February 6Feb 6 5 hours ago, destiny said:Hvala lepo!Ocito da fundamentalno bas i nije dosledna, jer se opelo odrzava i nad onima koji ce biti kremirani.Ali ne nad onima koji su zatrazili da budu kremirani. Kao ni nad onima koji su izvrsili samoubistvo. Lokalna pevacica narodne muzike, koja se upokojila u SAD, po zelji porodice je prebacena za Srbiju. To je jedino bilo moguce u urni, nakon kremacije. Opelo je bilo, jer sam svedok toga. To je majka moje skolske drugarice.
February 6Feb 6 1 hour ago, destiny said:Ček' da se vratim na ovo - nije hriscanski pomoci coveku i dati mu, recimo, bubreg, jer ce nam zafaliti bubreg jednog dana, kad vaskrsnemo?I kako ce tetovaza poremetiti vaskrsenje? Ili, recimo, moje mindjuse u usima?Najozbiljnije pitam!To su kompleksna pitanja bioetike. Presadjivanje i davanje organa nije u suprotnosti sa hriscanstvom. I ne, nece tom nekom "zafaliti" organ, jer vaskrsenje tela nece biti ustajanje iz sna, vec postojanje na drugom nivou. Poenta price je da se telo smatra hramom Duha Svetoga i da ga se ne treba oslikavati i na neki drugi nacin obelezavati, po analogiji sa tim sto se na hramove ne udaraju grafiti i sl.Tetovaza nece poremetiti vaskrsenje, ali se smatra grehom iz gore navedenih razloga. Edited February 6Feb 6 by G. L.
February 6Feb 6 8 minutes ago, G. L. said:Sto neko rece ovde od pravnika, sve musterije "znaju bolje" sta je pravo - od samih advokata. Pa kad dodju u kancelariju i krenu sa svojim "poimanjem" prava i pravde - svasta moze da se cuje.Tako isto na PPP-u, ljudi "znaju" sta i kako treba da se radi u Crkvi, ali su ateisti ili agnostici. Mesaju kanonske obaveze svestenika, sa njihovim lagodnim zivotom. Ali, dobro znaju da bi psiholozi+psihijatri prekrsili "kodeks", ako bi javno govorili o psihickim problemima onoga ko te probleme izliva na celo drustvo, koje je na ivici sukoba.Teologije, filozofije i religiologije sam procitao u zivotu za minimum 10ak metara knjiga i nigde nisam nasao da to igranje sa kanonima Crkve po fazonu "daj XY crvenih da ti zavrsim obred" nije kaznjivo. E, pa PPPucanstvo bi moralo da zna makar za toliko: svaki svestenik koji izvrsi opelo nekrstenog lica, rizikuje odlazak na crkveni sud i rascinjenje - samim tim i ostanak bez posla. Isto mu to dodje kao kad neuropsihijatar izgubi licencu za rad. Ali, nemoj da oni gube posao, daj da bahate popove to snadje. Extra osmisljeno.Jesmo luteranci, o cemu se radi? Meni srpski pop koji ne uzima slobodu da sam interpretira kako treba nesto da uradi nije ono sto treba da bude.
February 6Feb 6 1 minute ago, G. L. said:jer vaskrsenje tela nece biti ustajanje iz sna, vec postojanje na drugom nivou.Ok, a zasto onda nece da vrse opela, bar u slucajevima za koje znam(o)?Onaj mladic iz Kanade je iznenada umro, nije sam trazio da ga kremiraju. Zasto pop nije hteo da obavi opelo nad mladim, krstenim pokojnikom?Malopre si naveo da je odrzano opelo nad kremiranom pokojnicom iz US.Pa, moze li ili ne moze? Ili je dozvoljeno da tumace po spostvenom nahodjenju?
February 6Feb 6 @MelUz duzno postovanje, nisam te razumeo. @destiny Ne znam zasto to svestenik nije hteo da uradi. U sustini, po kanonima je onako kako sam napisao. Ako neko ne trazi kremaciju, vec ga radi "volje" carina, bolnice, aviokompanija, koga sve ne prisilno kremiraju - opela se vrse. Kad neko sam trazi kremaciju - opela nema. Da li je porodica pokojnika pogresno iskomunicirala sa svestenikom ili je on priglup ili ucenjen ili nesto peto - ne znam i ne komentarisem.
