May 9May 9 6 hours ago, Mel said:O Boze, ti si neki komunista il nesto. Ok Nazovi to kako god hoćeš, svakako je bolje nego biti na strani SAD imperijalizma.2 hours ago, Filozof manijak said:Što se tiče tog politički stejtment narativa, skeptičan sam oko toga da li je to odista bio Brozov stejtment, ili je to mitologizacija izgrađene oko fotke, u svrhu izgradnja kulta ličnosti (osmišljena od strane nekog agit prop komesara u zadimljenoj kancelariji uprave UDBE). Kao što je Zingaro primetio par stranica ranije.Što se mene tiče, bottom line cele ove diskusije leži u nepoštovanju pravila (Bele Kuće, ili u našem slučaju srpskih pravila i propisa) i zato sam povukao paralelu sa ćacilukom.Jer, može mu se.Čekaj, ova dva bolda ti se kolju međusobno. Odluči, da li je to bilo stvaranje mita oko fotografije ili se radi o nepoštovanju pravila? Jer, ako je mit u pitanju, onda znači da to pravilo nije postojalo. A ako pravilo nije postojalo, onda nema ni bahaćenja ni kurčenja ni bilo čega, već se radi o stejtmentu velikog državnika.
May 9May 9 6 hours ago, Mel said:Znaci vojska bratstva i jedinstva nije smela u kafane da ne dobije batine?Pa ok, znaci bili ste tamo protiv volje integralnog naroda, sta dalje reci.Jel u BGu vojska tad niej smela u kafane, stadione itsl?Mislim da odmerimo to bratstvo i jedinstvo?I onda cudi sto je do 90te to vec bilo izvlacenje regruta iz tenkova i davljenje na kameri?Pa ne, probaj u Francuskoj d anapdnes policajca ili vojnika ili da mu kazes da se skloni sa ulice jer ima poneka usijana glava, ne mnogo, to ne nikako, ali ipak ti nemoj da te vide kojekude. Pa vadili bi takvog brata iz Sene ko onomad.ne bi bilo loše da mi kažeš da li si mojih ili moga sina godina. kako bih saznao da li su ovo o čemu pišeš tvoja iskustva ili filtriranih iz priča nekih ljudi.bio sam u vojsci u periodu feb '71 - jun '72. obuhvatio je i maspok i upad kod bugojna. u oba slučaja nismo mogli da izlazimo. u drugom slučaju, bili smo u borbenoj gotovosti.kod ovog prvog, napisah već, jednostavno su starešine mislile da bi mogao da se desi neki verbalni konflikt, provokacija koja bi mogla da izvede iz takta nekog od nas dvadesetogodišnjaka. gde sigurno mi ne bi bili ti koji bi dobili batine. cokule i opasači odradili bi svoje, očas. a da bi to narušilo ugled koji je imala JNA.a bilo je dovoljno da onako utegnut sa kravatom oko vrata izađem iz kasarne, podignem palac i da me prvo vozilo u kome ima mesta odveze do magistrale, zaboka ili zagreba.ovaj link koji je ostavio ajatolah i broj i rang prisutnih u bg 8 maja one godine, najbolje govori o titovom ugledu. i, da to još uvek nije dostignuto niti će ikad u ovom sve mračnijem, polarizovanom i nasilnom svetu.
May 9May 9 40 minutes ago, đorđe geprat said:ne bi bilo loše da mi kažeš da li si mojih ili moga sina godina. kako bih saznao da li su ovo o čemu pišeš tvoja iskustva ili filtriranih iz priča nekih ljudi.bio sam u vojsci u periodu feb '71 - jun '72. obuhvatio je i maspok i upad kod bugojna. u oba slučaja nismo mogli da izlazimo. u drugom slučaju, bili smo u borbenoj gotovosti.kod ovog prvog, napisah već, jednostavno su starešine mislile da bi mogao da se desi neki verbalni konflikt, provokacija koja bi mogla da izvede iz takta nekog od nas dvadesetogodišnjaka. gde sigurno mi ne bi bili ti koji bi dobili batine. cokule i opasači odradili bi svoje, očas. a da bi to narušilo ugled koji je imala JNA.a bilo je dovoljno da onako utegnut sa kravatom oko vrata izađem iz kasarne, podignem palac i da me prvo vozilo u kome ima mesta odveze do magistrale, zaboka ili zagreba.ovaj link koji je ostavio ajatolah i broj i rang prisutnih u bg 8 maja one godine, najbolje govori o titovom ugledu. i, da to još uvek nije dostignuto niti će ikad u ovom sve mračnijem, polarizovanom i nasilnom svetu.Jel bio neki cetnicki upad 70ih, ili neki cetnicki maspok, ili samo ti demokratski?Dzabe Djordje, SFRJ se tolerisala, prvom prilikom pocepane su zastave sa zvezdom i uzela se ona koja se i zelela sve vreme. Nije lose konstatovati da je brak nezeljen, lose je lagati sebe i tripovati se da je ono sto nije. Srbija je tu ko onaj proverbijalni patrijarhalni muskarac koji kaze The divorce came out of nowhere.
