Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Liberalizacija SPC

Featured Replies

kladionica bi mogla da bude mesto za laboratorijske vežbe iz statistike i teorije verovatnoće

• Replies 9.1k
  • Views 661.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ćale nije bio kršten, nisam ni ja. Nije išao u crkvu, nije voleo popove niti su oni ikad dolazili kod nas. Ipak, kad je umro pre par meseci sahranjen je uz popa i po svim običajima jer kažu tako treba

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

Posted Images

Kako ono bješe?

Prokockao starevinu…

Ne priča sa bratom…

Sudi se sa komšijom…

Konstatuje: “A ti ne postuš?”

9 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Generacije odrasle bez veronauke u skoli, bez rijalitija na TV, uz Kockicu, Na slovo na slovo, slusali rokenrol a ne turbo folk. I sa tom generacijom dobili prethodnih 35 godina.

Nove generacije odrasle uz veronauku, turbosranja, rijalitije i dobili najvece studentske proteste u istoriji zemlje.

Based. ;)

Pojednostavljeno je i fali dosta toga ali za raspravu je korisno. Jasno je da su se protesti dogodili ne zbog veronauke i turbo sranja nego uprkos njima. Tako da je njihov uticaj ipak precenjen ali nije nezanemarljiv. Kako mi se čini, veronauka u školama bi trebalo da ukloni možda najštetniju tezu - da je samo pravoslavac Srbin. Sudeći po svemu što se događa u Novom Pazaru, mlađe generacije uspešno rade na tome, čak i ako im to možda nije bila namera.

Edited by ragasto

• Popular Post
9 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Generacije odrasle bez veronauke u skoli, bez rijalitija na TV, uz Kockicu, Na slovo na slovo, slusali rokenrol a ne turbo folk. I sa tom generacijom dobili prethodnih 35 godina.

Nove generacije odrasle uz veronauku, turbosranja, rijalitije i dobili najvece studentske proteste u istoriji zemlje.

Kapitalna lenjost u razmišljanju.

1. Generacija (jednina, uglavnom Generacija X) koja je slušala rokenrol nije dovela do 35 godina koje pominješ, u dovođenju onoga koji je sve ovo započeo (iliti onih koji su sve ovo započeli) je učestvovala generacija njihovih roditelja, Tozovci, Silvane, Tome Zdravkovići, + razni Vaši šlageri sezone... R'n'R generacija je bila premlada za to.
    Oni su svoje rekli pesmom Rimtutituki - Slušaj vamo. Plus su dali najveći doprinos skidanju Miloševića zajedno sa studentima koji su otprilike onaj zadnji voz Generacije X koji je još nosio kako-tako "RnR" vaspitanje iz detinjstva u 80im...

2. Prevrat u kako-tako demokratskoj Srbiji i ovo zlo od žvalavih radikala su ponovo doneli penzioneri nosioci 8. sednice kao i oni rođeni i odrastali ratnih godina u nacionalnom zanosu večitih gubitnika i večite želje za nekom odmazdom zapadu, pod budnim okom turbo lobotomije.

3. Studenti 24-25-26... su već deca Otporaša 90ih, dobiil su kod kuće uglavnom vrlo pristojno vaspitanje, a i sasvim pristojne uslove odrastanja su imali u demokratskoj Srbiji 00-12 gde nakaradni radikalski sistem još nije uspeo da ih dotakne i iskvari. Zatim u svojim ranim (tinejdžerskim) godinama postaju svesni promene koja se odražava pre svega u njihovim porodicama, na roditeljima, postaju svesni nepravde sistema, naravno opet tu glavnu ulogu imaju roditelju (dakle, uglavnom ex-Otporaši i okolne generacije koje su rušile Miloševića) u kanalisanju njihovog otpora prema sistemu, jer se oni u svom životu ponovo sreću sa tom pošasti... doduše ovaj put savremenijom i unapređenom u odnosu na v1.0 tj. sps.

Edited by Max Morlock

2 hours ago, stray cat said:

Zvanično je verska nastava u školama (ne veronauka). Nije obavezan predmet (u Srbiji), roditelji biraju.

Obavezan izborni. Biraju između verske nastave i građanskog, a često se ne zna gde je gore, bar kad je u pitanju ovo što je meni poznato.

Uopšte nije poenta u tome da su mladi govna. rolleyes

Jednostavno se konstatovalo da jeste došlo do vrlo očigedne promene kad je u pitanju poimanje religije i religioznosti među mladima i to je činjenica, a ne vrednosni sud; a ponajmanje da se to odnosi na sve mlade generalno.

