December 24, 2025Dec 24 Moje mišljenje je da je to backlash postkomunističkog perioda, raskidanje sa ateističkim jugoslovenstvom i još jače zatvaranje u sopstvene nacionalne torove.Pošto je, jelte, vera (religija) jedina determinanta koja određuje naciju između suštinski istih plemena.Nisam informisan kako je kod komšija, ali imam utisak da se isti procesi dešavaju u svim republikama rahmetli SFRJ (sa izuzetkom Slovenije)
December 24, 2025Dec 24 13 minutes ago, Halvard said:To jeste danas tako, ali taj trend se zapatio među tadašnjim (!) mladima još pre nego što su naprednjaci zajahali, oni su ga samo jako dobro usmerili i podigli na n-ti stepen. Poznato je koliko inače prezirem tu formulaciju, ali u ovom slučaju je više nego prikladna.Klinac koji se pre 15 godina krstio pored crkve to i danas radi, samo više nije klinac.Ja mislim da govorimo o nacionalnom "budjenju" iz devedesetih, a ne od 2012te. Devedesetih smo imali i četnike i soljenje i krstače i popove koji blagosiljaju kalašnjikove i Ristu Sotonu i sve ostale branitelje nebeskog srpstva. Memorandum SANU, Mateje Beckovice, Crncevice i Kalajice na svim televizjama.Paralelno sa tim, vrlo planski i vrlo promisljeno, Pink kulturu, Milju Vujanovic i kljuceve Arkane ko se seca, Vanju Bulica i Crne Bisere i uopšte agresivnu degradaciju svih dotadašnjih vrednosti uz planirano zaglupljivanje naroda pseudonaukom sa finalom oko skrivanja po kucama u vreme pomracenja sunca. Ne može se to ispraviti preko noci niti jedan Djindjic može da opameti naciju u par meseci tribina po Srbiji gde je gradjanima, kao deci, objašnjavao postulate društva i demokratije i crtao im srpsku realnost.Qratz, sve je to ponisteno prvo 2008me kada je ovca ponovo glasala za devedesete a onda i 2012te kada je ovca odlučila da se samoubije mitovima i najjeftinijim populizmom ikad.I da dodam, izvorno Hriscanstvo je tek poslednja stvar koju srBozatucani dodaje ovom setu mracnjackih vrednosti i nacionalisticke mitomanije, ako i doda uopste.Hrist je u svemu ovome najmanje bitan. Edited December 24, 2025Dec 24 by Caligula
December 24, 2025Dec 24 19 minutes ago, Jimmy Kowalski said:A sta je sustinski razlicito kada se neko krsti pored crkve u odnosu kada ulazi/izlazi iz crkve? Ili kada se fudbaler recimo krsti kada kroci na teren. A to rade i mnogi katolicko orijentisani fudbaleri. A kako to ugrozava druge koji to ne rade? Sitni rituali koji ljudi upraznjavaju, koji njima verovatno znace nesto, ali nemaju neki siri uticaj i znacaj.Ono, moze da se krsti i ispred apoteke - i na njoj je krs`, do duse zeleni.Ne smeta to taze verniku....
December 24, 2025Dec 24 31 minutes ago, Halvard said:To jeste danas tako, ali taj trend se zapatio među tadašnjim (!) mladima još pre nego što su naprednjaci zajahali, oni su ga samo jako dobro usmerili i podigli na n-ti stepen. Poznato je koliko inače prezirem tu formulaciju, ali u ovom slučaju je više nego prikladna.Klinac koji se pre 15 godina krstio pored crkve to i danas radi, samo više nije klinac.To sa krstenjem pored crkve pokazuje koliko smo netolerantni na ispoljavanje pravoslalvne vere (ili pravoslavnog sujeverja, whatever).Isti ti koji stalno pominju krstenje pored crkve ne mesaju po pravilu se u religiozna ponasanja ljudi drugih religija po Srbiji. To je ostatak komunizma, nivo netrpeljivosti i mudrovanje po ispoljavanju religije je ok ali samo za pravoslavlje. Za ostale religije smo kulturiska, njihovo pravo, none of our business itd.Having said that, ja sam imala jednog taksistu za kog sam mislila da mu je pozlilo, jer ne samo da se krsti, sto u prvi mah nisam ni videla, nego mu i glava pobozno klone dok to radi, sto me je sastravilo u milisekundi. Ali vecina naroda prolazi i ne obraca paznju jel pored crkve, sto me samo dodatno ucvrsuje u tome da je to neko komentarisanje iz pozicije patricijstva. Mislim samo napred, ali da sma uzela evro svaki put kad je pomennuto po forumu to krstavanje, imala bih bar 20 evra za Gloovooo.
