May 8May 8 Just now, Lucia said:A bez zvezde na grobu? Licna zelja? Za lokaciju se veruje da jeste, ovo za zvezdu nije nikad objasnjeno.Bio bogumil pa mu navaljali kamencinu na grob.😁
May 8May 8 4 hours ago, Lord Protector said:Ta floskula "najveći sin naših naroda i narodnosti" ga je pozicionirala u rang viši od ranga Svetog Save, Cara Lazara ili Kralja Tomislava. malo li je?Pa istorijski više je učinio za narod od ove trojice koji su naaaaaarod ako nije plemstvo tretirali malo lošije od domaćih životinja.Edit: u čemu se nisu razlikovali od svojih plemenitih savremenika koji su imali sreće pri rođenju. Edited May 8May 8 by milfisland
May 8May 8 briga me za sve ostalo. bili smo van sovjetskog uticaja i staljinističke politike koja je urnisala ceo istočni blok. nismo doživeli peštu '56 i prag '68. a proputaovao sam taj blok i video kako im je bilo.sranje koje je nastalo kasnije posledica je odluke većine stanovništva da poludi s nacionalizmom. sami su izabrali tuđmana i miloševića, nije im ih tito ostavio u amanet.
May 8May 8 Izuzev Alije, ostala petorica vladara republika su svi bili funkcioneri SKJ. Dakle, svi su oni izasli iz iste jajne, pardon partiske, celije i na istom "izvoru su se pojili" proucavajuci Marksa, Engelsa i Lenjina. Svi su oni skandirali - i posle Tita Tito. Bice ipak da je bio problem u sistemu koji ih je "porodio", a i narodima iz kojih su ponikli.
May 8May 8 36 minutes ago, đorđe geprat said:briga me za sve ostalo. bili smo van sovjetskog uticaja i staljinističke politike koja je urnisala ceo istočni blok. nismo doživeli peštu '56 i prag '68. a proputaovao sam taj blok i video kako im je bilo.sranje koje je nastalo kasnije posledica je odluke većine stanovništva da poludi s nacionalizmom. sami su izabrali tuđmana i miloševića, nije im ih tito ostavio u amanet.Ovo si mogao sve da kažeš i da si živeo u Zapadnoj Nemačkoj, Austriji Ili Francuskoj u to vreme. Ne vidim poentu življenja i branjenja diktature, što jeste bila, jednopartijska država, doživotni predsednik, poredeći je sa Istočnom Evropom. To nije ok. Trebali smo da živimo i tada i sada u normalnom društvu. Edited May 8May 8 by Lord Protector
May 8May 8 1 hour ago, x500 said:Izuzev Alije, ostala petorica vladara republika su svi bili funkcioneri SKJ. Dakle, svi su oni izasli iz iste jajne, pardon partiske, celije i na istom "izvoru su se pojili" proucavajuci Marksa, Engelsa i Lenjina. Svi su oni skandirali - i posle Tita Tito.Bice ipak da je bio problem u sistemu koji ih je "porodio", a i narodima iz kojih su ponikli.Ma to nisu praaavi komunisti, pravi komunista je bio Tito, bila Latinka mada je ona ustvari demokrata ali to je ok jer komunizam = demokratija kako besramno Djilas objasnjava kad je posle postalo nemoderno biti komunista, i sumnjivi su mi jos jedno par cata iz Savzne skupstine da su bili praaaavi komunisti, ali to jos moram da proverim.DB isto Draza poturio Titu, i 99% SKJ. Zamalo pa bi se i izvukao, koliko je lukav bio, i koliko u SKJ niko ustvari nije bio komunista nego sve sami cetnici nego eto.
May 8May 8 2 hours ago, x500 said:Izuzev Alije, ostala petorica vladara republika su svi bili funkcioneri SKJ. Dakle, svi su oni izasli iz iste jajne, pardon partiske, celije i na istom "izvoru su se pojili" proucavajuci Marksa, Engelsa i Lenjina. Svi su oni skandirali - i posle Tita Tito.Bice ipak da je bio problem u sistemu koji ih je "porodio", a i narodima iz kojih su ponikli.U SFRJ u zatvoru bili Tuđman, Izetbegović i Šešelj.
May 8May 8 44 minutes ago, milfisland said:U SFRJ u zatvoru bili Tuđman, Izetbegović i Šešelj.I Djilas, Borislav Pekic, jedini preziveli sin Zivojina Misica, prof Mihailo Djuric, i tako. U principu su isli u zatvor svi koji su imali neke zamerke, a van zatvora ostajali praaaavi komunisti kao Ivan Stambolic i Slobodan sa Mirom, dok su neprijatelji bratstva i jedinstva robovali.
