrane bebu jer da ne izgube posao. ne bih te dalje zadrzavao.

2 minutes ago, adam said:

nisu bile otrovne strelice, to je tvoje tumacenje. i to prilicno govori o tome kakvi su nam svestenici cak i u ocima vernika.

a sto se promena tice, kao sto rekoh - nasli nacin da osvestaju dzemper ( istave kintu u dzep) al ne i da sahrane bebu po zelji roditelja vernika koji nisu uspeli na vreme da organizuju krstenje. najverovatnije zato sto su bili u bolnici ludi od brige i nadali se da ce beba ipak preziveti.

ne, zaista ne branis neodbranjivo.

Ajmo opet: niti nekog branim, niti napadam ovde. Juce su mi psiholozi/psihijatri/neki ljudi ovde objasnili zasto niko od njihovih kolega nece da da dijagnozu onome ko prAVi ludnicu od Srbije i baca kljuc u DunAV. Nisam se slozio sa tim i prekinuo sam pricu. Ali, oni su imali tezu da je to neprofesionalno, rusi kodeks i dovodi ljude do javnog blacenja od strane OKG medija i potencijalnog gubitka posla.

Ja vam ovde ceo dan pisem nesto, a vi se pravite da ne razumete. SVESTENIK NEMA MOGUCNOSTI DA URADI NESTO MIMO KANONA, A DA NE BUDE SANCIONISAN - ako se to sazna. A sankcija je gubitak cina. Opet ona prica pravo/pravda. Vladike niko ne moze da sankcionise, sem Sabora. Npr. kad neki vladika javno kritikuje Porfirija, ovaj mu ne moze nista. Tako su stvari postavljene, vekovima. Niti sam ja to izmislio, niti branim. Samo konstatujem. Eto.

7 minutes ago, adam said:

ja ne znam jesi ti slep kod ociju ili sta? ljudi svaki jebeni dan pokazuju hrabrost i gube posao i ne znaju kako da sutra hrane decu i od cega ce da zive al to se valjda ne racuna. nego kad popovi dodju na red nastaje problem.

samo napred, beskompromisno i jako brani popove koji ne zele da sahrane bebu jer da ne izgube posao. ne bih te dalje zadrzavao.

Lepo neko napisa ovde: ja bih da sam liberal, ali svako mora da misli kao ja - inace zlo po njega. Kakav sam ja onda liberal?

Ti si meni stavio u usta nesto sto nisam rekao. I tu krece sve. Ja sam konstatovao da popovi ne smeju da rade mimo kanona, jer rizikuju rascinjenje. Ne suspenziju, ne kaznu, ne zatvor od mesec dana - vec rascinjenje. Ako ti se kanoni ne svidjaju - ok, imas pravo na to. Ali ne konstruisi pricu o sebi moralnom braniocu pravde, a meni amoralnom braniocu popova.

Da, zaista, nema potrebe dalje da mi uzimas vreme.

Ocu Sorajku ponovo izgoreo auto.

Prije mu goreo BMW, a sad Range. Iskustvo sa izgorenim Rangeom ima i njegova đevojka čuvena Soraja.

Vidite kako je liberalna crkva. I kako vrijedan činovnik bez problema zaradi auto od 100k+ eura.

Vele ljudi da su mu auta sklona zapaljenju jer je ušao bokeškim kamatašima u tržište.

A pošteno Sorajko je to uradio samo kako bi stado dobijalo niže kamate.

https://www.vijesti.me/tag/182911/zapaljeno-vozilo

14 hours ago, G. L. said:

Ali ne nad onima koji su zatrazili da budu kremirani. Kao ni nad onima koji su izvrsili samoubistvo.

Lokalna pevacica narodne muzike, koja se upokojila u SAD, po zelji porodice je prebacena za Srbiju. To je jedino bilo moguce u urni, nakon kremacije. Opelo je bilo, jer sam svedok toga. To je majka moje skolske drugarice.

Opela se najredovnije obavljaju nad pokojnicima koji ce biti kremirani, svojom zeljom. Za to I sluzi ona zadnja najveca kapela na Novom groblju. Za razliku od drugih kapela ovde je kovceg skoro u nivou poda, kada svestenik zavrsi opelo uz odabranu muziku se spusti negde dole, kao u zapadnim krematorijumima, s tim sto se spaljivanje ne vrsi tu. To je kraj obreda, narod se razidje. Prisustvovala sam vise puta. To je jedina takva kapela u Beogradu pa sve kremacije gde je trazeno opelo idu tu, bez obzira gde ce biti polozen pepeo. Ima ih bas dosta, ceka se termin.

U cemu je onda tu fora- moze opelo ako pokojnik jos nije spaljen iako se zna da ce biti?

Kako su tu mogli da se adaptiraju (da ne gube posao), tako su mogli i za nekrstene bebe. Ne moze opelo bez prethodnih svetih tajni, ok, ne moze, postujem; ali moze molitva nad grobom, blagoslov, bilo sta sto bi ozaloscenima olaksalo. Ako moze da se blagosilja predmet, moze i mrtvo dete. To je uradio katolicki svestenik u primeru koji sam dala. Samo sto crkva odavno ne vidi sebe kao nekoga ko sluzi drustvu… sluze iskljucivo svojim interesima (I onih sa kojima su se utalili), a to odrodjenje se pravda visim interesima sluzenja bogu.

On 6. 2. 2026. at 9:53, Mel said:

Meni je cela prica uzasna. Kad su oni mogli da stignu da krste dete?

A onda treba da em da sahranis bebicu, em mu neko jos zakida i nece da dodje da odrzi opelo? Pogledala sam i kako tako je po pravilu, ali nije covecno, a i ta pravila mogu da se menjaju.

Pazi ovako: sveštenik je bio, ali je samo stajao. Nije smeo da održi opelo.