May 9May 9 mašiš topik mel. ovo je o titu, postoji onaj drugi o jugoslaviji i o WW2 i sve o istoriji.meni su YU i NOB važni jer da nije moj ujak, prvoborac dobio oficirski posao u beogradu, ne bi svoju sestru doveo iz ZG u BG gde je upoznala mog oca, pa otud i ja ovde. a i otac mog kuma, partizan, interniran u grčku tamo je upoznao jednu mariku pa otud i on. sebično, šta ću.potražio sa među knjigama jednu malu i tanku, starog jugoslovenskog diplomate vojislava pekića, prikraju karijere ambasadora u siriji/jordanu i brazilu. i na kraju knjige sitira kolegu u brazilu iz UK koji mu kaže da su samo jugoslavija i izrael jedini usvetu koji su značajem u svetu npostigli više od svoje veličine. da se za izrael zna zašto pa onda navodi učešće u WW2, staljina, nesvrstanost i naš socijalizam. i da takva uloga i mesto nisu zanavek dati.pisana je u drugom delu osamdesetih najviše zbog ove poslednje rečenice a osvrćući se na ceo posleratni period i krizu nastalu posle titove smrti.
May 9May 9 25 minutes ago, đorđe geprat said:mašiš topik mel. ovo je o titu, postoji onaj drugi o jugoslaviji i o WW2 i sve o istoriji.meni su YU i NOB važni jer da nije moj ujak, prvoborac dobio oficirski posao u beogradu, ne bi svoju sestru doveo iz ZG u BG gde je upoznala mog oca, pa otud i ja ovde. a i otac mog kuma, partizan, interniran u grčku tamo je upoznao jednu mariku pa otud i on. sebično, šta ću.potražio sa među knjigama jednu malu i tanku, starog jugoslovenskog diplomate vojislava pekića, prikraju karijere ambasadora u siriji/jordanu i brazilu. i na kraju knjige sitira kolegu u brazilu iz UK koji mu kaže da su samo jugoslavija i izrael jedini usvetu koji su značajem u svetu npostigli više od svoje veličine. da se za izrael zna zašto pa onda navodi učešće u WW2, staljina, nesvrstanost i naš socijalizam. i da takva uloga i mesto nisu zanavek dati.pisana je u drugom delu osamdesetih najviše zbog ove poslednje rečenice a osvrćući se na ceo posleratni period i krizu nastalu posle titove smrti.Svi su odavno pisali kako da je SFRJ sa Titom u njoj drzi vodu dok majstori odu.I tako je i bilo.Svakako plus da je u tom drzi vodu periodu imala neki znacaj, samo sve je to bilo i kratkog daha i videlo se jos onomad.A svi smo rodjeni na neki nacin zbog Jugoslavije, ili zbog Turaka sto da ne, da moji preci jedni nisu pobegli iz Bosne od Turaka u Srbiju, ne bi ni mene bilo. Slava Turcima po toj logici.
May 9May 9 1 hour ago, copkillah said:Nazovi to kako god hoćeš, svakako je bolje nego biti na strani SAD imperijalizma.Čekaj, ova dva bolda ti se kolju međusobno.Odluči, da li je to bilo stvaranje mita oko fotografije ili se radi o nepoštovanju pravila? Jer, ako je mit u pitanju, onda znači da to pravilo nije postojalo. A ako pravilo nije postojalo, onda nema ni bahaćenja ni kurčenja ni bilo čega, već se radi o stejtmentu velikog državnika.Slaźem se sa tvojom primedbomJedna je stvar da li je čitav narativ izgrađen oko ove fotografije faktografski tačan, ili naknadno osmišljen i plasiran javnosti u svrhu deifikacije* ličnosti Josipa Broza.Sasvim druga stvar, na koju ja od starta pokušavam da ukažem, jeste naš doživljaj te fotografije. Dakle, u svrhu rasprave, uzmimo da je priča koju nosi ova fotografija tačna (tj.da je Brozu predočeno kako je pušenje u Beloj Kući zabranjeno, i da je on šmekerski izvadio kubanski tompus i zapalio Niksonu ispred nosa).Dakle: Za mene je, suštinski, ta fotografija u rangu Žvaljinih fotki bez šlema na gradilištima, ili onih fotki iz bolnice gde je on jedini bez maske među imunokompromitovanim pacijentima.I pre nego što neko skoči na ovo poređenje kako nisu iste situacije bla bla bla...Znam da nisu, no opet ponavljam, suštinski sve te fotografije šalju istu poruku - ja sam baja, za mene tvoja pravila ne važe.Možda je mnogima ta fotka sa tompusom kul, zbog neke nostalgije koju nosi iz davnih vremena kada smo nešto kao bili bitni i cenjeni u svetu. Ali meni nije kul zbog aspekta koji sam naveo iznad.Pogotovo jer je Žvalji Broz role model za forniranje kulta ličnosti i vladanja nad rajom.
