December 22, 2025Dec 22 1 hour ago, morgana said:u crnoj gori dvije frakcije spc, jedna vuciceva i pahomijeva, druga kontra pahomija, a vjerovatno i vucica ali jednako zadrigla u otvorenom cetnikovanju (ovdje ni mrvu ne pretjerujem), svojoj pastvi preporucuju da glasa za df, odnosno za demokrate.Да, у Црној Гори је народ црквенији па су отуда и могућности утицаја веће. Срби у Србији су махом квази верници који у цркву иду два пута годишње па је могућност директног утицаја и агитовања на политичкој основи мања.
December 22, 2025Dec 22 4 minutes ago, Хетерија said:Да, у Црној Гори је народ црквенији па су отуда и могућности утицаја веће. Срби у Србији су махом квази верници који у цркву иду два пута годишње па је могућност директног утицаја и агитовања на политичкој основи мања./bukvalno prepreka tome da popovi bilo sta porucuju je sto te vide jednom godisnje kad doneses slavski kolac, a tu treba proci onu proceduru sta vec ima oko kolaca, ne ostavlja bas mnogo vremena za ks ks glasaj za Vucica/Peru/Miku.
December 22, 2025Dec 22 5 minutes ago, Хетерија said:Да, у Црној Гори је народ црквенији па су отуда и могућности утицаја веће. Срби у Србији су махом квази верници који у цркву иду два пута годишње па је могућност директног утицаја и агитовања на политичкој основи мања.jeste, ali taj odnos cg prema vjeri je novijeg datuma. litije su uspjele jer su ih podrzali lojalni vjernici, pa onda i sasvim labavi vjernici, ali su bile i infektivne i ojacale uticaj crkve, pa zatim voljnost stranaka da odvajaju iz budzeta (prije svega na nivou gradova) za crkvu trazeci zauzvrat malu predizbornu uslugu.kompleksnija je ta dinamika od proste sklonosti vjernika.i inace se odnos prema vjeri, i prije litija, preplice sa politikom tj dijelom indukuje projektovanim identiteto(ovdje mi je poenta samo da se vjera koristila da fokusira politicku razlicitost, a ne da je problematicna sama po sebi) Edited December 22, 2025Dec 22 by morgana
December 22, 2025Dec 22 3 minutes ago, Хетерија said:Да, у Црној Гори је народ црквенији па су отуда и могућности утицаја веће. Срби у Србији су махом квази верници који у цркву иду два пута годишње па је могућност директног утицаја и агитовања на политичкој основи мања.ne zaboravimo i popove-influensere čije je delanje odavno izašlo iz okvira crkvenog dvorišta, od kojih neki kade™ isključivo antirežimski, na primer Grigorije
December 22, 2025Dec 22 Popular Post Meni malopre na Instramu izašao neki debil koji se izgleda suklja po raznim tv stanicama i priča o млијеку, лебу, огњишту старе куће, кувању каве на смедеревцу и помињању бабе dok je pije. Imam utisak da se jako napumpalo neko turbopravoslavlje u poslednjih 10-15 godina, a nije tako bilo.Ovih dana često zapitkujem ljude i o maniji posta koju vidim oko sebe. Kod mene u Banatu niko nije postio kad sam bio klinac, niti se ložio na slave, Božić, Uskrs i ostale stvari u vezi verom. Ko slavi, obeleži u svojoj kući i to je to. Ovo danas je sumanuto, svi poste i sole i smaraju sve oko sebe time, a umnožavaju se neprijatnom brzinom.Jebena Danica Crnogorčević je mnogo opasnija za mozgove klinaca nego Desingerica. Edited December 22, 2025Dec 22 by napadaj
December 22, 2025Dec 22 Just now, Forest said:Moguće zbog bezdušnosti ovog SciFi-a koji nam se dešava, a koji ne liči baš na te star trek utopije?Pa mi smo sad daleko bliži feudalizmu nego SciFi, dalko bliži... Korporacije kao feudi, zaposleni kao kmetovi...1 minute ago, napadaj said:Meni malopre na Instramu izašao neki debil koji se izgleda suklja po raznim tv stanicama i priča o млијеку, лебу, огњишту старе куће, кувању каве на смедеревцу и помињању бабе dok je pije. Imam utisak da se jako napumpalo neko turbopravoslavlje u poslednjih 10-15 godina, a nije tako bilo.Ovih dana često zapitkujem ljude i o maniji posta koju vidim oko sebe. Kod mene u Banatu niko nije postio kad sam bio klinac, niti se ložio na slave, Božić, Uskrs i ostale stvari u vezi