December 25, 2025Dec 25 8 hours ago, Lord Protector said:Komunisti bili na vlasti u Srbiji do 5 oktobra 2000 godine. Svi ti ratovi su sluzili uglavnom da bi opravdali svoj opstanak na vlasti deset godina posle pada Berlinskog zida i odlozili neminovan pad.do ratova je došlo jer su srbi u hrvatskoj i bosni imali živo sećanje na događaje iz ww2 i strah od povampirenja ustaških satnija i handžar divizije....
December 25, 2025Dec 25 9 hours ago, Caligula said:Ljudi, ne kapiram bas najbolje koja je poenta sa tom beesmislicom da su nacuionalisti u stvari bili komunisti u dusito ni ja ne razumem ali, razumem obrnuto. da su komunisti bili nacionalisti u duši. samo da zbog doktrine nisu smeli to da naglas ispolje dok im nije bilo odobreno. onda su postali nacionalisti i vernici na kub
December 25, 2025Dec 25 21 minutes ago, Engineer said:Zato što bi u suprotnom morali sebi da priznaju da nacionalizam možda i nije rešenje za naše probleme, kao i da komunizam nije kriv za sve. A ko je lud to da prizna.što bi rekao srđan iz mentalnog razgibavanja, u komunizam se ide kada prosečna plata dostigne 4000 €, a ne iz sirotinje kao što su sve države istočne evrope prelazile sredinom prošlog veka
December 25, 2025Dec 25 4 minutes ago, gone fishing said:do ratova je došlo jer su srbi u hrvatskoj i bosni imali živo sećanje na događaje iz ww2 i strah od povampirenja ustaških satnija i handžar divizije....Nije. Do rata je doslo zato sto ga je hteo Milosevic da bi bio mali Tito i imao vise zemlje i vise vlasti koju je jako voleo, i zato sto ga je hteo Tudjman jer je bio stari apologeta ustasa zbog cega je i robijao, i jer je preferirao Hrvatsku bez destabilisuceg faktora ako se on pita.Da je samo zivo secanje potrebno, i da narod odlucuje, onda ne bi do rata doslo 90te nego bi se nastavio 45te. Onako, pomoglo je zivo secanje, ali kao sto su ziveli mirno 45 godina tako bi se i razdruzili mirno da rat nije bila volja politickog vrha.
December 25, 2025Dec 25 7 minutes ago, gone fishing said:što bi rekao srđan iz mentalnog razgibavanja, u komunizam se ide kada prosečna plata dostigne 4000 €, a ne iz sirotinje kao što su sve države istočne evrope prelazile sredinom prošlog vekaDa nije bilo komunizma, prosecna plata bi tesko gde dostigla 4000 evra.
December 25, 2025Dec 25 43 minutes ago, Mel said:Nije. Do rata je doslo zato sto ga je hteo Milosevic da bi bio mali Tito i imao vise zemlje i vise vlasti koju je jako voleo, i zato sto ga je hteo Tudjman jer je bio stari apologeta ustasa zbog cega je i robijao, i jer je preferirao Hrvatsku bez destabilisuceg faktora ako se on pita.Da je samo zivo secanje potrebno, i da narod odlucuje, onda ne bi do rata doslo 90te nego bi se nastavio 45te. Onako, pomoglo je zivo secanje, ali kao sto su ziveli mirno 45 godina tako bi se i razdruzili mirno da rat nije bila volja politickog vrha.vojska republike srpske je imala oko 70000 pripadnika, na nešto malo više od milion stanovnika, što kada odbijemo žene, te maloletnike i starije od 45 ispada da je svaki treći muškarac tamo bio pod oružijemuporedi to sa ukrajinom danas gde se muče da održe oko 600k brojno stanje vojnika zbog dezerterstva i izbegavanja mobilizacije, i vidi se da je mobilisan tek svaki deseti ukrajinac starosti 19-45, da je takav odziv na mobilizaciju bio i u bosni ili hrvatskoj među srbima, rat ne bi trajao 4 godine, za 4 meseca bi ga izgubili s obzirom na napaljenost hrvata i muslimana da dobiju svoju državu...
December 25, 2025Dec 25 1 hour ago, gone fishing said:vojska republike srpske je imala oko 70000 pripadnika, na nešto malo više od milion stanovnika, što kada odbijemo žene, te maloletnike i starije od 45 ispada da je svaki treći muškarac tamo bio pod oružijemuporedi to sa ukrajinom danas gde se muče da održe oko 600k brojno stanje vojnika zbog dezerterstva i izbegavanja mobilizacije, i vidi se da je mobilisan tek svaki deseti ukrajinac starosti 19-45, da je takav odziv na mobilizaciju bio i u bosni ili hrvatskoj među srbima, rat ne bi trajao 4 godine, za 4 meseca bi ga izgubili s obzirom na napaljenost hrvata i muslimana da dobiju svoju državu...Ja ne kazem da narod nije bio motivisan da ostane u Jugoslaviji ili makar u svom delu ako se YU vec izseparatisala, nego kazem da su odozgo dirigovali da ide mirno, islo bi mirno. Ne bih poredila sa situacijom u Ukrajini.
