February 6Feb 6 Just now, destiny said:Ne znamPravoslavna teologija ocekuje vaskrsenje mrtvih. Po ucenju, mrtvi ce ustati, kad za to dodje vreme. Zato se njih ima sacuvati ili sohraniti (crkv. slovenska rec), a ne razgraditi paljenjem ili kako vec. To se smatra aktom nasilja nad telom pokojnika, koje je hram Duha Svetog. Zato je crkva fundamentalno protiv kremacije, pirsinga, tetovaza i sl.
February 6Feb 6 5 minutes ago, Filozof manijak said:koji si ti kralj promašenih poređenja Samo igram tvoju igru.
February 6Feb 6 Društvo psihologa se više puta oglašavalo kad je reč o nastupima i ponašanju AV.Psihološka procena svakog ko planira da radi sa ljudima, decom i dolazi na vlast - puna podrška za to! Edited February 6Feb 6 by Klara
February 6Feb 6 Hvala lepo!Ocito da fundamentalno bas i nije dosledna, jer se opelo odrzava i nad onima koji ce biti kremirani.
February 6Feb 6 6 minutes ago, G. L. said:Samo igram tvoju igru.Ne, to se zove glupo poređenje. No dobro, nastavi da se igraš-
February 6Feb 6 6 minutes ago, destiny said:Hvala lepo!Ocito da fundamentalno bas i nije dosledna, jer se opelo odrzava i nad onima koji ce biti kremirani.naravno da nisu dosledni, to im je feature.
February 6Feb 6 21 minutes ago, G. L. said:Pravoslavna teologija ocekuje vaskrsenje mrtvih. Po ucenju, mrtvi ce ustati, kad za to dodje vreme. Zato se njih ima sacuvati ili sohraniti (crkv. slovenska rec), a ne razgraditi paljenjem ili kako vec. To se smatra aktom nasilja nad telom pokojnika, koje je hram Duha Svetog. Zato je crkva fundamentalno protiv kremacije, pirsinga, tetovaza i sl.Kako izgledaju ostaci nekog pravoslavca što je sahranjen pre 500 godina? Šta mu nedostaje od organa da bi vaskrsao? Kad uporedimo sa nekim sveže kremiranim, tu ima oko 90% poklapanja. Je l' baš tih 10% fali za uskrsnuće?Razumem ja vernike, oni slušaju i rade šta im se kaže. Ali moglo bi ovo preduzeće malo da unapredi svoje procedure, u skladu sa vremenom u kom živimo
February 6Feb 6 Imam slučaj relativno bliske osobe gde je odobreno opelo nekrštene osobe od strane više instance. Pre osam, devet godina. Zamolili blagoslov, objasnili situaciju - svež komunizam kad se rodila, pošten život, kasnije bolest koja nije omogućila krštenje. Možda je olakšavajuća stvar bila i što je rođena u Hrv pa su bile nedostupne knjige. Uglavnom, moglo je i bez sve furtutme da je popu inicijalno bilo rečeno da je krštena, ovo Zekino je drugačiji slučaj.
February 6Feb 6 da sam juce umro, ne bih znao da je ovo problem u srbiji. nikad cuo da popovi traze krstenicu pre nego ce doci da odrze opelo. znam licno slucajeve ljudi koji nisu krsteni a redovno opevani, cak se neki clanovi porodice bunili jer su ljudi bili ateisti al familija smatrala da mora pop i tacka. a znam i par slucajeva gde su drzali opelo zenama koje su bile udate za srbe al su bile iz muslimanskih familija i niti su zvanicno promenile veru niti su bile krstene niti vencane u crkvi, jer, bas kao moja majka, nisu za veru ic marile. pa su im deca ladno dovela popa jer sta ce narod reci. inace, nigde u tim njihovim starim knjigama ne pise nista ni o tome da li popovi mogu da osvestavaju automobile, garderobu, camce, pente i sta god kome padne na pamet al su nasli nacin da uvedu pravilo da licne stvari mogu da se osvestavaju. pa je, recimo, onaj koji osvesta dzemper, kad ga obuce blizi bogu. ne zajebavam se, evo dole sve pise. Opšta molitva za stvari: Crkva poznaje „Molitvu za osvećenje svake stvari“ kojom se priziva Božji blagoslov na predmete koje vernik koristi. Kroz ovaj čin, materijalni predmeti postaju sredstvo za približavanje Bogu i čiste se od negativnih uticaja.Ko obavlja osvećenje: Ovaj obred isključivo predvodi sveštenik. On čita predviđene molitve i kropi garderobu svetom vodom, prizivajući blagodat Svetog Duha.a nisu nasli nacin kako da opevaju nekrstene bebe. prosto covek da se zapita da li su ikad procitali ista sto je isus rekao.