February 6Feb 6 ChatGPTLog inYou said:Da li je u pravoslavlju dozvoljeno kremirati pokojnika? ChatGPT said:Kratko i jasno: u pravoslavlju kremacija nije dozvoljena.Malo šire objašnjenje 👇Pravoslavna Crkva (uključujući Srpsku pravoslavnu crkvu) uči da se telo pokojnika sahranjuje u zemlju, a ne spaljuje. Razlozi su pre svega teološki i simbolični:telo se smatra svetinjom jer je učestvovalo u životu sa Bogomsahrana „u zemlju“ prati biblijsku tradiciju („zemlja si i u zemlju ćeš se vratiti“)čuva se vera u vaskrsenje tela na kraju vremenaHristos je bio sahranjen, a ne spaljen – to je uzor hrišćanimaZbog toga Crkva:ne odobrava kremacijune služi opelo nad kremiranim telomsveštenik ne može crkveno da isprati pokojnika ako je izabrana kremacija👉 Važna nijansa:Ako je neko kremiran protiv svoje volje (npr. zbog zakona, ratnih okolnosti, odluke drugih), Crkva to može pastoralno uzeti u obzir, ali i tada se kremacija ne smatra prihvatljivom praksom.
February 6Feb 6 29 minutes ago, G. L. said:E, pa PPPucanstvo bi moralo da zna makar za toliko: svaki svestenik koji izvrsi opelo nekrstenog lica, rizikuje odlazak na crkveni sud i rascinjenje - samim tim i ostanak bez posla.Ne očekujemo mi od seoskih sveštnika da menjaju bilo šta, već od vrhovnih vođa, koji odlučuju o svemu i mogu da menjaju crkvene zakone kako im volja. Pa možda ne bi bilo loše da se malo približe narodu i njihovim problemima, to bi možda bilo hrišćanski.
February 6Feb 6 5 hours ago, Engineer said:Kako izgledaju ostaci nekog pravoslavca što je sahranjen pre 500 godina? Šta mu nedostaje od organa da bi vaskrsao? Kad uporedimo sa nekim sveže kremiranim, tu ima oko 90% poklapanja. Je l' baš tih 10% fali za uskrsnuće?Razumem ja vernike, oni slušaju i rade šta im se kaže. Ali moglo bi ovo preduzeće malo da unapredi svoje procedure, u skladu sa vremenom u kom živimo"tehno-teološki“ opisU grobu propada "biološki softver" ("soma psychikon"), koji je bio pun bagova , bolesti i genetskih opterećenja. Vaskrsava optimalni, esencijalni kod kolmogorovljeve minimalne dužine – onaj originalni nacrt koji je postojao u Adamu Kadmonu (božanskoj praslici) pre Pada, duhovno telo, "Soma Pneumatikon" apostola Pavla. To je trenutak kada čovek konačno postaje "slika i prilika" bez distorzije prostora i vremena. Vremenski i prostorni singularitet. Telo Svetlosti (Ohr) što bi rekli kabalisti. Edited February 6Feb 6 by Lord Protector
February 6Feb 6 4 minutes ago, Lord Protector said:U grobu propada "biološki softver" koji je bio pun bagova, bolesti i genetskih opterećenja. Vaskrsava optimalni, esencijalni kod kolmogorovljeve minimalne dužine – onaj originalni nacrt koji je postojao u Adamu Kadmonu (božanskoj praslici) pre Pada, duhovno telo, "soma psychikon" apostola Pavla. To je trenutak kada čovek konačno postaje "slika i prilika" bez distorzije prostora i vremena. Vremenski i prostorni singularitet. Telo Svetlosti (Ohr) što bi rekli kabalisti.ne ja ovakav nego ja - ovaj, da parafraziram uvazenog i pokojnog dimitrija kalezica
February 6Feb 6 29 minutes ago, G. L. said:Sto neko rece ovde od pravnika, sve musterije "znaju bolje" sta je pravo - od samih advokata. Pa kad dodju u kancelariju i krenu sa svojim "poimanjem" prava i pravde - svasta moze da se cuje.Tako isto na PPP-u, ljudi "znaju" sta i kako treba da se radi u Crkvi, ali su ateisti ili agnostici. Mesaju kanonske obaveze svestenika, sa njihovim lagodnim zivotom. Ali, dobro znaju da bi psiholozi+psihijatri prekrsili "kodeks", ako bi javno govorili o psihickim problemima onoga ko te probleme izliva na celo drustvo, koje je na ivici sukoba.Teologije, filozofije i religiologije sam procitao u zivotu za minimum 10ak metara knjiga i nigde nisam nasao da to igranje sa kanonima Crkve po fazonu "daj XY crvenih da ti zavrsim obred" nije kaznjivo. E, pa PPPucanstvo bi moralo da zna makar za toliko: svaki svestenik koji izvrsi opelo nekrstenog lica, rizikuje odlazak na crkveni sud i rascinjenje - samim tim i ostanak bez posla. Isto mu to dodje kao kad neuropsihijatar izgubi licencu za rad. Ali, nemoj da oni gube posao, daj da bahate popove to snadje. Extra osmisljeno.rascinice ih kao pahomija i kacavendu. kacavendu kao razresili duznosti al nikad rascinili a pahomije avanzovao i nadobijao se nagrada.to sto ti pises je teorija. a u praksi su zasticeniji od belih medveda i pustinjskih leoparda zajedno. i stite jedni druge da se ne kalja ugled crkve. nismo veverice da ne znamo kako sistem funkcionise u praksi.