May 9May 9 Tito je slabo sastavio taj YU prostor obzirom da samo 5 godina kasnije dolazi do Memoranduma - druktito je radio genocid nad Srbima, posebno onima sa kosova koji su radili real estate dilove a SLO&CRO su nas izrabljivali jer jbg, stalno nas tlace.(Voren je Cimerman upozoravao na top-down intelektualnu viktimizaciju u Srbalja) a Cobeta je to podigao na novi nivo.Ukratko, druktitu nisu pomogli ni pasosi gastosima a ni opsti shverceraj, dojche turizam ili rock&roll; sve je to bilo prokleto od samog pocetka
May 9May 9 21 hours ago, kronostime said:... koji se zavali u kanabe, pripali cigaru iako mu Nikson kaze da se u Beloj kuci ne pusi.Zanimljivo mi je da se ovo bahato i bezobrazno ponašanje kod nekih posmatra kao nešto pozitivno.A ovamo nam smetaju ćaciji koji se bahate i ne poštuju pravila...
May 9May 9 2 minutes ago, Milošica said:U očima mu se vidi da je komunista.Bio sam mali kada su skidale slike za račun Svetog Save i ponegde ponekad, u mom vidokrugu,, nekih kvazipolitičara. I kada su se bacale biste. Sada na buvljaku ima ponešto ponekad, a li nije neki kvalitet, a i skupooo, a voleo bih tu statuu u nekom manjem formatu za na sto, majstorski je napravljena.24 minutes ago, Filozof manijak said:Zanimljivo mi je da se ovo bahato i bezobrazno ponašanje kod nekih posmatra kao nešto pozitivno.A ovamo nam smetaju ćaciji koji se bahate i ne poštuju pravila.Ja to vidim ovako, to je definitivno jedna crtica u našem mentalitetu (mada bih rekao da važi i za USA i još neke zemlje), kad si džek, svašta ti je dozvoljeno što drugima nije, i gleda se pozitivno. Kenedi, npr, je bio ženskaroš i jurio i maloletnice (navodno), dovodili su neke vrlo mlade interns na bazen, da se predsednik opusti, ali je na drugoj strani bio relativno uspešan i stoga poštovan (doduše tu jeste pomoglo što je rano smaknut)... Tito je isto ogrnuo taj oreol oko sebe, uspešan ratni komandant - mada ćeš često čuti da su neke odluke bile loše, da su žrtvovali ove ili one za ništa, da su panično bežali sa svojim sekretaricama, ali opšti narativ je ostao pozitivan. Pojačano lektirom gde Nazor piše, jako lepo, barem meni, priče, pa ono gde skupljaju granje u šumi smrznuti partizani a On isto, kao običan čovek, skuplja sa njima. Pa ranjavanje i Reks priče (a ovamo bili pudlica, nikog nije briga), pa kako je navodno Elizabet Tejlor... znaš. Tu su takođe bili jaki simboli i dosta se uvezivalo sa likom i delom. Pa slika kako radi na strugu, moj tata metalostrugar, ponos i identifikacija... Pa priča sa majstorima "Rumuni imaju one turbo bušilice, sad imamo dobar odnos sa njima, vidite to", da l lupa ili ne, slika nekoga ko zna više od majstora na tom polju se pravi, pa čuveno "Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo našeg naroda. E, nećemo nikome dozvoliti da nam dira ili da nam ruje iznutra...", čitaj Mi, Našeg Naroda - množina tamo, jedan narod ovde, moćan govor. Ali i to je skil,...on je fakat, uprkos svemu, bio džek.Ćaci su bez pokrića, i zato smeta, čak je čudno što ima visok procenat ljudi koji veruju da je Vučić taj lik, maveric koji svima redom skreše u lice i sve zna bolje od svih, zbog ogromne info mašinerije koja to sipa i eksploatiše. Inicijalno studentsko "nisi nadležan" je bio odličan početak, šteta što nema snage i mediske pokrivenosti da se mnogo više i jače razotkriva koliki je slabić i golja AV, jer bi to učinilo čudo na odvajanju onih sa onom prvom crticom od AV. Edited May 9May 9 by Vapad
May 9May 9 Tvoja formulacija ima dosta smisla ako se posmatra kroz političko-simboličku i sociološku optiku. JBT je zaista projektovan kao figura koja ima elemente „plebejskog tribuna” u skoro rimskom smislu te reči (a i živeo je kao rimski imperator) - neko ko simbolički predstavlja „obične ljude” protiv tradicionalnih elita, aristokratskih struktura i starih hijerarhija.Poticao je iz relativno skromnog okruženja , nije imao aristokratsko obrazovanje (i pored sviranja klavira), ni građansko poreklo karakteristično za stare balkanske elite. SKJ/SKPJ gradio je legitimitet na:anti-buržoaskoj retorici,razbijanju predratnih društvenih hijerarhija,delegitimizaciji monarhističke i „gospodske” klase,promociji radnika, seljaka i partizanskog kadra.To jeste u velikoj meri antipatricijski