December 24, 2025Dec 24 10 minutes ago, kronostime said:Moja porodica slavi Sv.Petku svo to vreme kad se "branilo", a i rodbina po majcinoj strani je slaviva Sv. Nikolu i Sv Alimpija Stolpnika iako su bili u KPJ.Niko nije branio da odes u crkvu - to je tvoje pravo do trenutka kad pocnes da ga nameces drugom kao obavezu.Docekao sam mnogo Bozica ispred Saborne crkve do 1991., posle dodjose pagani sa lomacama i pucanjem i eto im onog kamenja sto hramom zovu - ne treba zgrada verniku, niti posrednik da se obrati Bogu.Tvojima niko nije branio, nisu svi ti, bilo je nekoliko miliona ljudi u Srbiji. Eto ni mojoj svekrvi niko nije branio da udje u crkvu tamo gd ej eniko nije prepoznao, ne bi joj branili ni u lokalnu nego i imala probleme zbog toga. A i elegantno si presao preko onoga da su joj originalnu crkvu dinamitom razneli. Uz to je islo prebijanje i ponizavanje svestenstva inace. Eto u tom lokalu nije bas ni moglo u crkvu.Evo mene Mladic nije streljao niti bilo kog mog, znaci ovi ostali lazu koji kazu da su imali problem. Taj nivo rasprave.
December 24, 2025Dec 24 1 hour ago, Caligula said:I da dodam, izvorno Hriscanstvo je tek poslednja stvar koju srBozatucani dodaje ovom setu mracnjackih vrednosti i nacionalisticke mitomanije, ako i doda uopste.Hrist je u svemu ovome najmanje bitan.Mislim da ovo boldovano nije samo naš specijalitet...to je globalni fenomen, ima ga i u razvijenim zemljama i društvima, ne samo u nekim vukojebinama. Ali - da mi znamo da čitavu stvar banalizujemo i uprostačimo na sebi svojstven način, to je tačno.
December 24, 2025Dec 24 13 minutes ago, Mel said:Tvojima niko nije branio, nisu svi ti, bilo je nekoliko miliona ljudi u Srbiji. Eto ni mojoj svekrvi niko nije branio da udje u crkvu tamo gd ej eniko nije prepoznao, ne bi joj branili ni u lokalnu nego i imala probleme zbog toga. A i elegantno si presao preko onoga da su joj originalnu crkvu dinamitom razneli. Uz to je islo prebijanje i ponizavanje svestenstva inace. Eto u tom lokalu nije bas ni moglo u crkvu.Evo mene Mladic nije streljao niti bilo kog mog, znaci ovi ostali lazu koji kazu da su imali problem. Taj nivo rasprave.Ima tu jedan problem koji je za dosta naših liberala (Kronose, ovo se ne odnosi na tebe, pišem uopšteno) nepremostiva prepreka. Ako težiš liberalnom društvu zapadnog tipa, onda tu nema mesta za ovo može jer mi se sviđa, ovo ne može jer je bljak i grozno. Ne, dok je u granicama zakona i dok ne ugrožava nikoga fizički, ima da se trpi i ono što ti se ne sviđa. Muškarac u suknji, musliman koji klanja na ulici jer mu je vreme za to (kao studenti iz NP na putu za NS ❤️), neki pravoslavac koji se krsti ispred apoteke ako mu je tako volja, radio stanica na kojoj pomahnitali sveštenik promoviše svoj kult, itd. Ili tako, ili da se pravi neki hibrid demokratije i old-skul vrednosti tipa Grčka (ali ozbiljno, ne ovo što imamo poslednjih 35 godina)...imamo i Poljsku, mada su oni otišli baš u turbo-katolicizam.Da još malo pojasnim nekim primerima - neka se skuplja narod kod hrama za Božić, ali ne može da ispaljuje karbitnu burad jer će ubiti nekoga. Ne možeš da zavrljačiš staru veš - mašinu u potok iako ti je tako lakše, opasno je za okolinu i za decu koja će se možda igrati tu leti. Ne sviđa ti, baš želiš da ispaljuješ burad? Kazna propisana zakonom, pa ispaljuj opet. Ne sviđa ti se što neki tp nosi kilt umesto pantalona, dve ribe se drže za ruke ili musliman klanja u nekom parku pa mu dobacuješ ili ga fizički napadaš, a pri tome te niko od njih ne ugrožava ni na koji način - zakon Bajo moj, pa se ti kurči opet. E sad, kakve zakone doneti (mada nije da smo tu baš toliko loši) i kako to kod nas sprovesti (što je veći problem), to je druga priča.Ja sam za što liberalniju varijantu, ali verujem da je maksimum do kojeg Srbija može da dobaci, što se tolerancije prema različitom tiče, ta neka grčka verzija tolerancije. Mislim da je Đinđić pričao nešto na tu temu, ne možemo da budemo Skandinavija, to je jasno, ajde bar Grke da dostignemo...a kada bismo uspeli da dobacimo (u perspektivi) do nivoa neke Italije ili Španije, to bi bio veliki uspeh i iskorak za nas. Edited December 24, 2025Dec 24 by Rudolf Pingvinoglu