December 24, 2025Dec 24 7 minutes ago, kronostime said:Ono, moze da se krsti i ispred apoteke - i na njoj je krs`, do duse zeleni.Ne smeta to taze verniku.... Mozes da se krstis svuda, ne postoji odredjeni specijalni prostor za to..
December 24, 2025Dec 24 2 minutes ago, Mel said:To sa krstenjem pored crkve pokazuje koliko smo netolerantni na ispoljavanje pravoslalvne vere (ili pravoslavnog sujeverja, whatever).Isti ti koji stalno pominju krstenje pored crkve ne mesaju po pravilu se u religiozna ponasanja ljudi drugih religija po Srbiji. To je ostatak komunizma, nivo netrpeljivosti i mudrovanje po ispoljavanju religije je ok ali samo za pravoslavlje. Za ostale religije smo kulturiska, njihovo pravo, none of our business itd.Having said that, ja sam imala jednog taksistu za kog sam mislila da mu je pozlilo, jer ne samo da se krsti, sto u prvi mah nisam ni videla, nego mu i glava pobozno klone dok to radi, sto me je sastravilo u milisekundi.Ali vecina naroda prolazi i ne obraca paznju jel pored crkve, sto me samo dodatno ucvrsuje u tome da je to neko komentarisanje iz pozicije patricijstva.Mislim samo napred, ali da sma uzela evro svaki put kad je pomennuto po forumu to krstavanje, imala bih bar 20 evra za Gloovooo.Nismo netolerantni na ispoljavanje vere vec na izrugivanje istoj kroz banalizaciju taze vernika.Do `91 nisam nikoga video da lize pod ulaza do oltara tzv. metanije a sada ih gledam svuda.Nije bilo ni setanja kostiju mrtvaka uz pratnju vojske, policije i tzv. vernika po gradu pa ih sada setaju.Nisu se palile ni lomace o Bozicu, a sada nisam siguran da li proslavljaju Samhain sa par dana zakasnjenja.Nikad vise crkava, a nikad manje pravih vernika nije bilo - ovo je vise paganizam nego pravoslavlje.
December 24, 2025Dec 24 4 minutes ago, Jimmy Kowalski said:Mozes da se krstis svuda, ne postoji odredjeni specijalni prostor za to..Mozes da se krstis i u poljskom WCu ili na klonji - no u Svetom pismu lepo stoji " izadji izvan tabora i ne bogohuli na necistome mestu...."
December 24, 2025Dec 24 8 minutes ago, Mel said:To sa krstenjem pored crkve pokazuje koliko smo netolerantni na ispoljavanje pravoslalvne vere (ili pravoslavnog sujeverja, whatever).Mene nervira što se krste kad prolaze pored crkve u radijusu od pola kilometra, malo mi je egzibicionistički, da svi vide koliki sam vernik. Ne vidim baš da je bitno. Mada sam ja operisan od religije pa možda i to doprinosi.
December 24, 2025Dec 24 Just now, igoraki said:Mene nervira što se krste kad prolaze pored crkve u radijusu od pola kilometra, malo mi je egzibicionistički, da svi vide koliki sam vernik. Ne vidim baš da je bitno. Mada sam ja operisan od religije pa možda i to doprinosi.Kome treba posrednik sa Bogom pored ovakvih religija?