Inače, prilično sam siguran bi vrlo nezanemarljiv broj naše dece bez obzira na njihov stav prema režimu, da se njih pita, stvaralo svet u kome nikako ne bih hteo da živim. Ali kao što fenomenalno reče Ana Lalić pre neki dan, niti želim da ja oblikujem njihov život, niti dozvoljavam da oni to rade sa mojim.

14 hours ago, radisa said:

ALi, kad mi žena priča kako je bilo u BiH svatio sma nešto... Tamo je kumunizam bio mnogo jaka stvar, tamo se nije slavilo...

To je neki blesavi uzorak, nema šanse da je većinski bilo tako. Za Posavinu i Semberiju mogu da potpišem da se slavilo, krštavalo, sa'ranjivalo, sve po običaju. Naravno, bez ove fešte, pucanja, vatri i ostalog šunda.

Opet, fotka maršala u svakoj kući i "Druže Tito mi ti se kunemo..." baner na ispraćajima i venčanjima.

1 hour ago, Downforce said:

Osnovni problem ljudi je sto ne misle svojom glavom i nemaju kriticko razmisljanje.

Svi ostali problemi se onda kaleme na tu osnovu.

A ako ih pustis da misle i smatraju svi zajedno onda uglavnom smisljaju gluposti bez neke konkretizacije istih. Ako i konkretizuju to bude glupost.

pa to je manje vise svugde u svetu tako.

Veronauka koliko znam je valjda jedan-dva časa nedeljno i to često poslednji čas s kojeg svi gledaju da pobegnu ili da igraju fudbal... nešto kao Ustav u moje vreme xD Mislim da se daleko precenjuje uticaj

1 hour ago, Max Morlock said:

Kapitalna lenjost u razmišljanju.

1. Generacija (jednina, uglavnom Generacija X) koja je slušala rokenrol nije dovela do 35 godina koje pominješ, u dovođenju onoga koji je sve ovo započeo (iliti onih koji su sve ovo započeli) je učestvovala generacija njihovih roditelja, Tozovci, Silvane, Tome Zdravkovići, + razni Vaši šlageri sezone... R'n'R generacija je bila premlada za to.
    Oni su svoje rekli pesmom Rimtutituki - Slušaj vamo. Plus su dali najveći doprinos skidanju Miloševića zajedno sa studentima koji su otprilike onaj zadnji voz Generacije X koji je još nosio kako-tako "RnR" vaspitanje iz detinjstva u 80im...

2. Prevrat u kako-tako demokratskoj Srbiji i ovo zlo od žvalavih radikala su ponovo doneli penzioneri nosioci 8. sednice kao i oni rođeni i odrastali ratnih godina u nacionalnom zanosu večitih gubitnika i večite želje za nekom odmazdom zapadu, pod budnim okom turbo lobotomije.

3. Studenti 24-25-26... su već deca Otporaša 90ih, dobiil su kod kuće uglavnom vrlo pristojno vaspitanje, a i sasvim pristojne uslove odrastanja su imali u demokratskoj Srbiji 00-12 gde nakaradni radikalski sistem još nije uspeo da ih dotakne i iskvari. Zatim u svojim ranim (tinejdžerskim) godinama postaju svesni promene koja se odražava pre svega u njihovim porodicama, na roditeljima, postaju svesni nepravde sistema, naravno opet tu glavnu ulogu imaju roditelju (dakle, uglavnom ex-Otporaši i okolne generacije koje su rušile Miloševića) u kanalisanju njihovog otpora prema sistemu, jer se oni u svom životu ponovo sreću sa tom pošasti... doduše ovaj put savremenijom i unapređenom u odnosu na v1.0 tj. sps.

Ja sam namerno dao pojednostavljenu verziju upravo kao demistifikaciju upisa kao sto je tvoj, a koji se redovno recikliraju u rubrici "zal za mladoscu". Kad pricamo o lenjosti nema boljeg primera od teze da su slusaoci Tozovca, Silvane ili Tome Zdravkovica zapravo krivi za dolazak sumornih 90-te. To je ta prica o bablu, o lenjim projekcijama po kojima su danasnji studenti sve potomci otporasa, pa zato navodno njima tece krvi boraca protiv autoritarnog rezima. A gde se svesno ignorisu okolnosti u kojima su odrastali jer se ne uklapa u narativ da veronauka + turbo + rijaliti = katastrofalna generacija mladih. Generacija koja gle cuda, uspela u necemo u cemu niko nije uspeo u proteklih 10-ak godina, da dopre do vecine gradjana ove zemlje i probudi nadu u bolje sutra. Mladi koji ponosno pevaju Boze pravde, koji vecinski slusaju krs muziku, koji vise na drustvenim mrezama non-stop, ali koji su opet sposobniji, organizovaniji i odlucniji od svih generacija koje su im prethodile, a koje vole da isticu "u moje vreme" nasuprot "danasnja omladina"..