December 24, 2025Dec 24 19 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:ički, ima da se trpi i ono što ti se ne sviđa. Muškarac u suknji, musliman koji klanja na ulici jer mu je vreme za to (kao studenti iz NP na putu za NS ❤️), neki pravoslavac koji se krsti ispred apoteke ako mu je tako volja, ...E vidis ovo je na ovom forumu ovako nekako: muslimanka zamotana do zip na oci jer je to staaaaari muslimanski obicaj u Srbiji - super, lik koji se krsti pored crkve - turbo seljacina jer je novo.Mislim pomodarstvo na srpski nacin, ali onako bas upadljivo i na vrh glave mi se vise popelo. Kad bi makar saralo malo da se istakne svoja posebnost i modernost, nego na 3 dana neko mora da pomene ko se prekrstio kad je prolazio pored crkve, i koliki je osecaj zgrazanja i gadjenja to izazvalo.
December 24, 2025Dec 24 1 hour ago, Rudolf Pingvinoglu said:Mislim da ovo boldovano nije samo naš specijalitet...to je globalni fenomen, ima ga i u razvijenim zemljama i društvima, ne samo u nekim vukojebinama. Ali - da mi znamo da čitavu stvar banalizujemo i uprostačimo na sebi svojstven način, to je tačno.Ma naravno, cak mislim da nije ni fenomen vec ide uz crkvena posla paralelno milenijumima unazad.Inkvizicija je opozit hriscanstva recimo.Poenta je da nacionalisti ovo pustosenje i pljacku drustvenog dobra nisu mogli devedesetih da urade iz jedne kosmopolitske, leve ideje vec samo i iskljucivo iz desne i nacionalisticke. Zato su i Slobo i Mladic ekspresno stavili kokarde umesto petokraka. Edited December 24, 2025Dec 24 by Caligula
December 24, 2025Dec 24 1 minute ago, Caligula said:Ma naravno, cak mislim da nije ni fenomen vec ide uz crkvena posla paralelno milenijumima unazad.Inkvizicija je opoziti hriscanstva recimo.Poenta je da nacionalisti ovo pustosenje i pljacku drustvenog dobra nisu mogli devedesetih da urade iz jedne kosmopolitske, leve ideje vec samo i iskljucivo iz desne i nacionalisticke. Zato su i Slobo i Mladic ekspresno stavili kokarde umesto petokraka.Jeste, nema u komi zemljama pljacke tudje imovine, a ako ima onda to nisu komi zemlje. Crvena burzoazija stop.
December 24, 2025Dec 24 20 minutes ago, Mel said:E vidis ovo je na ovom forumu ovako nekako: muslimanka zamotana do zip na oci jer je to staaaaari muslimanski obicaj u Srbiji - super, lik koji se krsti pored crkve - turbo seljacina jer je novo.Mislim pomodarstvo na srpski nacin, ali onako bas upadljivo i na vrh glave mi se vise popelo. Kad bi makar saralo malo da se istakne svoja posebnost i modernost, nego na 3 dana neko mora da pomene ko se prekrstio kad je prolazio pored crkve, i koliki je osecaj zgrazanja i gadjenja to izazvalo.A to mu dodje zbog toga sto mi liberalnih+progresivnih tradicija gotovo i ne imadosmo, u nasoj istoriji. "Najprogresivniji" deo drustva u Srba je vazda bio u okrilju KPJ, LDP i sl. zilotskih opcija. Otuda 1 deda Jovo Kapicic, odgovoran za smrt mnogih, ispade liberal. Kad se vec o tome raspravlja na ovom forumu. Ovo sto je @Rudolf Pingvinoglu napisao je tacno. Nisi liberalan, ako te slobode drugog pogadjaju i hteo bi da ih promenis ili ukines. Dokle te slobode drugog ne vredjaju moju slobodu, nemam pravo da ih osporim. Ende.