obrazac.Zanimljivo je da je jugoslovenski komunizam imao dvostruku prirodu:Socijalno egalitarni i antipatricijski diskurs,„drug” umesto gospodin,radničko samoupravljanje,kult radnika i partizana,ideja da legitimnost dolazi iz borbe i rada, ne iz porekla.Ali. istovremeno stvaranje nove elite:partijska nomenklatura,vojni i bezbednosni vrh,privilegovani sloj oko države i partije,rezidencijalna kultura, diplomatski luksuz, politička aristokratija.Tu nastaje paradoks: Tito je simbolički ostao „tribun plebsa”, ali je sistem vremenom proizveo novu kvazi-patricijsku klasu. I tako je logički paradoks pojeo stvarnost.Ovde se provlači jedna druga stvar koju je koliko se sećam prvi uočio Berđajev: egalitarni mindset je duboka karakteristika pravoslavlja, i zato se on tako dobro primio u zemljama sa većinski pravoslavnim stanovništvom. Samo je Grčka ostala van toga, i to samo zbog svog osetljivog geopolitičkog položaja i spoljnih intervencija.Srbi su u Jugoslaviji bili radni motor komunističke ideje. JBT je bio čudan "vrh" na torti egalitarizma, i cela priča je mnogo dublja i složenija, možda za drugi topic. Edited May 9May 9 by Lord Protector
May 9May 9 2 hours ago, Filozof manijak said:Zanimljivo mi je da se ovo bahato i bezobrazno ponašanje kod nekih posmatra kao nešto pozitivno.A ovamo nam smetaju ćaciji koji se bahate i ne poštuju pravila...Ovo sam ja prvo primetila kod Amerikanaca a tek onda ukapirala da (u Srbiji) imamo 100% istu perspektivu - gleda se uspeh.Ako si masovni ubica koji je pobedio, to legitimizuje bilo kakavo ponasanje. Znaci objektivno upitne metode ponasanja kod uspesne osobe - mistifikacija, dzek, povladjivanje. Isto to ali kod nekog ko je na kraju bio neuspesan - ekstremna moralna osuda prezir i distanciranje koje naglasava "ja nisam ovakav".
May 9May 9 48 minutes ago, Lord Protector said:Tvoja formulacija ima dosta smisla ako se posmatra kroz političko-simboličku i sociološku optiku. JBT je zaista projektovan kao figura koja ima elemente „plebejskog tribuna” u skoro rimskom smislu te reči (a i živeo je kao rimski imperator) - neko ko simbolički predstavlja „obične ljude” protiv tradicionalnih elita, aristokratskih struktura i starih hijerarhija.Poticao je iz relativno skromnog okruženja , nije imao aristokratsko obrazovanje (i pored sviranja klavira), ni građansko poreklo karakteristično za stare balkanske elite. SKJ/SKPJ gradio je legitimitet na:anti-buržoaskoj retorici,razbijanju predratnih društvenih hijerarhija,delegitimizaciji monarhističke i „gospodske” klase,promociji radnika, seljaka i partizanskog kadra.To jeste u velikoj meri antipatricijski obrazac.Zanimljivo je da je jugoslovenski komunizam imao dvostruku prirodu:Socijalno egalitarni i antipatricijski diskurs,„drug” umesto gospodin,radničko samoupravljanje,kult radnika i partizana,ideja da legitimnost dolazi iz borbe i rada, ne iz porekla.Ali. istovremeno stvaranje nove elite:partijska nomenklatura,vojni i bezbednosni vrh,privilegovani sloj oko države i partije,rezidencijalna kultura, diplomatski luksuz, politička aristokratija.Tu nastaje paradoks: Tito je simbolički ostao „tribun plebsa”, ali je sistem vremenom proizveo novu kvazi-patricijsku klasu. I tako je logički paradoks pojeo stvarnost.Ovde se provlači jedna druga stvar koju je koliko se sećam prvi uočio Berđajev: egalitarni mindset je duboka karakteristika pravoslavlja, i zato se on tako dobro primio u zemljama sa većinski pravoslavnim stanovništvom. Samo je Grčka ostala van toga, i to samo zbog svog osetljivog geopolitičkog položaja i spoljnih intervencija.Srbi su u Jugoslaviji bili radni motor komunističke ideje. JBT je bio čudan "vrh" na torti egalitarizma, i cela priča je mnogo dublja i složenija, možda za drugi topic.Ja sam primetila da je u Srbiji bio taj egalitaristicki fazon ponasanja i rezonovanja, ali po meni sadasnji Srbi su postali jako slicni po vrednostima/ponasanju sa nekom nizom/srednjom-srednjom klasom na zapadu Evrope.Klase i stremljenje visem breketu, ne samo finansijski nego emitovanje licnosti, ponasanja. Konstantno gledanje ljudi oko sebe kroz prizmu kojoj klasi on pripada: kako da s eponasam prema njemu/ignorisanje/ukljucivanje/povladjivanje...Meni deluje da se desila velika promena mentaliteta.