February 5Feb 5 1 hour ago, destiny said:Nadam se da ce naci nekog popa, ocito im je bitno.Javi da li su uspeli.Bebica nek pociva u miru 😔Hvala ti ❤️
February 6Feb 6 Ne bih sebe nazvala vernikom, ali razumem da postoje ljudi kojima je vera vrlo bitna. I u tom slucaju, ne mislim da je potreban "posrednik" izmedju vernika i njihovog "Boga/bozanstva".Ako su vec pravi vernici, zasto misle da im samo pop moze obezbediti odlazak u raj? I kakva je to vera, u kojoj bi nekrstene bebe i nevina deca odlazila u pakao, jer nije stigao "pravoslavni administrativni radnik" da im odrzi opelo?
February 6Feb 6 Po meni, iako nisam psiholog, mislim da je to način utehe roditeljima da lakše isprocesuiraju bol i gubitak kroz neku vrstu ritualizacije
February 6Feb 6 3 minutes ago, Filozof manijak said:Po meni, iako nisam psiholog, mislim da je to način utehe roditeljima da lakše isprocesuiraju bol i gubitak kroz neku vrstu ritualizacijeMeni je cela prica uzasna. Kad su oni mogli da stignu da krste dete?A onda treba da em da sahranis bebicu, em mu neko jos zakida i nece da dodje da odrzi opelo? Pogledala sam i kako tako je po pravilu, ali nije covecno, a i ta pravila mogu da se menjaju.
February 6Feb 6 Istorijski gledano, pedobaptizam i jeste uveden da bi se sprecilo da deca umiru nekrstena. A niti jedna nekrstena osoba nema prava na crkveno opelo. Tako da, lex dura sed lex.
February 6Feb 6 2 hours ago, destiny said:Ne bih sebe nazvala vernikom, ali razumem da postoje ljudi kojima je vera vrlo bitna. I u tom slucaju, ne mislim da je potreban "posrednik" izmedju vernika i njihovog "Boga/bozanstva".Ako su vec pravi vernici, zasto misle da im samo pop moze obezbediti odlazak u raj? I kakva je to vera, u kojoj bi nekrstene bebe i nevina deca odlazila u pakao, jer nije stigao "pravoslavni administrativni radnik" da im odrzi opelo?Niti "samo pop moze obezbediti nekome odlazak u raj", niti ce ta "nekrstena deca ici u pakao". Jednostavno, ne moze se uraditi opelo nekrstenog lica. Kao sto ni ja ne mogu da izvadim JMBG za suvlasnicu na parceli, koja je umrla pre 42 godine i nije ga imala tada.
February 6Feb 6 2 minutes ago, Filozof manijak said:Može kad se hoćeSamo su popovi pičke a ne AntigoneKako ti ono rece za psihijatre: bas ce neko da rizikuje gubitak posla, licence, da krsi kodeks i tako to...da bi nama ispunili car?
February 6Feb 6 Lol, baš je isto.a ako ti kažem da su pevali opela nekrštenim osobama, samo kad bi bili malo podmazani? I nisu snosili nikakve posledice.I nije ćar učiniti ožalošćenim roditeljima (inače hrišćanima) da im se malo olakša tuga. Jer dogma je važnija od pastve i ljudi Edited February 6Feb 6 by Filozof manijak
February 6Feb 6 Pre nekog vremena, umro je sin jednog prijatelja u Kanadi.Oni su odlucili da ga kremiraju, ali pop zaduzen za tu parohiju ne zeli da drzi opelo za pokojnike koji se kremiraju. Ljudi su pokusavali da nadju nekog ko bi odrzao opelo (majci bilo bitno), medjutim trajalo je...i.neko im je onda rekao da pisu nekom (valjda patrijarsiji) i da objasne da nemaju para za "normalnu" sahranu i da ga zato kremiraju. Nakon toga, odobreno je i odrzano opelo.
February 6Feb 6 Dok sam bio student, druzio sam se malo, onako usput, sa obojicom teologa izbacenim iz SPC ovih dana. Svaka cast za to sto imaju obraz, ali koliko ljudi bi platilo gubitkom profesije i zarade, to da se bude iskren i korektan? Juce me psiholozi ubedjivase da niko nece da reskira od njih i da AVu nalepi F dijagnoze, a on ih ima tuce. E, to vam je isto sa popovima.
February 6Feb 6 @Filozof manijak Ja znam profesore, koji su spavali sa ucenicama, a bez da su trpeli posledice. Pogodi zasto? @destiny Znas li ti sta uopste znaci termin sahrana?
February 6Feb 6 Nije isto, i ne pokušavaj da porediš psihijatre i popove.Ja sa jebenim popovskim hipokritima imam problem jer sami ne žive ono što propovedaju, a ovamo šilje patku na nesretnim roditeljima.Btw, ja sam iz popovske familije, i vrlo se dobro razumem u tematiku.
February 6Feb 6 Just now, G. L. said:@Filozof manijakJa znam profesore, koji su spavali sa ucenicama, a bez da su trpeli posledice. Pogodi zasto?koji si ti kralj promašenih poređenja