December 23, 2025Dec 23 Zvanično je verska nastava u školama (ne veronauka). Nije obavezan predmet (u Srbiji), roditelji biraju.
December 23, 2025Dec 23 Svakako da veronauka nije jedini faktor, ali sigurno u velikoj meri objašnjava drastičnu promenu do koje je došlo u rasponunod svega nekoliko generacija.Ja sam bio negde pri kraju faksa kad sam primetio srednjoškolce koji se krste pored crkve. I baš sam jednom prilikom u GSP-u obratio pažnju ko to radi: ili klinci ili babe, bukvalno niko između.Sad uopšte nije retkost da su mladi zapravo religiozniji od svojih roditelja.
December 23, 2025Dec 23 Kakva je razmera ovih koji idu na versku nastavu u odnosu na učenike koji su izabrali građansko vaspitanje?
December 23, 2025Dec 23 ima tu vise faktora. cg nema vjeronauku niti ce je imati ali za dio gradjana crkva je trenutno arbitar u skoro svim oblastima, paralelni centar, tj dva, moci, sa selakovicevskom kulturnom politikom koja se kapilarno protura i unazadjuje i ono sto nije bilo unazadjeno. bilo bi vam dosadno da pisem o herceg novom gdje je taj uticaj posebno jak i dobrim dijelom indirektan jer mu je posrednik gradska uprava ali to je ozbiljan problem i ogledni centar za srbiju u onom dijelu koji se tice pomenutog ministra tj struje koja ga je poturila tu gdje jeste.srecom po srbiju, ima par velikih gradova plus je pahomije obrusio uticaj crkve u vrijeme protesta. ali tu su i drugi gradovi i ljudi, ne gravitiraju svi prema sinepleksu u dorcol placu. Edited December 23, 2025Dec 23 by morgana
December 23, 2025Dec 23 15 minutes ago, Marcus Wulffings said:Kakva je razmera ovih koji idu na versku nastavu u odnosu na učenike koji su izabrali građansko vaspitanje?Preko 50% je na veronauci, po podacima od pre nekoliko godina, kad sam imao uvid. Bilo bi jos vise, da direktori ne stimaju fondove svojim miljenicima i miljenicama, preko gradjanskog.
December 23, 2025Dec 23 Veronauku treba izbaciti iz skola, a povecati casove fizickog.Kome je do vere - nek` ide u crkvu po izboru.I onako ih ima k`o kladionica - na svakom cosku.
December 23, 2025Dec 23 1 hour ago, Halvard said:A odgovor je zapravo veoma jednostavan. U međuvremenu je uvedena veronauka.offStevo Žigon im je odlično rekao kad su se zajebali da ga dovedu u studio u kome je mirisalo već uveliko na turbopravoslavlje: "Ili je vera ili je nauka." Touché.
December 23, 2025Dec 23 Osnovni problem ljudi je sto ne misle svojom glavom i nemaju kriticko razmisljanje.Svi ostali problemi se onda kaleme na tu osnovu.A ako ih pustis da misle i smatraju svi zajedno onda uglavnom smisljaju gluposti bez neke konkretizacije istih. Ako i konkretizuju to bude glupost.
December 23, 2025Dec 23 35 minutes ago, kronostime said:Veronauku treba izbaciti iz skola, a povecati casove fizickog.Kome je do vere - nek` ide u crkvu po izboru.I onako ih ima k`o kladionica - na svakom cosku.Kada bi se nekim čudom i izbqcila, to bi verovatno samo napravilo kontra efekat. Prelazna varijanta bi mogla da bude izmena gradiva i ravnopravno učenje o najvećim verskim zajednicama, pa kome je do učenja o tome, eto mu. Već bi to dovelo stvari u malo bolji odnos a ne da pravoslavlje bude Danica Crnogorčević kojoj je SNS i dao i oduzeo karijeru. Sad može da glumi disidenta i nastavi karijeru iz undergrounda. O onoj klinki Paulini se više nista ne cuje i ne zna, jel...?
December 23, 2025Dec 23 1 hour ago, Marcus Wulffings said:Kakva je razmera ovih koji idu na versku nastavu u odnosu na učenike koji su izabrali građansko vaspitanje?Moja ćerka je u osnovnoj i prvom gimnazije išla na građansko. Ove godine je rekla da prelazi na veronauku.To je u prvom redu kvalitet nastavnog kadra koji organizuje nastavu - veronauka lako može biti zanimljivija od građanskog. Mi smo u porodici multikonfesionalni, ja sam naš , a žena mi se krsti unatraške , praktikujemo obe tradicije i ona je tako vaspitana, pa prosto verujem da je veronauka može zanimati više( a možda je i samo ekipa na veronauci zabavnija?)Ako, uostalom, mislite da je veronauka uvedena kad je Đinđić došao, treba da znate da je prva krizma u SAP Vojvodini i SR Hrvatskoj postojala još u vreme Tita.
December 23, 2025Dec 23 Da, možda bi bio kontra efekat ako bi se izbacila. Najbolje da bude Religije, horoskopi i vidovnjaci.Udžbenik da napiše Voja Antonić.
December 23, 2025Dec 23 Generacije odrasle bez veronauke u skoli, bez rijalitija na TV, uz Kockicu, Na slovo na slovo, slusali rokenrol a ne turbo folk. I sa tom generacijom dobili prethodnih 35 godina.Nove generacije odrasle uz veronauku, turbosranja, rijalitije i dobili najvece studentske proteste u istoriji zemlje.
December 23, 2025Dec 23 1 minute ago, Ardian said:Da, možda bi bio kontra efekat ako bi se izbacila. Najbolje da bude Religije, horoskopi i vidovnjaci.Udžbenik da napiše Voja Antonić.A nastava i praktične vežbe u lokalnoj kladionici. Edited December 23, 2025Dec 23 by zmanic