February 6Feb 6 To je do sveštenika. Kad su mene krstili kum je trebao da pribavi krštenicu iz Vranja, sa neizvesnimm ishodom. Kad je skrenuta pažnja na taj potencijalni problem, pop je rekao: ma dajte ljudi, pa ko laže o tome da li je kršten?Stičem utisak da deo sveštenstva zaboravlja da prvo moraju biti ljudi, zatim sveštenici.
February 6Feb 6 3 hours ago, G. L. said:Pravoslavna teologija ocekuje vaskrsenje mrtvih. Po ucenju, mrtvi ce ustati, kad za to dodje vreme. Zato se njih ima sacuvati ili sohraniti (crkv. slovenska rec), a ne razgraditi paljenjem ili kako vec. To se smatra aktom nasilja nad telom pokojnika, koje je hram Duha Svetog. Zato je crkva fundamentalno protiv kremacije, pirsinga, tetovaza i sl.Ček' da se vratim na ovo - nije hriscanski pomoci coveku i dati mu, recimo, bubreg, jer ce nam zafaliti bubreg jednog dana, kad vaskrsnemo?I kako ce tetovaza poremetiti vaskrsenje? Ili, recimo, moje mindjuse u usima?Najozbiljnije pitam!
February 6Feb 6 C level menadžmenta nije razmišljao o tim stvarima pa procedure još uvek fale. Malo strpljenja... Edited February 6Feb 6 by ragasto
February 6Feb 6 1 hour ago, spettacollo said:Stičem utisak da deo sveštenstva zaboravlja da prvo moraju biti ljudi, zatim sveštenici.Suština.Ovo je isto rekao stari pop, u mom selu, svom nasledniku koji imao oko 30ak god.
February 6Feb 6 Sto neko rece ovde od pravnika, sve musterije "znaju bolje" sta je pravo - od samih advokata. Pa kad dodju u kancelariju i krenu sa svojim "poimanjem" prava i pravde - svasta moze da se cuje.Tako isto na PPP-u, ljudi "znaju" sta i kako treba da se radi u Crkvi, ali su ateisti ili agnostici. Mesaju kanonske obaveze svestenika, sa njihovim lagodnim zivotom. Ali, dobro znaju da bi psiholozi+psihijatri prekrsili "kodeks", ako bi javno govorili o psihickim problemima onoga ko te probleme izliva na celo drustvo, koje je na ivici sukoba. Teologije, filozofije i religiologije sam procitao u zivotu za minimum 10ak metara knjiga i nigde nisam nasao da to igranje sa kanonima Crkve po fazonu "daj XY crvenih da ti zavrsim obred" nije kaznjivo. E, pa PPPucanstvo bi moralo da zna makar za toliko: svaki svestenik koji izvrsi opelo nekrstenog lica, rizikuje odlazak na crkveni sud i rascinjenje - samim tim i ostanak bez posla. Isto mu to dodje kao kad neuropsihijatar izgubi licencu za rad. Ali, nemoj da oni gube posao, daj da bahate popove to snadje. Extra osmisljeno.