December 25, 2025Dec 25 9 hours ago, đorđe geprat said:to ni ja ne razumem ali, razumem obrnuto. da su komunisti bili nacionalisti u duši. samo da zbog doktrine nisu smeli to da naglas ispolje dok im nije bilo odobreno. onda su postali nacionalisti i vernici na kubI to je moguće, posebno što svaka represija stvara kontraefekat. Ali ne bi bilo ovako kako jeste da nije bilo i potpaljivanja od strane četnika i SPC. Za samo 10 godina smo došli od zenita jugoslovenstva i bratstva i jedinstva do ultranacionalizma i verskog fanatizma. To je bilo gotovo već sredinom 90-ih. Neko je već primetio da nije veronauka kriva za to, i to je tačno. Veronauka je tu samo da se osigura da se trenutno stanje ne promeni.Za nekih 25 godina smo došli od "ne sme se slaviti slava" do "krstiće se i ko neće" i "moraš biti član KPJ da bi bio funkcioner ili profesor" do "mora vladika da odobri da budeš funkcioner ili profesor". Ali sad kad je preovladalo turbopravoslavlje, i kad tu nije ostalo ništa od hrišćanstva, mnogi iskreni vernici sad kao kritikuju to, ali i dalje ne bi direktno da krive SPC. Kao da je neko drugi odgovoran.
December 25, 2025Dec 25 2 hours ago, Engineer said:Za nekih 25 godina smo došli od "ne sme se slaviti slava" do "krstiće se i ko neće" i "moraš biti član KPJ da bi bio funkcioner ili profesor" do "mora vladika da odobri da budeš funkcioner ili profesor". Makar mi je slatko da gledam kako te tabaju horde turbopravislavaca svako jutro dok te teraju da s ekrstis.Svasta se ovde moze procitati, od onoga da je bilo slobodno praktikovati SPC religiju pod komunistima do toga da mora vladika da odobri postavljenje profesora.
December 26, 2025Dec 26 Evo sad citam i krstim seu skladu sa topikom:"Meni je blizi Zika Pavlovic, premda odvec ogorcen na Srbe kao narod: Niti sto znaju , niti su za drugo nego za diktaturu... slabost i nesreca srpskih demokrata je u tome sto kadgod moraju da iraju izmedju demokraije i naije (kako je oni shvataju) odllucuju se za naciju (ustvari za nacionalizam).... Ta Miloseviceva sinteza nije bez originalnosti kao ostvarenje ilcne vasti, ali, po mom sudu, vodi Srbe u nove poraze i bezizlaznosti...Zanima me kako ce posle 5-10 godina neko pisati: Oni su nesrecu svog naroda - kao i mi komunisti ratne prilike - iskreno doziveli i iskoristili za ucvrscenje svoje vlasti......Rece mi Matija na telefonu, da je juce LJ. Tadic na simpozijumu Srbofobija napao rezimske - vecno rezimske - novinare M. M, M i sl: ti poslusnici titovske dogme (policije) su se presaldumili u Miloseviceve poslusnike - nije iskljuceno, kako u Srbiji razvoj ide, da postanu ideolozi nekakvog srpskog neofasizma...Pocetak 1989te Znaci genije - covek. Sve ono sto ja zadnjih godina ovde pisem on stavio na papir jos pre >35 godina.
December 26, 2025Dec 26 Evo moram jos i ovo - : ...u nastupu su dve opcije - slovenacka dmeokratska i srpska autoritarna (neotitoisticka), a sve ostalo u raspadanju. Buducnost pripada demokratskoj, ne samo slovenackoj... "Sta mene smara a opste je mesto na forumu - ubacivanje Milosevica (jer je pukao) u nacionalisticki korpus kad je on bio bas onako partijski komi exemplaris. Ne moze da se birka tako, tako ja mogu za Vucica da tvrdim da je komunista a ne nacionalista i sovinista jer je gadan. I onda levicari koji insistiraju na svetom komunizmu a istovremeno su kao demokrate moraju da 90te predstave sebi kao borbu izmedju srpskog nacionalizma i komunizmo-demokratije, a ne dolaska demokratije i srpskog odrzavanja komunizma ne kapirajuci da je Berlinski zid about to fall...
January 2Jan 2 https://spc.rs/sr/news/aktuelno//15428.mitropolit-backi-dr-irinej-bozicni-intervju-pecatu-2025.htmlIspolajeti despota...