December 24, 2025Dec 24 25 minutes ago, Mel said:E vidis ovo je na ovom forumu ovako nekako: muslimanka zamotana do zip na oci jer je to staaaaari muslimanski obicaj u Srbiji - super, lik koji se krsti pored crkve - turbo seljacina jer je novo.Mislim pomodarstvo na srpski nacin, ali onako bas upadljivo i na vrh glave mi se vise popelo. Kad bi makar saralo malo da se istakne svoja posebnost i modernost, nego na 3 dana neko mora da pomene ko se prekrstio kad je prolazio pored crkve, i koliki je osecaj zgrazanja i gadjenja to izazvalo.Ne znam, Mel. Kao što sam rekao, meni najviše odgovara live and let live fazon - neka ljudi pišu, bitno je da niko nikoga ne ugrožava fizički ili svojim delovanjem ograničava tuđe slobode. Ja nikada nisam dao čak ni thumbs down nekome na post; ako mi se nešto ne sviđa jednostavno ignorišem - tako bih i na neku pojavu na ulici ili gde već, ako nisam direktno ugrožen.
December 24, 2025Dec 24 1 hour ago, Mel said:Tvojima niko nije branio, nisu svi ti, bilo je nekoliko miliona ljudi u Srbiji. Eto ni mojoj svekrvi niko nije branio da udje u crkvu tamo gd ej eniko nije prepoznao, ne bi joj branili ni u lokalnu nego i imala probleme zbog toga. A i elegantno si presao preko onoga da su joj originalnu crkvu dinamitom razneli. Uz to je islo prebijanje i ponizavanje svestenstva inace. Eto u tom lokalu nije bas ni moglo u crkvu.Evo mene Mladic nije streljao niti bilo kog mog, znaci ovi ostali lazu koji kazu da su imali problem. Taj nivo rasprave.Nije branio niko, sem sto su poneki sami sebi branili zato sto su mislili da je to na "liniji partije" i da "zidovi imaju usi" pa su sami sebe ogranicavali.Crkve su dizali jedni drugima u vazduhb da dokazu da su bolji komunisti od onije preko, a `90ih su ti isti prvi pohrlili da se dokazu kao najveci Srbi, Hrvati, Muslimani i ostala novoverna govna?Zajebi me sa tom pricom nismo smeli - krsten sam u Manastiru Ajdanovac na Jastrepcu 1972. godine 2 meseca po rodjenju, slava se slavila u kuci od kad pamtim i slavice je akobogda i moji cukununuci ne kao verski obicaj vec kao nesto zbog cega su im se preci okupljali stotinama godina i to je to.Slavio je tako i moj deda po majci, uprkos Partiji i babi zestokoj komunistkinji (a i ona je slavila) i sta sad?Da lazem da se branilo, a do 1991. sam svaki Bozic docekivao sa gomilom Beogradjana ispred Saborne crkve - jbg. nije bilo lomaca i ispaljivanja buradi k`o posle 90ih, ali bilo je mnogo bogougodnije i dostojanstvenije od ovog cirkusa i paganije danas.Niti se branilo, niti se nametalo i bilo je bogougodno ma kome se Bogu molio.
December 24, 2025Dec 24 4 minutes ago, kronostime said:Nije branio niko, sem sto su poneki sami sebi branili zato sto su mislili da je to na "liniji partije" i da "zidovi imaju usi" pa su sami sebe ogranicavali.Crkve su dizali jedni drugima u vazduhb da dokazu da su bolji komunisti od onije preko,Aha, komunisti su dizali crkve u vazduh ali onako samo za samodokazivanje, a narod se plasio bezrazlozno jer su pichke, a sad se ne plasi niko jer su se prohrabrili.Ajde molim te.
December 24, 2025Dec 24 26 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:Ne znam, Mel. Kao što sam rekao, meni najviše odgovara live and let live fazon - neka ljudi pišu, bitno je da niko nikoga ne ugrožava fizički ili svojim delovanjem ograničava tuđe slobode. Ja nikada nisam dao čak ni thumbs down nekome na post; ako mi se nešto ne sviđa jednostavno ignorišem - tako bih i na neku pojavu na ulici ili gde već, ako nisam direktno ugrožen.Daleko smo mi od toga. Trgne i mene stosta na ulici ali ne dajem sebi za pravo da dalje naglasavam svako to trzanje jer neka nisu nesto sto bi trebalo gajiti, recimo.