December 24, 2025Dec 24 18 minutes ago, Mel said:To sa krstenjem pored crkve pokazuje koliko smo netolerantni na ispoljavanje pravoslalvne vere (ili pravoslavnog sujeverja, whatever).Turbo pravoslavlje
December 24, 2025Dec 24 2 minutes ago, kronostime said:Nismo netolerantni na ispoljavanje vere vec na izrugivanje istoj kroz banalizaciju taze vernika.Do `91 nisam nikoga video da lize pod ulaza do oltara tzv. metanije a sada ih gledam svuda.Nije bilo ni setanja kostiju mrtvaka uz pratnju vojske, policije i tzv. vernika po gradu pa ih sada setaju.Nisu se palile ni lomace o Bozicu, a sada nisam siguran da li proslavljaju Samhain sa par dana zakasnjenja.Nikad vise crkava, a nikad manje pravih vernika nije bilo - ovo je vise paganizam nego pravoslavlje.Ne moze da ne bude taze vernika kad je ta religijska skupina bila jedinstveno progonjena skoro 50 godina mimo ostale religiozne zajednice.Kad mi je svekrva isla u Opatiju, samo sto nije pala sa stolice kad je videla kako se gazdarica u nedelju nakitila, obukla troje dece, i svi na misu, sredinom ulice.Njoj su u selu srusili crkvu koju je njen otac izmedju ostalih gradio, a kad je trebalo da se udaje nije smela u lokalnu crkvu jer i imala probleme na poslu, nego je morala da ide negde u neku daleku gde je niko ne zna. Ono, Prle i Tihi fazon. I sad su taze obredi sprdnja, a kad je neko klanjanje staro 300 ili vise godina, onda se ududimo u strahopstovanju, to majanje je vec ozbiljnooo.Mislim podsmeva se, tvoja religija je podsmevanje koliko i necija nesto drugo, svi samo izvodite rituale ovde a niste ni svesni.
December 24, 2025Dec 24 9 minutes ago, igoraki said:Mene nervira što se krste kad prolaze pored crkve u radijusu od pola kilometra, malo mi je egzibicionistički, da svi vide koliki sam vernik. Ne vidim baš da je bitno. Mada sam ja operisan od religije pa možda i to doprinosi.Mene sve nervira. Nisam se na to osvrnula. Nego abitno, a i tema je Vucic btw.
December 24, 2025Dec 24 Just now, Mel said:Ne moze da ne bude taze vernika kad je ta religijska skupina bila jedinstveno progonjena skoro 50 godina mimo ostale religiozne zajednice.Kad mi je svekrva isla u Opatiju, samo sto nije pala sa stolice kad je videla kako se gazdarica u nedelju nakitila, obukla troje dece, i svi na misu, sredinom ulice.Njoj su u selu srusili crkvu koju je njen otac izmedju ostalih gradio, a kad je trebalo da se udaje nije smela u lokalnu crkvu jer i imala probleme na poslu, nego je morala da ide negde u neku daleku gde je niko ne zna. Ono, Prle i Tihi fazon.I sad su taze obredi sprdnja, a kad je neko klanjanje staro 300 ili vise godina, onda se ududimo u strahopstovanju, to majanje je vec ozbiljnooo.Mislim podsmeva se, tvoja religija je podsmevanje koliko i necija nesto drugo, svi samo izvodite rituale ovde a niste ni svesni.Moja porodica slavi Sv.Petku svo to vreme kad se "branilo", a i rodbina po majcinoj strani je slaviva Sv. Nikolu i Sv Alimpija Stolpnika iako su bili u KPJ.Niko nije branio da odes u crkvu - to je tvoje pravo do trenutka kad pocnes da ga nameces drugom kao obavezu.Docekao sam mnogo Bozica ispred Saborne crkve do 1991., posle dodjose pagani sa lomacama i pucanjem i eto im onog kamenja sto hramom zovu - ne treba zgrada verniku, niti posrednik da se obrati Bogu.
December 24, 2025Dec 24 3 minutes ago, kronostime said:Niko nije branio da odes u crkvu - to je tvoje pravo do trenutka kad pocnes da ga nameces drugom kao obavezu.Docekao sam mnogo Bozica ispred Saborne crkve do 1991., posle dodjose pagani sa lomacama i pucanjem i eto im onog kamenja sto hramom zovu - ne treba zgrada verniku, niti posrednik da se obrati Bogu.Koliko znam, odlazak u crkvu ni danas nije obavezan...sa drugom rečenicom se slažem.
December 24, 2025Dec 24 U Crnu Goru se dobija državni posao sa, između ostalog, potvrdom popa da je neko bio redovan na litijama.