May 9May 9 na stranu pokušaj šale i vickastosti na temu mognastajanja, zaista mislim da je vreme u kome je tito bio sve to što je bio bio najbolji period jugoslavije. ovi što su preuzeli kormila posle njega nisu bili ni da mum čiste cipele.od mene, toliko.
May 9May 9 4 hours ago, Filozof manijak said:Pitanje: zašto ne poštuješ pravila?Odgovor: Može mi se, ja sam iznad pravila.Jednostavnije od ovoga ne umem da objasnim.to vazi za cacije u srbijiza odnose medju drzavama, u ovom slucaju, jugoslavije i amerike to sasvim sigurno nije primenjivoima tu mnogo vise od tvrdnje da je to sebican potez jednog cacija , na sta pokusavas da svedes taj gest nad kojim se, eto, ti zgrazavasno, siguran sam da ti je to sve jasno ali ti je pozicija prema jugoslaviji takva da se uplices u trice i kucine kojima pokusavas da tu svoju poziciju odbranis
May 9May 9 1 minute ago, cedo said:to vazi za cacije u srbijiza odnose medju drzavama, u ovom slucaju, jugoslavije i amerike to sasvim sigurno nije primenjivoima tu mnogo vise od tvrdnje da je to sebican potez jednog cacija , na sta pokusavas da svedes taj gest nad kojim se, eto, ti zgrazavasno, siguran sam da ti je to sve jasno ali ti je pozicija prema jugoslaviji takva da se uplices u trice i kucine kojima pokusavas da tu svoju poziciju odbranisJoš je gore u međunarodnim odnosima, ovo boldovano.Moja pozicija prema Jugoslaviji je takva kakva je, ja sam iskusio i preživeo njen najgori period. Žao mi je što nisam rođen ranije, pa da uživam u lepotama stare Juge, i bratstvu & jednistvu, zato danas uživam u plodovima koji su direktno proistekli iz semena zasađenog u SFRJ. Tebi je bila dobra, meni vala nije. Ne vidim problem u tome.
May 9May 9 18 minutes ago, Filozof manijak said:Još je gore u međunarodnim odnosima, ovo boldovano.Moja pozicija prema Jugoslaviji je takva kakva je, ja sam iskusio i preživeo njen najgori period. Žao mi je što nisam rođen ranije, pa da uživam u lepotama stare Juge, i bratstvu & jednistvu, zato danas uživam u plodovima koji su direktno proistekli iz semena zasađenog u SFRJ. Tebi je bila dobra, meni vala nije.Ne vidim problem u tome.sve 5, iskusili smo, i iskusavamo nesnalazenje potonjih nam vladara u medjunarodnim odnosimasta bi sa titovim cacizmom ?i zasto krivis tita i jugoslaviju za to nesnalazenje ?
May 9May 9 da jebotebravar majkumujebem, zajebo nas za sva vremenaokreciti i naslikati, ma, zamisliti ne mogu sta je uradjeno, materijalno i nematerijalno za njegova vaktanista ne uporediti, do skolstva
May 9May 9 11 minutes ago, cedo said:sve 5, iskusili smo, i iskusavamo nesnalazenje potonjih nam vladara u medjunarodnim odnosimasta bi sa titovim cacizmom ?i zasto krivis tita i jugoslaviju za to nesnalazenje ?Ne krivim ja Tita ni za šta, samo nisam idolopoklonik kao neki.Što se tiče ćaćizma, meni samo nije jasno kako neko može da prezire Žvalju, a da se oduševljava Titom, kad je Žvalja u stvari Tito wanna be sa Ali Expressa. (Veliki Vođa, kult ličnosti, odnos prema neistomišljenicima, neutralnost nit Istok nit Zapad, obojica autokrate...itd)