verom. Ko slavi, obeleži u svojoj kući i to je to. Ovo danas je sumanuto, svi poste i sole i smaraju sve oko sebe time, a umnožavaju se neprijatnom brzinom.Jebena Danica Crnogorčević je mnogo opasnija za mozgove klinaca nego Desingerica.Pazi, moji su poreklom iz Južne Bačke, prema Bantu (Titel i okolina), tu smo negde geografski, s tim da sma ja stariji malo... Kod nas se nikad, ali nikad nije postilo za Svetog Nikolu (govorim, ne smao od pre 2000, nego pre 90ih), a kamoli oni postovi od par nedelja... I svi su džali slave, okupimo se, pjedemo, popije se, vidi se rodbina i to najnormalnije, nikave represije ništa...Mislim, meni je drugarov deda, zrenjanisnki pop, rekao svojveremno za Svetog Nikolu, da je post za njih što stvarno veruju, da greh na usta ne ulazi, nego iz njih izlazi i da slava služi da se ljudi malo provesele i budu srćeni, a ako je baš problem šta se jede, ako smo dobri ljudi, bog je veliki, oprostiće...ALi, kad mi žena priča kako je bilo u BiH svatio sma nešto... Tamo je kumunizam bio mnogo jaka stvar, tamo se nije slavilo... Moj tast je otkrio pravoslavlje 90ih, i nije imao pojma šta šta znači, pa je postao turbo pravoslavac, jer su mu popovi tako objanili... Imao sma kolegu koji stalno solio, i u jednom trenutku sam ga pitao koji mu je kurac, pa keže on meni "eno crkve, naravno da ću da se prekrstim"... Otac mu bio vojno lice, naravno, opet otkrio veru 90ih... Ja mislim d aje dobrom delu stanovništva bivše juge KPJ bio zamena za crkvu, a veru su otkrili u pogrešno vreme i na pogrešan način, i otkrili su ono najgluplje i najgore u veri, što sa samom verom nema veze...
December 22, 2025Dec 22 Ima toga, ali ima i nadgornjavanja sa drugim religijama. Vi obeležavate Božić? E sad ćete da vidite kako se to radi. Vi postite? Sad ćemo mi tri meseca na vodi. Tako dođeš do lomače od guma na klisi, klečavaca u centru Zagreba i novopazarskih ludaka kojima smeta zagrljaj muslimanke i pravoslavca.
December 22, 2025Dec 22 1 minute ago, napadaj said:Ima toga, ali ima i nadgornjavanja sa drugim religijama. Vi obeležavate Božić? E sad ćete da vidite kako se to radi. Vi postite? Sad ćemo mi tri meseca na vodi. Tako dođeš do lomače od guma na klisi, klečavaca u centru Zagreba i novopazarskih ludaka kojima smeta zagrljaj muslimanke i pravoslavca.Naravno da ima i toga, ali mislim da je počelo od mog, i samo se mađusobno pumpalo, kako ti kažeš... Jer, kako su ovde otkrli pravoslavnje, tako su u Bosni otkrili Islam, a u HR je uvek bilo katoličanstva, samo je 90 i to dobilo turbo komponentu...Turboreligija je bullshit, religija kao moralna osnva može da bude dobra stvar, ali... Obično se izvitoperi do besmisla i posatne turbo, pre ili kasnije...Ima još jedna stvar, ljudi su u Vojvodini, i uprkos masakru 1941, nekako nastavili normalno da žive posle 1945, i nekako nije bilo previše zle krvi između Srba i Mađara, polako se to i zaboravljalo, opet smo se izmešali nekako do 90ih, po gradovima... Mislim da na drugim mestima to nije bilo tako, to kolektivno sećanje na jame, Jasenovac, Graišku Staru i Baljburg, pokoje u Foči i slično je pumpano u nekim predanjima... Čak i u mešovitim brakovima bilo je nepoverenja prema supružnicima (moj tast je par puta odvalio da veruje ženi iako je hrvatica, ja sam bukvalno ostao bez teksta na to, kakav idiot)... Sa druge strane, u Vojvodini je sve bilo blže, nije bilo turbo patriotizma, turbo religije, učeni smo do maksimuma toleranciji, poštovanju, ali stvarno učeni... Mislim da po drugim mešovitim delovima bivše SFRJ, to nije baš bilo stvarno... Edited December 22, 2025Dec 22 by radisa
December 22, 2025Dec 22 Ja u studentskom domu upadam u neku sobu gde se skupila ekipa i kažem: "Jbt zamislite šta mi kaže docimer - da bi ga roditelji izbacili iz kuće kad bi bio sa muslimankom"Kad skočiše na mene Novopazarac, Čačanin, Rašcanin i Užičanin, kao sa sam im iskopao oko. "I mene bi, čuj to, šta pričaš..."Ostadoh zgranut, u Banatu toga nije bilo.