December 24, 2025Dec 24 1 hour ago, Mel said:E vidis ovo je na ovom forumu ovako nekako: muslimanka zamotana do zip na oci jer je to staaaaari muslimanski obicaj u Srbiji - super, lik koji se krsti pored crkve - turbo seljacina jer je novo.Mislim pomodarstvo na srpski nacin, ali onako bas upadljivo i na vrh glave mi se vise popelo. Kad bi makar saralo malo da se istakne svoja posebnost i modernost, nego na 3 dana neko mora da pomene ko se prekrstio kad je prolazio pored crkve, i koliki je osecaj zgrazanja i gadjenja to izazvalo.A da pitas i tu muslimanku kada joj familija zna za namaze i koliko ih je, a i ovog koji se krsti zasto to radi dobices isti odgovor: rekose da se valja.Nema tu ni vere ni tradicije, samo valja se.
December 24, 2025Dec 24 18 minutes ago, Mel said:Aha, komunisti su dizali crkve u vazduh ali onako samo za samodokazivanje, a narod se plasio bezrazlozno jer su pichke, a sad se ne plasi niko jer su se prohrabrili.Ajde molim te.Potomci tih istih komunista su danas najveci samozvani vernici, samo su jednu isplativu ideologiju zamenili drugom, u to doba pomodnom, a danas veoma isplativom.Hrist bi danas tukao krstacom prvo sve ove koji se u njega kunu i prizivaju ga, a onda bi batalio sve i otisao da se bavi stolarijom.A i ostali sveci i proroci bi, verujem, uradili isto. Edited December 24, 2025Dec 24 by kronostime
December 24, 2025Dec 24 1 hour ago, kronostime said:A da pitas i tu muslimanku kada joj familija zna za namaze i koliko ih je, a i ovog koji se krsti zasto to radi dobices isti odgovor: rekose da se valja.Nema tu ni vere ni tradicije, samo valja se.Ваља се је управо есенција традиције, нешто што се преноси са генерације на генерацију јер постоји мњење да је то нешто добро и пожељно
December 24, 2025Dec 24 3 hours ago, Rudolf Pingvinoglu said:Ima tu jedan problem koji je za dosta naših liberala (Kronose, ovo se ne odnosi na tebe, pišem uopšteno) nepremostiva prepreka. Ako težiš liberalnom društvu zapadnog tipa, onda tu nema mesta za ovo može jer mi se sviđa, ovo ne može jer je bljak i grozno. Ne, dok je u granicama zakona i dok ne ugrožava nikoga fizički, ima da se trpi i ono što ti se ne sviđa. Muškarac u suknji, musliman koji klanja na ulici jer mu je vreme za to (kao studenti iz NP na putu za NS ❤️), neki pravoslavac koji se krsti ispred apoteke ako mu je tako volja, radio stanica na kojoj pomahnitali sveštenik promoviše svoj kult, itd. Ili tako, ili da se pravi neki hibrid demokratije i old-skul vrednosti tipa Grčka (ali ozbiljno, ne ovo što imamo poslednjih 35 godina)...imamo i Poljsku, mada su oni otišli baš u turbo-katolicizam.Da još malo pojasnim nekim primerima - neka se skuplja narod kod hrama za Božić, ali ne može da ispaljuje karbitnu burad jer će ubiti nekoga. Ne možeš da zavrljačiš staru veš - mašinu u potok iako ti je tako lakše, opasno je za okolinu i za decu koja će se možda igrati tu leti. Ne sviđa ti, baš želiš da ispaljuješ burad? Kazna propisana zakonom, pa ispaljuj opet. Ne sviđa ti se što neki tp nosi kilt umesto pantalona, dve ribe se drže za ruke ili musliman klanja u nekom parku pa mu dobacuješ ili ga fizički napadaš, a pri tome te niko od njih ne ugrožava ni na koji način - zakon Bajo moj, pa se ti kurči opet. E sad, kakve zakone doneti (mada nije da smo tu baš toliko loši) i kako to kod nas sprovesti (što je veći problem), to je druga priča.Ja sam za što liberalniju varijantu, ali verujem da je maksimum do kojeg Srbija može da dobaci, što se tolerancije prema različitom tiče, ta neka grčka verzija tolerancije. Mislim da je Đinđić pričao nešto na tu temu, ne možemo da budemo Skandinavija, to je jasno, ajde bar Grke da dostignemo...a kada bismo uspeli da dobacimo (u perspektivi) do nivoa neke Italije ili Španije, to bi bio veliki uspeh i iskorak za nas.ima neki vic o crnogorcu koji kaže: "e ako čučne da piša ubiću ga ko zeca". jasno je na šta je mislio.elem crnogorci sumusvojili zakon o istopolnim zajednicama. albanci (dal' na kosovu il' u albaniji) isto. šta sprečava naše to stave na dnevni red u parlament? ko je protiv (ne mislim na poslanike) i zašto?