February 6Feb 6 6 minutes ago, adam said:rascinice ih kao pahomija i kacavendu. kacavendu kao razresili duznosti al nikad rascinili a pahomije avanzovao i nadobijao se nagrada.to sto ti pises je teorija. a u praksi su zasticeniji od belih medveda i pustinjskih leoparda zajedno. i stite jedni druge da se ne kalja ugled crkve. nismo veverice da ne znamo kako sistem funkcionise u praksi.Jesu li doticni svestenici ili oni koji su "gazde" svestenicima? Rekao bih ovo drugo. Tako da ti pada to poredjenje.
February 6Feb 6 - Kolmogorovljeva minimalna dužina kao kabalistička „Luz“Ako je vaskrslo telo kod minimalne dužine, to znači da je ono apsolutno komprimovana istina.U našem sadašnjem telu, mi smo „redundantni“: imamo strahove koji nisu naši, bolesti koje su nasledne, i distorzije koje su nastale prostor-vremenom.U trenutku vaskrsenja, sve te nasumične fluktuacije (šum u sistemu) se brišu. Ostaje samo čista informacija. To je „hologram ličnosti“ – onaj deo koji Bog (ili univerzalni sistem) prepoznaje kao tvoj neponovljivi ID.- Vremenski i prostorni singularitetKada se kaže da je to trenutak bez distorzije, zapravo opisujemo prelazak iz hronosa (linearnog, propadljivog vremena) u kairos ili večnost. U Adamu Kadmonu, vreme nije reka koja teče, već istovremeno prisustvo svih tačaka (fraktalna i/ili hologramska struktura).Vaskrslo telo ne zauzima prostor na način na koji ga mi razumemo; ono je „uprostorena svetlost“. To je tačka u kojoj se individualni kod poklapa sa univerzalnim nacrtom.- Telo Svetlosti (Ohr) i NegentropijaZa kabaliste, Ohr nije obična svetlost (fotoni), već svetlost svesti. Propadljivo telo je Kli (posuda) koja je pukla jer nije mogla da izdrži intenzitet svetlosti. Vaskrslo telo je posuda koja je postala identična svetlosti koju nosi. To je ultimativna pobeda nad entropijom. Smrt je maksimalna entropija (potpuni gubitak strukture), a vaskrsenje u telu Adama Kadmona je nulta entropija – stanje gde je informacija večna i nepromenljiva.Vaskrsenje zapravo „debugovanje“ kreacije. Ako je Adam Kadmon bio prvobitni „Source Code“, onda je istorija čovečanstva bila samo dug i bolan proces testiranja tog koda u uslovima haosa, dok Sudnji dan predstavlja finalni Update na verziju koja više ne može da crashuje.
February 6Feb 6 6 minutes ago, G. L. said:Jesu li doticni svestenici ili oni koji su "gazde" svestenicima? Rekao bih ovo drugo. Tako da ti pada to poredjenje.I tu se vraćamo na činjenicu da su sveštenici samo zaposleni u preduzeću koji ne bi da se zameraju direktorima da ne bi ostali bez posla. U suštini na istom kao i mi iz radničke klase. Nema tu ni vere ni morala ni više ni manje nego što ima u fabrici Fiata.
February 6Feb 6 Prvi deo si pogodio, a drugi omasio. Radnike u FIATu makar stiti nekakav sindikat. Svestenike - niko.
February 6Feb 6 1 hour ago, G. L. said:Teologije, filozofije i religiologije sam procitao u zivotu za minimum 10ak metara knjiga i nigde nisam nasao da to igranje sa kanonima Crkve po fazonu "daj XY crvenih da ti zavrsim obred" nije kaznjivo. E, pa PPPucanstvo bi moralo da zna makar za toliko: svaki svestenik koji izvrsi opelo nekrstenog lica, rizikuje odlazak na crkveni sud i rascinjenje - samim tim i ostanak bez posla. Isto mu to dodje kao kad neuropsihijatar izgubi licencu za rad. Ali, nemoj da oni gube posao, daj da bahate popove to snadje. Extra osmisljeno.Svi mi u svojim postupanjima se vodimo, ili bi bar trebalo, onim da možemo svoju porodicu, svoje komšije i na kraju onoga na strašnom sudu u oči da pogledamo. Zar ovo ne treba daleko više da važi za sveštenstvo? Kakav je to sveštenik koji brine o gubitku posla? U tom poslu kojeg se prihvatio ili koji mu je Bog odredio, kad ovozemaljsko prevagne onda on nije sveštenik, on je službenik.