December 22, 2025Dec 22 41 minutes ago, napadaj said:Ja u studentskom domu upadam u neku sobu gde se skupila ekipa i kažem: "Jbt zamislite šta mi kaže docimer - da bi ga roditelji izbacili iz kuće kad bi bio sa muslimankom"Kad skočiše na mene Novopazarac, Čačanin, Rašcanin i Užičanin, kao sa sam im iskopao oko. "I mene bi, čuj to, šta pričaš..."Ostadoh zgranut, u Banatu toga nije bilo.Mozda preseku ovi studenti to, ali to su koliko meni deluje zajednice koje parlaelno zive na deljenom geografskom prostoru, prijateljstava ima, ali brakovi se verujem i dalje obeshrabruju.
December 23, 2025Dec 23 10 hours ago, napadaj said:Ostadoh zgranut, u Banatu toga nije bilo.Pa zavisi kako gde..Moj Vrsac je imao i nadam se jos uvek ima preko 20 razlicitih nacionalnosti..pitaj Boga koliko veroispovesti, raznoraznih frakcija crkve i svega sto uz to ide..i nikad problem. Caletovi su dosli posle WW1 iz Gracaca u Hrvatskoj, dobili imanje kao pobednici rata, naselili se..i nikad problem sa lokalnim Madjarima i Nemcima koji su ih ucili bukvalno kako da obradjuju zemlju. Posle 45 su Nemci bili cao. Slava se slavila skromno, koliko se imalo..slave takodje..te gluposti "Na slavu se ne zove na slavu se dolazi" tada nisu vazile.Problem su imali caletovi, kada je njegov ujak zaglavio goli otok. Posle toga se celo selo bukvalno pretvara u spijune i belezi kako se ko oblaci za Bozic ili Uskrs..da li se tad kupuje vise secera i cuje li se javi zamor u kuci.Zato recimo te ljude nikad nisam cenio.Kod kevinih Rumuna..mahom sve 5..osim sto su im, opet zamerali ako se lepse obuku oko Bozica ili Uskrsa.Ali ta mrznja..to turbo zesce pravoslavlje..toga nije bilo nikad.
December 23, 2025Dec 23 I kod mene u "centralnim krajevima" sve cesce primetim ljude koji kada cuju crkvena zvona, stanu i krenu da se krste. Cak i kada se vozimo autobusom. Najgore mi je sto su to prilicno cesto klinci, sto znaci da ih je neko naucio da to rade. Kada sam bio mladji, bio sam skroz za razlicitost, neka cveta hiljadu cvetova, bla, bla, bla. Sada bih zabranio bilo koju religiju, jer to vidim kao jedan od osnovnih problema sveta u celini.
December 23, 2025Dec 23 Ja sam baš razmišljao o tome kako u mom odeljenju u srednjoj niko nije postio, niti se krstio pored crkve, niti je uopšte bio nešto naložen na religiju. Ne samo u mojoj školi, nije toga bilo u mojoj generaciji, makar među onima koje sam iole bolje poznavao.I zato nisam mogao da se načudim kako se taj trend turbopravoslavlja zapatio među mladima, ne mnogo mlađim od mene.A odgovor je zapravo veoma jednostavan. U međuvremenu je uvedena veronauka.
December 23, 2025Dec 23 1 minute ago, Halvard said:U međuvremenu je uvedena veronauka.Počelo je to bar deceniju pre uvođenja veronauka. Možda ne odmah kod mladih, ali su stariji to svesrdno preneli na mlade, a uskoro i potomke... Veronauk (ne veronauka, nije to nikakva nauka) je to samo institucionalizovao.
December 23, 2025Dec 23 6 minutes ago, Halvard said:Ja sam baš razmišljao o tome kako u mom odeljenju u srednjoj niko nije postio, niti se krstio pored crkve, niti je uopšte bio nešto naložen na religiju. Ne samo u mojoj školi, nije toga bilo u mojoj generaciji, makar među onima koje sam iole bolje poznavao.I zato nisam mogao da se načudim kako se taj trend turbopravoslavlja zapatio među mladima, ne mnogo mlađim od mene.A odgovor je zapravo veoma jednostavan. U međuvremenu je uvedena veronauka.Moja generacija je imala mnogo veci kontakt sa crkvom iako nismo imali veronauku, od generacije/drustva mog brata koji su u medjuvremenu imali veronauku uvedenu. Ali sve to je promuckaj pa prospi u poredjenju sa generacijom baba i deda pre nego sto su im polupali po crkvama. Neki ljudi iz tog perioda su bas bili ozbiljno religiozni. Ovo sad je vise ili deklarativno//krsti se kad prodje pored crkve, ok, but wtf// ili neki kvajat filozofski stil. Ne deluje mi da ima mnogo veze sa onim sto je bilo kod tih starijih, sto i jeste logicno s obzirom na diskontinuitet.