52 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Mladi koji ponosno pevaju Boze pravde, koji vecinski slusaju krs muziku, koji vise na drustvenim mrezama non-stop, ali koji su opet sposobniji, organizovaniji i odlucniji od svih generacija koje su im prethodile,

Naravno da jesu, pa za razliku od generacija koje su im prethodile a koje sada imaju druge prioritete (gde ima jeftina kavurma?) oni grade svet za sebe, oni su ti koji su sada "u snazi".

Što ne znači da generacije koje su im prethodile nisu bile iste takve kada im je bilo vreme.

On 23. 12. 2025. at 11:32, stray cat said:

Zvanično je verska nastava u školama (ne veronauka). Nije obavezan predmet (u Srbiji), roditelji biraju.

Preveliki znacaj se pridaje veronauci, glavni problem je u konstantnom medijskom sludjivanju naroda. Bukvalno sve sto moze da se vidi na rezimskim televizijama smrdi na SPC i konzervativizam, mistiku, nadrilekarstvo, pseudonauku.

Pa glavni (nacionalisticki) narativ je krov te price. Kakva crna veronauka, to su pajaci.

42 minutes ago, Caligula said:

Preveliki znacaj se pridaje veronauci, glavni problem je u konstantnom medijskom sludjivanju naroda. Bukvalno sve sto moze da se vidi na rezimskim televizijama smrdi na SPC i konzervativizam, mistiku, nadrilekarstvo, pseudonauku.

Pa glavni (nacionalisticki) narativ je krov te price. Kakva crna veronauka, to su pajaci.

naravno. pa i srednja generacija koja je izbjegla vjeronauku se masovno krsti vec prolazeci pored restorana nacionalne kuhinje, kamoli crkve.

stvarnost je vecinski medijski posredovana. citava medijska dakle javna sfera gura retradicionalizaciju.

primjeri, vec dvije decenije je politika ponovo smjerena vjerskim kalendarom, od sretenja do vidova dne.

aktuelni doku serijal slavljen kao poduhvat, kultura srba u hrvatskoj, sniman sa stanovista vjecnosti, prica o srbinu iz dubrovnika koji je podigao crkvicu, a ne pomene da je bio diplomata koji je mirio rusiju i japan.

dom omladine koji je realno dom ostarine vec godinama gura serijal koji iglu i lokomotivu posmatra iz vjerskog ugla. dksg dovodi popove.

aktivnosti ministarstva kulture (posmatrane kroz vijesti na sajtu) u dobrom dijelu su crkva i 18. vijek. selakovic je odabran da pokrsti sta je ostalo svetovno.

po institutima i centrima za kulturu sjecanja na uticajnim pozicijama zaposljavaju se nekakvi biografi patrijarha i hronicari crkve.

mediji i institucije su uporista drzavne kulturne politike.

i sta onda imamo, sveti sava protjeruje bugare kao mim i reklame pune slava i kumica.

uticaj crkve, zapravo politike koja gura identitet gradjen na vjeri, j pervazivan je i dugotrajan u mjeri da se centar uticaja vise ni ne vidi.

To jeste danas tako, ali taj trend se zapatio među tadašnjim (!) mladima još pre nego što su naprednjaci zajahali, oni su ga samo jako dobro usmerili i podigli na n-ti stepen. Poznato je koliko inače prezirem tu formulaciju, ali u ovom slučaju je više nego prikladna.

Klinac koji se pre 15 godina krstio pored crkve to i danas radi, samo više nije klinac.

A sta je sustinski razlicito kada se neko krsti pored crkve u odnosu kada ulazi/izlazi iz crkve? Ili kada se fudbaler recimo krsti kada kroci na teren. A to rade i mnogi katolicko orijentisani fudbaleri. A kako to ugrozava druge koji to ne rade? Sitni rituali koji ljudi upraznjavaju, koji njima verovatno znace nesto, ali nemaju neki siri uticaj i znacaj.